Saturday, October 29, 2011

Malaysia sudah tidak selamat untuk didiami?

Prof Aziz Bari terima peluru, nota ugutan bunuh(sini)
KUALA LUMPUR, 29 Okt — Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari yang sedang disiasat oleh tiga pihak berhubung kenyataannya tentang titah Sultan Selangor menerima peluru dengan ugutan bunuh hari ini.

Aziz menerima sebutir peluru yang dihantar menerusi sampul surat ke rumahnya di Bandar Baru Selayang dekat sini kira-kira 11.45 pagi tadi.

“Saya menerima sampil surat dengan sebutir peluru, dengan nota berkata ‘jangan kurang ajar dengan Sultan, maut nanti’,” kata Aziz kepada The Malaysian Insider.

Aziz berkata beliau akan berhubung dengan peguamnya untuk tindakan susulan termasuk membuat laporan polis.

“Saya ada majlis di Ipoh, saya akan membuat laporan polis nanti... anda boleh menghubungi peguam saya untuk maklumat lanjut,” kata beliau yang disiasat oleh pengurusan UIA, polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berhubung kenyataannya tentangt titah Sultan Selangor awal bulan ini.

Dalam pada itu peguamnya Dr Zulqarnain Lukman berkata laporan polis akan dibuat esok.

“Saya sudah menghubungi Prof Aziz, dan beliau berkata laporan polis akan dibuat esok,” jelas beliau.

Siasatan polis dan SKMM dijalankan ekoran beberapa laporan polis.

Aziz dilaporkan berkata, tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu Gereja Methodist Damansara Utara bukan tindakan yang lazim.

Menurutnya, walaupun sebagai ketua agama Islam negeri baginda mempunyai hak itu, tetapi ia perlu dijalankan selaras dengan ajaran Islam.

Laporan polis itu juga mendakwa kenyataan Aziz boleh mengundang kemarahan umat Islam di selangor serta boleh mencetuskan suasana tidak harmoni, kacau bilau dan tidak tenteram di negara ini.

Sultan sebelum itu bertitah, siasatan Jabatan Agama Islam Selangor mendapati cubaan memesongkan akidah umat Islam dibuktikan tetapi ia tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.

1 comment:

Anonymous said...

woi, samseng bodo, kalu rakyat Islam selangor marah kat aziz bari, apasal minggu lepas yg hadir ke himpun tak sampai 5000 org.

bodo punya perkosa, demi kepentingan diri sanggup nak bunuh orang la pulak

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak