Friday, September 2, 2011

Mat Indera dapat tauliah agama dari kerajaan Johor dan selayaknya digelar 'Ustaz'

Tahukah Anda Mat Indera Adalah Seorang Ustaz Yang Dapat Tauliah Agama Dari Kerajaan Johor. "UMNO Dan Penjajah Yang Tuduh Ustaz Mat Indera komunis,"

http://4.bp.blogspot.com/_SHa876UyH54/SA6-QxfQy6I/AAAAAAAAACo/4Azz0WqMCm0/s320/mat%2Bindera3.jpg
Mat Indera dapat tauliah agama dari kerajaan Johor dan selayaknya digelar 'Ustaz'


KUALA TERENGGANU, 2 Sept: Mat Indera adalah seorang guru agama yang mendapat tauliah agama dari kerajaan negeri Johor, kata AJK PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik.

"Umno dan penjajah yang tuduh Mat Indera komunis," kata beliau ketika bercakap kepada kira-kira 500 perantau Terengganu yang pulang beraya di kampung semalam.

Beliau mengulas serangan Umno dan medianya yang bertubi-tubi terhadap timbalan presiden PAS, Haji Mohamad Sabu yang mancadangkan agar sejarah negara dikaji semula.

Ini berikutan dari dakwaan bahawa Umno melakarkan sejarah negara berdasarkan kepentingannya tetapi bukan cerita yang sebenar.

Mohamad Sabu berkata, isu serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong pada tahun 1950 telah diceritakan Umno sebagai penjahat menyerang hero iaitu polis yang mempertahankan balai itu.

Ia menjadi satu kepercayaan ramai apabila Jins Samsudin membuat filem Bukit Kepong pula berdasarkan persepsi itu.

Antara yang menyerangnya adalah kumpulan yang dipimpin oleh Mat Indera di samping komunis yang juga melawan penjajah British ketika itu.

Na'im Nikmat @blog(sini)

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak