Friday, November 13, 2009

SUBSIDI BERAS(SUBUR) KECOH DI PARLIMEN


Dewan Rakyat Ditangguh 10 minit, Kecoh Perkataan 'Anjing'

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Rakyat terpaksa ditangguhkan selama 10 minit selepas timbul kekecohan ekoran perkataan 'kera dalam sarkas' dan peribahasa seperti 'anjing menyalak bukit' yang diucapkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Noh Omar.

Keputusan itu diambil Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar selepas berlaku pertikaman lidah antara Noh dan anggota Parlimen pembangkang berhubung borang permohonan baucer program subsidi beras untuk rakyat (Subur) ketika menteri itu sedang menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2010 peringkat dasar hari ini.

Kekecohan bermula apabila beberapa anggota Parlimen pembangkang mempersoalkan terdapat ruang pada borang permohonan baucer itu untuk mendapatkan tanda tangan Ketua Umno Bahagian sebagai satu daripada syarat kelulusan, seperti yang didedahkan sebuah akhbar Cina tempatan.

Dr Lo'Lo Mohd Ghazali (PAS-Titiwangsa) yang membangkitkan isu itu mempersoalkan keperluan mendapatkan kelulusan daripada Umno sedangkan Subur merupakan program kerajaan.

"Saya mahu tanya ini duit Umno ke duit kerajaan sebab kalau duit kerajaan ia adalah daripada duit rakyat, kenapa perlu dapatkan tandatangan Ketua Bahagian Umno?," soal beliau.

Baca seterusnya (disini)


2 comments:

Briged Akhdor LR2 said...

nie ler yg terjadi bile sikap amanah tak der dlm diri pemimpin..duit rakyat dianggap mcm duit dame..mcm bajet dun perak baru nie jer 20 minit nilai duit rakyat perak..biar apapun umno ttp umno penyelewengan dah jadi darah dgg umno..klu semua nak minta sains umno baik kita byr duit cukai kat pas jer ..

Ayid said...

Maaf le saya dah tunjukan cara nak komen, bukan sebagai Anonymous, jadi saya terpaksa lah padam

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak