Friday, November 13, 2009

MB salahkan Khir gagal kutip RM800 juta projek hutan


Abdul Khalid berkata, risalah setebal 12 halaman itu menerangkan mengenai projek penghutanan semula yang dijalankan sepanjang sejak tujuh tahun lalu.

Jelasnya lagi, projek itu dijalankan dengan menebang kayu balak di kawasan berkenaan dan menggantikannya dengan beberapa tanaman kayu balak termasuk tanaman getah.

"Awak tebang pokok hutan, kerajaan negeri tidak dapat hasil. Awak tanam getah, kerajaan kena bayar pula harga getah yang mahal. Ini kerja apa kita buat ini?" katanya.

Salinan risalah berkenaan projek tersebut diedarkan kepada wartawan dalam sidang media itu.

Risalah berkenaan menyenaraikan keseluruhan 12 buah syarikat pemajak yang terlibat dalam keempat-empat projek itu dan juga menamakan pengarah syarikat tersebut.

Menurut risalah itu, tujuh buah syarikat diberikan pajakan untuk Hutan Simpan Rantau Panjang, manakala sebuah syarikat lagi memajak Hutan Simpan Bukit Tarek. Dua buah lagi terlibat memajak hutan di Sungai Jeloh, manakala dua syarikat di hutan Bukit Belata.

"Apa yang menarik, tanah-tanah di Selangor ini bukan diberikan kepada orang sini (Selangor) tetapi orang Melaka," katanya, sambil membacakan nama salah seorang pengarah syarikat tersebut.

"Dia duduk di Kampung Lapan, Melaka. Pemuda ini namanya Tan Chi Meng, (menurut risalah ini) dia lahir pada 1980.

"Dia masih muda, tapi dia sudahpun ada sebuah hutan kecil," kata Khalid, sinis.

Turut dilampirkan dalam risalah berkenaan, butiran perjanjian usaha sama di antara PKPS, kerajaan negeri dan juga syarikat-syarikat yang memajak tanah berkenaan.

Butiran itu turut mendedahkan unjuran keuntungan dan jumlah keuntungan sebenar yang diperolehi PKPS dan juga syarikat pemajak sehingga Oktober tahun ini.

Abdul Khalid menjelaskan, projek-projek berkenaan telah diluluskan semasa pentadbiran BN tanpa melalui proses tender dan ia juga diberikan kepada individu tertentu sahaja.

"Selalunya ada corak, orang yang sama atau syarikat yang sama yang dapat," katanya.

"Jadi beberapa persoalan yang akan kita jawab, mengapa mereka ini dapat? Tapi daripada kajian kita, mereka tidak pernah ada kepakaran dalam penghutanan ini.

Baca selanjutnya( disini)

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak