Friday, November 6, 2009

BACA KHUTUBAH MISTI LEPASAN AGAMA??


Mohamed Khusrin (kanan) hari dilaporkan berkata Jais bertindak sedemikian terhadap Khalid kerana "tidak sesuai membaca khutbah" setelah merujuk pandangan para jemaah dan juga pemimpin PAS itu tidak mempunyai pendidikan rasmi dalam bidang agama.(sini)


Kebanyakan imam-iman yang di lantik, oleh UMNO adakah mereka ini mempunyai pendidikan rasmi dalam bidang agama yang di lantik untuk membaca khutubah.

Imam-iman di kampong mereka tidak mendapat pendidikan rasmi agama, hanya boleh membaca Alquran dan tulisan jawi serba sikit maka di lantik menjadi iman , perbezaan nya mereka di beri tauliah menjadi imam itu sahaja


Ahli parlimen Shah Alam sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan saman malu terhadap Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang mendakwa beliau mempunyai "rekod jenayah".


Ayid>> Nak tunggu orang berpendidikan agama baca Khutubah camana ada sekolah Agama (SAR) pun dah di tarik balik bantuan. Maka carilah yang tergagap-gagap baca, bagi tuliah imam5 comments:

Na'im Nikmat said...

Adakah tauliah misti daripada UMNO baru boleh membaca khutbah.....

Ayid said...

Yang ada imam UMNo baca pun lintang pukang macam kereta lumba remote control. Ini yg deme kata mesti dapat pendidikan agama cara formal

Admin said...

Ini lah yang terjadi apabila orang jahil menjadi ketua agama, tanda2 akhir zaman. Harap benar Dato khusrin berdebat dengan ulama live biar kite tengok tinggi mana ilmu dia? khusrin oo khusrin... kalau naik jawatan tu sebab poitik sampai agama di ketepikan... sampai kau pulak nak jadi mufti baik kau pikir2 laa ape akan jadi dengan anak2 muda yang berpeleseran sana-sini, buang anak, judi, nak tunggu tauliah dari jais baru boleh nak ajar ke?

Ayid said...

Satu komen yg bernas dari Naim dan Admin. Kalau yg bukan hak nya memegang sesuatu 'tunggu lah bala dari allah'. Amin

Briged Akhdor LR2 said...

amat malang bagi umat islam di negara ini..yg mmpunyai ramai ilmuwan agama tp tak diberi ruang utk mnyampaikan dakwah ..cantohnya ust ismail kamus dan dr harun din pun tak dapat tauliah ape ker halnyer..ini tauliah bukan krn merit tp yg pandai jaga hati pemerintah ..pendek kata ruang utk mnuntut ilmu disempitkan spy org islam jahil tntang agama..br BN dapat terus berkuasa

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak