Saturday, July 16, 2011

WOW, 1 607 Pengundi Berusia Lebih 100 Tahun di Perak!

Antara dikesan pengundi yang dikesan berumur 132 tahun bernama Wong Seng, yang lahir pada 1879 dan memegang kad pengenalan bernombor 1448642. Nama itu didaftarkan mengundi di kawasan DUN Malim Nawar dan parlimen Kampar.

[KD] AMPANG: Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin berkata, daftar pemilih Suruhan Pilihan Raya (SPR) mengandungi lebih 1000 senarai pengundi berusia
lebih 100 tahun membuktikan pentingnya reformasi sistem pilihan raya yang kotor.

Zuraida berkata disebabkan itu, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) menuntut kerajaan melaksanakan pilihan raya yang adil- antaranya menuntut pembersihan daftar undi.

“Jelas terbukti perlunya berlaku reformasi dalam sistem pilihan raya. Jika kita lihat kepada umur pengundi yang begitu mudah ditangani pun menjadi kelemahan SPR, apatah lagi dengan perkara lain?”, katanya yang sebelum ini melancarkan OPS IC bagi menangani pengundi hantu.

Pada masa sama, Zuraida berkata KEADILAN juga akan mengumpulkan semua maklumat pengundi yang mencurigakan dan akan melambakkan laporan kepada SPR.

Semalam, Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN yang juga ahli parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye menimbulkan dakwaan itu pada sidang akhbarnya di Ipoh.

Bersamanya Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) yang juga ADUN Simpang Pulai, Chan Ming Kai, Lee membekalkan dokumen bagi menyokong hujahnya itu.

Menurutnya, di Perak sahaja terdapat 1,607 pengundi yang berumur melebihi 100 tahun dikesan dalam daftar pemilih SPR yang telah disahkan.

Pendedahan mengenai senarai kewujudan pengundi yang meragukan itu kini didedahkan secara meluas sejak 7 Julai lalu, dua hari sebelum berlangsungnya perhimpunan Bersih 2.0.

Keraguan status dan identiti mereka disebar secara meluas di internet seperti blog, termasuk laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

arusperjuangan

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak