Saturday, August 8, 2009

Peristiwa wanita ke neraka pada malam Mikraj

Sayidina Ali k.w. berkata: "Saya dengan Fatimah pergi menghadap Rasulullah s.a.w. Kami dapati beliau sedang menangis, lalu kami bertanya kepadanya, apakah yang menyebabkan ayahanda menangis, ya Rasulullah?"

Baginda s.a.w. menjawab: "Pada malam aku diisrak hingga ke langit, di sana aku melihat perempuan dalam keadaan amat dahsyat. Dengan sebab itu aku menangis mengenangkan azab yang diterima mereka."

Ali bertanya: "Apakah yang ayahanda lihat di sana?" Rasulullah s.a.w. menjawab: "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otak kepalanya menggelegak. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dicurah ke dalam halkumnya (tekak).

"Aku lihat perempuan yang digantung kedua-dua kakinya terikat, tangannya diikat ke ubun-ubunnya, didatangkan ular dan kala. Aku lihat perempuan yang memakan dagingnya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Aku lihat perempuan mukanya hitam dan memakan tali perutnya sendiri. "Aku lihat perempuan yang telinga pekak dan matanya buta, diisikan ke dalam peti yang diperbuat daripada api neraka, otaknya keluar daripada lubang hidung, badan bau busuk kerana penyakit kusta dan sopak.

"Aku lihat perempuan yang kepalanya seperti babi, badannya seperti himar dengan pelbagai kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, kala dan ular masuk ke kemaluannya, mulut dan pelepasnya (punggung). Malaikat memukulnya dengan corong api neraka."

Fatimah pun bertanya kepada ayahandanya: "Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kepada anakanda, apakah kesalahan yang dilakukan oleh perempuan itu?"


Fatimah pun bertanya kepada ayahandanya: "Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kepada anakanda, apakah kesalahan yang dilakukan oleh perempuan itu?"

Rasulullah s.a.w. menjawab: "Fatimah, adapun perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang tidak menutup rambut daripada bukan muhrimnya. Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yang menggunakan lidahnya untuk memaki dan menyakiti hati suaminya.

"Perempuan yang digantung susunya adalah perempuan yang menyusukan anak orang lain tanpa izin suaminya. Perempuan kedua-dua kakinya tergantung itu ialah perempuan yang keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.

"Perempuan tidak mahu mandi daripada suci haid dan nifas ialah perempuan yang memakan badannya sendiri, juga kerana ia berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka mengumpat orang.

"Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain.

"Perempuan diikat kedua kakinya dan tangannya ke atas ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala kepadanya kerana ia boleh sembahyang tetapi tidak mengerjakannya dan tidak mandi janabah.

"Perempuan kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah ahli pengumpat dan pendusta. Perempuan rupanya seperti anjing ialah perempuan yang suka membuat fitnah dan membenci suaminya.

Seterusnya Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat di belakang tengkoknya.

Demo 'Bubar Dun Perak' ikut saranan PM - Nizar

KUALA LUMPUR, 7 Ogos (Hrkh) - Siapa yang betul? Perdana Menteri bersedia membenarkan namun Dato' Seri Dr Zambry Abdul Kadir pula berpendapat perhimpunan di stadium akan membuatkan rakyat hidup tidak tenteram.

Malah tidak cukup dengan itu Zambry dipetik sebagai berkata bahawa permintaan Dewan Pemuda Pas Perak untuk menggunakan Stadium Perak di sini sebagai tempat perhimpunan bagi mendesak agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan adalah bagi memenuhi keseronokan mereka semata-mata.

Kenyataan ini diselar bekas Menteri Besar Perak Dato' Seri Nizar Jamaluddin yang menyatakan bahawa permohonan untuk berhimpun di stadium itu adalah sejajar dengan saranan Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa kerajaan sedia membenarkan dan menyediakan tempat yang bersesuaian kepada mereka yang mahu berhimpun secara aman, seperti di stadium untuk mengelak daripada berhimpun di jalanan.

"Kita boleh bagi mereka stadium, di mana mereka boleh bertempik sampai subuh, tapi janganlah buat kacau di jalanan," kata Najib mengulas perhimpunan anti-ISA, 1 Ogos lalu.

Nizar berpendapat Zambry terpaksa berbeza pendapat dengan Najib kerana bimbang dengan kebangkitan rakyat Perak, yang telah dibuktikan dengan perhimpunan anti-ISA, di mana terdapat jumlah rakyat Perak yang turut serta di samping melaungkan juga gesaan agar DUN Perak dibubarkan.

"Sekarang siapa betul, Najib atau Zambry? Sama ada Najib tidak serius dengan kenyataannya atau Zambry terpaksa lawan cakap bosnya, atau kedua-duanya mempermainkan kenyataan-kenyataan untuk mengelirukan rakyat," katanya ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi

Ayid: siapa betul mana satu betul

Perkara-Perkara Yang Menyebabkan Bala'
Apabila Perkara-Perkara Berikut Berlaku Maka DiKhuatiri Berlakunya Bala' :

* Apabila kekuasaan ( kuasa pemerintahan ) dianggap sebagai satu keuntungan bukan lagi sebagai tanggungjawab.

* Apabila amanah itu dianggap sebagai satu keuntungan.

* Apabila membayar zakat sudah dianggap sebagai satu kerugian.

* Apabial suami tunduk kepada isterinya walaupun dalam perkara maksiat.

* Apabila orang mentaati kaum yang menyimpang dari kebenaran.

* Apabila orang menderhakai ayahnya.

* Apabila orang menderhakai ibunya.

* Apabila orang bersuara keras di dalam masjid.

* Apabila pemimpin diangkat dari golongan orang yang rendah akhlaknya.

* Apabila seseorang itu dihormati dan ditaati kerana kejahatan dan kezalimannya.

* Apabila minum ara itu berleluasa.

* Apabila semakin ramai kaum lelaki memakai sutera.

* Apabila wanita menari dikhalayak ramai dianggap perkara biasa.

* Apabila permainan muzik berlaku di mana-mana sahaja.

* Apabila ummah sekarang menghina dan merendah serta memperlekeh ummah terdahulu.


Ayid> Mungkin ini satu daripada bala seselma babi. Jika kita perhatikan kesemua
perkara telah dan mungin berlaku ketika ini

Friday, August 7, 2009

Penasihat Undang-undang Magaran bukan ahli PAS

KUALA LUMPUR, 6 Ogos (Hrkh) - Penasihat Undang-undang Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) - gabungan lebih 50 NGO yang menyokong Akta ISA - Mohd Khairul Azam Abdul Aziz bukan ahli PAS seperti didakwanya tegas Setiausaha Agung PAS Dato' Mustafa Ali.

Mustafa menjelaskan semakan menunjukkan pemimpin Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM) itu bukan ahlinya dan tiada rekod menunjukkan penyokong ISA itu ahli cawangan Sungai Ramal, Kajang.

"Kami (PAS) telah membuat semakan terhadap senarai daftar ahli dan telah merujuk ke cawangan PAS Sungai Ramal tetapi tiada rekod menunjukkan bahawa penasihat undang-undang Magaran (Mohd Khairul) ini ahli PAS.

"Saya sebagai Setiausaha Agung PAS menafikan dakwaan beliau yang mengakui sebagai ahli PAS," tegas Mustafa dalam satu sidang media khas di Pejabat Agong PAS Jalan Raja Laut, dekat sini pagi tadi.

Ditanya sama ada PAS akan menerima keahlian Mohd Khairul jika lelaki tersebut memohon untuk menjadi ahli, Mustafa menegaskan PAS menentang ISA dan sesiapa yang mahu menjadi ahli tidak boleh menyokong akta zalim tersebut.

Irwan Muhammad Zain(Harakah)

Siapa Kawan Dan Siapa Lawan
Saidina Ali Karramaallah wajhah ada berkata:

Kawan Kita Ialah:

1- Kawan Kita.
2- Kawan Kepada Kawan Kita.
3- Musuh Kepada Musuh Kita.

Musuh Kita Ialah:

1- Musuh Kita.
2- Musuh Kepada Kawan Kita.
3- Kawan Kepada Musuh Kita.

Ayid: Sendiri mesti mahu faham


Posted by saidi

Thursday, August 6, 2009

Peristiwa Yang Dilihat Oleh Rasulullah s.a.w Semasa MikrajPosted by saidi

Semasa Rasulullah s.a.w dibawa mikraj dari Baitul Muqaddis ke Sidratul Muntaha maka Rasulullah s.a.w telah diperlihatkan dengan beberapa peristiwa antaranya ialah:

* Rasulullah s.a.w melihat wanita menangis susah hati, memanggil-manggil meminta belas kasian tetapi tiada orang yang membantunya, inilah balasan bagi wanita yang keluar berhias diri bukan untuk suaminya.

* Rasulullah s.a.w melihat yang tergantung dengan rambutnya dan otaknya mendidih seperti air mendidih di dalam periuk, inilah balasan bagi wanita yang tidak menutup kepala ( Tidak pakai tudung).

* Rasulullah s.a.w melihat wanita yang mukanya hitam dan ia memamah isi perutnya, inilah gambaran wanita yang menggunakan daya penarik untuk memikat lelaki yang bukan suaminya dan menarik lelaki untuk melakukan perkara haram.

* Rasulullah s.a.w melihat wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badanya seperti keldai dan menerima pelbagai siksa, inilah balasan bagi orang yang suka membuat fitnah,mengacum,bermusuh dengan jiran dan membuat dusta.

* Rasulullah s.a.w melihat lelaki dan perempuan yang ditarik kemaluannya kehadapan dan ke belakang dan dilontar dengan api neraka, ditarik dan dipukul hingga keluar api neraka dari badannya, inilah balasan bagi orang yang membesar diri, takabur kepada orang ramai.

* Rasulullah s.a.w melihat lelaki dan perempuan yang dimasukkan besi pembakar daging dari duburnya hingga keluar ke mulutnya, inilah balasan bagi orang yang suka fitnah,mencaci dan mengejek-ejek.

* Rasulullah s.a.w melihat wanita yang tergantung rambutnya di pohon Zaqum dan api neraka membakarnya, kering kecut dagingnya terbakar, inilah balasan bagi wanita yang meminum ubat untuk membunuh kandungannya.

* Rasulullah s.a.w melihat wanita yang dibelengu dengan api neraka, mulutnya terbuka luas dan keluar api neraka dari mulutnya inilah
balasan bagi wanita yang jadi penyanyi yang mati sebelum bertaubat.

* Rasulullah s.a.w melihat lelaki dan perempuan yang dimasukkan api ke dalam perutnya melalui duburnya lalu keluar ke mulutnya, inilah balasan bagi orang yang makan harta anak yatim.

* Rasulullah s.a.w melihat lelaki dan perempuan yang kepalanya terbenam dalam api neraka dan dituangkan air panas ke atas badannya, inilah balasan bagi orang yang menjadi batu api


Posted by saidi

Sah pelantar Cakrawala berada di perairan Kelantan
TUMPAT, 5 Ogos (Hrkh) - Kini sah kedudukan pelantar minyak Cakrawala hanya terletak 153 kilometer dari pantai di Pengkalan Kubur.


Jauh lebih dekat berbanding pelantar minyak yang terdapat di Terengganu, Sarawak dan Sabah.

Perkara itu disahkan anggota Exco, Dato' Husam Musa yang mengetuai ekspedisi ke pelantar minyak Cakrawala semalam.

Selain itu, terdapat tiga lagi telaga minyak yang juga berhampiran perairan Kelantan hanya sejauh 68 batu dari perairan Tok Bali.

Pelantar berkenaan iaitu dikenali sebagai Lawit, Bintang dan Jernih. Dan ia disahkan juru ukur perunding yang juga menyertai ekspedisi tersebut.

Husam berkata, sebaik sahaja sampai ke kawasan pelantar berkenaan, operasi mengukur dijalankan menggunakan alat khas.

"Alhamdulillah dari Pengkalan Kubur jaraknya hanya 153 kilometer. Kedudukannya memang terletak dalam perairan Kelantan.

"Dan pada masa yang sama terdapat tiga lagi telaga yang begitu hampir dengan perairan Kelantan iaitu hanya 68 batu daripada pantai Tok Bali," katanya pada persidangan media selepas menyambut ketibaan dua lagi bot yang menyertai ekspedisi terbabit.

Mengikut peta tersebut katanya, pelantar Lawit, Bintang dan Jernih sememangnya terletak dalam perairan Kelantan.

"Dengan ini terbukti telaga serta pelantar minyak berkenaan terletak dalam perairan Kelantan.

Krisis PAS-Ronnie: MB arah semua "tutup mulut"
PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah mengarahkan semua pemimpin khususnya yang menduduki Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) supaya 'tutup mulut' berhubung isu rampasan arak oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan desakan PAS agar Exco Kerajaan Tempatan, Ronnie Liu digugurkan.

mStar Online difahamkan Khalid memberikan arahan itu pada mesyuarat mingguan Exco tengah hari tadi.

Sumber-sumber memberitahu mStar Online bahawa arahan itu dikeluarkan bagi membolehkan beliau menemui semua pihak yang terbabit Jumaat ini dan mengelakkan isu semasa - dikatakan antara PAS-DAP - menjadi keruh dan tidak dapat dikawal.

"Menteri Besar bercadang untuk menemui semua pihak yang terbabit Jumaat ini bagi mencari jalan penyelesaian," kata sumber itu.

Khalid dijadual mengadakan sidang media susulan mesyuarat Exco kira-kira pukul 3 petang ini.

Semalam, PAS Selangor mendesak kerajaan negeri menukar Exco Kerajaan Tempatan sekarang iaitu Ronnie Liu ekoran campur tangan ahli-ahli politik dalam isu jual arak di negeri itu.

Parti komponen Pakatan Rakyat itu mahu Menteri Besar Selangor sendiri memegang jawatan itu ataupun diberikan kepada mana-mana pemimpin lain.

"PAS Selangor menggesa agar pemegang portfolio Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan dikaji semula atau ditukar berikutan dengan rentetan beberapa peristiwa sebelum ini.

Tiga Golongan Orang Yang Celaka

Suatu hari Rasulullah sedang menaiki mimbar untuk menyampaikan khutbah. Apabila menaiki tangga maka Rasulullah s.a.w berhenti, kemudian Baginda berkata amin!, kemudian Baginda melangkah lagi dan berhenti, lalu baginda berkata amin!, kemudian Rasulullah melangkah lagi dan berhenti lagi seraya berkata amin!. Selepas itu para sahabat bertanya kepada Rasulullah s.a.w tentang peristiwa tersebut. Maka Rasulullah s.a.w bersabda : Sebentar tadi Jibril telah datang dan memberitahuKu :

1. Celaka bagi sesiapa yang apabila ia mendengar orang lain berselawat kepadaKu ( Rasulullah ) tetapi ia tidak ikut berselawat, maka aku berkata perkenankanlah.

2. Celaka bagi seseorang manusia apabila ibubapa mereka masih hidup, tetapi ia menderhaka kepada kedua-dua orang tuanya, maka aku berkata perkenankanlah.

3. Celaka bagi seseorang yang apabila ia sempat melalui bulan Ramadhan yang penuh kebaikan,keberkatan dan kelebihan tetapi ia membiarkannya berlalu begitu sahaja tanpa mendapat sebarang kebaikan , faedah dan keberkatan yang ada di dalam bulan tersebut, maka aku berkata perkenankanlah

Wednesday, August 5, 2009

PERISTIWA SEMASA ISRA,'Rasulullah telah Isra' dari Masjid al- Haram di Mekah ke Masjid al-Aqsa di Palastine dan telah menyaksikan beberapa peristiwa penting yang boleh dibuat pengajaran bagi seluruh umat Islam terutamanya di zaman sekarang di mana manusia tidak peduli ( buat-buat tidak nampak ) dengan kuasa Allah s.w.t, di antaranya ialah:

* Rasulullah s.a.w melihat orang yang bercucuk tanam yang mengeluarkan hasil dengan cepat dan banyak, inilah gambaran balasan bagi orang yang suka membelanjakan harta pada jalan Allah.

* Rasulullah s.a.w mencium bau yang sangat harum, itulah balasan yang diberi oleh Allah s.w.t kepada Mashitah, tukang sikat Firaun yang mempunyai keimanan yang teguh terhadap keesaan Allah s.w.t.

* Rasulullah s.a.w melihat satu golongan manusia yang menghempap kepala masing-masing dengan batu berulang-ulang kali, mereka inilah orang yang berat untuk melakukan solat fardhu.

* Rasulullah s.a.w melihat kumpulan manusia yang bertelanjang,makan rumput berduri, buah Zaakum yang sangat pahit rasanya dan makan bara api neraka Jahannam , itulah balasan bagi orang yang tidak suka menderma, sedekah dan tidak membayar zakat.

* Rasulullah s.a.w melihat kumpulan manusia yang tidak berhenti menggunting lidah. Itulah balasan bagi orang yang pandai bercakap tetapi tidak mahu mengamalkan.

* Rasulullah s.a.w melihat kumpulan manusia yang makan daging busuk sedangkan di samping mereka ada daging yang elok, itulah gambaran balasan bagi orang yang berzina padah ia mempunyai isteri yang halal dan sah.

* Rasulullah s.a.w melihat orang yang tengelam timbul dalam lautan darah dan dilemparkan dengan batu, itulah balasan bagi orang yang makan riba'

* Rasulullah s.a.w melihat kumpulan manusia yang mencakar muka dan dada dengan kuku yang tajam, itulah balasan bagi orang yang suka mengumpat.

* Rasulullah s.a.w melihat orang dengan berkas kayu yang banyak yang tidak terangkat olehnya dan ia menambahkan lagi bebanan ke atasnya , itulah gambaran orang yang suka menerima amanah tetapi tidak sanggup melaksanakannya.

* Rasulullah a.a.w melihat seekor lembu keluar dari lubang kecil dan tidak dapat untuk masuk semula, itulah gambaran orang yang suka bercakap besar.

Tuesday, August 4, 2009

Pakatan mahu anjur himpunan 'besar' uji kata Najib

Mahu mohon adakan perhimpunan lebih besar di Bukit Jalil

Oleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

PETALING JAYA: Pemimpin-pemimpin kerajaan dan pembangkang berbeza pendapat mengenai kenyataan Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak semalam bahawa kerajaan bersedia untuk mengadakan venue khas bagi membolehkan penunjuk perasaan menyuarakan pandangan tanpa mengadakan demonstrasi jalanan.

Ketika pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) menyifatkannya sebagai perkembangan positif, pembangkang pula mahu Perdana Menteri mengotakan janji beliau.

Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin menganggap kesediaan kerajaan menyediakan tempat untuk pembangkang mengadakan perhimpunan jelas memperlihatkan ia tidak menyekat kebebasan bersuara rakyat.

"Sejak dari awal lagi kerajaan memang bersikap terbuka kepada semua pihak tidak kira mereka daripada parti politik pembangkang atau pun sebaliknya.

"Apa sahaja yang kerajaan buat tak pernah mereka (Pakatan Rakyat) sokong, mereka hanya tahu menuding jari menyalahkan kerajaan sahaja," katanya kepada mStar Online hari ini.

Rosnah yang juga Ahli Parlimen Papar berkata, pada masa yang sama berharap pembangkang tidak akan mengambil kesempatan dan memanipulasikan isu berkenaan.

"Kita (Puteri) sentiasa menyokong usaha positif seperti ini," katanya.

Kelmarin, Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mengadakan perhimpunan anti-ISA di ibu negara, yang turut dihadiri pemimpin-pemimpin Pakatan selain disertai kira-kira 20,000 orang mendesak kerajaan agar menghapuskan ISA.

KOMEN PEMIMPIN PAKATAN

Bagaimanapun, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar melahirkan pandangan berbeza dalam isu tersebut.

"Saya minta Perdana Menteri (Najib) kotakan apa yang dikata. Beliau (Najib ) dah lepas cakap dan berjanji sedemikian (sediakan stadium)," katanya.

Mengulas lanjut mengenai isu berkenaan, Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, Pakatan akan mengadakan perhimpunan yang lebih besar daripada yang diadakan Sabtu lalu.

"Kita (Pakatan) akan adakan perhimpunan yang lebih besar selepas ini, kita harap dia (Najib) akan laksanakan apa yang dijanjikannya.

"Kita akan mohon untuk adakan perhimpunan di Bukit Jalil. Kita harap Perdana Menteri akan bagi kelulusan. Jangan beliau (Najib) beri alasan pula ketika itu," katanya.

Ketika ditanya bila perhimpunan terbaru itu akan diadakan, Mahfuz berkata, sekarang bukan masa yang sesuai untuk mengadakan perhimpunan tersebut.

"Kita akan bincangkan mengenainya. Namun sekarang bukan masa yang sesuai untuk adakan perhimpunan kerana kita sudah hampir ke bulan Ramadan dan kita juga akan hadapi pilihan raya kecil (Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir) tidak lama lagi.

"Mungkin selepas semua perkara itu selesaikan kita akan adakan perhimpunan itu," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP, Dr. Tan Seng Giaw berkata, kerajaan sepatutnya bersikap adil kepada semua pihak tanpa mengira fahaman politik.

"Mereka (kerajaan) perlu bersikap adil. Kalau perhimpunan itu diadakan secara aman, kerajaan kena bagi ruang mereka berhimpun, jangan disekat dan mereka (kerajaan) perlu beri kebenaran," katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua berpendapat isu kerajaan menyediakan tempat untuk mengadakan perhimpunan tidak sepatutnya timbul kerana kerajaan tidak boleh mencampuradukkan urusan kerajaan dengan politik.

"Kita tak perlu kerajaan sediakan tempat untuk kita adakan perhimpunan. Mereka (kerajaan) tidak harus campur tangan dalam isu ini.

"Bagi saya apa yang perlu dilakukan ialah pihak polis meluluskan permit yang kita mohon selepas itu mereka (polis) perlu jaga lalu lintas dan keselamatan... itu sudah cukup.

"Polis juga harus bersikap profesional dan tidak boleh mengikut pendirian yang melibatkan kepentingan parti politik tertentu," katanya.

petikan mStar Online

Monday, August 3, 2009

Gopoh Itu Amalan Syaitan Kecuali
Gopoh - gapah atau bersegera itu adalah dari amalan syaitan kecuali beberapa perkara:

* Bersegera mengebumikan jenazah.

* Bersegera membayar hutang.

* Bersegera mengahwinkan anak gadis yang sudah ada jodoh yang sekupu.

* Bersegera melayan tetamu kerana tamu membawa seribu kebaikan dan keberkatan kepada tuan rumah.

* Bersegera berbuka puasa setelah masuk waktunya.

* Bersegera menunaikan sembahyang setelah masuk waktunya


Posted by saidi

3 Golongan Yang Tidak Dipandang Allah s.w.t Akhirat Nanti

Tiga golongan ini Allah tidak akan bercakap malahan tidak akan memandang kepada wajah mereka di akhirat nanti , mereka ialah:

* Orang yang menderhakai kepada kedua ibubapanya.

* Orang lelaki yang menyerupai perempuan atau sebaliknya.

* Orang lelaki yang dayus yakni tidak berani mencegah isteri,anak-anak dan semua di bawah tanggungannya yang melakukan maksiat kepada Allah s.w.t

SIAPA KATA BUKAN MELAYU TIDAK TURUT SERTA PERHIMPUNAN

Semua pihak wajar hormati tindakan MBSA rampas arak
KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Hrkh) - Timbalan exco negeri Selangor, Dr Shafie Abu Bakar menyokong tindakan yang diambil oleh Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA) merampas minuman keras dari sebuah kedai serbaneka di Seksyen 8, Shah Alam

Menurut beliau, tindakan MBSA itu berdasarkan peraturan yang telah diluluskan oleh kerajaan negeri serta enakmen syariah negeri Selangor.

Beliau menegaskan kerajaan telah memutuskan semua minuman keras tidak dibenarkan dijual secara terbuka di kedai runcit dan 7-eleven tetapi ia perlu lesen khas untuk orang bukan Islam.

Sepatutnya peraturan itu dihormati oleh semua pihak kerana larangan membeli dan minum arak itu hanya ditujukan kepada orang bukan Islam saja.

Dalam tindakan tersebut katanya, PAS tetap berpegang dengan prinsip mengikut hukum yang ditetapkan dalam Islam dan tercatat dalam peraturan kerajaan tempatan (PBT).

Mengulas tindakan MBSA itu, beliau kesal dengan sikap exco kerajaan negeri, Ronnie Liu yang campur tangan memaksa rampasan arak itu dipulangkan semula.

Beliau memaklumkan, seharusnya Ronnie menghormati tindakan yang telah diambil oleh PBT kecuali beliau mendapat bukti bahawa tindakan tersebut bercanggah dengan enekmen.

"Jika peraturan itu tidak dihormati rakyat akan keliru," katanya.

Beliau turut menjelaskan premis 7-eleven di Bangi dahulu pernah menjual minuman keras yang mengandungi alkohol ringan tetapi penduduk Islam telah membantah dan akhirnya penjualan tersebut ditarik.

"Saya pernah membantah cadangan Majlis Perbandaraan Kajang (MPKJ) untuk membuka panggung wayang, saya bantah kerana penduduk di Bangi 95 peratus Melayu dan MPKJ menghormati keputusan kita," tegasnya.

Beliau menegaskan peraturan dan hukum mesti dipatuhi di samping menghormati prinsip dan sensitiviti bangsa lain jika perkara itu tidak dilaksanakan ia akan menimbulkan masalah. - mns

WAKIL RAAYAT BERJIWA RAAYAT.
Sekarang kita boleh tengok siapa yang kata PAS ikut telunjuk. Wakil Raayat boleh duduk semeja makan bersama-sama. Di Markas PAS Pula bro. Kaum melayu dengan PAS pun takut
Teman caya lah YB teman ini Yob

Tahanan akan dihadapkan ke Mahkamah Jalan Duta

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Hrkh) - Lima orang wanita yang ditahan dalam perhimpunan aman menentang ISA dijangka akan dihadapkan ke Mahkamah Jalan Duta, jam 10 pagi ini.

Mereka yang akan dihadapkan ke Mahkamah antaraya isteri tahanan ISA, Norlaila Othman; Nashita Mohd Noor; AJK DMPP, Athirah Aiman dan dua orang wanita yang lain.

Selepas penangkapan pada 1 Ogos, mereka telah ditahan reman di balai Polis Bukit Jalil. Mereka ditahan kira-kira jam 12.50 tengah hari di Kompleks Pertama, Kuala Lumpur.

Norlaila yang juga merupakan aktivis Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) ditahan bersama enam yang lain, termasuk anaknya, Suhaib.

Ditanya apa yang dilakukan beliau bersama rakan-rakannya yang lain ketika ditangkap, Norlaila berkata: ""Kami sedang membeli minuman dan makanan ringan dekat Kompleks Pertama. Kami pun tak pakai baju merah. Memang kami ada bawa poster dan ikat kepala anti-ISA tapi belum sempat dipamerkan.

"Ada beberapa anggota polis wanita minta tengok bahan-bahan yang kami bawa. Kami enggan beri. Tiba-tiba sekumpulan polis, sebahagiannya dari cawangan khas, SB, lebih kurang 20 orang datang mengerumuni kami dan terus masukkan kami dalam trak.

Suaminya, Mat Sah Satray dikurung hampir lapan tahun dan merupakan antara tahanan paling lama di Kamunting./SH _

Sunday, August 2, 2009

DOA SESELMA BABI
Setiap penyakit ada ubatnya. Allah s.w.t menyuruh supaya kita berikhtiar . Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah s.w.t supaya dijauhkan dari segala bala'. Sentiasalah kita berada dalam keadaan berwudu'

Posted by saidi
Ayid> Baca doa ini beb jangan tak baca

Percubaan polis masuk pejabat Agung PAS gagal!
KUALA LUMPUR, 1 Ogos (Hrkh) - Kira-kira jam 5.15 petang tadi, pihak polis cuba memasuki Pejabat Agung PAS dipercayai bagi menahan beberapa pimpinan utama Pakatan Rakyat.

Namun cubaan itu berjaya dipatahkan oleh anggota Unit Amal yang berkawal di Pejabat Agung PAS.

Pada jam 5.20 lima trak FRU mengawal di pejabat tersebut, namun beberapa minit selepas gagal memasuki Pejabat Agung PAS, mereka beredar.

Harakahdaily difahamkan, pimpinan utama Pakatan Rakyat masih berada di pejabat tersebut.

Sementara di Maju Junction, polis masih bertempur dengan peserta himpunan, namun lebih ganas dengan mengejar serta melemparkan gas pemedih mata.
Posted by Love Perak at

Insya Allah kami rakyat Malaysia akan menuntut keadilan dan hak kami di Hari Kiamat nanti.


KITA BERJUMPA DI PERMATANG PASIRPolis enggan benarkan tahanan temui peguam

Anis Nazri
Sat | Aug 01, 09 | 9:59:17 pm MYT

KUALA LUMPUR, 1 Ogos (Hrkh) - Suasana di Pusat Tahanan FRU Cheras menjadi kecoh apabila pihak polis bertelagah dengan para peserta demonstrasi anti-ISA yang ditahan sebelum dan semasa himpunan MANSUH, hari ini


Menurut Ahli Jawatan Kuasa Muslimat PAS, Athirah Aiman al-Jundi, yang ditahan kira-kira jam 12.50 tengah hari di Kompleks Pertama, pertelagahan tersebut berlaku apabila pihak polis tidak membenarkan mereka yang ditahan untuk menemui peguam.

Tambah beliau, pihak polis tidak membenarkan mereka menemui peguam dengan alasan 'mereka belum ditahan', selain mengatakan para peguam tidak mengendahkan hak dan nasib mereka.

"Alasan pihak polis tidak membenarkan kami menemui peguam ialah kerana kami belum ditahan. Jadi, yang letakkan kami di pusat tahanan ini apa namanya? Jika kami tidak ditahan, mengapa tidak dilepaskan sahaja?", soal beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Tambah beliau lagi, alasan polis bahawa para peguam tidak mengendahkan mereka yang ditahan turut tidak masuk akal, memandangkan terdapat tiga peguam di luar pusat tahanan tersebut, antaranya Lateefa Koya yang ingin menemui mereka yang ditahan.

Sambil menyatakan kesemua yang ditahan dipisahkan antara satu sama lain bagi mengelakkan sebarang perbincangan, Athirah turut memaklumkan tiada sebarang keterangan diambil polis ke atas mereka yang ditahan.

"Kita tidak tahu apa yang mereka mahu. Keterangan tidak diambil, malah terdapat dua tahanan wanita dihantar ke Balai Polis Bukit Jalil. Atas sebab apa kita tidak tahu. Malah, ada di kalangan yang ditahan telah diambil kad pengenalan mereka tanpa dipulangkan kembali," tambah beliau yang turut menyampaikan informasi melalui sistem pesanan ringkas (SMS) kepada Harakahdaily.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan mereka yang ditahan bertindak melakukan pelbagai aktiviti bagi memprotes tindakan polis, antaranya melaungkan slogan 'Hidup Rakyat', 'Mansuh ISA', 'Hentikan kezaliman', 'hancur penindasan', 'lawan tetap lawan', selain mendeklamasikan sajak.

Antara yang turut ditahan bersama Athirah ialah AJK PAS Pusat, Mujahid Yusof Rawa; Exco Pemuda Pusat, Khairul Faizi Ahmad Kamil; Naib Presiden KeADILan, Sivarasa Rasiah; serta beberapa aktivis lain, termasuk isteri tahanan ISA lapan tahun, Norlaila Othman.oleh Anis Nazri

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak