Saturday, April 10, 2010

Asiasoft (S) pula dikuasai oleh dua bekas tentera risik Israel, iaitu Izhak David Nakar dan Ido Schechter.

Asiasoft: Ujian genting bagi Hishammuddin

Dzulfikar Mashoor


KUALA LUMPUR, 10 April: Pembabitan dua agen perisik zionis-Israel seperti yang didedahkan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen kelmarin seolah-olah menjadi ujian yang genting bagi Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Menteri Dalam Negeri.

Rakyat tentunya sedang menghitung pendiriannya ke atas Asiasoft (M) Sdn. Bhd., firma kejuruteraan komunikasi yang didaftar di Singapura, tetapi berpangkalan di Tel Aviv Israel.

Hishammuddin yang juga Naib Presiden Umno seolah-olah sedang dibandingkan dengan Menteri Dalam Negeri sebelumnya, Tan Sri Syed Hamid Syed Jaafar Albar.

"Alasan bagi membatalkan kontrak hanya akan diberi pertimbangan jika ada bukti kukuh ancaman terhadap keselamatan negara," Anwar membaca kenyataan Syed Hamid seperti yang diminitkan dalam suatu menyuarat khas pada 23 November dua tahun lalu, di bilik Tetamu Kehormat, KLIA.

Dari kenyataan Anwar di Dewan Rakyat, Syed Hamid dan Kementerian Dalam Negeri sah menerima desakan dari dalam Bukit Aman sendiri supaya mengeluarkan Asiasoft dari membangunkan prasarana Sistem Laporan Polis (PRS).

Dari minit itu itu, menyaksikan CP Datuk Mashuri Zainal (Pengarah Jabatan Logistik), Datuk Khairi (Cawangan Khas Bahagian Bukit Aman), SAC II Rosli Abdul Rahman (Timbalan III bagi Mashuri), Supt. Nik Mortadza (IT Bukit Aman, Supt. Wahab (Pegawai Khas Menteri) antara yang terbabit dalam pertemuan eksklusif itu.

Itu belum disokong lagi dengan akuan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Negara (PAC), Datuk Seri Azmi Khalid pada 11 Ogos dua tahun lalu.

"Haaa...perolehan baru ini yang melibatkan Israel," Anwar semalam membaca kenyataan Azmi seperti dirujuk pada minit mesyuarat PAC sendiri.

"Ia (suatu) sistem yang begitu menakutkan, kemu semua (segelintir anggota PAC) tahu (bahawa) rakyat boleh akses semua maklumat tersebut."

Pun begitu, Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negara (KPN) sendiri dilihat lebih tegas apabila skandal tersebut dibongkarkan.

"Dah lama kita siasat...bila isu ini timbul balik dan didedahkan di Parlimen kita siasat lagi, malah kita juga telah menyekat kemasukan syarikat itu (Asiasoft)," jelasnya kelmarin.

Walaupun Musa tidak pula menjelaskan sejauh mana pembabitan Asiasoft serta dua agen zionis-Israel di Bukit Aman seperti yang didakwa Anwar, rakyat umumnya seakan mengaitkan inisiatif Musa itu dengan dakwaannya, iaitu ada pihak ketiga berpengaruh di PDRM.

Anwar di Dewan Rakyat turut mempersoal status syarikat Masterplan Consulting Sdn. Bhd. (MPC) dan D.G.Kom Sdn. Bhd. (DGKom), iaitu dua syarikat kontraktor utama yang dilantik membangunkan PRS sejak 2001 lalu.

Ini kerana, menurut Anwar, kedua-dua syarikat tersebut bertanggungjawab membatalkan perkhidmatan Kumpulan Sapura demi melantik Asiasoft sebagai sub-kontraktor bagi pembangunan Sistem Teknologi Maklumat PDRM.

Ujar Anwar, surat cadangan untuk menamatkan perkhidmatan Asiasoft oleh Mashuri kepada Ketua Setiausaha KDN pada 3 Disember dua tahun lalu sebenarnya sudah memadai untuk kerajaan memutuskan hubungan dengan Asiasoft kerana 30 peratus saham dikuasai oleh Asiasoft (S) Pte. Ltd.

Asiasoft (S) pula dikuasai oleh dua bekas tentera risik Israel, iaitu Izhak David Nakar dan Ido Schechter.

Implisitnya, maklumat berkaitan keselamatan negara, menurut Anwar, bukan sahaja terdedah pada Singapura, malah Tel Aviv sendiri kerana Asiasoft Global Ptd. Ltd. berpangkalan di sana.

Tidak cukup dengan itu, kredibiliti KDN terus dipersoal apabila aduan yang dibuat oleh anggotanya sendiri, Konstabal Nurul Mazuha Mahadi seakan diabaikan.

Dirujuk pada laporan polis bertarikh 28 November dua tahun yang lalu itu, Nurul melaporkan tentang konspirasi yang membabitkan MPC dan Twin Technology Sdn. Bhd.

Dilaporkan bahawa pengisytiharan pekerja oleh MPC sebagai pekerja MPC sebenarnya adalah pekerja Twiz berdasarkan semakan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Laporan tersebut sekali lagi menguji Hishammuddin untuk membuat perhitungan yang wajar sama ada untuk memutuskan hubungan negara dengan Asiasoft atau sebaliknya.

Pada tahap ini, kalau tidak pun mengambil kira kebimbangan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan rakyat sendiri berhubung kewujudan pengaruh zionis-Israel di tanah air, sekurang-kurangnya Hishammuddin wajar melayan gesaan Musa serta para anggota Polis yang lain atas nama memelihara keamanan negara.


Harakahdaily

Palanivel: ‘Bagi peluang kedua, tolak PRU-13 jika tak puas hati’


Wa kaka ka, dia merayu mahu menang kali ini, kesihan kasi lah di peluang untuk jadi kaya pula. Dia jamin tak lompat ma


Palanivel: ‘Bagi peluang kedua, tolak PRU-13 jika tak puas hati’

Oleh G. Manimaran

HULU SELANGOR, 10 April — “Bagi peluang kedua, cuba sekali lagi.”

“Jika tidak berpuas hati, (anda) boleh buang dalam pilihan raya (umum) tahun 2012,” demikian rayu Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel semasa persinggahan keempat beliau di bahagian Parlimen Hulu Selangor, malam tadi.

Kira-kira 9 malam tadi beliau berucap merasmikan Program Latihan dan Peningkatan Kemahiran Untuk Wanita anjuran Persatuan Penganut Dewa Ying Jun Miao di Bukit Beruntung.

Palanivel juga merayu kepada pengundi-pengundi Hulu Selangor yang ditemuinya sepanjang semalam agar memberikan peluang kepada kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Untuk kerajaan yang kuat, untuk Parlimen yang kuat, undi masyarakat Cina sangat penting... kami memerlukan sokongan masyarakat Cina.

“Masyarakat Cina mesti menyokong MIC, MIC akan menyokong calon MCA, Gerakan.

“Saya rayu kali ini pengundi-pengundi Cina akan menyokong calon MIC,” katanya yang ditemani beberapa pemimpin MIC ketika singgah di Bukit Beruntung.

“Saya tewas pada tahun 2008 dengan perbezaan undi kira-kira 0,04 peratus, tidak sampai setengah peratus. Oleh itu saya mengharapkan sokongan anda semua,” kata Palanivel lagi.

Pada 8 Mac 2008, Palanivel ditewaskan oleh wakil PKR Datuk Dr zainal Abidin Ahmad, yang juga bekas timbalan menteri besar ketika kerajaan negeri BN, dengan perbezaan 198 undi.

Kira-kira enam jam sebelum itu semasa berucap kepada kira-kira 50 orang pengundi Cina di Tokong Kuen Yin Kerk di Kampung Assam Kumbang, Kuala Kubu Baru, Palanivel meminta masyarakat Cina supaya memberikan peluang kepada Najib yang genap setahun sebagai Perdana Menteri minggu lalu.

Najib meraikan setahun genap sebagai perdana menteri di bahagian Hulu Selangor.

“Saya minta satu peluang, berikan beliau satu peluang,” katanya.

Palanivel, Ahli Parlimen Hulu Selangor sejak 1990 tetapi tewas dalam saingan kali kelima dua tahun lalu tidak “berkempen” sebagai calon rasmi tetapi atas status penyelaras kawasan Parlimen Hulu Selangor.

Palanivel dilantik sebagai penyelaras bahagian itu Oktober lalu.

Atas kapasitinya itu kata Palanivel, beliau menyelesaikan masalah dan permintaan penduduk tempatan termasuk berusaha mendapatkan peruntukan kewangan.

Semalam beliau menyerahkan sebahagian peruntukan yang dipohon penduduk tempatan Januari lalu.

Palanivel menyerahkan cek bernilai RM300,000 kepada wakil persatuan Cina di Kuala Kubu Baru, semalam.

Pertemuan dengan rakyat semalam bermula dengan majlis penyerahan tiga cek bernilai RM300,000 kepada dua persatuan masyarakat Cina di Kuala Kubu Baru dan disusuli dengan sesi beramah mesra dengan masyarakat Orang Asli di Changkat Bintang, berhampiran Slim River, dan Kampung Orang Asli Serigala dan satu lagi pertemuan dengan masyarakat Cina di Bukit Beruntung.

Kedua-dua penempatan Orang Asli yang menyumbang kira-kira 120 undi merupakan kubu kuat bagi calon BN termasuk ketika dua tahun lalu.

Bagaimanapun BN gagal memperoleh undi sepenuhnya daripada masyarakat Cina di Kuala Kubu Baru dua tahun lalu.

Kira-kira 10 malam beliau meneruskan perjalanan ke Hulu Rening, berhampiran sempadan Genting Highlands untuk menemui pengundi-pengundi Melayu.

Palanivel memulakan siri pertemuan 3 petang semalam sehingga tengah malam seolah-olah beliau merupakan calon Barisan Nasional (BN). Pasukan Palanivel ini melalui perjalanan hampir 200 kilometer sehingga tengah malam.

Setakat ini, pengesahan rasmi menyebut hanya nama Palanivel telah dikemukakan kepada pucuk kepimpinan BN.

Pucuk kepimpinan MIC dan BN enggan mengesahkan sama ada ada nama-nama lain disalurkan kepada Najib yang juga Pengerusi BN.

The Malaysian Insider yang mengekori beliau dari 3 petang mendapati Palanivel memperlihatkan iltizam walaupun wujud cakap-cakap kemungkinan tidak dipilih sebagai calon.

Pembantu-pembantunya pula kelihatan bertungkus-lumus melakukan kerja-kerja asas dengan mengemaskinikan profil beliau termasuk apa yang telah beliau lakukan sejak menjadi wakil rakyat kali pertama 20 tahun lalu.

Malah, beberapa pembantunya yang ditemui berkata Palanivel hanya mahu memberi tumpuan menjalankan tanggungjawabnya sebagai penyelaras dan tidak kisah dengan cakap-cakap bahawa ada usaha mahu mensabotaj beliau daripada diturunkan semula calon.

Umno Hulu Selangor juga masih meneruskan gesaan supaya pemimpin mereka diletakkan di Hulu Selangor walaupun Najib sudah mengumumkan ia sebagai kerusi MIC.

Nampaknya kerja-kerja asas itu dilakukan kerana Palanivel tidak mahu mengambil mudah dan membuang masa sekiranya beliau dipilih semula.

Selain Palanivel, sumber-sumber memberitahu Ketua Penerangan MIC P. Kamalanathan dan Timbalan Ketua Pemuda MIC V. Mugilan juga disebut-sebut sedang diperhalusi pucuk kepimpinan.

Kedua-dua mereka juga berada di Hulu Selangor malam tadi menemui pengundi tempatan.

Ketika berucap di kawasan penempatan Orang Asli di Kampung Serigala, Palanivel berkata, “kerusi Parlimen Hulu Selangor sangat penting bagi BN.”

Dewan serbaguna yang Palanivel berucap sudah dihiasi dengan bendera-bendera kecil BN dengan digantung satu potret Palanivel dengan mesej tertera “Calon kawasan Parlimen Hulu Selangor”, sekali gus menunjukkan ia kubu kuat BN,

The Malaysian Insider difahamkan potret itu dipasang dua tahun lalu tetapi tidak diturunkan sehingga sekarang. Turut digantung di sisi ialah potret bekas menteri besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo.

“Ini pilihan raya yang sangat penting. Kita dapat satu peluang bertanding di kerusi Parlimen.

“Setiap undi Orang Asli adalah undi untuk perdana menteri, itu penting. Beliau akan berikan perhatian khas untuk masyarakat Orang Asli,” kata Palanivel sambil meminta penduduk Orang Asli turun di Kuala Kubu Baru dengan simbol tradisi mereka pada hari penamaan Sabtu depan.


Malaysian Insider

9 borang diambil, ramai calon dijangka saing di Hulu Selangor

Rekod 15 calon merebut kerusi DUN Bukit Selambau April 2009 — paling ramai bertanding dalam satu-satu pilihan raya kecil — kemungkinan berulang di Hulu Selangor?Sama ada suasana itu akan dapat disaksikan pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor bulan ini masih menjadi teka-teki.

Bagaimanapun setakat semalam sembilan borang penamaan calon telah diambil, demikian disahkan oleh Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan OmarBeliau tidak menolak kemungkinan lebih banyak borang akan diambil selepas ini.

Borang-borang ini diambil sama ada dari pejabat Pegawai Pengurus Pilihan Raya atau Pejabat Pilihan Raya Selangor di Shah Alam.

“Tidak ada borang diambil dari ibu pejabat SPR,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Sambil menyifatkan jumlah itu “agak ramai”, Wan Ahmad berkata pihaknya tiada maklumat tentang parti politik pihak yang mengambil borang-borang ini mewakili.

“Biasanya kami tidak akan tanya parti politik yang mereka wakili kecuali minta berikan nama dan nombor kad pengenalan mereka.

“Ada jua yang mengambil borang bagi pihak parti dan ada kemungkinan ada pihak yang mengambil lebih daripada satu borang sebagai langkah berjaga-jaga (jika berlaku kesilapan),” katanya.

Tinggal hanya satu minggu sebelum hari penamaan calon.

Penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor akan berlangsung 17 April ini manakala hari pengundian dijadual 25 April.

Setiap borang penamaan calon berharga RM20.

“Maklumat kami menunjukkan sembilan borang dikeluarkan setakat petang ini (semalam).

“Setakat hari ini sahaja sembilan borang sudah dikeluarkan. Masa ada masa lagi (menjelang hari penamaan calon)

“Kemungkinan akan ada lagi yang akan ambil borang penamaan calon,” kata beliau.

Setakat ini dua orang telah menyatakan pendirian akan bertanding sebagai calon Bebas selain pesaing tradisi Barisan Nasional (BN) dan komponen Pakatan Rakyat (PR) akan menurunkan calon masing-masing.

Difahamkan akan ada calon daripada Umno dan Pakatan Rakyat akan turun gelanggang ekoran rasa tidak puas hati dengan pemilihan calon.

Umno dari awal mahu kerusi itu diberikan kepada parti itu.

Bagaimanapun Rabu lalu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengesahkan kerusi itu akan ditandingi oleh MIC bagi pihak BN.

Pilihan raya kecil DUN Bukit Selambau di Kedah pada 7 April 2009 menyaksikan 15 calon termasuk BN dan PR bertanding merebut kerusi itu selepas ia kosong kerana penyandangnya, seorang Exco, meletakkan jawatan.M/I


DetikdailyFriday, April 9, 2010

KDN AKHIR NYA AKUI WUJUDNYA FIRMA KOMPUTER DI BUKIT AMAN

'Perisik Israel' di Bkt Aman: Hisham arah siasat

Kementerian dalam negeri akhirnya mengakui bahawa wujudnya masalah dengan firma komputer yang mengendalikan perisiannya di Bukit Aman dan telah mengarahkan perkhidmatan berkenaan ditamatkan.

"Sebagai rekod, kontrak dengan syarikat Asiasoft telah ditamatkan,” kata Menterinya, Datuk Seri hishamuddin Hussein di Putrajaya, hari ini.

Selain itu, katanya, kerajaan akan mengambil empat pendekatan bagi menyiasat dakwaan bahawa perisik Israel berjaya menembusi maklumat dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Hishammuddin berkata sebagai langkah permulaan pegawai khasnya telah diarahkan untuk membuat laporan polis.

Laporan yang sama juga dibuat kepada Suruhanjaya Pencengahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Perkara yang sama juga akan dibawa ke Majlis Keselamatan Negara dan Jawatankuasa Terpilih Parlimen.

"Tuduhan yang dibuat oleh Anwar Ibrahim adalah serius. Justeru, kita mesti menyiasat bagi menentukan kesahihannya," katanya.

6 April lalu, Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar mendedahkan perisik Israel wujud di Bukit Aman.

Ahli parlimen Permatang Pauh itu membuat pendedahan berkenaan ketika membahaskan bajet tambahan Kementerian Dalam Negeri di Dewan Rakyat dengan mengemukakan beberapa dokumen bagi menyokong dakwaannya itu.

Menurut Anwar penglibatan syarikat berkenaan adalah melalui subkontrak daripada sebuah syarikat tempatan untuk menaiktaraf sistem komunikasi analog PDRM kepada sistem digital.

Kontrak yang dikenali dengan nama APCO 425 itu disubkontrakkan kepada syarikat bernama Asiasoft Malaysia pada tahun 2008.

Dakwanya lagi, dua pemegang saham dalam syarikat berkenaan ialah B System Sdn Bhd dan Asiasoft PLC.

Malaysiakini

Ayid>>> Sekali baca macam tak percaya, lama-lama jadi percaya pulak. Pak Meneterinya pun dah mengaku betul lah tu kot

MCA KAPAR, DATO SOON KEE CHAI KETUAI MCA KELUAR DEWAN DARI KONVENSYEN


MB: Umno Tidak Anggap Parti Komponen BN Sebagai Rakan

HULU SELANGOR 8 APR: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata rakyat harus mengambil iktibar dari tindakan parti MCA memboikot Konvensyen Barisan Nasional.

Beliau berkata ia membuktikan Umno tidak pernah melihat parti komponen lain sebagai rakan yang layak mendapat penghormatan sewajarnya.

Khalid juga berpandangan insiden ini secara tidak langsung menunjukkan dimana sebenarnya kedudukan masyarakat Cina dalam hirarki Barisan Nasional.

"Itu sudah kita jangkakan. Umno merasakan dia satu parti untuk BN. Umno adalah BN. Parti-parti lain dianggap kelas kedua. Itu bermakna 1Umno bukan satu Malaysia,” katanya.

Konvensyen yang diadakan di Shah Alam semalam bertujuan untuk merencana agenda merampas Selangor dari Pakatan Rakyat.

Ketua MCA Kapar, Datuk Song Kee Chai mengepalai perwakilan MCA keluar dari konvensyen itu selepas mendapati Umno tidak mengiktiraf kewujudan MCA dalam gagasan itu.

Menurut Datuk Song, hanya lagu BN dan Umno dimainkan di konvensyen itu, dan pemimpin utama parti-parti komponen tidak dijemput ke pentas utama.

Apa yang lebih mengejutkan MCA apabila Noh Omar mahu mereka dan masyarakat bukan Melayu supaya berterima kasih kerana diberikan kerakyatan Malaysia.

“Ini menunjukkan apabila Noh Omar beri ucapan, dia tidak peduli masyarakat lain. Yang lain harus ikut. Ini contoh parti-parti komponen BN sendiri tidak suka pengalaman mereka dengan Umno," katanya.

Khalid berkata, budaya kuku besi seperti ini tidak wujud dalam Pakatan Rakyat, sebaliknya mengamalkan konsep musyawarah yang menjadi tunjang kesepakatan Parti Keadilan Rakyat, DAP dan Parti Islam Se-Malaysia.

"Kita dalam Pakatan Rakyat, beri kesempatan kepada semua. Kalau ramai masyarakat itu miskin, tentulah kita beri keutamaan pada mereka. Ini berita yang sangat baik untuk program kita di Hulu Selangor," katanya.

TV selangor

KHIDMAT APCO DITAMATKAN OGOS INI

Kontrak perunding media dan perhubungan awam Apco Worldwide Sdn Bhd dipercayai tidak akan diperbaharui apabila ia berakhir pada 4 Ogos.

Menurut sumber daripada pegawai peringkat tertinggi kerajaan, Apco yang ditugaskan oleh kerajaan untuk mengendalikan strategi media antarabangsa tidak akan dilanjutkan kontrak tahunannya.

"Beliau (Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak) kurang senang dengan cara mereka menangani kontroversi yang melanda baru-baru ini dan kini menjadi liabiliti,” kata sumber itu lagi.

Menurut beliau, walaupun keputusan Najib untuk menamatkan khidmat Apco mungkin dilihat bagi mengurangkan tekanan terhadap kerajaan Barisan Nasional kerana firma antarabangsa itu didakwa ada kaitan dengan Israel, namun hakikatnya perdana menteri dikatakan tidak berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

Adalah dipercayai Apco memulakan kerja-kerjanya untuk Najib seawal Jun tahun lalu meskipun kontrak ketika itu belum ditandatangani.Najib dikat
akan amat tidak berpuas hati dengan khidmat Apco khususnya berhubung persiapan mereka ketika beliau diwawancara oleh Associated Press semasa lawatannya ke Beijing, Jun lalu yang ditanya mengenai pembunuhan model dan penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Soalan yang dilontarkan tidak diduga sama sekali dan perdana menteri dikatakan tidak bersedia walaupun beliau mampu menanganinya dan berjaya berseloroh.

Malaysiakini
juga difahamkan bahawa kehadiran Apco menyebabkan ketidak-selesaan di kalangan pakar-pakar media Najib.

Penasihat media perdana menteri, Datuk Jalaludin Bahaudin, seorang pengkritik vokal Apco secara peribadi, dikatakan tidak sehaluan dengan pandangan setiausaha akbar Najib, Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad berhubung peranan Apco di Jabatan Perdana Menteri.

"Ini kerana Jalaludin berpendapat Apco tidak tahu apa yang sedang mereka lakukan,” kata sumber itu.

Tengku Sariffuddin tidak dapat dihubungi untuk komennnya manakala Jalaludin enggan membuat ulasan.

Malaysiakini

MIC: PALANIVEL CALUN TUNGGAL KAMI


Pemimpin MIC menolak dakwaan kononnya timbalan presiden G Palanivel bukan calon tunggal parti itu yang dikemukakan kepada pengerusi Barisan Nasional, Datuk Seri Najib Razak untuk bertanding kerusi parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini.

Penafian itu dibuat ketika pelbagai khabar angin timbul yang Palanivel (kiri) akan digugurkan kerana masalah dalaman dan akan digantikan oleh calon lain dari MIC dan mungkin juga daripada Umno.

Spekulasi itu semakin panas apabila Najib ketika ucapannya semalam di konvensyen BN mengesahkan BN akan mengemukakan calon dari MIC tetapi tidak mendedahkan namanya.

BN dijadualkan menamakan calon mereka pada 15 April ini dan lobi-melobi dijangka berterusan apabila Najib ke luar negara hujung minggu ini.

Palanivel yang menjadi ahli parlimen Hulu Selangor selama empat penggal sejak 1990 tetapi ditumbangkan dengan majoriti tipis pada pilihan raya umum 2008 berharap dapat kembali ke Dewan Rakyat.

Ke
tika dihubungi, naib presiden MIC, Datuk Dr S Subramaniam (kanan) mengesahkan Palanivel adalah calon tunggal parti itu.

Beliau juga menolak khabar angin bahawa pencalonan Palanivel menghadapi masalah kerana beliau akan menuntut jawatan kabinet jika menang kelak.

"Memenangi pilihan raya kecil itu adalah keutamaan kami,” kata Subramaniam, yang dilantik sebagai Menteri Sumber Manusia sejak tahun 2008 kerana beliau adalah pemimpin tertinggi MIC yang menang pada pilihan raya umum lalu.

Seorang lagi naib presiden MIC, Datuk M Saravanan juga tidak mahu melayan soalan jika ada tuntutan supaya Palanivel digugurkan.

“Tidak ada 'jika' dalam politik,” tegas Saravanan.

Saravanan, yang juga adalah timbalan menteri wilayah persekutuan berkata masyarakat India di Hulu Selangor berdiri teguh di belakang Palanivel.

Malaysiakini

UMNO HULU SELANGOR LAWAN NAJIB, LETAK CALON BEBAS

Umno Hulu Selangor lawan Najib, letak calon bebas?

Oleh: Masdar Wahid

Pilihan Raya Kecil (PRK) Hulu Selangor yang penamaan calonnya akan diadakan pada 17 April ini manakala pengundian pada 25 April memiliki beberapa fakta uniknya tersendiri.

Umum mengetahui bahawa ini merupakan PRK yang pertama berlaku di Selangor dan yang pertama pada tahun ini.

Pertembungan antara Anwar dan Najib

Selain itu, PRK kali ini juga bakal menyaksikan dua tokoh yang sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerap bertembung dari pelbagai aspek dan strategi ke arah kelangsungan politik masing-masing.

Mereka ialah Ketua Umum PKR yang juga tokoh penting yang menyatukan Pakatan Rakyat dan seorang lagi ialah Presiden Umno, Najib Razak yang dilihat sebagai presiden terakhir BN mengikut teori RAHMAN.

PRK kali yang ke 10 ini sejak Pilihan Raya Umum (PRU) pada 8 Mac 2008 juga menjadi pengukur kepada kedua-dua tokoh itu apabila menjadi pemimpin penting di Selangor di mana Najib ialah Pengerusi Umno manakala Anwar ialah Penasihat Ekonomi Selangor yang juga Menteri Besar Selangor ialah ahli PKR sendiri, iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim.

Ejen Israel, Anwar jawab, Najib membisu

Anwar sebelum ini diakitkan dengan Yahudi tetapi telah dijawab dengan jujur dan berfakta di Parlimen manakala Najib yang terang-terang membawa masuk ejen Israel ke dalam negara sehingga mencemarkan instusi di raja selain mengancam keselamatan negara, sehingga kini kekal membisu berhubung APCO.

Malah Najib menikus untuk hadir ke sidang parlimen selain membiarkan askar upahannya untuk menjawab dan mengganggu ucapan Anwar di parlimen.

Keunikan ketiga ialah ketiga-tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor adalah dari BN yang masing-masing dua dari Umno dan seorang dari MCA selain parlimen adalah kuota MIC.

Bagi PR, ketiga-tiga Dun itu ditandingipada PRU lalu masing-masing ditandingi oleh ketiga-tiga komponennya iaitu PKR, PAS, DAP selain peringkat Parlimen oleh PKR walupun sebelum ini kuotanya untuk PAS.

Hampir semua parti pernah bertanding di sini

Sesuatu yang unik juga berhubung kerusi ini ialah apabila hampir semua parti penting di semenanjung Malaysia termasuklah yang telah berkubur, Semangat 46 (S46) pernah bertanding di kerusi ini.

Umno bertanding dari tahun (1955-1959) sebelum digadaikan kepada MCA pada tahun (1959-1986), diikuti MIC (1986-2008) sebelum di menangi oleh parti paling muda dalam PR iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sepanjang tempoh itu juga (1955-2008), parti seperti PAS, DAP dan S46 pernah meletakkan calonnya di situ.

Antara tokoh pembangkang yang pernah bertanding sebelum ini ialah Nazar Yakin daripada Semangat 46 (1995), Peng Kim Sing daripada DAP (1995), Dr Haili Rahmat daripada PKR (1999), Datuk Ismail Kamus daripada PAS (2004) seterusnya Datuk Zainal Abidin Ahmad daripada PKR memenanginya pada tahun 2008.

Blogger Umno bertanding calon bebas ?

Umno yang sebelum ini beriya-iya mahu meletakkan calonnya di situ sekaligus mahu merampas kuota sekutunya terpaksa berputih mata apabila Presidennya sendiri terpaksa menolak Umno dan menyerahkannya kepada MIC.

Umno difahamkan akan menaja calon tertentu untuk bertanding sebagai calon bebas sebagai tanda protes mereka dan antara nama yang disebut-sebut ialah seorang blogger.

Antara calon itu yang sehingga kini membelenggu Najib dan Samy ialah Ketua Pemuda MIC, T.Mohan dan Ketua Penerangan MIC, P.Kamalanathan, Ketua Pemuda MIC Hulu Selangor, V. Mugilan selain G. Palanivel sendiri yang tumbang dalam PRU lalu.

Lain pula bagi PKR, walaupun parti itu baru menyambut ualng tahunnya yang ke 11 tahun pada 4 April lalu, namun calon yang ada untuk bertanding cukup ramai dan bukan calang-calang orangnya termasuklah dari kalangan tokoh pekerja, golongan professional, peguam, tokoh intelektual dan pemikir, pensyarah dan ustaz malah bekas menteri pun ada.

Mereka ialah Ketua PKR Cabang Kelana Jaya merangkap Presiden MTUC, Syed Shahrir Syed Mahamod, bekas tokoh agama yang terkenal dan bekas pensyarah dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr. Badrul Amin Bahron, Ketua Angkatan Muda (AMK) Malaysia yang juga seorang peguam, Shamsul Iskandar Md Akin, tokoh inteletual dan pemikir dan juga ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Khalid Jaafar, pakar bedah saraf yang juga Bendahari PKR, Cabang Hulu Selangor, Dr Haili Rahmat, dan Penyelaras PR yang juga bekas Menteri berkaitan Undang-undang, Datuk Zaid Ibrahim.

Aliran pengundian

Hampir 53 peratus atau 34,020 daripada 64,500 pemilih berdaftar adalah pengundi Melayu manakala kaum Cina dan India masing-masing terdiri 16,964 pengundi (26.3 peratus) dan 12,453 pengundi (19.3 peratus).

Bagi BN dan PR untuk merebut pengundi Cina, pastinya tumpuan lebih diberikan kepada 13 buah kampung yang terletak dalam kawasan Kuala Kubu Bahru di mana 70 peratus daripada 16,964 pengundi Cina terletak di situ.

Bagi pengundi India, kawasan parlimen ini juga antara kawasan yang tertinggi di negara ini yang mencatatkan pengundi India yang tertinggi, dan itu antara sebab mengapa MIC bermati-matian mahu calonnya bertanding di situ dan menolak calon Umno.

Di sini juga seperti dakwaan Presiden MIC, Samy Vellu bahawa kira-kira 700 Ketua Cawangan MIC wujud di sini.

Namun, tidak ketahui sejauhmana sokongan itu masih berpihak Samy atau kepada musuh tradisinya selama ini dalam partinya iaitu Datuk S Subramaniam yang juga bekas Timbalan Presiden MIC bertahun-tahun.

Sejumlah 64,500 pengundi berdaftar yang terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos di mana 32,380 pengundi terdiri daripada pengundi lelaki manakala 32,120 adalah wanita.

PRK kali ini juga bakal menyaksikan undi pos akan diadakan dua hari sebelum hari mengundi dan proses pengeluaran dan pengiraan undi pos akan dilakukan di Pejabat Daerah Hulu Selangor.

Jom raikan penamaan calon

Dewan Serbaguna, Kompleks Sukan Pejabat Daerah Hulu Selangor akan digunakan sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi di mana pusat mengundi akan melibatkan 46 buah sekolah dan sebuah dewan orang ramai dengan 136 saluran mengundi.

Pegawai Daerah Hulu Selangor, Nor Hisham Ahmad Dahalan telah dilantik sebagai Pegawai Pengurus dengan dibantu oleh tujuh penolong.

SPR telah menubuhkan enam pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) mengikut Seksyen 27B AKta Kesalahan Pilihan Raya 1954 untuk memantau dan mengawal aktiviti calon sepanjang tempoh berkempen dari hari penamaan calon sehingga tamat hari pengundian.

Samada Pakatan Rakyat akan kekal dan meraih majoriti lebih besar pada kali ini atau menyaksikan BN terus tersungkur di Hulu Selangor, jawapannya ada pada lebih 60,000 pengundi berdaftar di kawasan itu. -EraPakatan

WarkahDaily


Ayid>> UMNO dah melopong, wa ka ka. Berebut dah nak letak calun anak tempatan, alahai UMNO kita tunggu nanti hari pengkiraan undi siapa akan jadi jaguh di Hulu Selangor

Thursday, April 8, 2010

MIC PILIHAN NAJIB - SIAPA PULA PILIHAN SAMY DARI MIC

Wa ka ka Samy dah mula dapat lampu hijau dari PM, untuk memilih calun untuk bertanding di Hulu Selangor. MIC senyum UMNO....akur la kut

MIC jadi pilihan: Najib

SHAH ALAM – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan Barisan Nasional (BN) akan meletakkan calon MIC untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, 25 April ini.

Katanya, ia selaras dengan semangat setia kawan dalam BN memandangkan kerusi itu adalah milik MIC sebelum ini.

Walau bagaimana pun, siapa calon MIC itu akan ditentukannya kemudian.

“Berilah kepercayaan kepada saya untuk menentukan siapa calon. Saya akan pilih calon yang terbaik dan akan berunding dengan Presiden MIC untuk menentukan calon,” katanya dalam ucapan pada Konvensyen Barisan Nasional Selangor di sini, semalam.

Najib berkata, beliau tidak mahu “ada perkiraan” dalam mana-mana parti komponen dalam isu pemilihan calon ini kerana yang penting adalah kemenangan Barisan Nasional.

“Sebagai kawan, kalau kalah bukan MIC yang kalah tetapi BN, kalau MIC menang, BN menang,” katanya.

Najib berkata sebagai Pengerusi BN, beliau akan memilih calon terbaik bagi memuaskan hati semua pihak.

Beliau juga menasihatkan parti-parti komponen BN supaya memberi tumpuan kepada tugas dan bukannya memikirkan soal calon.

“Jangan fikir pasal calon, fikir buat kerja, gerakkan jentera, jangan alpa, jangan leka, jangan malas,” katanya.

Beliau berkata, konvensyen semalam diadakan untuk memulihkan semangat BN bagi mendapat iltizam baru, kesungguhan dan merapatkan barisan bagi memastikan kemenangan BN di Hulu Selangor.

Pada sidang akhbar kemudiannya, Najib berkata ”Soal isu penting juga tapi dalam pilihan raya kecil dia ada faktor-faktor lain yang diambil kira, jadi sebab itulah kalau kita nak menang, kita mesti ambil kira apa yang akan dibuat perhitu- ngan pengundi dalam satu-satu kawasan,” katanya

Sinar Harian

3,000 BAKAL SERTAI DEWAN HIMPUNAN PENYOKONG PAS PERAKIPOH, 7 April: Pengerusi Persatuan Kebajikan Masyarakat India Negeri Perak, Encik Susannathan a/l Arokiam hari ini menyertai Dewan Kelab Penyokong PAS (DKPP) negeri yang bakal diikuti 3,000 ahlinya.

Susannathan berkata, sebanyak 100 borang telah diserahkan kepada Setiausaha PAS negeri, Ustaz Misbahul Munir Masduki petang tadi di Pejabat Perhubungan PAS Perak, dekat sini.

Menurutnya, persatuan yang dipimpinnya itu mempunyai keahlian seramai 3,000 orang dan akan menyertai DKPP dalam masa terdekat ini.

Susannathan, 50, tinggal di kawasan Buntung sebelum ini adalah Pengerusi PSM Buntung dan bekas Ketua Bahagian PPP Ipoh Barat yang dikatakan mirip kepada Murugiah.

“Saya sudah tidak mahu kepada parti lain yang saya sudah kenal sikap dan hati budi mereka,” tegasnya lagi.

Beliau hadir menyerahkan borang itu bersama tiga rakannya iaitu Ramakrisnan, Balakrishnan dan seorang wanita.

Menurut Misbahul, Susannathan bersama tiga rakannya yang lain telah berkunjung ke Pejabat PAS negeri untuk menyerahkan sendiri borang menyertai DKPP.

“Beliau bersama rakan-rakannya telah hilang kepercayaan kepada Umno/BN sejak sekian lama, hari ini beliau mengisytiharkan untuk bersama PAS bagi memperjuangkan nasib kaum India yang tertindas,” jelasnya.

Untuk rekod, Persatuan Kebajikan Masyarakat India yang diterajuinya ditubuhkan pada 27 April 2007.

Walaupun persatuan itu baru tiga tahun ditubuhkan tetapi setiap hari ada sahaja ahli baru yang menyertainya.

Persatuan itu ditubuhkan atas dasar memperjuangkan nasib kaum India terutama yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Susannathan bersama rakan-rakannya dalam Persatuan Kebajikan Masyarakat India akan menyokong PAS dalam perjuangan menegakkan keadilan.

Beliau dapat merasai bahawa perjuangan PAS walaupun atas dasar agama tetapi tidak mengabaikan kebajikan kaum lain, dan ianya dibuktikan apabila Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menerajui kerajaan PR di negeri ini.

“Nasib kaum India di Perak diberi perhatian yang serius oleh Kerajaan Pakatan Rakyat,” jelasnya.


Harakahdaily

Wednesday, April 7, 2010

KINI TIBA GILIRAN MAHFUZ PULA DIHERET KE JAWATANKUASA HAK DAN KEBEBASAN PARLIMEN

Kedua-dua BN dan pembangkang hari ini berusaha sedaya upaya masing-masing untuk merujuk wakil seteru mereka ke jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen.

Petang ini, seorang lagi wakil pembangkang Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dirujuk ke jawatankuasa bekenaan.

Keputusan dibuat melalui undian suara kata timbalan speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Keputusan itu bagaimanapun menerima bantahan keras daripada wakil-wakil pembangkang, termasuk Mahfuz sendiri yang meminta penjelasan timbalan speaker berhubung keputusan berkenaan.

Usul untuk merujuk Mahfuz ke jawatankuasa itu pada asalnya dibawa oleh Datuk Ismail Mohamed Said (Umno-Kuala Krau) berikutan tindakan Mahfuz mengejek Umno dengan panggilan Umno-Apco berulang kali.

Mahfuz bertindak demikian ketika parlimen meluluskan bajet tambahan kerajaan secara belah bahagi petang ini.

Mengulas tindakan yang dikenakan terhadap Mahfuz, timbalan speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata keputusan itu dibuat melalui undian suara semasa mesyuarat bersidang dalam jawatankuasa untuk meluluskan bajet berkenaan.

Bercakap kepada pemberita selepas sidang ditangguhkan petang ini, Wan Junaidi berkata usul yang dibawa oleh wakil Kuala Krau diterima pakai kerana wakil Umno tersebut berdiri atas 26(1)(p).

"26(1)(p) ialah kuasa untuk berdiri lepas itu dia membawa usul di bawah 36(12). Kuasa untuk berdiri mesti ada dulu. Lepas itu merujuk apa dia kesalahan di bawah 36(12.

"Apa yang (Kuala Krau) tidak sebut ialah perkara 26(1)(p). Tetapi bila (ahli dewan) bangun, beliau seperti biasanya, sepatutnya sebut peraturan mesyuarat yang mana.

"Tetapi banyak ahli parlimen yang tidak sebut kuasa untuk berdiri, itu memang sering terjadi, mereka hanya akan sebut kesalahan yang dilakukan," katanya.

'Pergelutan' hampir dua jam di Dewan Rakyat hari ini juga berakhir dengan timbalan Wan Junaidi sendiri terpaksa meminta maaf kepada Dewan kerana menangguhkan mesyuarat sedangkan dewan masih lagi bersidang secara jawatankuasa.

"Sebab ada usul yang dibuat terlebih dahulu daripada menteri (Datuk Chor Chee Heung, BN-Alor Setar) sudahpun diluluskan oleh majlis yang membenarkan dewan bersidang sehingga pukul 7.30 malam.

"Tanpa usul, saya tidak boleh tangguh seperti itu saja. Tapi disebabkan usul tersebut, saya terpaksa ada satu lagi usul untuk membatalkan usul terdahulu," katanya.

Di pihak pembangkang pula, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dijadikan sasaran untuk dirujuk ke jawatankuasa tersebut.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) mengemukakan usul berkenaan sejak semalam lagi dan hari ini perkara itu dibangkitkan lagi beberapa kali.

Tajuddin dilaporkan telah mengeluarkan tuduhan tidak berasas, antaranya dengan mengatakan ada di antara pemimpin daripada DAP Pulau Pinang yang kerap ke Singapura dan Hong Kong dan menjual rahsia negara kepada dua negara itu.

Tajuddin juga didakwa berkata Lim merupakan bekas pegawai politik kepada bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew (kiri).

Lim meminta agar Tajuddin mengemukakan bukti mengenai tuduhan itu dan sekiranya gagal, beliau akan dirujuk kepada jawatankuasa berkenaan.

Berdas
arkan hujah yang dikemukakan Lim (kanan), Pandikar Amin memberi peluang kepada Tajuddin untuk membuat penjelasan berhubung kenyataannya semalam, bagaimanapun beliau memilih untuk tidak menarik balik kenyataannya itu dan bertegas bersedia menerima sebarang tindakan.

Berikutan itu, barisan pembangkang hari ini menggesa supaya diadakan undi belah bahagian yang dipersetujui Speaker Dewan.

Bagaimanapun, berdasarkan undian, 56 bersetuju supaya Tajuddin dirujuk ke jawatankuasa hak dan kebebasan manakala 82 lagi tidak bersetuju sekaligus menyelamatkan anggota Parlimen Pasir Salak itu daripada dihadapkan ke jawatankuasa berkenaan

Malaysiakini

UMNO MELOPONG - MIC CALUN DI HULU SELANGOR

Wa kaka UMNO melopong kat Hulu Selangor, semalam diaa PM dah kata dah. Nampaknya segala teka-teki yang kini bermain dikalangan BN hampir terjawab apabila awal-awal lagi PMku sayang memberi amaran kepada semua pemimpin dan anggota Barisan Nasional (BN) supaya tidak membangkitkan siapa yang bakal menjadi calon parti itu pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor. Kesihan kat penduduk Uhulu Selangor yang mahukan Mike Tayson jadi calun.Persoalan parti mana dari komponen BN yang akan bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor terjawab hari ini apabila perdana menteri berkata ia akan ditandingi oleh calon dari MIC.

"Kerusi (parlimen) Hulu Selangor akan ditandingi oleh seorang calon dari MIC, kerana itu kerusi MIC," kata Datuk Seri Najib Razak kepada pemberita di Shah Alam hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak mengumumkan siapakan calon dari MIC itu.

"Biar calon ditentukan oleh pengerusi BN (Najib) sebab saya nak kita menang," kata Najib yang juga pengerusi BN.

Sebelum ini, MIC telah mengemukakan timbalan presidennya, Datuk G Palanivel untuk bertanding sekali lagi di Hulu Selangor.

Umno bahagian juga mendesak supaya kerusi itu dikembalikan kepada Umno.

Bagaimanapun, semalam dilaporkan bahawa, Umno boleh menerima calon dari MIC tetapi bukan Palanivel.

Sementara itu, naib ketua Umno bahagian Hulu Selangor, Datuk Adnan Buyong, ketika diberitahu mengenai pengumuman najib itu berkata:

"Nak tanya apa? Pemimpin sudah umum. Dia pemimpin kita, apa dia cakap kita kena terimalah," katanya.

Ditanya sama ada ia akan memberi kesan negatif kepada pengundi, Adnan menjwab:

"Kita sebelum ini bagi pandangan sahaja. Dia mungkin ada kajian dia (yang tersendiri). Dia pemimpin, makam (kedudukan) kita tak sama.

"(Ketawa) Apa dia kata kita kena terimalah," kata Adnan.

Beliau bagaimanapun tidak mahu mengulas panjang kerana sedang sibuk berkonvenysen di Shah Alam.

Malaysiakini


HULU SELANGOR: SAH MIC BERTANDING!

on Wednesday, April 7, 2010
Nampaknya segala teka-teki yang kini bermain dikalangan BN hampir terjawab apabila awal-awal lagi PMku sayang memberi amaran kepada semua pemimpin dan anggota Barisan Nasional (BN) supaya tidak membangkitkan siapa yang bakal menjadi calon parti itu pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor 25 April ini.

Sebaliknya, PMku sayang, berkata mereka perlu menerima apa juga keputusan parti dan bekerjasama bagi memastikan kemenangan calon BN.

“Siapa-siapa yang diputuskan oleh parti... ringan ke, berat ke, terpaksa kita dokong... galas.

“Jangan pula kita merengek, mengutuk,” katanya ketika berucap pada majlis jamuan makan tengah hari meraikan setiausaha-setiausaha politik di pejabatnya di sini hari ini.

Ini lebih disokong oleh hasil daripada Konvensyen Barisan Nasional (BN) Selangor dengan ikrar akan berperanan sebagai ikatan yang lebih inklusif dengan mengetepikan sentimen kepentingan kaum bagi menghadapi pilihan raya kecil Hulu Selangor bulan ini dan juga pilihan raya umum ke-13.

So sah la MIC akan meletakkan calonnya untuk bertanding di Hulu Selangor... al kempunan lah UMNO Hulu Selangor...

Kredit: Pemuda Wangsa Maju


PR bagi RM100 setahun, BN pula RM100 lima tahun


Khalil Idham Lim

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, kelmarin dengan sikap yang tidak membina dan menghargai usaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah Pakatan Rakyat (PR) dengan menyifatkan pemberian RM100 setahun kepada warga emas di Pulau Pinang sebagai suatu yang memalukan.

Saya tidak pasti apa yang dimalukan oleh Sharizat, kerana rasa malu kepada dirinya dan kementerian yang diketuainya adalah sepatutnya lebih tinggi kerana tidakpun melakukan apa yang dilakukan oleh Lim Guan Eng.

Andaian cetek Shahrizat yang menumpang jadi menteri dengan kerusi Sanator itu baginya kerajaan negeri pimpinan DAP itu sebenarnya meletakkan nilai warga emas di negeri tersebut sebagai kurang daripada RM10 sebulan.

Sedangkan kementerian dan kononnya Kerajaan Malaysia yang makmur di bawah pentadbiran BN sejak 52 tahun memerintah Malaysia tidak pernah melakukan seperti apa yang dilakukan walaupun di Pulau Pinang sendiri.

Bukankah sepatutnya dan kalaulah Shahrizat matang berpolitik, cubalah puji sedikit walaupun ianya dari Pakatan Rakyat, nyatakan yang sebenarnya, yang baik kenalah disokong. Kalau rasa mampu saingilah dasar itu dengan membuat dasar yang sama untuk negeri lain yang dikuasai BN, bukankah BN mendakwa ekonomi Malaysia makin baik.

Dengan sombong dalam berita yang saya saksi di TV3 dengan katanya, "Saya rasa malu bila terbaca Guan Eng beri RM100 setahun kepada warga emas. Kalau nak dikira tak sampai RM10 sebulan. Pemberian itu kononnya sebagai pernyataan penghargaan. Sebagai menteri yang menjaga kebajikan saya rasa malu”.

Tidak tahu apa yang ibu menteri ini maksudkan. Bagi saya dia malu kerana tidak mampu buat macam Guan Eng buat dan, dia telah dipintas oleh dasar kebajikan kepada rakyat oleh sebuah negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat.

Angkuhnya Shahrizat sehingga dia tawarkan ucapan takziah kepada warga emas di Pulau Pinang kerana nilai mereka kepada kerajaan Pakatan Rakyat baginya hanya kurang daripada RM10 sebulan. Sedangkan dalam Islam banyak mana yang diberi bukan ukuran, namun keikhlasan dan kemampuan yang ada itu adalah ukuran yang utama di sisi Allah SWT.

Realitinya Umnolah yang sering meletakkan nilai orang Melayu lebih murah daripada sekilo ikan kering dengan menggunakan wang memancing undi setiap kali pilihan raya. Bayangkan kalau Guan Eng bagi RM100 untuk setahun, BN bagi kepada rakyat RM100 untuk lima tahun, mana lebih murah dan memalukan. Ertinya nilai dan maruah orang Melayu Umno khususnya cuma dibayar dengan nilai tidak sampai RM2. Hanya RM1.6666666666 sahaja sebulan.

Kenyataan Shahrizat bagi saya akan menambahkan kebencian rakyat Malaysia khususnya warga emas kepada Umno dan BN. Pengkhianat ini ternyata perlu dinyahkan dari peta politik Malaysia. Tahulah rakyat akan menghukumnya bila tiba masanya nanti.

YB Drs Khalil Idham Lim adalah Adun Titi Serong dan Setiausaha Sekretariat Pakatan Rakyat Negeri Perak


Harakahdaily

BUTA SEJARAH: PARTI CINA DIBEKAL'PERLEMEBAGAAN'

Bila bagi .. amaran bagaikan Jebat mengamuk,cuma tak cabut keris aje . seolah olah sangat PERKASA mereka itu.. bila amaran tidak digeruni langsung oleh pemimpin MCA dan Gerakan akhirnya mereka hanya berani menyerahkan buku perlembagaan sahaja? Ha.. Ha.. Ha.. kuang-kuang kita lihat apa terjadi hu hu

Pertubuhan Pribumi Kebangsaan (PERKASA) yang sebelum ini dianggap sesetengah pihak sebagai terlalu lantang, ekstrem dan ada kalanya kebudak-budakan berhubung tuntutan dan desakan mereka, hari ini mengubah imej itu.

Tuntutan mereka supaya dua pemimpin MCA dan Gerakan serta dua lagi akhbar berbahasa Cina memohon maaf secara terbuka kepada NGO itu yang tamat tempohnya hari ini, tidak disusuli dengan demonstrasi ataupun membakar gambar pemimpin berkenaan.

Sebaliknya, PERKASA secara matang berikrar akan cuba menjadikan pemimpin parti-parti Cina tersebut 'celik sejarah' dengan menghadiahkan mereka buku Perlembagaan Persekutuan.

Menurut Ketua Wiranya, Arman Azha Abu Hanifah, PERKASA mengambil tindakan berkenaan kerana Ketua Gerakan Pulau Pinang Datuk Teng Hock Nam dan Timbalan Setiausaha Pemuda MCA Low Chew Jun "buta perlembagaan" kerana melabelkan NGO itu sebagai rasis.

"Saya s

udah bertanya kepada akar umbi parti berkenaan dan (mereka) menyatakan pandangan pemimpin itu tidak mewakili MCA dan Gerakan. Tidak semua akar umbi menyokong mereka," katanya.

Menurutnya lagi, buku tersebut juga akan diserahkan kepada dua lagi akhbar Cina - Sin Chew Daily dan China Press - yang turut didakwanya melabelkan PERKASA sebagai perkauman.

Arman Azha berkata demikian bagi mengumumkan tindakan lanjut PERKASA selepas mencabar Teng dan Low memohon maaf secara terbuka dalam tempoh 48 jam bermula Jumaat lalu.

Mereka juga menuntut kedua-dua pemimpin tersebut memohon maaf kepada mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang didakwanya turut diberikan label yang sama.

Bagaimanapun dilaporkan kedua-dua pemimpin tersebut enggan tunduk kepada desakan itu kerana beranggapan perjuangan PERKASA bertentangan dengan konsep 1Malaysia.

Ditemui Malaysiakini selepas sidang media tersebut, Arman Azha berkata, buku yang berharga RM25 itu akan dihadiahkan kepada golongan yang jahil itu minggu hadapan.

Beliau juga menafikan tindakannya itu hanyalah satu 'sindiran' dan tidak serius.

"Buku itu sudah ada. Kita akan hantar betul," kata Arman Azha.

Pada sidang media di pejabat PERKASA di ibu negara, NGO itu dilihat seolah-olah cuba 'berkempen' supaya pelbagai pihak dapat memahami kandungan perlembagaan negara.

Sehubungan itu, Arman Azha berkata, pihaknya sudah melancarkan tabung kutipan derma bagi menampung kos pembelian buku berkenaan untuk diedarkan percuma kepada orang ramai.

Mereka juga mencadangkan kementerian pelajaran agar menjadikan Perlembagaan Persekutuan sebagai mata pelajaran wajib di sekolah-sekolah.

Tuesday, April 6, 2010

AKAR UMBI: MIC YA PALANIVEL TIDAK'

Walaupun berat hati, ahli akar umbi Umno bersetuju untuk mempertimbangkan supaya MIC dibenarkan meletakkan calon dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor, tetapi mereka menolak timbalan presidennya Datuk G Palanivel.

Seorang pemimpin Umno cawangan di parlimen tersebut berkata, Palanivel ditolak ekoran "tidak menunaikan janji dan (rakyat) sudah hilang kepercayaan kepadanya".

"Bagi saya ia (perebutan kerusi) bukan masalah kuota, tetapi masalah calon. Banyak janji-janji (pilihan raya), beliau tidak tunaikan.

"Selama empat penggal beliau bertanding, kenapa dia kalah (pada 2008)? Ini kerana undi protes.

"Sekurang-kurangnya, kalau (letak) calon dari MIC, carikan orang lain. Kalau MIC letak Datuk G Palanivel, berat sedikit nak menang. Orang sudah hilang kepercayaan kepadanya," kata seorang lagi pemimpin Umno daripada DUN Batang Kali.

Bercakap kepada Malaysiakini hari ini, pemimpin berkenaan berkata, sekiranya BN tetap mahu memilih calon daripada MIC, mereka mesti mengenetepikan Palanivel.

"Selain Palanivel, masih ada harapan," kata seorang pemimpin Umno cawangan di DUN Batang Kali.

Manakala seorang lagi pemimpin akar Umbi Umno daripada DUN yang sama memberitahu, bantahan terhadap Palanivel turut disuarakan semua 130 pemimpin kanan cawangan kepada ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan Ahad lalu.

Menurutnya, tuntutan itu turut mengambil kira suara pengundi Cina yang mahukan pucuk pimpinan parti menyerahkan semula kerusi tersebut kepada Umno.

"Kita bantah seratus peratus. (Palanivel) banyak berjanji, tapi tak banyak ditunaikan," katanya senada dengan pemimpin akar umbi yang lain.

Malah, pemimpin tersebut bukan sahaja menolak Palanivel, tetapi masih berkeras mahukan Umno bertanding di kerusi parlimen itu.

Sumber menambah, sejak 2008 lagi, kira-kira 90 peratus cawangan telah menolak MIC bertanding lagi di kawasan parlimen tersebut.

Sementara seorang lagi pemimpin Umno cawangan mendakwa Palanivel tidak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan dan tidak mempunyai "sentuhan langsung" dengan rakyat.

Pada pilihan raya umum yang lalu, calon PKR, Datuk Zainal Abidin Ahmad mengalahkan Palanivel yang mewakili BN dengan hanya kelebihan 198 undi.

Bagaimanapun jumlah undi rosak yang dicatatkan adalah 1466 iaitu tujuh kali ganda daripada majoriti Zainal.

Malaysiakini
NAJIB OH NAJIB... JANJI PANDAI.....TUNAI KEMUDIAN KIRA

JANJI ilusi Najib mahu menyedarkan semua pengundi Hulu Selangor dari tidur lena. Hari ini Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib buat seribu janji CEPUMAS kepada semua pengundi Hulu Selangor supaya percaya pengumuman dari Lampu Aladdin BN bahawa projek beratus juta akan diberikan kepada rakyat Hulu Selangor. Mahu masjid ada. Mahu sekolah ada. Bantuan orang Asli ada.

Seperti biasa, TV3 kumpulkan ‘3 bangsa dalam 1 BN’. Melayu, Cina dan India. Bercakap serentak, "Ohhhh bagus punya UMNO, boleh bikin 3bangsa dalam 1BN. Semua projek PRU13 baru boleh bikin".

Terlalu mendambakan 1Malaysia sehingga iklan-iklan komersial juga dimestikan mengikut piawaian 1Malaysia, mesti ada Cina, Melayu dan India. Hebat penangan slogan Najib 1Malaysia.

Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh? Penanti? Berjuta projek Najib sudah berjanji, hingga sekarang belum buat lagi. Di Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang Negeri Sembilan BN menang, mana janji mu? Tunggu dulu kerana ekonomi Kerajaan BN merundum.

Shafie Apdal tabur janji, umumkan projek berpuluh juta ringgit di Hulu Selangor. Boleh percayakah Kerajaan BN ada duit? Selesai PRK semua projek akan ditunda sekali lagi, kira-kira dekat PRU13 nanti buat janji lagi. Tipah tertipu lagi. 53 tahun sudah kita pelajari taktik UMNO/PERIKATAN/BN buat janji sebagai pemanis mulut, seperti yang diajar dalam kursus untuk Putera Puteri UMNO.

Baca seterusnya

SUBRA: SAMY CARI KAMB ING HITAM - PRK HULU SELANGOR

Subra kata Samy cari kambing hitam, pelik sangat memikirkan komponen BN ini, nak PRK pun ada yang nak jadikan kambing hitam.

Malaysiakini melaporkan

Subra: Bukan saya sabotaj Palani, Samy cari 'kambing hitam'

Oleh G. Manimaran

KUALA LUMPUR, 5 April — Bekas timbalan presiden MIC Datuk S. Subramaniam membidas dakwaan akhbar milik keluarga Datuk Seri S. Samy Vellu bahawa beliau mahu mensabotaj penggantinya Datuk G. Palanivel daripada diturunkan di Hulu Selangor.

Sebaliknya Subramaniam berkata, rencana-rencana yang disiarkan terus-menerus oleh Tamil Nesan menunjukkan Samy Vellu, Presiden MIC, semakin terdesak untuk berkonspirasi mencari “kambing hitam dan alasan-alasan” awal jika MIC tewas pada pilihan raya kecil ini.

“Samy Vellu sedia mengetahui kekalahan di Hulu Selangor atau kegagalan BN untuk menguasai undi masyarakat India di Hulu Selangor hanya menggambarkan kegagalan kepimpinannya dalam MIC memandangkan beliau perlu banyak menjawab berhubung skandal Maika Holdings, MIED dan universiti AIMST dan usaha-usaha oleh beberapa orang perseorangan untuk merampas aset-aset bernilai MIED,” katanya.

Subramaniam yang dua kali tewas di tangan Palanivel yang mendapat restu bagi jawatan timbalan presiden mengulas laporan Tamil Nesan, akhbar milik keluarga Presiden MIC, mendakwa beliau bekerja keras untuk mensabotaj Palanivel daripada diturunkan semula oleh BN.

Baca seterusnya

Monday, April 5, 2010

Najib Akui Kerajaan Tiada Duit, Kakitangan Kerajaan Di Paksa Sokong GST Kalau Mahu Gaji Naik

Quantcast

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) persoalkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengakui bahawa asas perolehan negara pada masa ini tidak kukuh dan Kerajaan tidak mampu untuk membayar gaji penjawat awam, sedangkan pada akhir tahun lepas kerajaanbangga mengumumkan bahawa ekonomi berkembang dengan baik iaitu 4.5 peratus dan tahun ini dijangka melebihi 5.5 peratus pula.

Najib terdesak membuat pengakuan itu demi untuk menarik perhatian kakitangan awam untuk menyokong pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang kini ditolak oleh majoriti rakyat. Kenyataan Najib itu membuka pekung pemerintahannya yang kini sedang sibuk menabur duit di Hulu Selangor sempena pilihanraya kecil.

Tindakan Najib memaksa kakitangan awam menyokong dasar ini secara membuta tuli adalah tidak wajar dan bertentangan dengan prinsip demokrasi negara ini dimana setiap warganegara berhak untuk membuat pilihan sama ada mahu menyokong atau tidak.

Tidak guna gaji kakitangan Kerajaan dinaikan sedangkan dalam masa yang sama cukai GST diperkenalkan. Jika GST dilaksanakan, keadaan ekonomi kakitangan awam mungkin lebih teruk kerana kenaikan gaji hanya sekitar RM200-RM500 sahaja sedangkan pertambahan kos sara hidup berkemungkinan meningkat lebih dari kadar itu.

Najib juga dilihat zalim kerana menjadikan kakitangan kerajaan sebagai ‘hamba’ yang kena terima apa sahaja yang kerajaan ingin lakukan. Oleh itu, kakitangan kerajaan harus bijak dan menolak dasar ini. Kerajaan boleh tangguhkan kenaikkan gaji sehingga ekonomi pulih sepenuhnya tanpa perlu perkenalkan cukai baru.

Jika GST dilaksanakan, bukan sahaja 1.2 juta kakitangan awam akan jadi mangsa, lebih 25 juta rakyat Malaysia akan terima kesannya. Pekerja swasta yang tidak mendapat kenaikan gaji akan menerima kesan yang lebih teruk, kerana kos hidup mereka secara purata bertambah 4 peratus.

Oleh itu PAS berharap agar kakitangan Kerajaan tidak menurut sahaja kehendak Najib. Jika dasar ini dilaksanakan bersama Model Ekonomi Baru, maka rakyat negara ini akan lebih sengsara. Ketiadaan syarat ekuiti tempatan akan menyebabkan pasaran negara akan datang dimonopoli oleh pelabur dan perniagaan asing. Dan pastinya mereka tidak peduli kesusahan rakyat dinegara ini dan mereka boleh kuasai harga jual beli pasaran dalam negara dengan mudah. Jika mereka naikan harga, maka nilai 4 peratus cukai GST juga naik. Kerajaan tidak mampu kawal perkara ini, malah Kerajaan kini cuba juga untuk hapuskan subsidi bagi melepaskan diri dari tanggungjawab membantu rakyat. Jadi bayangkanlah harga gula, beras, minyak tanpa subsidi tapi ditambah dengan cukai GST 4 peratus.

Tidak cukup dengan itu, dengan begitu banyak perjanjian perdagangan bebas (FTA), pelabur dan peniaga tempatan juga akan bungkus kerana tidak dapat bersaing kerana harga barang mereka akan jadi lebih mahal jika dicampur dengan GST, berbanding harga barang China yang lebih murah kos pembuatannya.

Jadi, GST bukan sahaja akan beri kesan kepada Kakitangan kerajaan, ia akan memberikan kesan kepada seluruh sistem ekonomi negara. PAS tetap akan menentang dasar ini untuk kepentingan rakyat

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS

Sumber


Kenapa Naib Presiden bersama Muhyiddin, tidak dengan Najib


MACHANG, 4 April: Ketika 1Malaysia dijulang dengan kejayaan genap setahun Datuk Seri Najib Razak menerajui negara, tanpa disedari tiga Naib Presiden Umno tiada bersamanya ketika turun padang berkempen di Hulu Selangor semalam.

Perdana Menteri kelihatan keseorangan di Hulu Selangor tanpa kehadiran pemimpin kanan Umno. Cuma kelihatan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan dan pemimpin Umno Selangor.

Sedangkan tiga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Seri Shafei Afdal berada di sini bersama Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Kalau diambil kira dari segi kepentingan politik, kehadiran pemimpin kanan Umno di Hulu Selangor lebih penting bagi menghadapi pilihan raya kecil pada 25 April ini.

Bagi Adun Dabong, Arifabillah Ibrahim ketidakhadiran tiga pemimpin kanan Umno bersama Perdana Menteri di Hulu Selangor memperlihatkan ada masalah dalaman Umno sekarang.

“Ini dapat dilihat apabila Timbalan Menteri Perdana tanpa ditanya sesiapa pun membuat kenyataan masih mempunyai hubungan rapat dengan Perdana Menteri.

“Kebiasaannya apabila kenyataan itu terpaksa dikeluarkan menggambarkan ada masalah dalaman membabitkan kedua-dua pemimpin kanan terbabit sekarang.

“Kalau tidak ada masalah buat apa hendak sebut di hadapan orang ramai mereka tidak mempunyai masalah. Kebiasaan orang politik apabila menafikan dari awal lagi sebenarnya ada sesuatu yang cuba disembunyikan,” katanya di sini.

Hubungan di antara Najib – Muhyiddin dilihat mulai tidak sehaluan apabila pemimpin Pakatan Rakyat membayangkan Timbalan Perdana Menteri seperti tidak menghayati konsep 1Malaysia.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berjaya menguji tahap penerimaan Muhyiddin terhadap konsep 1Malaysia apabila beliau terperangkap dengan soalan anggota parlimen Ipoh Timur di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Sementara itu dalam perkembangan lain kehadiran Muhyiddin pada program Juara Rakyat di sini bagi menyampaikan wang ihsan kepada 70 pelajar miskin dari seluruh Kelantan.

Pada peringkat awal diuar-uarkan sebanyak RM25 juta akan diberi kepada pelajar miskin, di mana ibu bapa mereka berpendapat kurang RM750 sebulan.

Seramai 100,000 pelajar disasarkan Umno mendapatkan wang ihsan.

Sedangkan pada majlis semalam difahamkan hanya sebanyak RM10,500 diberi kepada 70 pelajar iaitu sebanyak RM150 seorang.

Keadaan itu menimbulkan tanda tanya orang ramai memandangkan wang ihsan sebanyak itu tidak sepadan diberi melibatkan kehadiran Timbalan Perdana Menteri.

Kata seorang bapa, kalau hanya sejumlah RM10,000 wang ihsan diberi kepada pelajar, tidak sepatutnya membabitkan kehadiran pemimpin negara.

Berucap pada majlis tersebut Muhyiddin berkata, “sesiapa yang tidak mahu kepada wang ihsan sila angkat tangan”.

Ketika itu ada beberapa orang yang berada di hadapan pentas mengangkat tangan.

Kemudian diulang lagi Muhyiddin siapa yang tidak mahu kepada wang ihsan sila angkat tangan.

Selepas itu tiada lagi yang angkat tangan selepas keliru dengan soalan awal diaju Timbalan Perdana Menteri.

Sebelum itu Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed sekali lagi mengulangi Kelantan tidak layak mendapatkan royalti minyak memandangkan kedudukan pelantar lebih tiga batu nautika (5.5 km).

“Wang ihsan hanya kita beri kepada pelajar-pelajar miskin sahaja. Kalau tidak mahu kepada wang ihsan bermakna tidak undi BNlah.

“Hendak ke tak nak wang ihsan,” katanya berulang kali pada ucapan tersebut. Orang ramai yang berada di hadapan kebanyakan pemimpin Umno peringkat bahagian menjawab “nak”.

Program Juara Rakyat biar pun disebut program anjuran Umno, namun berpuluh-puluh agensi kerajaan terbabit dengan program berkenaan.


Harakahdaily

Sunday, April 4, 2010

INI JANJI PAKATAN RAKYAT KEPADA RAKYAT TERTUNAI!


Warga emas banjiri bank dapatkan RM100 seorang dari kerajaan negeri
Ali Hashim

PERMATANG PAUH, 4 April: Kira-kira 4,000 warga emas telah menyerbu Maybank cawangan Desa Murni, Sungei Dua bagi mendapatkan wang yang dijanjikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Bermula sejak semalam sehinggalah ke hari ini kebanyakan cawangan Maybank yang dikhususkan bagi pembayaran wang RM100 seorang tersebut telah dibanjiri oleh warga emas mengikut kawasan pilihan raya masing-masing.

Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, Mohd Salleh Man (gambar bawah) juga terpaksa berada di pusat pungutan tersebut bagi membantu warga emas yang mempunyai masalah semasa proses pembayaran dibuat.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang terpaksa berada sejak awal pagi sehinggalah proses pembayaran tunai berakhir pada petang ini.

Menurut Mohd Salleh warga emas yang mendapat surat untuk menerima wang daripada Kerajaan Negeri masih boleh menunaikan wang tersebut sehingga 16 April yang akan datang.

"Oleh kerana itu mereka tidak perlu untuk tergesa-gesa atau bersesak-sesak untuk mendapatkan wang tersebut kerana tarikh yang diberikan oleh Kerajaan Negeri adalah mencukupi bagi mereka mendapatkan wang yang dijanjikan.

"Proses pembayaran berjalan lancar dengan kerjasama yang begitu baik diberikan oleh pihak bank kepada semua warga emas yang ingin menunaikan wang tersebut.

"Kehadiran semua petugas daripada pusat khidmat Dewan Undangan Negeri dan juga JKKK juga adalah bagi membantu petugas dan kakitangan bank untuk melicinkan proses pembayaran wang tersebut,"katanya semasa ditemui di Maybank cawangan Desa Murni, Sungei Dua.

Manakala Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Rosidi Hussain terpaksa berhadapan dengan 5 ribu warga emas bagi kawasan Parlimen Kepala Batas yang turut membanjiri Maybank cawangan Bertam, Kepala Batas untuk membantu mereka yang menghadapi masalah dalam proses pembayaran tersebut.

Pembayaran yang dilakukan sejak semalam sehinggalah ke hari ini secara tunai telah menyebabkan warga emas terpaksa beratur panjang bagi mendapatkan wang tersebut.

Rosidi berkata, kehadiran yang begitu menakjubkan membuktikan bahawa pemberian yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri bagi proses pembayaran wang RM100 ini adalah sesuatu yang amat diharapkan oleh warga emas sebagai menghargai mereka selama ini.

"Proses pemberian ini merupakan salah satu tindakan terbaik yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri bagi menghargai warga emas yang ada dalam negeri ini walaupun jumlahnya tidak begitu banyak.

"Namun begitu setidak-tidaknya ia dapat membantu mereka yang benar-benar memerlukan bantuan tersebut,"katanya.


HarakahDaily

Idham Lim positif denggi, doakan kesihatan beliau

(SMS perkhabaran daripada Idham Lim berkaitan kesihatannya -sms foto anakmuaallaf)

YB Drs Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong telah dimasukkan ke wad no. 97, Hospital Columbia, Taiping akibat demam denggi hari ini.

Mari kita semua doakan kesihatan dan kesejahteraan beliau serta cepat sembuh daripada penyakitnya.

Kredit kepada WarkahDaily Onlie


PRK Hulu Selangor: Janji 13 tahun dahulu belum lagi ditunai, buat janji baru pulak

Janji lama yang dilakukan sejak 13 tahun dulu oleh BN melalui agensi kerajaan di bawah pentadbirannya, Felda belum lagi tertunai, sudah tabur pula janji baru kepada penduduk kawasan Hulu Selangor.

Dasar muka tak malu Umno-BN memang ketara sekali apabila dengan terang-terangan 'menyuap' penduduk kawasan Hulu Selangor dengan bermodalkan janji pembangunan. Jika mengikut akta SPR dalam perkara kempen pilihanraya, Umno-BN didapati bersalah melanggar peraturan pilihanraya kerana berkempen lebih awal daripada tarikh sedia ada.

Namun, SPR hanya memekak telinga dan buat-buat buta mata dalam perkara berkenaan selepas tertipu dengan kata-kata Umno-BN.

Janji dan suapan bagaikan mainan bagi Umno-BN. Tapi untuk melunaskan janji belum tentu lagi.

Buktinya, Seramai 67 bekas Peneroka Felda Sungai Buaya, dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor bangkit menuntut hak mereka yang dinafikan sejak 13 tahun lalu oleh Felda dan kerajaan BN di era Khir Toyo.

Peneroka tersebut sebelum ini dijanjikan RM1 juta menerusi sebuah projek pembangunan di kawasan itu.

Arifin Shamsudin, 74, salah seorang dari peneroka itu memberitahu, selama ini mereka tertipu dengan janji manis yang ditabur kerajaan negeri di era pemerintahan BN.

Paling malang katanya, mereka yang datang menawarkan habuan itu adalah daripada kalangan Melayu sendiri yang kononnya membela nasib Melayu tetapi kini lepas tangan dan membiarkan peneroka terus tertindas.

“Perjanjian mereka semua tak betul. Saya dijanjikan RM1 juta daripada penjualan tanah seluas 8 ekar.

“Bayaran pertama yang sepatutnya dijelaskan dalam surat perjanjian adalah RM100,000 tetapi itu pun mereka tipu dan saya hanya dibayar separuh sercara beransur-ansur,” katanya

Mengulas isu sama, waris peneroka, Kamaruddin Jantan, 62, pula berkata, isu tersebut kerap kali bangkitkan oleh mereka terutamanya selepas menyedari wujudnya penipuan.

Menurut Kamaruddin, mereka mahu jalan penyelesaian segera dan bukan hanya berjanji sepertimana kebiasaan yang berlaku dalam pilihanraya tetapi sebaik menang calon itu, mereka gagal melunaskannya walaupun memenangi kerajaan persekutuan.

“Sekarang kembalinya perebutan kuasa di tampuk pemerintahan Parlimen Hulu Selangor, jadi apa yang kami mahukan hanyalah penyelesaian segera masalah kami daripada calon yang akan dipilih kelak.

“Bukan janji yang kami mahukan, tetapi kesahihan penyelesaian sebelum pilihan raya kecil (PRK) bermula.

“Kalau janji selepas plihan raya sudah banyak kali kami dengar dan semuanya sudah lepas dan janji hanya tinggal janji, sebaliknya masalah kami tetap bebanan buat kami anak peneroka,” katanya.

Begi Isteri kepada salah seorang bekas peneroka yang telah meninggal dunia, Siti Mariam Ahmad, 68, pula berkata, beliau dinafikan hak sebagai jutawan selepas suaminya meninggal dunia akibat sikap cuai pihak yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap mereka.

Menurutnya, kini dia terpaksa berniaga sendiri bagi menyara kehidupannya bersama dua anaknya.

“Saya berniaga kecil-kecilan dan hanya memperoleh pendapatan kurang RM400 sebulan dan ia tidak menentu kerana bergantung kepada tahap kesihatan saya.

“Saya menghidap sakit jantung dan memerlukan rawatan rutin di Hospital Selayang bersama seorang anak saya yang menghidap tekanan mental.

“Bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) juga terpaksa saya minta bagi menampung kos rawatan bulanan kami berdua,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Sungai Buaya Barat, Akhir Diran, 58, yang juga generasi kedua felda melahirkan kekesalan dengan sikap pemimpin cuai itu yang kesan akhir ditanggung penduduk kampung berkenaan.

Menurutnya, di Sungai Buaya terdapat kira-kira 2,600 pengundi yang antara menjadi penetu penting kemenangan mana-mana calon dalam PRK kali ini.

Akhir menjelaskan, mereka sepakat mahu masalah itu diselesaikan sebelum penamaan calon bermula.

“Calon dan pemimpin sudah bersilih ganti tetapi masalah kami masih belum diselesaikan. Pelbagai janji ditabur bagi meyakinkan kami memilih mereka sebagai wakil rakyat namun kami terus tertindas.

“Justeru, pemilihan calon kali ini diharap dapat menyelesaikan masalah yang sudah bertahun membebankam kami di sini.

“Tuntutan kami supaya masalah ini diselesaikan sebelum pilihan raya dan bukannya janji selepas pilihan raya,” katanya.

Sumber: WarkahDaily Online

Tok Guru Nik Aziz nafi dakwaan KickdefellaKOTA BAHARU, 4 April: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar kiri), hari ini menafikan kerajaan negeri mengenakan syarat bagi setiap syarikat yang ingin mendapatkan konsesi balak mesti menghulurkan derma kepada kerajaan negeri pimpinan PAS itu.

“Bukan menjadi dasar kerajaan meminta mana-mana syarikat yang mendapat konsesi balak menghulurkan derma atau bantuan kepada kerajaan negeri. Ini tak ada dalam pengetahuan saya,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Sebelum itu beliau menyempurnakan upacara pelepasan konvoi 1,300 motosikal berkuasa tinggi di perkarangan Stadium Sultan Mohammad ke-IV, di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai laporan sebuah blog Kickdefella yang menyebut kononnya setiap pihak yang memohon kawasan balak dan segala derma yang dijanjikan akan dimaklumkan di dalam mesyuarat exco.

Ini termasuk modus operandi bagi permohonan tanah hutan untuk tujuan perladangan.

Bagaimanapun, beliau turut menempelak penulis blog terbabit yang cuba menimbulkan isu itu sambil melahirkan perasaan dukacitanya dengan sikap penulis blog yang menulis sesuka hati dan bukan menyebarkan ilmu pengetahuan.

Sebelum ini, Nik Aziz yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perhutanan Negeri menyifatkan penulis blog sebagai kedai kopi bergerak yang membincangkan perkara-perkara sama ada untuk kebaikan dan keburukan sesuatu pihak.

Mengenai majlis berkenaan, Nik Abdul Aziz menyifatkan konvoi bermotosikal bukan saja sebagai riadah tetapi boleh menyampaikan mesej perjuangan Islam kepada masyarakat umum.

Menurutnya, program jelajah atau konvoi bermotosikal berkuasa tinggi ini bukan saja boleh memberi kebaikan dari segi kesihatan dan kegiatan pelancongan, tetapi mampu menyampaikan mesej bahawa Islam bukan seperti mana yang dimomokkan oleh pihak tertentu. -Bernama

Kredit: Warkahdaily online

Hahaha..PM disambut meriah di Hulu Selangor?


Dengar boleh, tapi percaya belum tentu lagi boleh. Yalah kan, sudah fitrah kerajaan, bila PM atau menteri nak turun, macam biasalah, kerahan tenaga tidak kira siapa, 'dipaksa' hadir menyambut kedatangan PM.

Rakyat bukan lagi hidup zaman batu. Kebanyakan rakyat sudah dipenuhi dengan informasi yang tepat.

Laporan Bernama, sambutan masyarakat setempat di Hulu Selangor terhadap kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam program tinjauan mesranya ke beberapa kawasan di sini cukup hangat.

Malah suasana sepi di bandar ini tiba-tiba menjadi begitu meriah dengan kehadiran lebih 700 pelajar Cina yang memakai t-shirt yang tertera perkataan "1Malaysia supporter" yang begitu bersemangat dengan melaungkan "1Malaysia" mengiringi lawatan Perdana Menteri itu.

Najib yang meluangkan masa kira-kira setengah jam dalam tinjauan mesranya yang bermula pukul 4.15 petang kelihatan gembira dengan sambutan anak muda penyokong 1Malaysia itu.

Kat laporan tu pun dah jelas bagitahu, 700 pelajar Cina 'sambut' kedatangan PM. Macam tak biasa. Pelajar sekolah sudah jadi lumrah akan dipaksa untuk menghadiri program bersama PM. Bukan sahaja pelajar, bahkan guru-gurunya sekali. Kalau tak hadir, 'tutup periuklah' jawabnya.

Tambah lagi dengan pegawai-pegawai kerajaan pusat, kakitangannya. Tak termasuk polis yang hadir.

Usah sombonglah dengan lakonan itu semua. Memang setiap kali menjelang pilihanraya, BN akan sentiasa menyatakan mereka diberi sambutan meriah oleh rakyat. Ramai masuk BNlah, serah borang keahlian beribu-ribu, tapi time keluar keputusan, tak sempat tunggu SPR umum, semua pemimpin kanan dah cabut. Pi balik rumah daa.

Lumrahlah tu wahai Umno-BN. Rakyat dah masak dengan perangai korang. Kalau tak penipu, pembohong, kalau tak pembohong, pemutar belit.

Warkahdaily
Sibuk membodek, rakyat kawasan diwakilinya diabaikan

Siapa wakil Rembau? Ahli Parlimen Rembau sibuk buat apa? Jangan hanya duk nak ngampu Najib saja semata-mata mahu dilihat penyokong Najib. Padahal mahu bodek jadi menteri.


Yalah kan, dah jadi Ketua Pemuda, tapi tidak juga dilantik sebagai menteri. Pastu, mulalah ke sana ke mari duk ngampu Najib. Tak cukup dengan sokong 1Malaysia Najib, pastu sibuk pertahankan APCO, konsultan Yahudi yang diambil sebagai penasihat 1Malaysia.

Sibuk sangat mengampu, sampai kawasan yang diwakilinya pun tak sempat nak lawat. Rakyat kawasannya diabaikan. Bagi puak-puak ni, yang penting poket penuh, rakyat diabaikan. Jadi, mana gagasan 1Malaysia yang korang canang-canangkan. Konon rakyat didahulukan, pencapaian diutama. piirah!

Menurut laporan sinar harian, di Rembau (Parlimen yang diwakili Khairi Jamaluddin), kesempitan hidup menyebabkan sepasang: suami isteri yang memiliki tujuh anak hidup dalam keadaan serba daif di Kampung Gadong.

Hamidah Hamid, 48, berkata, rumah diduduki mereka sekeluarga kini mengalami kerosakan teruk terutama pada atap rumah kerana bocor dan reput sehingga menyebabkan rumah dimasuki air setiap kali hujan.

Menurutnya, mereka sekeluarga menyewa rumah itu sejak lima tahun lalu dan terpaksa berdepan masalah itu beberapa tahun lalu sehingga kini.

Baca lagi

NAJIB USAH KEMPEN JIKA DAKWA PAKATAN HILANG SOKONGAN - MB SELANGOR

MB Selangor: Najib usah kempen jika dakwa Pakatan hilang sokongan

TERKINI

Oleh Clara Chooi

HULU SELANGOR, 3 April — Tan Sri Khalid Ibrahim menyindir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan berkata, beliau tidak harus berkempen di sini jika merasakan pengundi-pengundi kawasan Hulu Selangor sudah hilang keyakinan terhadap Pakatan Rakyat khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Menteri Besar Selangor membuat teguran ini sebagai menjawab kenyataan Najib, Pengerusi Barisan Nasional (BN) pagi tadi bahawa masyarakat Hulu Selangor sudah hilang keyakinan ekoran perkembangan dalam PKR sejak kebelakangan ini.

Ketua PKR Selangor itu menambah, jika begitu keadaannya Najib tidak perlu datang ke sini untuk berkempen dan menghabiskan masanya sehari suntuk di Hulu Selangor.

Semalam timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin menghabiskan masa kira-kira tiga jam di sini.

“Jika mereka (pengundi) sudah hilang keyakinan (ke atas kami), jadi mengapa mereka harus datang ke sini?

“Beliau boleh pergi ke mana-mana dan berehat. Beliau berkata mereka sudah hilang kepercayaan tetapi masih datang ke sini untuk menunjukkan muka, beliau harus ke Sabah atau Sarawak dan membantu penduduk miskin di sana atau ke Kelantan... ia adalah tempat di mana pendapatan per kapita adalah rendah,” kata beliau.

Tan Sri Khalid Ibrahim (kiri) berbual dengan Aminah Shafie (tengah) ketika majlis di SKC Bernam. - Gambar oleh Jack Ooi

Beliau berkata demikian selepas sesi bertemu rakyat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Bernam di sini petang ini.

Najib berkata beliau mahu rakyat membuat kesimpulan sendiri mengenai situasi politik pembangkang yang kini dilihat semakin sukar mendapat sokongan daripada anggota parti itu sendiri.

Perdana Menteri berkata pembangkang, khususnya PKR kini sering bertelagah sesama sendiri dan pelbagai pendedahan semakin banyak dibuat oleh bekas anggota parti itu, walaupun mereka dikatakan rapat dengan pemimpin parti pembangkang itu.

“Kalaulah orang rapat dengan kita satu demi satu dah hilang kepercayaan dan dah keluar parti, apa kesimpulannya? Kita bukan cakap pasal orang luar, ini orang rapat dengan kita. Apakah mesejnya, apa kesimpulannya?,” katanya ketika berucap melancarkan Yayasan Kelana Ehsan (YKE) di Felda Sungai Tengi.

Najib berkata, antara anggota PKR yang keluar parti bukan calang-calang orang, bahkan merupakan golongan intelektual yang juga rapat dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bertahun-tahun lamanya.

Sambil menyifatkan kenyataan Najib sebagai sesuatu yang silap dan tidak logik, Khalid mencabar pentadbiran BN pimpinan Najib supaya terus-menerus menghulurkan bantuan kepada kawasan Hulu Selangor.

“Mengapa tidak? Teruskan. Kami tidak kisah. Jika mereka hendak membina sebuah universiti di sini, kami turut menggalakkan.

“Malah, kerajaan Selangor akan terus membantu menyediakan tanah kepada mereka melakukan ini, kami mahukan sebuah hospital universiti. Mereka boleh mengadakan sebuah hospital universiti ala BN di sini, panggil sebagai Universiti 1Malaysia jika mereka mahukan, selagi mereka berpegang pada janji,” kata Khalid lagi.

Khalid juga memberitahu, kerajaan Selangor bersedia untuk membantu kerajaan persekutuan merangka pelan bagi pembinaan universiti.

Menteri Besar juga menolak pendekatan ofensif yang hendak digunakan untuk memenangi pilihan raya sambil menegaskan PKR dan Pakatan akan menggunakan moto atau pendekatan mudah, “kami berkhidmat untuk rakyat.”

“Mereka juara retorik tetapi tidak boleh berkhidmat. Inilah hakikatnya,” kata beliau sambil menambah, “politik Selangor sudah berubah.”

“Kami menyediakan perkhidmatan terlebih dahulu, kemudian baru kita bercakap,” katanya.

Sumber


follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak