Saturday, May 1, 2010

Hari Buruh: Enam ditahan polis

Pihak polis sejak awal pagi mengawal Dataran Merdeka - tempat acara bagi meraikan Hari Buruh sedunia dan membantah pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Pada jam 11 pagi, kira-kira 500 orang berkumpul di luar bangunan Majlis Peguam, dekat Dataran Merdeka - tempat pelbagai program awam diadakan.

Penyelaras program S Arutchelvan dan ADUN Kota Damansara Dr Nasir Hashim - kedua-duanya daripada Parti Sosialis Malaysia (PSM) - pada mulanya cuba berbincang dengan pihak polis supaya membenarkan kumpulan tersebut berkumpul.

Bagaimanapun, polis memberikan lima minit kepada mereka untuk bersurai. Lima trak polis kelihatan berada di tempat kejadian, tetapi meriam air tidak kelihatan.

Selepas lima minit, dipimpin kedua-dua pemimpin PSM, kumpulan tersebut - termasuk anak kecil - bergerak beramai-ramai dari Dataran Merdeka ke arah Jalan Petaling dengan perasaan kecewa.

Kumpulan yang riuh itu kemudiannya melencong ke Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) dan menjadikan bangunan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai tujuan akhir mereka.

Kira-kira sepuluh minit berarak, enam daripada mereka ditaan polis, dipercaya kerana membawa kain rentang membantah cukai baru GST.

Kumpulan yang menyertai protes itu, kebanyakannya memakai kemeja-T merah, berjalan melalui Jalan Petaling sehingga menarik perhatian peniaga dan pelancong di kawasan tersebut.

Mereka melaungkan slogan "Bantah, bantah, GST", "Hidup, hidup, rakyat" "Gaji, gaji minima".

Turut hadir enam pemerhati daripada Majlis Peguam Malaysia.

Setibanya di tempat letak kereta KLSCH, penganjur memimpin kumpulan tersebut ke bangunan LHDN yang terletak tidak jauh daripada dewan itu.

10 bas diberhentikan dekat Parlimen

Bagaimanapun, pihak polis kali ini bertindak bagi menghalang mereka, sebagagian daripada mereka dikejar kembali ke tempat letak kereta KLSCH.

Kumpulan itu akhirnya terpaksa berkerumum di KLSCH, di mana mereka kini duduk di kawasan parkir terbuka itu.

Sementara itu, Arutchelvan memberitahu, 10 bas dar luar ibu negara yang mahu menyertai mereka telah diberhentikan polis di Jalan Duta.

Tambahnya, kumpulan yang diketuai ahli parlimen Sigai Siput Dr D Jeyakumar itu kini berada di bangunan parlimen.

Arutchelvam kemudiannya memberitahu, mereka telah mendapat persetujuan polis supaya kumpulan yang dipimpin Dr Jeyakumar itu dapat menyertai mereka di KLSCH.

Katanya, kesemua mereka hanya mahu membaca deklarasi Hari Buruh dan bersurai selepas itu.

"Saya baru saja menghubungi OCPD, dan beliau membenarkan mereka (kumpulan dalam bas tersebut) menyertai kita di sini.

"Kita akan bersama-sama membaca deklarasi hari buruh dan beredar," kata Arutchelvam kepada kumpulannya.

Bas tersebut akhirnya kelihatan tiba juga di KLSCAH. Selepas habis membacakan deklaras, mereka bersurai.

Malaysiakini

Murahnya nak jatuhkan PM kita

Kalau ada seorang blogger yang hebat dan kita ada RM 4 juta, kita sudah boleh jatuhkan seorang PM - nampaknya kerja menjatuhkan PM tidaklah begitu sukar.

Setengah orang mungkin kata 4 juta terlalu mahal dan setengah pula akan kata, kalau 4 juta PM boleh jatuh, ia cukup murah.

Apa sebab mahal dan apa pula sebab murah?

PM macam Pak Lah, adakah perlu lagi belanja sebesar empat juta untuk burukkan dia? Rasanya tak payah. Imej buruknya jadi sendiri atas kelemahan kepimpinannya.

Ada sesetengah blogger buat kerja itu percuma saja. Gambar Pak Lah terlentok tertidur dan segala macam kelemahan dia dah ada dalam beratus blog sejak lama. Ada blogger yang meng-kartunkan karakter Pak Lah dalam blog-blog mereka. Sejuta pun tak payah, usahkan empat juta, kerana rasanya blogger-blogger itu semua buat kerja itu sebagai tindakan spontan mereka saja atas kelemahan Pak Lah yang begitu ketara.

Seorang petugas tegar UMNO seperti Sang Kelembai melanyak Pak Lah dalam blognya lama sebelum adanya cerita orang tertentu dapat empat juta untuk burukkan sesiapa.

Kalau ada orang habiskan wang empat juta nak burukkan lagi Pak Lah yang dah pun buruk, rugi sakan lah rasanya orang itu.

Sehari dua ini,Tun M masih membantai Pak Lah atas tergadainya medan minyak kita di Sarawak kepada Brunei. Bekal Tun M tak sampai sepuluh duit pun. Dia hanya petik laporan The Edge dan Brunei Times online saja. Bukan susah nak burukkan Pak Lah hatta dia dah tak jadi PM tapi tinggalan-tinggalan keputusannya yang merugikan negara terbongkar satu lepas satu.

Kalau nak jatuhkan Pak Lah sampai berbelanja empat juta, rasanya terlebih bayar.

Kalau boleh jatuhkan PM sekarang dengan belanja empat juta, rasanya itu tak mahal dan mana-mana pihak boleh mencuba nasib mereka. Ini kira bagus dan murah.

Jadi saya tak tau tulisan blogger yang dibesarkan oleh Utusan itu boleh untungkan sapa?

UMNO Kelantan ada ulas, bagaimana besarnya belanja yang digunakan untuk tewaskan UMNO Kelantan. Empat juta.

Kalau dengan empat juta rancangan Datuk Mustapha tawan Kelantan boleh dikuburkan dan itu dianggap mahal, saya tak tau nak kata. Untuk menang Hulu Selangor saja UMNO belanja entah berapa ratusan juta. Tapi untuk tewaskan UMNO satu negeri, belanja empat juta dah cukup kira jimat dan hebat.

Rupanya tak susah sangat nak tewaskan UMNO Kelantan dan kalau dengan empat juta UMNO satu-satu negeri boleh ditewaskan, mana yang berminat boleh buka tabung untuk cukupkan empat juta satu negeri cuba tewaskan baki UMNO seluruh Malaysia. Rasanya UMNO akan kecut.

Dunia blogger ada indahnya.

Kadang-kadang kita boleh jadi tukang kek. Gandumnya tak sampai secawan tapi kalau kena campur dengan serbuk penaik, sebiji kek yang besar boleh kita buat. Campur pula majerin sama telur. Tengok kemahiran kita. Asalnya gandum secawan saja.

Setahu saya, gerak saraf tak burukkan orang. Itu perang saraf. Gerak saraf ajak orang sokong kita atas kebaikan kita.

Saya pun tak tahu sangat apa beza gerak saraf perang saraf dan operasi berkaitan saraf.

Apa kata kalau saya kata empat juta itu memang ada dan empat juta itu ditaja oleh kumpulan UMNO tertentu? Mereka nak jatuhkan Pak Lah kerana mereka sama tak suka.

Untuk jatuhkan PM sekarang pun dah ada empat juta lagi yang juga ditaja oleh orang UMNO yang tak puas hati Pak Lah dijatuhkan.

Lepas saya kata, nak tahu betul tak betul kena siasat tapi yang penting saya dah kata. Nasib elok keluar muka depan Utusan esok lusa, tenggelam cerita telaga minyak berharga tak kurang RM 340 billion yang hilang, gara-gara empat juta! Empat juta kalahkan 340 billion..... Ini pun mungkin masuk dalam kategori saraf juga, samada gerak atau perang atau saraf mana satu, saya tak berapa tau kerana cabang saraf ada bermacam-macam...

Maknanya, nak kata tak lah payah. Lepas itu kita minta lah mana badan yang patut siasat, menyiasat.

Blog Husam Musa

LEPAS ANUAR NIK AZIZ LEPAS INI SIAPA PULA AKAN DI UGUT

Lagi lama umno perintah, lagi ramai yang mahu jadi pembunuh. Terkini Tok Guru Nik Aziz pula Terima Ugutan Bunuh Dari Pemuda Umno yang bodoh piang. Sumber perbualan Bodoh Mohd Safuan Hilmi ini di ambil dari blog Thinking of Life.

Thingking of Life

Saya blogger pun tidak dapat satu sen. Tunjuk Bukti RM4 Juta


Kickdefella Diseru Tunjuk Bukti RM4 Juta


Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad meminta penulis blog Syed Azidi Syed Abdul Aziz, agar tampil ke hadapan dan mendedahkan bukti mengesahkan kesahihan dakwaan bahawa kerajaan Kelantan memperuntukkan RM4 juta kepadanya untuk menjatuhkan pentadbiran bekas Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi.

Khalid berkata Syed Azidi juga harus menjustifikasikan jumlah RM4 juta itu kepada jumlah lawatan orang-ramai ke blognya, sehinggakan kerajaan negeri Kelantan sanggup memberi upah jutaan ringgit.

Syed Azidi semalam membuat dakwaan bahawa Kerajaan Pas Kelantan beri RM4 juta untuk memburukkan pentadbiran Abdullah.

Beliau membuat dakwaan itu selepas sumbangannya kepada parti dipersoalkan oleh Setiausaha Menteri Besar Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari.

“Saya rasa mana dia dapat angka itu, perlu dia kemukakan mana dia dapat angka itu Saya merasakan amat pelik kalau dia seorang dapat RM4 juta manakala saya blogger pun tidak dapat satu sen pun dan ramai lagi blogger yang lain untuk PAS yang berusaha untuk menceritakan keburukan pentadbiran Umno BN,” katanya.

TVSelangor

MULAI IGP MERAJUK! KINI DIMINTA PULA LETAK JAWATAN

Ahli parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, serta ahli parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, hari ini menghantar memorandum kepada pengarah lembaga disiplin polis, Datuk Abdul Razak Bokhari, menuntut Musa meletak jawatan.'IGP mesti letak jawatan atau berdepan demo'

Beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat telah memberi tempoh sebulan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan supaya meletak jawatan atau berdepan dengan demonstrasi di seluruh negara.

Kata dua itu diberikan sebagai respons kepada laporan yang menyebut Musa berkata beliau bersedia mengarahkan anggotanya tidak lagi mengawal sekiranya itu kehendak rakyat, ekoran kecaman terhadap insiden seorang remaja Aminulrasyid Amzah mati ditembak polis di Shah Alam awal pagi Isnin lalu.

Ahli parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, serta ahli parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, hari ini menghantar memorandum kepada pengarah lembaga disiplin polis, Datuk Abdul Razak Bokhari, menuntut Musa meletak jawatan.

Komander Kem Bukit Aman, Supt Ali Ahmad menerima memorandum tersebut.

Lim mendakwa kenyataan kontroversi Musa itu 'hanya akan menjejaskan keselamatan negara'.

Beliau juga menggesa Abdul Razak supaya menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menyiasat Musa dan sama ada menasihatkan beliau bersara atau memecatnya dalam tempoh sebulan, dan jika gagal berbuat demikian, mereka akan menganjurkan protes di Bukit Aman dan di seluruh negara untuk menuntut Musa meletak jawatan.

Malaysiakini

AKHIRNYA TEMBELANG UMNO PECAH JUGA - PENGUNDI BUAT LAPORAN POLIS

Menurut Chambah Mohamad, 53, dari Kampung Orang Asli di Serendah pula, pihak pengurusan pengundian di kampungnya menjanjikan wang tunai sejumlah RM100 setiap orang selepas mengundiPengundi tak puas hati buat laporan polis

Beberapa pengundi Hulu Selangor yang tidak puas hati hari ini membuat laporan polis berhubung pengagihan wang tunai yang didakwa tidak setara dalam pilihan raya kecil parlimen itu Ahad lalu.

Ditemui di ibu pejabat polis di Kuala Kubu Bharu, wakil pengundi itu, Othman Moin berkata seramai 10 Orang Asli dari pelbagai kawasan di parlimen tersebut telah membuat laporan polis tersebut.

"Hari ini mereka berada di sini kerana tidak berpuashati dengan cara pengagihan wang tunai diuruskan... aduan mereka menyentuh pelbagai perkara," kata Othman (kanan, berjaket).

Beliau menambah, ada dari kalangan mereka kecewa apabila wang tunai untuk mengundi pihak tertentu seperti yang diarahkan tidak ditunaikan dan ada juga datang ke situ kerana mereka diugut.

Othman memberitahu terdapat 10 laporan polis dibuat. Bagaimanapun hanya seorang sahaja yang kelihatan memegang salinan laporan polis itu.

Menurut Chambah Mohamad, 53, dari Kampung Orang Asli di Serendah pula, pihak pengurusan pengundian di kampungnya menjanjikan wang tunai sejumlah RM100 setiap orang selepas mengundi

Malaysiakini

Friday, April 30, 2010

Dr Mahathir puji Perkasa atas dasar perkauman


Oleh Qayum Rahman

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff menyifatkan langkah Tun Dr Mahathir Mohamed memuji Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kerana beliau juga mengamalkan dasar perkauman.

Menurut Dr Mahathir katanya, kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh Perkasa telah berjaya menarik undi Melayu membantu Barisan Nasional memenangi pilihan raya kecil Parlimen di Hulu Selangor Ahad lalu.

"Dr Mahathir sendiri seorang rasis. Sebab itu dia memuji Perkasa dan menyokong badan bukan kerajaan itu," kata Yusmadi ketika dihubungi Free Malaysia Today, hari ini.

Beliau berkata, "Dr Mahathir adalah seorang pelopor dasar perkauman dan telah sebati dalam hidupnya sejak berkurun lalu untuk digunakan sebagai modal mainan politik semasa sehingga sekarang.

Menurut Yusmadi, pendirian Dr Mahathir dan Perkasa tidak diterima oleh banyak golongan termasuk parti mereka sendiri (BN) yang juga menolak isu perkauman.

Tegas beliau, Perkasa wujud adalah hasil dari sisa buangan Umno yang telah kecewa kerana ditolak Umno dan tidak mempunyai platform lain untuk membentangkan agenda politik mereka.

Beliau berkata, Dr Mahathir menggunakan Perkasa sebagai pengurus majlis untuk beliau menonjolkan diri setelah dibelakangkan oleh Umno sebelum ini.

"Saya lihat Perkasa menjadi orang suruhan untuk penggerak Dr Mahathir untuk terlibat dalam politik kerana Umno tidak lagi memberi ruang kepada beliau untuk menjadi tunggak utama dalam perjalanan Umno.

"Dr Mahathir boleh bekerjasama dengan Perkasa kerana perjuangan kedua-duanya adalah sama dan akan sentiasa semat di hati mereka bahawa perkauman di antara bangsa-bangsa perlulah dibezakan," tambahnya.

Yusmadi berkata, kemenangan BN di Hulu Selangor bukanlah bantuan dari Perkasa seperti yang didakwa oleh Dr Mahathir tetapi adalah kerana merasuah duit rakyat kepada rakyat hingga dapat membeli Hulu Selangor dengan nilai puluhan juta ringgit.

"Janganlah BN mahupun Perkasa atau pun Dr Mahathir sendiri menafikan kemenangan BN adalah dari merasuah rakyat kerana perkara itu amat jelas untuk rakyat menilai," ujar beliau.

Freemalaysiatoday

MP seru lebih ramai saksi kes Aminulrasyid tampil


Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad, menyeru lebih ramai saksi kes pelajar - Aminulrasyid Amzah - yang kena tembakan polis, tampil memberikan maklumat berhubung kejadian pada awal pagi Isnin itu. Katanya, langkah itu dapat membantu polis mendapat gambaran menyeluruh berhubung kejadian tersebut, sekaligus dapat menyelesaikan siasatan mereka dengan segera.

Khalid berkata, mungkin ramai lagi saksi dalam kes tersebut, seperti pelanggan di restoran berdekatan tempat kejadian, tidak tampil ke hadapan kerana merasakan maklumat mereka tidak relevan. "Saya menyeru dan berharap lebih ramai saksi (pada malam kejadian) dapat tampil menceritakan apa yang berlaku.

"Jangan anggap maklumat yang ada pada mereka, walaupun sedikit, tidak relevan kepada kes tersebut," katanya ketika mengulas laporan polis berhubung kejadian tersebut, yang dibuat oleh seorang jiran arwah malam tadi. Jiran arwah tersebut - Zafrullah Ahmad Zainal Abidin - yang mendakwa berada di tempat kejadian selepas insiden berlaku, membuat laporan di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam di Seksyen 11 pada jam 10 malam tadi. Beliau ditemani peguamnya Fadiah Nadwa Fikri dan empat lagi peguam daripada kumpulan peguam Lawyers for Liberty.

Khalid turut hadir mengiringinya Zafrullah bagi tujuan itu malam tadi. Dalam aduannya itu, Zafrullah Ahmad mendakwa melihat keadaan mangsa dan kereta arwah sejurus selepas kereta yang dipandunya terbabas dalam parit di Jalan Makyong, berdekatan dengan rumahnya di Jalan Silat Gayong.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Khalid turut menolak gesaan sesetengah pihak supaya ahli politik tidak membabit diri dalam kontroversiti tersebut. "Saya rasa apa yang dimakudkannya itu ialah (supaya ia) tidak dipolitikkan. Sebagai ahli parlimen, kejadian menimpa penduduk dalam kawasan saya, mestilah saya turut terlibat," katanya.

Khalid akan akan mengadakan sidang media petang sebagai respons kepada langkah Zafrullah membuat laporan tersebut.

Sementara itu, Fadiah Nadwa memberitahu, anak guamnya tampil membuat laporan tersebut bertujuan membantu siasatan pihak pilis dalam kes tersebut. "Sebelum ini beliau agak sibuk sedikit, masih belajar. Lagi pun beliau menunggu peguam untuk hadir bersama-sama (membuat laporan polis),"

katanya kepada Malaysiakini. Dalam perkembangan berkaitan, polis hari ini dilaporkan telah menghantar kertas siasatan berhubung kes tersebut kepada timbalan pendakwa raya (DPP) bagi tindakan selanjutnya.

Malaysiakini

Mahfuz: CPO Selangor usah celupar, kami cuma bantu rakyat

KUALA LUMPUR, 30 April — Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menasihatkan Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar tidak mengeluarkan kenyataan celupar meminta ahli-ahli politik mengelak dari mengulas insiden remaja 15 tahun mati ditembak polis.

“Adalah menjadi tanggungjawab warga PDRM untuk menuntut Ketua Polis Selangor Datuk Khalid menutup mulut dari mengeluarkan kenyataan celupar dan tidak membantu usaha memperbaiki imej PDRM,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata kenyataan Khalid yang meminta ahli politik jangan campur tangan dalam kes menembak mati Allahyarham Aminulrasyid Amzah di Shah Alam Isnin lalu amat dikesali.

“Kenyataan beliau seolah olah ahli politik cuba mencampuri dan mengganggu urusan polis,” kata beliau lagi.

Mahfuz juga berkata, kenyataan ketua polis negeri itu juga dilihat sebagai satu percubaan yang terdesak untuk mengalihkan pandangan rakyat dari mempersoalkan integriti polis.

Kejadian yang menimpa Aminulrasyid, kata beliau, memburukkan lagi persepsi negatif rakyat terhadap kerajaan dan polis.

“Sedangkan tindakan yang diambil oleh ahli politik hanya bersifat untuk memberi pembelaan dan keadilan untuk mangsa dan keluarganya.

“Kepada anggota PDRM ingin saya nyatakan kenyataan ketua Polis Selangor telah menambah persepsi negatif rakyat terhadap polis,” katanya.

Kelmarin, Khalid meminta semua pihak termasuk ahli politik supaya tidak campur tangan dalam siasatan polis berhubung insiden tersebut.

Beliau berkata campur tangan sedemikian akan hanya mengganggu siasatan.

Dalam kejadian berkenaan kira-kira pukul 2 pagi, Aminulrasyid meninggal dunia selepas terkena tembakan anggota polis peronda apabila remaja itu dikatakan cuba melarikan diri dalam satu sekatan polis.

MalaysianInsider

Penjelasan YB Mohd Nasir Mustafa Berhubung Soalan Bidang Kuasa Sultan

Oleh YB. MOHD NASIR BIN MUSTAFA
ADUN KUBANG ROTAN


Saya bertanyakan empat soalan lisan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah baru-baru ini, di mana dua daripadanya menjadi kontroversi berpunca dari bantahan yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Mahadzir Khalid.

Dua soalan tersebut ialah:
Sejauh manakah bidang kuasa KDYMM Tuanku Sultan sebagai Ketua Agama Islam di negeri ini dihormati oleh kerajaan Pusat?


Setakat manakah tahap tidak boleh campur tangan kerajaan negeri Kedah dalam pentadbiran hal ehwal agama Islam, nyatakan perkara tidak boleh tersebut?

Setengah-setengah soalan ditanya bukan bertujuan untuk mendapatkan penjelasan hanya kerana penyoal tidak tahu. Secara ikhlas dan berterus terang, saya mahu pihak yang menjawab menjelaskan perkara sebenar yang berlaku. Itulah hakikatnya yang saya lakukan.

Penjelasan terhadap soalan (a):

Dalam soalan (a) saya mahu dijelaskan, apakah Kerajaan Pusat sebenarnya tidak menghormati bidang kuasa KDYMM Sultan Kedah sebagai ketua agama Islam. Sebagai contoh, Kerajaan Pusat melalui JAKIM telah memanggil imam-imam seluruh negeri Kedah di SP Inn pada 4 April 2010 hari Ahad di rasmikan oleh YB. Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Hj Baharom (B) Menteri di Jabatan Perdana Menteri dari Kerajaan Pusat.

Soalan ini timbul kerana kekeliruan saya terhadap tahap campur tangan Kerajaan Pusat terhadap pentadbiran Agama Islam di negeri Kedah. Bahkan bagi saya campur tangan pihak Kerajaan Pusat boleh mengelirukan pegawai Jabatan Agama Islam Negeri Kedah (JAIK) berhubung bidang kuasa pentadbiran agama peringkat negeri dan Kerajaan Pusat.

Penjelasan terhadap soalan (b):

Dalam soalan (b) saya mahu memberitahu bahawa Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat tidak pernah dengan sesuka hati dan sewenang-wenangnya mengambil tindakan terhadap pegawai-pegawai masjid hanya kerana sebab politik kepartian, seperti tuduhan yang dibuat oleh ADUN Bakar Bata, Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah baru-baru ini.

ADUN Bakar Bata dalam laporan akhbar Sinar Harian bertarikh 6 April 2010 bertajuk ‘Pegawai Masjid Dipaksa Bersara’ telah menghasut pegawai-pegawai masjid tertentu supaya tidak mengisi borang M4 seperti yang diminta oleh Pejabat Agama Daerah Kota Setar. Tindakan ini terang-terangan telah mencampuri bidang kuasa KDYMM Sultan.

Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat sedar bahawa pentadbiran agama adalah di bawah bidang kuasa Sultan, sebab itu mengambil sikap tidak campur tangan.
Dengan itu tuduhan bahawa pelantikan dan pemecatan imam adalah kerana ‘arahan politik’ Kerajaan Negeri adalah tidak benar dan berniat jahat.


Kedua-dua soalan tidak mempertikaikan kuasa Sultan

Sama ada secara tersurat atau tersirat, soalan saya langsung tidak mempertikaikan bidang kuasa Sultan seperti yang dilaporkan oleh media arus perdana. Apatah lagi kata-kata yang bermaksud menghina Sultan.

Saya yakin semua pihak yang waras jika membaca atau mendengar soalan lisan ini bersetuju bahawa tidak wujud walau sepatah perkataan yang mempertikai kuasa KDYMM Sultan, kecuali pihak pembangkang (BN) dan media-media tertentu yang dikuasai mereka. Mereka cuba mengalih dan menyembunyikan isu sebenar perihal campur tangan mereka dalam pentadbiran agama Islam negeri Kedah.

BN membantah untuk menutup tindakan mereka tidak hormat bidang kuasa Sultan

Pertikaian Ketua Pembangkang terhadap soalan dalam Sidang DUN bukan kerana saya ‘mempertikaikan kuasa Sultan’ tetapi kerana menyedari bahawa hasil dari soalan ini akan mendedahkan tindakan-tindakan mereka selama ini yang mencampuri dan tidak menghormati bidang kuasa KDYMM Sultan.

Oleh itu, mereka telah berhempas pulas untuk memastikan soalan saya tidak dijawab dengan harapan tertutuplah salahlaku mereka yang cuba saya bongkarkan.
Penjelasan Terhadap Kenyataan PKDK

Desakan oleh YDP Persatuan Kerabat Diraja Kedah supaya saya memohon ampun kepada KDYMM Sultan tidak timbul kerana:

YDP PKDK mungkin tidak meneliti soalan lisan saya sehingga mengeluarkan kenyataan menuduh bahawa soalan saya menghina Tuanku Sultan.

Salah faham ini berlaku mungkin kerana YDP PKDK tidak berada di dalam persidangan Dewan dan hanya membaca serta mendengar melalui laporan media.

Berdasarkan laporan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 28 April 2010 desakan yang sama dibuat oleh Ketua Pemuda BN Kedah, Encik Badrul Hisham Hashim menambahkan keyakinan saya bahawa kenyataan yang dikeluarkan oleh PKDK telah dipengaruhi oleh unsur-unsur politik kepartian.

Kesimpulannya, saya mengharapkan semua pihak bertenang dan tidak terperangkap politik murahan pihak pembangkang (BN) yang sudah ketandusan isu

Warta Utara

PAS komited perjuangkan warga miskin

Oleh PAS Miri

Program 'PEMBELA RAKYAT' kali ini pasti meruntun jiwa Sukarelawan PAS dan rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat Miri apabila lebih 17 keluarga yang disantuni adalah dari warge emas yang mengalami sakit tua dan uzur,warga OKU dan ibu tunggal miskin.

Destinasi kali ini adalah Kampung Pengkalan Lutong ,kira kira 15 km dari bandaraya Miri. Misi kali ini yang merupakan misi kebajikan kali ketujuh tahun ini di sekitar Miri oleh PAS Kawasan diketuai sendiri YDP PAS Kawasan;Tuan Haji Jofri Jaraiee. Turut serta TYDP,Engr KhairulNizam Yob ,Ketua Pemuda PAS Miri,Saudara Wan Husni,Ketua DAPSY Miri,Saudara Michael Ding serta Pimpinan Wanita DAP dan Keadilan.

Warga OKU yang disantuni,Puan Ratna berasa terharu dengan rombongan dan telah meluahkan rasa kecewa tentang kegagalan agensi kerajaan teraju BN yang tidak pernah membantu usahanya mendapatkan bantuan walaupun beberapa kali telah membuat permohonan

"Kamek udah 4 kali undi dalam Pilihanraya ;di Lambir dan Senadin;macam macam dijanji BN tapi sik pernah dipolah.Kamek benar benar kecewa. Malah rumah kamek tuk sik pernah ada orang mahu datang. Tengok sendirik kesusahan kamek. Kamek bersyukur kehadrat ALLAH atas kesudiaan pihak PAS dan Pakatan datang dan ziarah kamek tok" keluhan Puan Rathna kepada Sukarelawan PAS dan PR semasa Ziarah.

Selain itu seorang warga emas yang terlantar sakit ,dan hidup dengan anak anak yang masih memerlukan bantuan menyatakan rasa hiba dan syukur dengan kesudian rombongan hadir. malah pimpinan PAS yang hadir mendoakan agar kesihatan diberikan semula pada warga emas dan kata kata motivasi telah disampaikan YDP kepada anak anaknya agar menjadi insan yang berguna dalam membantu keluarga.

Apa yang lebih menarik program ini adalah lanjutan dari program Kebajikan bersama antara komponen Pakatan Rakyat.Minggu lalu rombongan telah berkampung di Kampung Iban,Kg Pasir diketuai oleh DAP. Untuk minggu ini giliran PAS mengetuai ziarah. Kesepakatan erat dalam membawa mesej Negeri Rakyat dan Berkebajikan oleh setiap komponen parti Pakatan Rakyat adalah mesej jelas kesediaan PR kearah mengambil alih pentadbiran dari kerajaan BN yang zalim.

Dimanakah hasil bumi Sarawak selama ini dihabiskan;sedangkan Rakyat Sarawak terus menderita. Masa kezaliman BN sudah berakhir,InsyaALLAH Pakatan rakyat akan membawa kesejahteraan untuk penduduk Bumi Kenyalang ini dari kronisme dan kebejatan sosio- ekonomi ke arah rakyat yang pasti mendapat pembelaan sewajarnya. "Ayuh! Kitak Mauk Perubahan bersama PAS dan Pakatan Rakyat!".

Erapatan

Pengurusan Kes Permohonan Sivakumar - 27 Mei

Thursday, 29 April 2010 3:19 PM Oleh Noor Safinas (Emel penulis ini)

KUALA LUMPUR : Pengurusan kes permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, V. Sivakumar dan enam yang lain untuk diadakan semakan perundangan bagi mencabar keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi dewan itu ditetapkan pada 27 Mei ini.

Pada 22 Oktober tahun lepas, mereka diberi kebenaran membuat permohonan itu bagi membatalkan keputusan SPR yang mengisytiharkan sebagai tidak kosong kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang setelah ketiga-tiga penyandangnya menjadi anggota Bebas.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan ketika menolak bantahan awal oleh Pejabat Peguam Negara berhubung permohonan itu berkata, Sivakumar dan yang lain terdiri Chen Fook Chye, Tai Sing Ng, A. Sivanesan, Ahmad Sabry Wahab, Abdul Latif Ariffin dan Foo Hon Wai mempunyai locus standi untuk mencabar keputusan SPR itu.

Dalam permohonan itu mereka menamakan SPR dan ketiga-tiga wakil rakyat berkenaan iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (DUN Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (DUN Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (DUN Jelapang) sebagai responden.

Dalam permohonan itu, mereka mahu supaya SPR mengisytiharkan ketiga-tiga kerusi itu kosong selain meminta mahkamah mengeluarkan perintah agar ketiga-tiga penyandangnya dilarang daripada menjalankan tugas sebagai anggota dewan.

Pada Pilihan Raya Umum 2008, Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi masing-masing sebagai calon Parti Keadilan Rakyat (PRK), manakala Yit Foong menang atas tiket DAP.

Kesemua mereka kemudian bertindak keluar parti masing-masing dan menjadi wakil rakyat Bebas.

Erapakatan blogspot.com

Thursday, April 29, 2010

NASA Sahkan Kemungkinan Berlaku Matahari Terbit Dari Barat
----------------------------------------------------------
April 09 2010): Sains astronomi menyatakan bahawa kelajuan Planet Mars telah mengalami penurunan dalam perjalanannya menuju arah timur dalam beberapa minggu terakhir ke tahap yang kita perhatikan goyah "" antara timur dan barat serta rabu 30 Julai pergerakan planet akan berhenti menuju arah timur.

Kemudian pada bulan Ogos dan September ... Mars menukar arah dalam arah yang bertentangan ke Barat-dan bahawa sampai akhir September yang bermaksud matahari akan terbit dari barat di Marikh! Dan ini fenomena aneh gerakan melawan disebut "Mundur Motion" Kebanyakan saintis menyatakan bahawa semua planet akan mengalami yang sama, sekurang-kurangnya planet Bumi kita adalah salah satunya. Planet Bumi akan bergerak ke arah berlawanan beberapa hari dan matahari akan terbit dari barat!

Hal ini boleh berlaku segera dan kita tidak menyedari! Munculnya matahari dari barat disebutkan dalam hadis dan ini merupakan tanda utama dari hari penghakiman, kebanyakan jika tidak semua, tanda-tanda kecil telah berlaku. Bangun. dicintai Rasul Kami Mohamed (saw) berkata: "Salah satu tanda-tanda jam matahari akan terbit dari barat, di mana tidak ada lagi tauba (pengampunan) akan diberikan"

! Dan! Hal aneh sebahagian besar ulama kita Syariah disebutkan bahawa matahari terbit dari barat hanya terjadi sekali pada hari itu, matahari akan terbit dari barat kemudian kembali dari timur dan terus sampai keinginan Allah dan ini mirip dengan apa yang yang terjadi kepada Mars itu berhenti, maka tentu saja perubahan dari pengarahan untuk waktu yang singkat lalu kembali ke jalan selepas itu.

Dan Abdullah Bin Amro (RA) berkata: (Aku menghafalkan dari Rasul (SAW) sebuah hadis Aku tidak akan melupakan aku mendengar Rasul Allah (SAW) berkata: "ayat pertama yang datang munculnya matahari dari barat) [ Ahmad]. Dan Rasul SAW "Allah tempat HIS tangan di malam hari untuk mengampuni orang berdosa pagi, dan tempat di pagi hari untuk mengampuni orang berdosa malam sampai matahari terbit dari barat" [Muslim].

Kabar ini sangat penting kerana membawa serta banyak tanda peringatan dan mengingati kedatangan seorang DUNIA baru - dunia dia akhirat Ketika kita menunjukkan ini hadis diberitahu bahawa 1400 tahun yang lalu tentang keajaiban ini .. anda akan lihat Insya Allah, banyak akan kembali ke jalan yang benar ... Dan kaum muslimin jika mereka melihat ini fenomena yang berlaku di Marikh yang tahu mungkin itu akan membawa mereka lebih dekat dengan PENCIPTA kita. Semoga Allah menjaga kita semua di jalan yang benar dan berikan kami berjaya di dunia ini dan juga di akhirat.

Ekhsan dari

YANG TAK SOKONG LAGI BANYAK DAPAT PADA YANG MENYOKONG


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengucapkan terima kasih kepada seluruh pengundi di Hulu Selangor kerana memberikan sokongan hebat kepada Pakatan khususnya kepada pengundi Cina yang jelas mendukacitakan BN.

Semalam Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak mengunakan duit peruntukan rakyat untuk Kementerian Pelajaran bagi membayar ‘hutangnya’ kepada pengundi Cina sebanyak RM 3 juta. SRJK (C) Rasa, Hulu Selangor menerima duit itu walaupun kaum Cina sudah menolak parti berkenaan.

Rakyat yang bijak akan melihat bahawa jika mereka tidak undi BN sekalipun, BN akan berikan bantuan juga akhirnya. Mungkin sesetengah rakyat beranggapan bahawa mereka kalau sokong BN akan dapat lebih.

Tetapi harus diingat BN terdesak berikan bantuan RM 3 juta yang tiada dalam senarai perancangan perbelanjaan Kementerian Pelajaran itu kerana ingin mendapatkan sokongan kaum Cina. Pilihanraya Parlimen Sibu yang majoriti penduduknya adalah kaum Cina menjadi sasaran terbaru mereka selepas dikecewakan oleh pengundi Cina di Hulu Selangor.

Jika BN ikhlas, bantuan berkenaan sudah diterima sejak zaman Palanivel menjadi Wakil Rakyat lagi. Tapi BN sengaja bermain wayang untuk menunjukan lakonan keprihatinan kepada rakyat sedangkan banyak lagi sekolah Cina dan India serta sekolah Agama Rakyat yang belum mendapat bantuan Kerajaan diseluruh negara. Malah nasib empat orang guru yang dilaporkan berumah dibawah kelas tempat mereka mengajar sejak 3 tahun lalu masih belum mendapat bantuan.

PAS baru-baru ini turut menerima aduan bahawa kelas-kelas mengaji dewasa di Masjid-masjid sekitar Wilayah Persekutuan termasuk Masjid Negara terpaksa dikurangkan berikutan kekurangan guru lantaran pihak Kerajaan sudah mengurangkan bantuan. Bantuan tahunan terpaksa dikurangkan bagi menampung belanjawan ‘terkejut’ Kerajaan BN yang selalu diumumkan masa Pilihanraya kecil.

PAS menyarankan rakyat di Parlimen Sibu menyediakan senarai panjang tuntutan segera mereka kepada BN menjelang pilihanraya kecil nanti. Inilah masa dan peluang untuk mereka menikmati pembangunan dan bantuan Kerajaan secara pantas tanpa perlu menunggu kertas kajian belanjawan dibentangkan kepada kabinet.

PAS berharap agar rakyat terus menolak BN, dan yakinlah bahawa bantuan lebih banyak akan diterima jika rakyat tolak BN kerana mereka sanggup lakukan apa sahaja termasuk berbelanja besar untuk meraih kembali sokongan rakyat bila sudah ditolak seperti yang dilakukan oleh pengundi Cina Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor.

Bantuan-bantuan ini belum dicampur lagi dengan bantuan yang akan diberikan Kerajaan Pakatan. Ini bermakna pengundi Hulu Selangor bukan sahaja menikmati bantuan BN, tetapi akan dapat bantuan berganda dari Pakatan kerana masing-masing mempunyai tanggungjawab kepada rakyat.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Kerusi parlimen itu diserahkan kepada Umno boleh dianggap "menemui ajalnya"

"Kerusi tidak diserah kepada Umno tetapi tidak juga kembali kepada pemimpin MIC yang sama. Orang baru yang lebih muda dan kononnya lebih mampu membawa perubahan.


Umno tukar calon 'strategi bijak', kata Khalid Samad


Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menyifatkan strategi Umno menukar calon baru walaupun dari MIC untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor sebagai satu "strategi yang bijak".

"Calon baru, walaupun dari MIC, memberi gambaran protes 'didengari dan diambil kira'. Bukan semuanya, tetapi sebahagian kecil darinya.

"Kerusi tidak diserah kepada Umno tetapi tidak juga kembali kepada pemimpin MIC yang sama. Orang baru yang lebih muda dan kononnya lebih mampu membawa perubahan.

"Dalam masa yang sama, 'hak' MIC sebagai rakan BN dipertahankan. Undi Melayu dipujuk dengan pertukaran calon, undi masyarakat India dan Cina pula dengan mempertahankan hak parti rakan parti komponen BN," coret Khalid dalam blognya.

Sehubungan itu, kata Khalid, melalui kemenangan ini juga, rayuan dan desakan Umno untuk kerusi parlimen itu diserahkan kepada Umno boleh dianggap "menemui ajalnya".

Khalid mengulas kekalahan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor Ahad lalu di mana calon BN P Kamalanathan menang dengan menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim dengan majoriti 1,725 undi.

Kamalanathan yang juga ketua penerangan Pemuda MIC mendapat 24,997 undi manakala Zaid memperolehi 23,272 undi.

Khalid yang juga anggota biro politik PAS berkata strategi Pakatan Rakyat (PR) meletakkan Zaid sebagai calon "tiada salahnya".

"Pencalonan beliau menyebabkan majoriti BN hanya 1,725 dan bukan 6,000 seperti yang sepatutnya.

"Tanpa undi rosak dan undi protes, kecuali sedikit, Datuk Zaid dapat menarik sebahagian dari pengundi yang mengundi BN dulu untuk mengundi PR kali ini. Di beberapa saluran memang tercatit penambahan, bukan pengurangan," katanya.

Khalid juga menegaskan hasil dari keputusan pilihan raya Ahad lalu sepatutnya menyedarkan Pakatan daripada 'dibuai mimpi' bahawa masih banyak lagi penerangan yang perlu dilakukan.

"Masih ramai lagi, lebih-lebih lagi yang di kawasan pendalaman, yang tidak memahami hasrat perjuangan Pakatan dan kekejaman BN.

"Jentera penerangan negeri mestilah dipertingkatkan dan jentera parti mesti turun padang lebih kerap lagi. Kekurangan ini perlu diatasi sebelum tibanya pilihan raya umum ke-13," katanya.

Menurutnya, kekalahan yang diterima oleh Pakatan ada hikmahnya iaitu Pakatan tidak merasa leka dan tidak berpeluk tubuh serta berpuas hati dengan apa yang ada.


"Banyak lagi kerja yang perlu kita lakukan dan banyak lagi kelemahan dalaman dan organisasi yang perlu di atasi bersama," katanya.

Malaysiakini

PERMEGIAN MU KAMI TANGISI - KEADILAN UNTUK ADIK AMINULRASHID


Keadilan Untuk Aminulrasyid

Pada hari Isnin 26 April, jam 4 petang, saya telah menerima panggilan dari Ustadz Nasaruddin, Pemangku Ketua Pemuda PAS kawasan Shah Alam. Dia memberitahu saya bahawa seorang remaja yang berumur 15 tahun telah ditembak mati oleh Polis di Seksyen 11 Shah Alam awal pagi tadi. Penduduk sedang berkumpul di Surau Seksyen 11 untuk menunggu jenazahnya dan semua menyuarakan ketidak puasan hati atas tindakan Polis. Remaja berkenaan anak salah seorang ahli Qariah yang dikenali masyarakat tempatan.

Mendengar berita tersebut saya pun telah bergegas ke Surau berkenaan dan mendapati sudah ramai berkumpul di situ. Saya melihat ramai di antara mereka terdiri daripada remaja belasan tahun. Sebahagian dari mereka menunggu di luar kawasan Surau sambil sebahagian yang lain berada di dalam kawasan Surau tersebut. Setiba sahaja saya, qamat Salat Asr telahpun didengari dan Salat hendak dimulakan. Saya mengambil wudu’ dan seterusnya menyertai jemaah. Setelah selesai salat, saya mendapatkan penjelasan dari Ustadz Nasaruddin mengenai apa yang telah berlaku. Beberapa orang turut mendengar dan memberi penjelasan termasuk seorang penduduk yang telah menyaksikan sendiri peristiwa berkenaan kerana kereta yang dipandu arwah terbabas di hadapan rumah beliau.

Mengikut keterangan mereka, pada jam lebih kurang 1.30 pagi, beberapa das tembakan telah kedengaran di jalan 11/2. Apabila disiasat, didapati sebuah kenderaan sedang dikejar kenderaan polis. Akhirnya kenderaan yang dikejar terbabas dan melanggar tembuk rumah dan pemandunya, Aminulrasyid Amzah, mati terkena tembakan di kepalanya. Seorang penumpang telah keluar dan berjaya melarikan diri.

Saya kemudianya membuat panggilan telefon kepada Dato’ Khalid, Ketua Polis Negeri dan meminta penjelasan dari beliau. Dato’ Khalid menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan dan anggota polis yang terbabit telah dipindahkan ke kerja-kerja pejabat. Menurut beliau, siasatan dibuat oleh polis Negeri, bukan oleh polis Shah Alam, bagi menjamin ketelusan. Begitu juga tegas beliau, bahawa siasatan dibuat di bawah Kanun Keseksaan 302, iaitu tuduhan membunuh sebagai bukti seriusnya pihak polis ke atas kes ini.

Dalam keadaan asyik mendengar penjelasan tambahan dari mereka yang berada di Surau, tiba-tiba beberapa orang membawa seorang remaja ke hadapan saya sambil berkata kepada saya, “dia lah penumpang yang bersama arwah yang telah melepaskan diri”. Orang semakin ramai berkumpul dikeliling saya dan memandangkan keadaan semakin bercelaru, saya menasihati remaja tersebut untuk ke tempat lain dahulu dan ‘stay low profile’. Saya mengambil nombor telefon bimbitnya dan berjanji akan memanggilnya kemudian untuk bertemu dalam suasana dan keadaan yang lebih tenteram untuk mendapatkan penjelasan berhubung peristiwa berkenaan daripada beliau. Saya berpesan supaya dia berhati-hati supaya tidak ditahan polis kerana dikhuatiri penjelasan beliau akan dipengaruhi pihak polis untuk sealiran dengan kenyataan yang telah dikeluarkan mereka. Kenyataan yang dikeluarkan polis melalui TV dan radio, saya diberitahu, berbunyi “seorang yang disyaki penyamun ditembak polis awal pagi di Seksyen 11 Shah Alam….sebilah parang dijumpai di dalam kereta disyaki digunakan sebagai senjata untuk menyamun….suspek kedua berjaya melepaskan diri..”

Selepas Maghrib saya berhubung dengan remaja berkenaan dan kami bertemu bersama beberapa orang sahabat sebagai saksi. Remaja tersebut memberitahu bagaimana arwah telah mengambil kereta kakaknya pada lewat malam sambil semua sedang tidur dan menjemput beliau. Mereka telah ke sebuah kedai di Seksyen 11 dan seterusnya ke Seksyen 7 setelah mendapat panggilan dari seorang rakan lain yang mengalami kerosakan motorsikal di situ. Dalam perjalanan ke tempat kerosakan tersebut, berhampiran restoran Ali’s corner, mereka tergesel dengan sebuah kereta mewah yang sedang parkir di situ. Kemalangan ini menyebabkan arwah ketakutan dan beliau terus membawa kereta untuk melarikan diri. Pada masa yang sama mereka dapati ada motorsikal yang mengejar mereka. Apabila sampai di Seksyen 12, di jalan dari bulatan Istana Kayangan menuju SIRIM, motorsikal berkenaan terlanggar kereta yang dipandu arwah di bahagian belakang dan terus terbabas.

Arwah terus membawa keretanya dengan laju dan pada ketika itu mereka telah memintas sebuah kereta peronda polis. Kereta peronda tersebut terus membunyikan sirennya dan mengejar mereka, melalui SIRIM terus ke bulatan dan menuju ke Masjid Negeri, sampai ke Seksyen 9 dan kembali ke bulatan Istana Kayangan. Dari bulatan Istana Kayangan mereka berpatah semula ke Seksyen 11 memasuki simpang berhampiran Caltex, Esso dan terus memasuki jalan 11/2. Tiba-tiba kedengaran tembakan beberapa das. Kereta terhoyang hayang disyaki tayar telah terkena tembakan. Arwah terus memandu dalam keadaan tayar ditembak sehingga tiba-tiba beliau rebah ke atas ribanya. Kereta terus menyimpang ke kiri dan terbatas melanggar tembok sebuah rumah.

Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya. Remaja ini terus keluar dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus melarikan diri.

Sambil mendengar penjelasan beliau, tiba-tiba abangnya muncul entah dari mana. Memarahi beliau kerana tidak pulang ke rumah. Apa dah jadi ini, kata abangnya, bagaimana adik saya digelar penjenayah. Kami menenangkan abangnya sambil memberitahu niat kami adalah untuk menolong adiknya. Dia terus meminta adiknya pulang ke rumah, ayah menunggu katanya. Kami ikut sekali. Setibanya di rumah mereka, ayah dan ibunya kebinggungan. Kami menenangkan mereka dan memberitahu mereka anak mereka bukan penyamun.

Seterusnya saya membawanya bersama abangnya untuk membuat laporan polis. Jam sudah hampir pukul 10 malam. Saya ingin menentukan bahawa laporannya sama seperti ceritanya kepada saya sebelum ini. Tiada paksaan untuk mengubah ceritanya. Selepas laporan disiapkan saya bersamanya dan abangnya bertemu pegawai yang bertugas. Saya bertanya apakah SOP untuk pihak polis menggunakan senjata api menembak orang yang disyaki. Dia menjawab, hanya sekiranya nyawanya atau nyawa orang lain terancam.
Remaja saksi utama dibenarkan pulang ke rumah. Saya telah berhubung dengan YB Gobind Deo terlebih awal dan meminta dia mengambil kes ini. Dia berjanji akan berjumpa remaja berkenaan pada esok harinya, iaitu Selasa jam 10.30 pagi di mahkamah Shah Alam.

Selepas itu saya ke rumah arwah untuk bertemu keluarganya. Ibunya kesedihan. Abangnya kebinggungan. Bagaimana ini semua boleh berlaku. Mendengar percakapan ibunya berhubung arwah yang merupakan anak bongsunya, saya merasa sebak. Saya tak boleh bayangkan kesedihannya. Semakin ramai datang berkumpul. Saya berundur pada jam 12 tengah malam.

Esok pagi jam 9.30 pagi saya mengadakan sidang akhbar di pejabat saya. Dalam sidang akhbar tersebut saya menyatakan 3 perkara seperti berikut :-

1. Arwah bukan penyamun dan penjenayah. Warga Seksyen 11 mengenali beliau dan tidak akan menerima alasan sedemikian rupa dari mana pihak sekalipun.

2. Arwah tidak cuba melanggar anggota polis seperti yang didakwa. Arwah telah ditembak semasa memandu melarikan diri dan bukan semasa mengundur kereta untuk melanggar anggota polis. Itu satu pembohongan sepertimana juga kisah kononnya ada sebilah parang di dalam kereta.
3. Saksi yang merupakan rakan sepanjang peristiwa malang tersebut perlu diberi perlindungan dan tidak ada usaha dilakukan supaya ceritanya diubah untuk bersesuaian dengan kisah yang dilaporkan pihak polis. Saya meminta Polis bertindak secara profesional dalam kes ini dan jangan berusaha untuk melindungi anggotanya.

Shah Alam menjadi medan berlakunya pembunuhan Teoh Beng Hock sebelum ini. Malaysia juga menyaksikan sebelum ini kes Kugan yang telah mati di dalam tahanan. Norizan Salleh yang ditembak secara rambang sebanyak 5 kali tetapi masih hidup untuk menceritakan pengalaman ngerinya. Harap jangan dilupa juga kisah Altantuya bersama bom C4. Ini semua kes-kes yang tergantung yang menjadi tanda tanya masyarakat. Entah banyak mana lagi kes yang tergantung sebegini yang tidak diketahui umum.

Apa yang pasti, kita tidak boleh membenarkan kes Aminulrasyid berkesudahan sebegitu rupa. Kita doakan semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama orang-orang yang soleh yang beroleh rahmat.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Wednesday, April 28, 2010

SPR sedia hadapi tindakan mahkamah Zaid

Malah apa yang ketara kepada saya ialah Suruhanjaya Pilihan Raya berada di pihak BN dan mahukan BN untuk menang,” kata Zaid


KUALA LUMPUR, 28 April — Datuk Zaid Ibrahim (gambar) mempunyai segala hak untuk mengambil tindakan undang-undang termasuk petisyen pilihan raya, kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar hari ini.

Bagaimanapun menurut Wan Ahmad, SPR telah menguruskan pilihan raya kecil Hulu Selangor dengan adil mengikut peruntukan undang-undang yang sedia ada.

“Itu hak beliau (Datuk Zaid) jika mahu mengemukakan petisyen... beliau boleh menamakan SPR sebagai responden, beliau boleh mengemukakan bukti di mahkamah, kami akan menjawab dengan sewajarnya,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Menurut beliau, SPR akan menghadapi petisyen Zaid jika dikemukakan sebagai satu lagi kes memandangkan sudah banyak petisyen pilihan raya telah dilalui sebelum ini termasuk lebih dua dozen petisyen pilihan raya umum 2008.

Zaid boleh mengemukakan petisyen dalam tempoh 21 hari selepas keputusan pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor diwartakan.

Keputusan itu akan diwartakan dalam tempoh dua minggu ini, kata Wan Ahmad.

Mengenai pendirian Zaid yang mahu mengemukakan kes ke atas SPR pula, kata Wan Ahmad, pihaknya juga bersedia untuk menghadapinya.

Bagaimanapun kata Wan Ahmad, beliau tidak boleh mengulas lanjut kerana tidak tahu kandungan kes yang bakal hendak difailkan oleh Zaid.

Wan Ahmad mengakui kes cuai menjalankan tanggungjawab berkanun ke atas SPR, yang hendak dikemukakan oleh Zaid, merupakan yang pertama bakal dihadapi.

Pada sidang media pagi tadi, Zaid yang tewas pilihan raya kecil Hulu Selangor akan memfailkan petisyen dalam waktu terdekat - mahu mahkamah mengisytiharkan keputusan Ahad lalu sebagai tidak sah.

Selain itu beliau juga akan memfailkan kes terhadap SPR atas alasan cuai melaksanakan tanggungjawabnya sebagai badan pengendali pilihan raya.

Zaid menjelaskan, setiap rakyat ada hak fundamental untuk mengundi tetapi aspek itu tidak bermakna langsung jika mereka tidak dapat melaksanakannya kerana nama pengundi-pengundi terbabit hilang dari daftar pemilih tanpa pengetahuan mereka, ditakut-takutkan, dirasuahkan ataupun diberikan pelbagai bentuk janji untuk mempengaruhi mereka.

“Dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor kita ada saksikan kesemua ini.

“Kita ada saksi yang akan tampil dengan bukti-bukti yang perlu berkenaan rasuah (beli undi) yang berleluasa, bermula dari pekerja jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) sehinggalah Perdana Menteri sendiri,” katanya.

Mengenai saman terhadap SPR pula, Zaid menjelaskan suruhanjaya itu telah gagal dalam menjalankan pilihan raya bebas dan adil.

“Saya masih berpendirian bahawa mereka telah gagal dalam tugas itu dalam pilihan raya kecil terbaru.

“Mereka telah membenarkan tindakan menakut-nakutkan (pengundi), maklumat palsu dan amalan pilihan raya tidak sah dan tidak adil di kalangan jentera BN tanpa sebarang usaha untuk menghalang mereka.

“Malah apa yang ketara kepada saya ialah Suruhanjaya Pilihan Raya berada di pihak BN dan mahukan BN untuk menang,” kata Zaid

Malaysianinsider

Hasan Ali buat laporan polis terhadap Zahid, Utusan

Exco Selangor Datuk Dr Hasan Ali hari ini membuat laporan polis terhadap dua pemimpin Umno serta akhbar Utusan Malaysia yang didakwa melempar fitnah terhadapnya

Dr Hassan berkata beliau membuat laporan polis di bawah seksyen 499 Kanun Keseksaan, untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap ketiga-tiga pihak tersebut.

Beliau membuat laporan itu di ibu pejabat polis daerah Shah Alam pada kira-kira jam 4 petang ini dengan ditemani peguam Mohd Khairuddin Othman

Dua pemimpin Umno itu ialah Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Zainal Abidin Sakom.

Ahmad Zahid sebelum ini dilaporkan Utusan Malaysia sebagai berkata, khutbah yang disampaikan Hasan itu berbaur politik.

"Beliau menuduh saya memberi khutbah berbaur politik, kononnya saya terlupa membaca selawat menyebabkan tidak sah fardhu Jumaat pada hari itu.

"Saya (juga) dituduh menderhakan kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor kerana saya tidak mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihak yang berkuasa.

"Saya diberitahu, Datuk Zainal Abidin Sakom melalui berita nasional yang disiarkan oleh Klasik Nasional, telah memberi komen yang serupa seperti apa yang telah dilakukan oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi," laporan polis itu dipetik.Dalam laporan itu juga, Dr Hasan mendakwa kenyataan mereka boleh mencetus ketegangan di kalangan masyarakat Islam.

Beliau mendakwa tuduhan itu juga boleh mencemarkan reputasinya sebagai exco hal ehwal Selangor dan pentadbiran baru negeri Selangor yang tegas melaksanakan peraturan surau dan masjid sebagai zon bebas politik.

Sementara itu, ketika bercakap kepada media sebelum membuat laporan polis tersebut, Dr Hasan berkata beliau tidak melanggar apa-apa enakmen mengenai pengembangan agama Islam di Selangor berkaitan khutbah yang disampaikannya itu.

Katanya, beliau sememangnya telah membaca selawat seperti dirukunkan untuk menyampaikan khutbah.

"Ada memang ada (baca selawat). Saya yakin 100 peratus," katanya ketika ditanya.

Tambahnya pegawai JAIS yang membuat pemantauan ke atas khutbahnya itu juga mengesahkan beliau tidak melakukan kesalahan itu.

Jelasnya, beliau berkata demikian berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor seperti dilaporkan akhbar Sinar Harian.

"Selepas berunding dengan peguam, saya rasa kita patut buat laporan polis untuk ambil tindakan undang-undang ke atas Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan Zainal Abidin Sakom," katanya.

"Pada masa sama, (laporan ke atas Utusan) sebab saya nampak Utusan Malaysia ada unsur putar belit kenyataan," katanya.

"JAIS sudah keluarkan kenyataan, saya nak sebutkan seperti yang dilaporkan Sinar Harian, bertajuk 'Khutbah Hasan Ali bersih dari politik',' katanya sambil menambah beliau berpengalaman 40 tahun membaca khutbah.

"Semenjak dua tahun pentadbiran (Selangor bawah Pakatan Rakyat), tiap-tiap minggu saya akan baca khutbah di seluruh Selangor, kecuali apabila saya berada di luar negara," katanya.

Menjawab soalan, beliau tidak menolak andaian bahawa dakwaan ke atasnya itu berkaitan dengan kempen pilihan raya yang berlangsung di Hulu Selangor.

"Ia berlaku pada peringkat akhir kempen tapi saya tidak boleh katakan ia berkait secara langsung dengan politik.

Malaysiakini

BN lulus dengan 'meniru' di Hulu Selangor

"Lulus periksa tapi tiru, menang pilihan raya tapi tipu. Menang pilihan raya tapi rasuah," katanya.

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 28 April:
Kemenangan Barisan Nasional (BN) di Hulu Selangor kerana rasuah tidak ubah seperti murid sekolah yang lulus peperiksaan tapi dengan cara meniru, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar).

"Begitulah juga kemenangan dengan cara menipu dan merasuah dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor.

"Lulus periksa tapi tiru, menang pilihan raya tapi tipu. Menang pilihan raya tapi rasuah," katanya.

Kekuatan kuasa rasuah yang menggunakan wang negara dan rakyat untuk kepentingan politik mereka adalah faktor yang memenangkan BN, kata Mahfuz.

"Hakikatnya Umno dan BN hanya mampu mendapat kemenangan berasaskan kepada penipuan yang dikongsi bersama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seperti pembuangan lokaliti mengundi yang berjumlah 200 orang pemilih dikeluarkan dari senarai yang sepatutnya membuang undi di Hulu Selangor, pemindahan nama pemilih dari tempat mengundi sebelum ini yang berjumlah 13,000 orang adalah contoh penipuan yang terancang yang dikongsi bersama SPR," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Beliau menyifatkan kemenangan BN itu langsung tidak menggugat Pakatan Rakyat (PR) khususnya PKR.

"Sepatutnya dengan pengumuman keluar parti oleh pimpinan dan ahli PKR dan dengan operasi beli undi serta RM165 juta yang ditabur serta dijanjikan oleh BN, tiada undi yang patut diperolehi oleh PKR.Sebaliknya PKR terus mendapat jumlah undi yang lebih dari keputusan Pilihan Raya Umum yang ke-12," kata Mahfuz.

Namun, katanya, pemimpin Umno dan BN mendabik dada mengatakan rakyat mula beralih kembali menyokong mereka.

"Yang aneh mereka mendakwa kemenangan itu kerana kejayaan Najib membawa perubahan yang meyakinkan. Najib kononnya dianggap lulus ujian. Pada hal kemenangan ini ibarat seperti murid sekolah yang lulus pepereksaan tapi dengan cara meniru," katanya.

Kemenangan yang disambut dengan gah oleh pemimpin BN itu, katanya lagi, bukan sahaja tidak mencapai sasaran majoriti 6,000 seperti dinyatakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin malah BN hilang penguasaan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kuala Kubu Baru.

Harakahadaily

PRU-13: Melayu tak akan undi calon MCA, kata Perkasa

KUALA LUMPUR, 28 April — Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali memberi amaran orang Melayu tidak akan mengundi calon-calon yang diletakkan oleh MCA dalam pilihan raya umum akan datang.

“(Oleh itu) mungkin MCA boleh menyalahkan Perkasa (kelak),” kata beliau dalam kenyataan SMS kepada The Malaysian Insider hari ini.

Ibrahim (gambar) yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas mendakwa MCA menggunakan Perkasa sebagai “kambing hitam” untuk menjustifikasikan kemerosotan sokongan pengundi masyarakat Cina kepada Barisan Nasional (BN) di Hulu Selangor Ahad lalu.

“Sebenarnya isu video, masalah dalaman dan tidak berkhidmat kepada rakyat merupakan faktor mengapa masyarakat Cina tidak mengundi BN.

“Mereka membenci sangat MCA, MCA yang harus dipersalahkan... jadi mengapa mempersalahkan Perkasa... apa yang istimewa sangat dengan Perkasa” kata beliau lagi sambil menambah, pengundi Cina sudah mula membenci MCA sebelum kelahiran Perkasa.

Ketika Mesyuarat Agung Tahunan Perkasa bulan lalu, Ibrahim juga memberi amaran bahawa sesiapa yang memusuhi Perkasa tidak akan mendapat sokongan badan bukan kerajaan itu dalam pilihan raya umum akan datang.

Semalam, MCA menyelar Ibrahim kerana mengeluarkan kenyataan berunsur “perkauman menebal” yang telah menyinggung perasaan kaum Cina.

Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata, kenyataan beliau itu yang menggesa kerajaan menangguhkan kelulusan peruntukan dan projek kepada kaum Cina, yang Ibrahim anggap sebagai “tidak berterima kasih” dan “tidak menghargai” amat dikesali.

“Kenyataan itu juga berunsur hasutan,” katanya.

Ibrahim membuat kenyataan itu semalam berikutan keputusan pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor yang menunjukkan sokongan kaum Cina terhadap BN semakin berkurangan.

Bagaimanapun, Gan menegaskan satu daripada sebab utama BN kehilangan keyakinan kaum Cina adalan berpunca daripada kerjasama sebenar atau tanggapan terhadap kerjasama erat pemimpin BN dengan organisasi “perkauman menebal”.

Beliau juga mendakwa kenyataan berunsur perkauman oleh beberapa pemimpin BN yang dilaporkan secara meluas oleh media turut memberi kesan dalam pilihan raya kecil itu.

Gan berkata jika BN mahu mendapatkan lebih banyak sokongan daripada pengundi bukan Melayu, ia perlu terlebih dahulu menjauhkan diri dengan pertubuhan seperti Perkasa yang cenderung meluahkan kenyataan berunsur perkauman.

Jika tidak, BN menghadapi risiko kehilangan sokongan pengundi bukan Melayu pada pilihan raya umum ke-13 akan datang, kata beliau.

Malaysianinsider

Syeikh Islam Yusof al-Qardhawi menyanggah fatwa Tan Sri Harussani

Perang adalah strategi. Strategi adalah tipu-helah. Peperangan dalam politik adalah peperangan saraf dan mental. Psycological of warfare yang berkesan akan menarik sokongan serta menjauhkan dan meninggalkan musuh daripada mendapat sokongan. Mereka menggunakan segenap ruang dan peluang. Samada bertahan atau menyerang. Dalam suasana seperti inilah orang yang bijak mengambil kesempatan dan peluang nescaya ia memperolehi kemenangan. Perang itu adalah muslihat. Ia disebut oleh Baginda Saw sendiri dengan sabdanya:


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ : عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ هَلَكَ كِسْرَى ثُمَّ لَا يَكُونُ كِسْرَى بَعْدَهُ وَقَيْصَرٌ لَيَهْلِكَنَّ ثُمَّ لَا يَكُونُ قَيْصَرٌ بَعْدَهُ وَلَتُقْسَمَنَّ كُنُوزُهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَسَمَّى الْحَرْبَ خَدْعَةً
Daripada Abu Hurayrah r.a: Bahawa Nabi Saw telah bersabda: “Akan jatuhnya Kisra dan tiada lagi Kisra selepas itu dan akan tumbangnya Kaisar dan tiada lagi Kaisar selepas itu. Kamu akan membahagikan hartanya fi sabilillah dan dinamakan perang itu adalah muslihat”. Riwayat Bukhari.Ketika perang sifin, tentera Muawiyyah yang telah hampir dikalahkan telah mengangkat al-Quran di hujung tombak masing-masing yang menyebabkan tentera Ali berhenti memerangi tentera Muawiyyah. Meskipun Ali memerintahkan untuk meneruskan peperangan tetapi tenteranya sudah tidak bersedia dan memilih perdamaian. Dalam peristiwa tahkim, sekali lagi Amr ibn al-‘as sebagai wakil Muawiyyah telah memperdayakan Abu Musa al-Asy`ari yang menyebabkan jawatan Ali sebagai khalifah terlucut dan tertabalnya Muawiyyah menjadi khalifah. Orang melayu menyebut, ilmunya sekati tetapi akalnya seguni nescaya dia boleh mengalahkan mereka yang ilmunya seguni tetapi akalnya sekati. Walau apapun ulasan yang dibuat dalam peristiwa Ali dan Muawiyyah itu, yang pasti Bani Umayyah telah tertegak dan berjaya memerintah beratus tahun. Berjaya menyerlahkan kegemilangan dan pembukaan negara umat Islam dengan cara mereka tersendiri. Apapun kedua mereka adalah sahabat yang tidak segia kita mentajrihkan (melukai) mereka. Masing-masing dengan ijtihad masing-masing.

Silih bergantinya pemerintahan dan sultan dengan pelbagai peristiwa dan catatan sejarah. Setiap masa dan setiap tempat, apabila membicarakan pemerintahan dan perjalanan politik sudah pasti ada pro dan kontranya.

Sehinggalah dimasa kini. Perjalanan politik pilihanraya mendedahkan dengan pelbagai tindakan dan tingkah-laku yang tidak selari dengan jiwa lembut dan naluri akhlak dan kemanusiaan seseorang. Yang terkini apabila menyentuh pilihanraya di Hulu Selangor. Lahirnya cara berpoltik yang jauh dari akhlak Islam. Dedah mendedah, londeh melondeh dan sebagainya. Sebab itulah terdapatnya kelompok tidak mahu terlibat dengan politik pilihanraya dan mengambil sikap mengasingkan diri. Mereka menyibukkan diri mereka dengan urusan masing-masing dan berzikir kepada Allah. Itu lebih bermanfaat buat mereka. Mereka menerima sahaja sesiapa yang menjadi pemerintah dan memberi ketaatan tanpa bangkangan. Mereka berkata: “saya tidak berpihak mana-mana”. “Politik itu kotor dan taknaklah terlibat”.

Apatah lagi apabila Tan Sri Harusani menfatwakan haram berpolitik didalam masjid dengan alasan “Politik sekarang boleh memecahbelahkan umat dan haram hukumnya berceramah politik di masjid. Masjid adalah tempat umat Islam bersatu, melakukan ibadah,” katanya. Inilah tindakan mengangkat al-Quran ketika kelihatan perang hampir kalah. Inilah yang disebut oleh Khalifah Ali r.a sebagai: “Perkataan yang benar tetapi yang dikehendakinya adalah batil” Ini adalah strategi politik seperti mana diambil oleh Amr ibn al-‘As. Pihak media terus menggempur dan mengambil kesempatan. Pihak polis melingkungi masjid di bimbangi adanya demontrasi politik. Pihak pejabat agama akan mengambil tindakan jika khutbah berpolitik. Jangan bicara tentang politik… haram. Politik itu jijik. Tok Imam, tok bilal, para ulama, para ustaz, orang baik-baik jangan terlibat dengan politik. Orang yang terlibat dengan politik jadi kotor orangnya. Orang beriman, beribadah saja kat masjid, urusan pemerintahan dan politik serahkan kapada orang lain. Jangan masuk campur

Ustaz Saiful Bahri(Baca lagi)

Tuesday, April 27, 2010

Peguam Mahu Siasatan Telus, Bukit Aman Patut Kendali Siasatan (BERITA PENUH)


SHAH ALAM 27 APR: Sekurang-kurangnya dua peguam terkemuka mahu siasatan telus dilakukan dalam kes melibatkan remaja berusia 15 tahun, Aminulrashid Amzah termasuk memastikan ia bukan dibuat polis Selangor.

Peguam, Gobind Singh Deo mahukan polis Bukit Aman dan bukan dari Shah Alam mahupun Selangor yang mengendalikan siasatan kes berkenaan.

Gobind adalah peguam kepada saksi utama iaitu rakan Allahyarham Aminulrashid yang berada dalam kereta ketika Allahyarham ditembak polis.

“Saya pohon agar siasatan ini dikendalikan oleh pegawai selia daripada pegawai Bukit Aman supaya tidak ada masalah pada masa hadapan dengan konflik dan sebagainya.

“Kita tidak hendak berlaku lagi perkara macam ini,” katanya ketika ditemui di perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Shah Alam di sini, hari ini.

Peguam hak asasi, N Surendran pula berkata tindakan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar mengeluarkan kenyataan yang membuat pelbagai tuduhan terhadap mangsa adalah amat meragukan.

"Mangsa hanya berusia 15 tahun dan menaiki kereta bersama rakannya. Peluru datang dari belakang dan mengenai bekalang kepala mangsa. Sebaik sahaja insiden berlaku, ketua polis negeri pantas mengeluarkan kenyataan.

"Mula-mula kata mangsa melarikan diri, kemudian kata ada parang dalam kereta. Kita mahu berterus-terang, ini semua pembohongan," katanya yang turut berada di IPPD Shah Alam.

TVSelangor

VIDEO RINTIHAN IBU ATAS KEMATIAN SEORANG ANAK BELIAU DI TEMBAK POLIS

NI DIA CALUN DARI PAKATAN RAKYAT DARI (DAP)MENENTANG BN DI PRK SIBU

Pengerusi DAP Sarawak calon Pakatan Rakyat di Sibu

12 Jamadil Awal 1431H.

SIBU: Pengerusi DAP Sarawak yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Assek, Wong Ho Leng (gambar), diumumkan sebagai calon DAP untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Parlimen Sibu.

Pengumuman rasmi calon DAP itu dilakukan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng, pada majlis makan malam di Good Happiness Restaurant di sini, sebentar tadi.Kredit kpd Cina Islam

MCA menyelar Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali


Gan berkata jika Barisan Nasional mahu mendapatkan lebih banyak sokongan daripada pengundi bukan Melayu, ia perlu terlebih dahulu menjauhkan diri dengan pertubuhan seperti Perkasa yang cenderung meluahkan kenyataan berunsur perkauman.

Jika tidak, BN menghadapi risiko kehilangan sokongan pengundi bukan Melayu pada pilihan raya umum ke-13 akan datang, kata beliau dipetik Bernama.


MCA: Gesaan MP Pasir Mas hasutan, mahu BN jauhi Perkasa


KUALA LUMPUR, 27 April — MCA menyelar Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali kerana mengeluarkan kenyataan berunsur “perkauman menebal” yang telah menyinggung perasaan kaum Cina.

Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata kenyataan anggota Parlimen Pasir Mas itu yang menggesa kerajaan menangguhkan kelulusan peruntukan dan projek kepada kaum Cina, yang Ibrahim anggap sebagai “tidak berterima kasih” dan “tidak menghargai” amat dikesali.

“Kenyataan itu juga berunsur hasutan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Ibrahim membuat kenyataan itu semalam berikutan keputusan pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor pada Ahad yang menunjukkan sokongan kaum Cina terhadap Barisan Nasional (BN) semakin berkurangan.

Bagaimanapun, Gan menegaskan satu daripada sebab utama BN kehilangan keyakinan kaum Cina adalan berpunca daripada kerjasama sebenar atau tanggapan terhadap kerjasama erat pemimpin BN dengan organisasi “perkauman menebal”.

Beliau juga mendakwa kenyataan berunsur perkauman oleh beberapa pemimpin BN yang dilaporkan secara meluas oleh media turut memberi kesan dalam pilihan raya kecil itu.

Gan berkata jika Barisan Nasional mahu mendapatkan lebih banyak sokongan daripada pengundi bukan Melayu, ia perlu terlebih dahulu menjauhkan diri dengan pertubuhan seperti Perkasa yang cenderung meluahkan kenyataan berunsur perkauman.

Jika tidak, BN menghadapi risiko kehilangan sokongan pengundi bukan Melayu pada pilihan raya umum ke-13 akan datang, kata beliau dipetik Bernama.

“Saya bangga menjadi wakil rakyat yang datang dengan tanggungjawab untuk berkhidmat kepada rakyat. Sebarang kenyataan supaya rakyat berterima kasih dan menghargai merupakan pencabulan terhadap amanah dan keyakinan yang diberikan rakyat.

“Mana-mana ahli politik yang membuat kenyataan berunsur perkauman dalam komuniti mereka sendiri akhirnya akan diketepikan oleh rakyat. Saya pasti jika Ibrahim Ali bertanding sebagai calon di kawasan bukan Melayu, beliau tidak akan mampu dapat 10 peratus pun daripada undi,” katanya.

The MalaysianInsider

Hasan Al-Banna : Sang Reformer SejatiSesungguhnya Allah mengutus untuk umat ini pada setiap penghujung seratus tahun, orang yang membawa pembaharuan pemahaman agamanya.” (HR. Abu Dawud dan Al-Hakim, dari Abu Hurairah).

Diantara sunnatullah yang berlaku di dunia ini adalah munculnya tokoh pada masa yang sesuai dengan kebutuhan zaman tertentu, sehingga pada setiap penghujung abad Allah mengutus seseorang yang akan membangkitkan agama untuk umat ini dan mengembalikan vitalitasnya.

Sejarah membuktikan bahwa, dalam diri umat yang tengah menderita sakit dan terlelap dalam tidur panjang, sebenarnya menyimpan potensi besar yang sewaktu-waktu, dikala sulit, dapat muncul sebagai kekuatan yang menggentarkan manakala ada seorang pemimpin yang menyadarkan, membangunkan dan membangkitkannya.

Imam Ali bin Abi Thalib mengatakan, “Bumi ini tidak akan pernah sepi dari orang yang bangkit karena Allah dengan hujjah.” Bisa jadi tokoh yang hadir memenuhi kebutuhan zaman itu adalah seorang imam besar seperti Umar bin Abdul Aziz; bisa jadi seorang tokoh militer seperti Nuruddin Mahmud atau Shalahuddin Al-Ayyubi; bisa jadi seorang intelektual dan tokoh da’wah seperti Abu Hamid Al-Ghazali; dan bisa jadi seorang Murabbi ruhiyyah (guru spiritual) seperti Abdul Qadir Al-Jailani; bisa jadi seorang pembaharu fiqih, pendidikan, dan pembaharu pemikiran seperti Abu Al-Abbas Ibnu Taimiyah.

Masing-masing dari mereka melakukan pembaharuan di bidang-bidang yang dibutuhkan oleh zamannya dan lingkungan di mana mereka hidup.

Kondisi umat Islam, khususnya dunia Arab, pada penghujung abad dua puluh ini membutuhkan seorang pemimpin yang memiliki pemikiran jauh menembus cakrawala ke depan, kepekaan yang prima, iman dan keyakinan yang kokoh, tekad kuat dan mental baja, yang merasakan dan memahami apa yang dirasakan dan dibutuhkan umatnya, mampu mendiagnosa penyakit yang tengah dialami umatnya, menentukan terapi dan obatnya yang tepat, dan sabar mengikuti perkembangan proses pemulihan kondisi umatnya dari masa-masa sakit hingga masa sembuhnya dan kembali bugar serta memiliki stamina prima.

Kilas Balik Sejarah

Pemimpin yang dinanti-nantikan itu adalah Hasan Al-Banna. Seorang yang dikaruniai Allah banyak kelebihan sejak dini, faktor yang banyak mendukung kemampuannya dalam mengemban tugas-tugas da’wahnya. Lingkungan pedesaan di mana ia lahir dan dibesarkan penuh dengan nuansa keagamaan yang kental, jauh dari suasana kota metropolitan dan pengaruh budaya asing yang tidak islami.

Ia dididik oleh ayahnya, seorang ulama hadits yang menyusun dan mengkodifikasi ulang secara sistematis kitab Al-Musnad karya Imam Ahmad bin Hanbal , dan juga para ulama dan ustadz yang shalih, hingga telah mampu menghafal Al-Qur’an sejak usia belia, menghafal Hadits, Syi’ir, dan kitab-kitab matan dalam berbagai disiplin ilmu agama.

Sementara, dalam pembinaan ruhiyah-nya, sejak kecil ia telah bergabung dengan Thariqat Hushafiyah, sebuah thariqat sunniyah (sesuai dengan sunnah Rasul saw), yang berpengaruh pada pembentukan pribadi, watak dan karakternya. Namun ia merasa belum menemukan apa yang tengah ia cari.

Pada usia remaja, ia pindah dari kampung halamannya, Al-Mahmudiyah, ke kota Damanhur, ibukota propinsi Al-Buhairah, Mesir, untuk meneruskan studinya di kota tersebut; bertepatan dengan tengah memanasnya suhu politik dan pemikiran yang mengubah konstalasi sosial, politik, ekonomi, dan pemikiran dekade dua puluhan di Mesir.

Dengan ketajaman mata hatinya dan kecerdasan akal fikirannya, ia mengamati seluruh fenomena empiris di hadapannya, berupa krisis moral, sosial, ekonomi, politik, pendidikan, agama, dan pemikiran; yang tengah menggerakkan negerinya menuju lembah kehancuran dan kehinaan. Berbagai persoalan besar itu terus menggayuti fikirannya.

Mengapa umat Islam menjadi seperti ini? Siapa yang dapat menanggung beban mereka ? Bagaimana mengatasi ini semua?. Ia lalu menemui para ulama dan tokoh masyarakat untuk mencari solusi, akan tetapi hanya sedikit di antara mereka yang memberi respon positif, selebihnya tidak.

Kemudian Ia menghubungi kawan-kawannya seperguruan di Thariqat Hushafiyah, namun mereka tidak meresponnya dengan serius. Pada tahun kedua di Mesir, ia mengadakan kontak dengan kelompok keagamaan, Jam’iyyah Makarim Al-Akhlaq Al-Islamiyyah, yang kegiatannya lebih banyak pada ceramah tentang agama Islam. Namun ia menilai ini juga tidak akan cukup untuk menghadapi gelombang besar de-islamisasi yang tengah melanda umat.

Menghadapi ini semua, ia pun berkata, “Wallahu a’lam bish-shawab, bermalam-malam kuhabiskan waktu untuk menyelami kondisi umat ini, di mana posisinya di berbagai bidang kehidupan. Aku berusaha menganalisa, mendiagnosa penyakitnya, memikirkan terapi yang tepat serta menentukan obatnya. Hatiku terpanggil berbalut rasa pedih, hingga aku menangis sedih meneteskan air mata...”

Baca lagi(Sini)

Kredit kepada Era muslim.com

"Saya tau anak saya, dia bukan seperti yang disebarkan dalam akhbar


Ibu kepada pelajar berusia 15 tahun, Aminulrasyid Amzah, yang mati ditembak polis awal pagi semalam, meminta polis menyiasat kes kematian anaknya dengan telus bagi "mencari keadilan".
Norsiah Mohamad, 60, seorang ibu tunggal, juga mendakwa anaknya itu tidak terlibat dalam aktiviti jenayah, seperti dilaporkan media. "Saya tau anak saya, dia bukan seperti yang disebarkan dalam akhbar. Saya tau siapa anak saya," katanya dalam sidang media di rumahnya di Shah Alam hari ini.

Dalam sidang media itu, Norsiah ditemani oleh anak perempuannya, Norazura Amzah dan menantunya, Kamarudin Hassan.

Aminulrasyid merupakan anak bungsu daripada lapan adik beradik.

Beliau berharap media tidak melaporkan "yang bukan-bukan" kerana "saya sebagai ibu tak sanggup nak baca." Ditanya sama ada pihaknya akan menyaman polis, Norsiah berkata, perkara itu akan dibincangkan bersama anggota keluarganya yang lain. Ibunya kelihatan sedih dan bergenang air mata ketika mengulas perkara itu. Malaysiakini

JANJI-JANJI POLITIK BN DI HULU SELANGOR


KUALA LUMPUR : Selepas kemenangan tipis BN di Hulu Selangor pada 25 April lalu, kini adalah masa bagi parti itu menunaikan semua janji yang ditaburkan sepanjang kempen tersebut.

Puluhan janji politik yang ditaburkan dengan setiap penceramah BN seolah-olah sebagai menteri dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) itu yang dilihat paling kotor apabila jelas melanggar Akta Pilihan Raya 1957.

Berikut ialah janji-janji tersebut yang dituntut untuk ditunaikan termasuklah janji pemberian RM49,000 terhadap peneroka Felda di Kampung Sungai Buaya.

Pertama berkaitan janji politik oleh BN untuk membina Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah jika menang dalam PRK itu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, pihaknya bersedia memberikan tanah untuk pembinaan itu dengan syarat segala peraturan dan prosedur dipatuhi oleh yang memohon.

Turut dijanjikan oleh BN ialah kononnya untuk menaik taraf prasarana dan kemudahan pasar Peladang yang beroperasi sejak lima tahun lalu.

BN juga telah meluluskan peruntukan RM100,000 untuk tujuan itu, namun mari sama-sama kita lihat samada ia muala berjalan ataupun sekadar gula-gula sempena PRK itu.

Selain itu, peruntukan hampir RM1 juta untuk memmulihkan Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) di kawasan Parlimen Hulu Selangor turut menjadi gula-gula BN pada PRK itu.

Begitu juga dengan Bank Overdraf berjumlah RM49,000 yang sepatutnya diterima oleh Bekas Peneroka Felda Sungai Buaya bermula semalam.

Sejumlah 363 keluarga peneroka itu yang ditindas oleh Kerajaan Umno-BN sejak 16 tahun lalu hanya menerima RM50,000 sebagaimana yang dijanjikan oleh Pengerusi Umno Selangor, Najib Razak walaupun hutang Umno bersama Syarikat Murna Jaya Sdn Bhd mencecah hampir RM800,000 untuk setiap keluarga yang terlibat

BN turut berjanji kepada masyarakat Cina di Kampung Hassan, Hulu Selangor untuk membina 200 buah rumah kos rendah kepada komuniti itu di kawasan berkenaan.

Najib, sehari sebelum pengundiaan turut menuntut Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar untuk memastikan semua janji itu ditunaikan sebelum PRU.

Pengundi di Hulu Selangor sehingga kini terus memerhati sejauhmana janji-janji (Pakatan Rakyat melabelkannya sebagai Rasuah dan strategi membeli undi oleh BN) itu ditunaikan terutamnya menjelang Pilihan Raya Umum yang kian hampir.

Era pakatan

Isu Khutbah Jumaat Dr. Hasan Ali di jaja oleh Umno merata kampung.


Ini satu pembohongan dan juga kejahilan. Media Umno BN menokoh tambah lagi pembohongan kononya ada orang yang melaungkan takbir ketika khutbah Jumaat kerana bersemangat mendengar khutbah Jumaat Hasan Ali, kalaupun ada boleh jadi ahli Umno yang solat di situ yang melaugkan takbir dengan tujuan kononnya penyokong PAS yang berbuat demikian. Penyokong PAS tidak sejahil sebagaimananya jahilnya penyokong Umno BN.

Khutbah Jumaat Hasan Ali, Zahid Hamidi jahil atau bohong?

Isu Khutbah Jumaat Dr. Hasan Ali di jaja oleh Umno merata kampung. Datuk Zahid cuba menjadi juara dalam menjaja isu ini. Hasan Ali dituduh menggunakan masjid dan khutbah Jumaat untuk kepentingan politik, Khutbah Jumaat dan Solat Jumaat dituduh tidak sah kerana kononnya tidak membaca solawat ke atas Rasulullah saw.

Pada saya sama ada Zahid jahil atau sengaja mahu berbohong. Saya tidak pasti sama ada Zahid solat Jumaat dan mendengar sendiri Khutbah tersebut atau sekadar mendengar laporan dari ahli jamaah yang lain.

Kalau benar dakwaan tersebut, sudah pasti JAIS dan Mufti Selangor menyiasat dan mengumumkan hasil siasatan kepada ahli jamaah qaryah tersebut.

Ini melibatkan soal hukum sah atau batal Solat Jumaat tersebut akibat tertinggal salah satu rukun Khutbah. Sekiranya didapati benar tidak sah, semua ahli jamaah yang solat di situ wajib mengqadhakan Jumaat menjadi solat Zohor.

Ternyata dakwaan tersebut tidak benar dan bohong. Saya tidak mendengar sendiri Khutbah tersebut tetapi mungkin sahaja samada Dr. Hassan Ali membaca solawat Nabi yang lafaznya lain dari solawat nabi yang sering dibaca oleh para khatib.

Solawat Nabi bermacam lafaz dan jenis, semuanya boleh dipilih untuk dibaca seperti solawat Syifa' dan sebagainya.

Atau boleh jadi juga pelapor kepada Zahid itu tertidur ketika solawat ke atas Rasulullah saw. dibaca, atau solawat dibaca sebaik sahaja puji-pujian terhadap Allah dengan membaca seperti Alhamdulilahi Rabbil 'Alamin, Wassolatuwasallamu 'ala ashrafil anbiya' wal mursalin.................... itupun sudah memenuhi syarat membawa solawat, tidak semestinya dibaca sebagaimana lazim dibaca oleh para Khatib.

Sebenarnya Zahidlah yang mempolitikkan isu Khutbah Jumaat Hasan Ali. Tanpa usul periksa dan merujuk JAIS mengenai khutbah Jumaat tersebut, Zahid terus menuduh secara melulu kononnya Hasan Ali terlalu berpolitik dalam khutbah sehingga terlupa baca solawat nabi.

Ini satu pembohongan dan juga kejahilan. Media Umno BN menokoh tambah lagi pembohongan kononya ada orang yang melaungkan takbir ketika khutbah Jumaat kerana bersemangat mendengar khutbah Jumaat Hasan Ali, kalaupun ada boleh jadi ahli Umno yang solat di situ yang melaugkan takbir dengan tujuan kononnya penyokong PAS yang berbuat demikian. Penyokong PAS tidak sejahil sebagaimananya jahilnya penyokong Umno BN.

JAIS telahpun mengesahkan Khutbah Jumaat Hasan Ali tidak berbau politik dan menepati dengan semua rukun khutbah.

Orang Bagan Datoh wajar malu mempunyai seorang Ahli Parlimen dan Menteri yang pembohong, jahil dan berlagak alim dan pandai.

Setahun lebih dulu, selepas balik haji Zahid juga pernah berbohong kononnya Hj Nizar dan kerajaan Pakatan Rakyat mahu menutup Tadika Kemas di negeri Perak.
Berbohong selepas balik menunaikan haji, bau-bauan minyak wangi yang dipakai sepanjang berada di Tanah Suci tak hilang lagi , Zahid sudah berbohong kepada rakyat.

Ketika itu beliau Menteri yang jaga hal ehwal agama. Malunya orang Bagan Datoh punya Menteri yang pembohong macam Zahid Hamidi.

Ustaz Misbahul Munir Masduki,
Setiausaha Politik YAB Datuk Seri Nizar.

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak