Saturday, November 17, 2012

Wah Kenapa Raja Saudi Menyuruh Mursi Jangan Emosi? - Eramuslim


Raja Arab Saudi, Abdullah bin Abdul Azis menyerukan,dalam percakapan telpon dengan Presiden Mesir Muhammad Mursi tentang serangan Israel di jalur Gaza, untuk tetap tenang dalam masalah tersebut.
Menurut Badan Berita resmi saudi, Raja Abdullah menerima telepon dari Presiden Mesir Muhammad Mursi kamis malam membicarakan tentang hubungan kedua negara dan perkembangan situasi di wilayah Palestin.
Badan tersebut mengatakan,” Raja Abdullah menjawab bahwa ia harus tenang dan jangan biarkan emosi mendominasi kebijaksanaan serta perencanaan yang matang.”
Selama penyerangan Israel ke Gaza, Mursi memang tidak tinggal diam. Rabu lalu ia menarik duta besar Mesir dari Tel Aviv kemudian melakukan pembicaraan melalui telepon dengan Presiden AS Barack Obama dn sekretaris Jenderal PBB Ban KI-Moon tentang situasi di Gaza, begitu juga ia telah meminta Lia Arab mengadakan pertemuan darurat para Menteri Luar negeri.
Dan Mursi juga telah mengirim Perdana Menteri Hisham Qandil ke jalur Gaza dalam kunjungan yang berlangsung beberapa jam. (hr)

Sumber: http://www.eramuslim.com/berita/dunia-islam/wah-kenapa-raja-saudi-menyuruh-mursi-jangan-emosi.htm#.UKeinFGyxmo.blogger

Saya lebih rela jadi Khadam dari PM - TGHA

Saya pimpinan yang diajar kita tidak boleh diminta untuk menjadi pemimpin ” kata Abdul Hadi ketika sidang media di Muktamar Tahunan 

PAS ke-58 di sini.


Malaysian insider

HihiUMNO ini Jual Buger ke Ceramah


Ape kena dengan UMNO ini asyik minuru aje keroje deme hahaha.  Orang ceramah atas Bas/Lori mereka pun nak buat juga. .  Mati dah Idea UMNO ke hahaha
Thursday, November 15, 2012

Wanita Indonesia Dakwa Dirogol Polis, Mahu Pulang

Sumber:  http://networkedblogs.com/EM6YY

Terbaru.. sebuah kamera AES dikatakan diselubungkan dengan kanvas


Rakyat semakin marah dengan kerajaan BN apabila kerajaan begitu bersungguh-sungguh untuk menyaman rakyat secara 24 jam..

Hasrat kerajaan BN untuk mendapatkan wang rakyat melalui perlaksanaan saman automatik menggunakan kamera AES mendapat tentangan rakyat yang begitu hebat..


Sumber: http://lianglahad.blogspot.com/2012/11/rakyat-marah-sebuah-kamera-aes-di-perak.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FBUpfm+%28liang+lahad%29

Jika Nurul kena taubat, Harussani juga kena - Ketua UlamakHarakahdaily,15 Nov 2012
KOTA BHARU: Ketua Dewan Ulamak PAS, Datuk Harun Taib berpendapat, jika Mufti Perak, Datuk Harussani meminta Nutul Izzah Anwar bertaubat kerana kenyataannya, dia (Harussani) juga harus bertaubat juga.

"Bagi saya dia (Nurul Izzah) tidak perlu (taubat) kerana taubat kalau buat kesalahan besar. Jika itu kena bertaubat, Harussani juga kena taubat kerana dia tak sokong perjuangan Islam," kata Ustaz Harun Taib (gambar).

Ustaz Harun berkata demikian ketika ditanya oleh wartawan tentang kenyataan Harussani yang meminta Nurul Izzah bertaubat kerana berkata, tidak ada paksaan dalam agama.

Bagi Harun, isu ini perkara biasa sahaja, "kita tak ambil berat isu itu, itu perkara biasa sahaja."

"Tanyalah benda yang lebih besar lagi misalnya yang (Tun Dr) Mahathir buat yang (Datuk Seri) Najib buat," kata Harun ketika diasak oleh wartawan mengenai isu itu dalam sidang media selepas perasmian Muktamar Dewan Ulamak PAS hari ini.

Menurutnya, Nurul Izzah membuat kenyataan, kebebasan itu tidak terhad kepada orang tertentu sahaja tetapi kepada semua bangsa.

"Misalnya orang Melayu sebelum masuk Islam dia bebas tetapi yang sudah masuk Islam, dia tidak bolehlah nak masuk Kristian ke," jelas Ustaz Harun.

Ketika ditanya kenyataan Nasharudin Mat Isa yang dikatakan meminta Nurul Izzah juga bertaubat, Ustaz Harun berkata, "Nasharudin dia punya pasal...Nurul Izzah nak bertaubat, apa kesalahan dia. Cuba nyatakan apakah dia kesalahan Nurul Izzah yang nyata.


Dasar PAS

(Ustaz Harun bertemu dengan para perwakilan muktamar)

Dalam sidang media itu, Ustaz Harun Taib juga menegaskan dasar perjuangan PAS tidak pernah berubah dengan Islam sejak dahulu, kini dan akan datang dengan izin Allah SWT.

Ini kerana, katanya asas rujukan parti PAS yang tertinggi adalah al-Quran, Hadis, Ijma’ Ulamak dan Qias.

“Insya Allah, PAS akan terus dipimpin oleh ulamak kerana dasar PAS tidak berubah iaitu Islam. Rujukan PAS tertinggi adalah al-Quran, Hadis, Ijma’ dan Qias.

“Itu (Islam) adalah undang-undang tubuh PAS, perlembagaan PAS, dasar PAS sejak dahulu, sekarang dan di masa akan datang, Insya Allah,” tegasnya.

Ketika ditanya peranan Mursyidul Am PAS dalam urusan kepartian, Ustaz Harun menjelaskan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai pemantau serta penasihat parti.

“Mursyidul Am, itu dia duduk di atas sekali dan memantau parti supaya parti tidak lari dari landasannya (Islam).

“Dia (Nik Aziz) memantau sama ada yang dijalankan oleh Presiden parti (Ustaz Abdul Hadi) dan Ahli Jawatankuasanya itu betul-betul mengikut lunas Islam atau tidak dan jika tidak, dia akan memberi teguranlah,” ujarnya kepada pihak media.

Beliau yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Terengganu mendakwa secara umumnya Pakatan Rakyat menerima syariat Islam dilaksanakan.

Katanya, apabila PAS berjaya mendapat keyakinan rakyat bagi memimpin negara syariat Islam akan dilaksanakan mengikut lunas-lunas demokrasi.

“Dalam PAS tidak ada yang menolak hudud dan semuanya sepakat.  Bila kita (PAS) berjaya untuk mendapat keyakinan rakyat untuk memimpin Malaysia.

“Tapi syariat Islam itu akan dilaksanakan mengikut lunas-lunas demokrasi. Jika kita (PAS) majoriti dalam Parlimen, kita kena kemukakan undang-undang berkaitan dan jika mendapat sokongan parlimen akan diluluskan. Maka, dengan sendirinya akan jadi undang-undang negara,” jelasnya.

Namun begitu, kata Ustaz Harun, parti-parti dalam Pakatan Rakyat mempunyai dasar masing-masing dan tidak menjejaskan parti lain.

Tambahnya, permuafakatan PAS dengan parti lain telah berjaya memperkenalkan Islam serta sistem Islam kepada parti-parti lain.

Hadir sama pada sidang media itu, Timbalan Ketua dan Naib Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Haji Ahmad Yaakob dan Datuk Dr Mahfodz Muhammad.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/14548-jika-nurul-kena-taubat-harussani-juga-kena-ketua-ulamak

Hadi: Selamatkan Melayu Islam dari khurafat Umno

   Baca lagi http://www.sinarharian.com.my/politik/hadi-selamatkan-melayu-islam-dari-khurafat-umno-1.103870

serang demi serang untuk selangor


                                                   BN Guna JPA serang Selangor


Baca lagi disini: http://www.kl-today.com/2012/11/bn-guna-jpa-serang-kerajaan-selangor/

Wednesday, November 14, 2012

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak