Saturday, July 28, 2012

WAKIL RAKYAT UMNO KEDAH MAHU WANG. TANPA WANG UMNO PARAH

PAS sudah membuat program, bermakna mereka ada wang,” tambahnya.

“Kalau wang sedikit, program pun sedikit. Saya difahamkan seorang ADUN di Melaka mendapat peruntukan RM350, 000 setahun manakala di Terengganu RM400, 000,” kata beliau.

Thursday, July 26, 2012

Ini aku setuju 100% tanpa bantahan. Manthop

                                                 Artis sertai usrah untuk pertingkat ilmu

Antara mereka yang memainkan peranan penting sebagai naqib pada program usrah sekali seminggu itu,  Ustaz Rusdi Ramli, Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Ghazali Ibrahim dan lain-lain.KOTA BHARU: Program usrah yang diadakan di kalangan artis bermula tahun lalu bertujuan untuk meningkatkan tahap keimanan khususnya yang telah berhijrah.

Artis Hayati Hamzah atau Yatt Hamzah (gambar)ketika dihubungi memberitahu, walaupun mereka telah berhijrah khususnya artis wanita dengan menutup aurat, namun kelas-kelas agama dan usrah perlu dihadiri untuk mempertingkatkan ilmu dan iman masing-masing.

Menurutnya, andainya dahulu hanya lima orang sahaja artis yang sudi menghadiri kelas usrah, bagaimanapun kini telah meningkat lebih 30 orang pada satu-satu masa.

“Antaranya yang bersama kami Enot, Irma Hashime dan lain-lain lagi,” ujarnya ketika dihubungi sebentar tadi.

Beliau bagaimanapun memberitahu, kelas usrah sepanjang Ramadhan ini terpaksa ditiadakan memandangkan para ustaz yang mengendalikan program itu kesuntukan masa.

“Kelas usrah kami diadakan pada waktu malam, bayangkanlah andainya waktu malam usrah diadakan, pukul berapa ianya harus bermula memandangkan solat sunat terawih juga siap agak lewat.

“Ustaz yang membimbing kami juga ada di antara mereka memenuhi jemputan sebagai pengkuliah di luar Kuala Lumpur,” ujarnya.

Yatt Hamzah yang juga seorang pelakon pernah diundang oleh kerajaan Kelantan untuk memenuhi program Bicara Selebriti ke-5 sempena Hari Hiburan Islam (Hai) 12 Julai lalu.

Selain Yatt, blogger Saifulislam.com, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, artis Indonesia, Kholidi Masadil Alam dan Ana Rafali dijemput sebagai panel menjayakan program itu.

Untuk itu, katanya anggota usrah berkenaan menunaikan solat sunat terawih di beberapa tempat yang sesuai khususnya di tempat yang berhampiran kediaman masing-masing.

“Tapi kalau Yatt, Yatt lebih selesa di Masjid Wilayah, kat sini imam dari Mekah dan Madinah menjadi imam solat,” ujarnya.

Bersesuaian dengan bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini, beliau akan mengambil kesempatan sebaik mungkin untuk ke arah yang lebih baik, khususnya sentiasa istiqamah dengan penghijrahan itu.

Wednesday, July 25, 2012

Pakar ekonomi: Dasar subsidi kita untuk golongan kaya

Dasar subsidi yang asalnya bertujuan untuk "membantu golongan miskin", telah menjadi "dasar membantu golongan kaya" di sebaliknya.  Demikianlah kritikan pakar ekonomi terhadap dasar subsidi negara kita, malah menambah bahawa ia bertujuan untuk menyokong pasaran automobil tempatan yang gagal menerokai pasaran eksport.

Menurut pakar ekonomi, "subsidi" pada asalnya adalah dasar afirmatif untuk membantu golongan miskin, jadi pengeluar dan golongan kaya tidak seharusnya menerima subsidi dalam apa-apa bentuk - ia bakal mengubah formula konsumer dalam pasaran, menghakis daya saing dan keberkesanan.

Selain itu, pakar ekonomi menganggap kerajaan sebenarnya memahami keperluan "Subsidy Rationalisation", namun kekurangan tekad politik untuk menggerakkan langkah penambahbaikan.  Lebih-lebih lagi ketika menjelang pilihan raya umum, menjadikan kerajaan tidak sanggup mengurangkan subisidi - dasar yang mungkin mengundang ketidakpuasan dan demonstrasi.

Ketika membentangkan satu laporan penyelidikan mengenai lima negara ASEAN dalam 27th National Economic Briefing pada 17 Julai, penyelidik kanan MIER (Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia), Khalid Abdul Hamid berkata, dari angka subsidi minyak, subsidi minyak Indonesia adalah tertinggi pada tahun 2011, iaitu sebanyak USD 16.9 bilion.  Jika dibandingkan, Malaysia pada tahun yang sama mencatat subsidi minyak sebanyak 5.67 bilion.

Namun, seandainya dihitung berdasarkan populasi, subsidi minyak perkapita (Fuel subsidy per capita) Malaysia adalah tertinggi antara lima negara dalam ASEAN, secara puratanya USD 200 seorang.

"Harga minyak antarabangsa melonjak secara mendadak antara tahun 2007 hingga 2008.  Maka bertambahlah subsidi minyak yang ditanggung kerajaan, secara puratanya RM1000 seorang untuk tempoh setahun," kata Khalid Abdul Hamid (gambar kiri).

Beliau berkata, dasar subsidi negara kita adalah dasar membantu "golongan kaya".  Daripada bajet perbelanjaan keluarga, didapati golongan kaya lebih cenderung untuk berbelanja dalam hal "minyak", lantas secara umumnya, golongan berpendapatan tinggi menikmati lebih subsidi minyak daripada golongan berpendapatan rendah.

Selain itu, satu penyelidikan menunjukkan bahawa Malaysia adalah antara negara yang paling tinggi kadar pemilikan keretanya, dengan purata 1000 orang memiliki 600 buah kereta, dan kebanyakan pembiayaan pada minyak tertumpu pada golongan sederhana-atasan, berbanding golongan berpendapatan rendah.  Pada masa yang sama, dasar negara kita lebih cenderung untuk membangunkan industri automobil, dan bukannya membina sistem pengangkutan awam seperti LRT.

Laporan penyelidikan itu menunjukkan selanjutnya bahawa subsidi kerajaan terhadap minyak dengan jelasnya telah merudumkan produktiviti dan keberkesanan ekonomi negara kita.  Misalnya, dalam keadaan di mana subsidi minyak diperuntukkan, setiap RM 1 boleh membawa produk RM1.87, RM1.33 Gross Domestic Product (GDP), dan pendapatan RM0.428.

Namun dalam keadaan di mana subsidi dimansuhkan, setiap RM1 boleh membawa produk RM1.93, GDP RM1.41 dan pendapatan RM0.454, menunjukkan bahawa pemansuhan subsidi bakal membawa fenomena positif dengan peningkatan produktiviti ekonomi.

"Pengeluar tidak seharusnya menerima apa-apa bentuk subsidi, kerana subsidi bukan dasar yang direka untuk sektor pengeluaran.  Pemansuhan subsidi bakal menawarkan satu peluang untuk pengeluar meningkatkan produktiviti dan keberkesanannya.  Juga, orang kaya tidak harus menerima apa-apa subsidi, kerana subsidi wujud untuk membantu orang miskin.  Golongan kaya sepatutnya menyuntik dana dan teknologi untuk meningkatkan kemahiran dan produktiviti, dan bukannya bergantung kepada subsidi."

Pengarah Eksekutif MIER Zakariah Abdul Rashid juga bersetuju dengan pandangan di atas, menambah bahawa subsidi yang wujud dalam sistem sedia ada akan menghakis daya saing negara kita.  Selain itu, subsidi yang diperuntukkan kerajaan juga menjurus kepada keadaan di mana pengguna dan pengeluar tidak boleh membuat keputusan yang rasional.

"Bil elektrik saya kira-kira RM200, namun kerajaan telah memperuntukkan subsidi 60%, agar saya menikmati tarif elektrik yang lebih rendah.  Jika tidak, harga elektrik saya boleh melebihi RM400.  Dalam keadaan sedemikian, saya akan memilih untuk membazir elektrik, memasang penghawa dingin untuk rumah saya, malah membuka elektrik sepanjang hari.  Ini kerana saya tahu bahawa lebih banyak saya menggunakan, lebih subsidi yang dinikmati.  Ini adalah dasar subsidi untuk membantu mereka yang kaya."

Selain itu, Zakariah Abdul Rashid berkata, model subsidi minyak negara kita tidak "sihat", lebih untuk membangunkan dan memperkembangkan industri automobil negara kita.  Akhirnya ia akan mengakibatkan minyak disalahgunakan, malah menyebabkan kesan negatif seperti kesesakan lalu lintas.

"Subsidi minyak adalah untuk mendukung industri automobil negara kita.  Mungkin kerana kereta negara kita tidak dapat dieksport ke pasaran luar, dan perlu dijual di pasaran tempatan," katanya.

Secara terus-terang Khalid Abdul Hamid berkata, minyak adalah sejenis produk yang mana harganya sangat fleksibe.  Jikalau kerajaan mengumumkan bahawa harga minyak akan diselaraskan, meskipun sedikit, ia bakal mencungkil ketakutan dan kegelisahan pengguna, lantas berebut-rebut ke stesen minyak.

Beliau berkata, kerajaan sepatutnya sedar akan kepentingan "Subsidy Rationalisation", tetapi kekurangan tekad politik untuk mengambil langkah penambahbaikan, lebih-lebih lagi menjelang PRU.  Beliau menganggap keberanian politik diperlukan untuk menggerakkan rancangan "Subsidy Rationalisation".
*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 17 Julai 2012.

BERSIH 3.0: Kit Siang tuntut pampasan seumur hidup untuk mangsa keganasan polis

Hishammuddin patut mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan agar memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul, seorang jurutera mekanikal sebagai token kebertanggungjawaban dan penyesalan diatas insiden kekejaman polis dan keganasanpada perhimpunan aman BERSIH 3.0 yang telah mengakibatkan Asrul kini "buta" dan tidak boleh diambil bekerja.
Gambar diambil selepas dicederakan dalam perhimpunan BERSIH 3.0
Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussein patut mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan agar memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul Wadi Ahmad (gambar kanan), 27, seorang jurutera mekanikal sebagai satu kebertanggungjawaban dan penyesalan di atas insiden kekejaman polis dan keganasan apabila peserta perhimpunan aman BERSIH 3.0 ditembak dengan kanister gas pemedih mata pada 28 April yang telah mengakibatkan Asrul "buta" dalam diagnosis klinikalnya dan tidak boleh diambil bekerja.

Asrul, dalam keterangannya dalam siasatan SUHAKAM berhubung dengan keganasan dalam perhimpunan BERSIH, telah berkongsi kisah dan pengalaman beliau yang menyayat hati apabila terkena tembakan kanister gas pemedih mata semasadalam perhimpunan aman BERSIH 3.0.

Sebelum insiden tersebut, penglihatan Asrul sempurna 20/20 tetapi kini tahap penglihatan dalam mata kanannya hanyalah 15%.  Akibatnya, beliau mungkin tidak boleh diambil bekerja sebagai jurutera mekanikal walaupun mendapat ijazah dalam kejuruteraan mekanikal daripada Universiti Tun Hussein Onn dalam bulan Februari.

Asrul telah berunding dengan dua hospital swasta serta tiga hospital kerajaan dan malangnya telah diberitahu bahawa kecederaan yang dialami pada mata kanannya agak teruk dan penglihatannya tidak dapat dipulihkan semula dengan menggunakan prosedur perubatan.

Asrul mengimbas kembali pengalaman pahit beliau semasa perhimpunan aman BERSIH 3.0 dalam siasatan SUHAKAM.

Detik-detik sebelum insiden tersebut, Asrul (gambar kiri) yang pada masa itu bersama dengan ayahnya dan adik lelakinya, telah melarikan diri daripada semburan air di Jalan Tun Perak yang bersebelahan dengan Dataran Merdeka.

Katanya, "Kami berlari dari lokasi tersebut apabila gas pemedih mata ditembak, kami bertiga mendapat perlindungan di Masjid Jamek.

Seketika kemudian, kami berjalan keluar daripada Masjid Jamek tetapi disebabkan orang ramai yang berpusu-pusu dan kelam-kabut, saya dan adik saya telah berpisah daripada ayah saya.

Pada saat itulah saya terkena tembakan kanister tersebut dan telah jatuh.  Kanister tersebut diarahkan dan ditembak terus kepada saya, saya telah nampak kanister itu dengan jelas.

Orang rama di sekeliling saya telah membawa saya kembali ke Masjid Jamek dan bantuan kecemasan paramedic telah datang dengan ambulans yang digunakan untuk membawa saya dan adik saya ke hospital.
"  (Malaysiakini)

Mata kanan Asrul telah diberi sembilan jahitan dan dua lagi bagi kecederaan yang dialami di bawah hidungnya.

Sekiranya Hishammuddin tidak bersedia untuk mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan untuk memberi pampasan kepada Asrul, satu kempen di seluruh Negara harus dilancarkan untuk menuntut Hishammuddin dan kerajaan bertanggungjawab di atas kecederaan kepada mata Asrul dan untuk bertanggungjawab untuk memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul.
*Lim Kit Siang ialah Ketua Parlimen DAP dan ahli parlimen Ipoh Timur

Raja Komando: akan saman Umi & UMNO on line

Kaka kaka saman banyak banyak sikit
UMI banyak duit ini


Tuesday, July 24, 2012

MP dakwa menteri perguna SB timbulkan isu komunis, JI - Malaysiakini

Amerika nenuduh negara islam penjenayah sedang kan diri yang penjenayah tapi tak 


mengaku.  Hishamuddin mulut luas macam ikan Baong ini kih kih


.

MP Seputeh Teresa Kok mendakwa, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menggunakan pegawai Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia bagi menimbulkan dakwaan bahawa pengganas Jemaah Islamiah (JI) dan individu yang dikaitkan dengan komunis berusaha meresapi parti PAS dan DAP.

NONEPengerusi DAP Selangor itu mendakwa tindakan itu sengaja dilakukan bagi memberi gambaran buruk terhadap Pakatan Rakyat.

"Hishammuddin telah guna pegawai cawangan khas untuk tuduh komunis dan JI masuk dalam Pakatan Rakyat. Sekali lagi dia guna pegawai dan dia (Hishammuddin) teruskan dengan kenyataan sama.

"Ini beri gambaran dia ketandusan modal politik dan kena korek isu lama untuk jadi satu modal.
"Saya seru Hishammuddin selaku menteri dan pemimpin BN bertanggungjawab dengan kenyataannya yang telah guna pegawainya untuk burukkan imej Pakatan Rakyat," katanya pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat di ibu pejabat PAS hari ini.

Sunday, July 22, 2012

Ura-ura pilihanraya September semakin kuat

Buatlah bulan brapa pun PRU ada aku kesah yang aku kesah bila UMNO nak tumbang mencium bumi Allah ini


KUALA LUMPUR: Ura-ura Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan memanggil pilihan raya mengejut September ini iaitu selepas seminggu umat Islam beraya semakin kuat.

The Malaysia Insider melalui tulisan yang dibuat Pengarangnya, Jahabar Sadiq juga membuat ramalan yang sama berdasarkan sumbernya.

Pentadbiran Najib dijangka mengadakan pilihan raya mengejut pada September sebelum Hari Malaysia, jika rancangan untuk membubarkan parlimen bulan hadapan menjadi kenyataan, kata sumber dalaman dan penganalisis, lapor TMI.

The Malaysian Insider difahamkan, penasihat dan pembantu perdana menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak telah memberitahu beberapa orang tentang rancangan untuk mengadakan pilihan raya diantara Hari Raya Aidilfitri pada 19 Ogos dan hari pembentangan bajet pada 28 September. Hari Malaysia adalah pada 16 September.

“Pilihan raya mengejut adalah sebelum 16 September supaya memberi masa yang cukup untuk membentangkan bajet 2013 pada 28 September jika BN masih menguasai Putrajaya,” kata sumber kepada The Malaysian Insider.

Baru-baru ini, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyebut, Najib dijangka akan memanggil pilihan raya tidak lama selepas umat Islam pulang ke tempat kerja masing-masing selepas bercuti raya.

“Kami jangka BN akan menggunakan peluang Aidilfitri sebaikmya kerana pengundi akan berfikir serius untuk kembali kepada kampung halaman mereka untuk mengundi hanya selepas mereka pulang dari cuti," katanya kepada wartawan Harakahdaily, Nazri Abdullah di Rabat, Maghribi.

Sebelum ini, PAS telah menyerang BN berikutan adanya ura-ura untuk mengadakan pilihan raya di musim haji.

Ini kerana, tindakan ini bermakna BN menafikan hak 30,000 umat Islam untuk mengundi.

Ekoran itu, ura-ura untuk mengadakan pilihan raya di musim haji dikatakan sukar untuk dilakukan BN.

Dengan mengadakan pilihan raya selepas umat Islam baru sahaja pulang ke tempat kerja selepas bercuti di kampung bermakna BN cuba menafikan pula hak golongan ini mengundi.

Dalam pilihan raya 2008, fenomena pulang mengundi di kampung memberikan kesan besar kepada sokongan PAS khasnya di Kelantan dan Kedah.

Tanpa mereka, PAS tidak akan menang dengan selesa di Kelantan khasnya dalam PRU 12 lalu, kata seorang penganalisis.

LAPORAN BERKAITAN


Presiden PAS jangka PRU13 selepas raya

Penulis Blog PR tak dapat seduit pun?.... Agaknya dari parti mana hehehehe

                        Wowo mahal gaji blogger RM3,000 sebulan  hebat macam ini                                         


                                       Penulis blog parti tuntut bayaran gaji RM24,370 

Seorang penulis blog untuk satu parti politik mendakwa majikannya itu masih belum membayar gaji sebanyak RM24,370 yang tertunggak sejak 2008 atas pelbagai sebab.

Sinar Harian melaporkan hari ini bahawa Ahmad Faisal Mohd Yunos, 44, mengadu kepada akhbar itu di Ayer Keroh, Melaka berhubung masalah tersebut.

Ahmad Faisal berkata beliau dilantik sebagai pegawai khas dan ketua unit IT di pejabat parti politik tersebut, dan beliau ditugaskan untuk menulis blog untuk parti yang tidak dinamakan dalam laporan berkenaan.

Keatanya, beliau menerima surat lantikan pada 13 Mei 2008 yang menyatakan gaji bulanannya sebanyak RM3,000.

Bagaimanapun, parti tersebut membayar kurang RM1,000 kepadanya setiap bulan, yang berjumlah RM38,000 untuk tempoh 38 bulan.

Gajinya kemudiannya ditahan sejak Mei 2011, selepas pengurusan pejabat tersebut bertukar kakitangan sejak awal tahun lalu, dakwanya seperti dipetik akhbar berkenaan.

Dua bulan kemudian, beliau diberikan surat pemberhentian kerja pada Julai, yang diterimanya dengan syarat jumlah tertunggak itu dilunaskan, dakwanya.

Menurut Ahmad Faisal, parti politik tersebut membayar sebanyak RM11,330 pada 20 Disember tahun lalu, selepas ditolak sebanyak RM2,300 yang dipinjamnya.

Namun, sejumlah RM24,370 lagi masih belum dibayar kepadanya, dakwanya.

Dakwanya, majikannya itu memberi alasan bahawa jumlah berkenaan ditolak daripada kos peralatan yang diberikan kepadanya ketika beliau berkhidmat sebagai kakitangan.

Dakwanya, peralatan itu melibatkan tiga komputer riba, sebuah kamera kompak dan beberapa barangan lain.

Tambahnya, beliau bersedia untuk memulangkan peralatan tersebut jika gajinya dibayar sepenuhnya.


http://www.malaysiakini.com/news/204348

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak