Saturday, November 21, 2009

BANYAK NYA LEMBU 427 DAN UNTA 3 NAJIB


NAJIB melihat sebahagian lembu korban yang diagihkan dalam Parlimen Pekan selepas majlis penyerahan surat wakil pengurusan ibadat korban di Pekan, semalam.
Banyak nya duit Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan menyampaikan surat wakil pengurusan ibadat korban sebanyak 427 lembu dan tiga unta kepada 215 masjid dan surau dalam Parlimen Pekan.

APA DAH JADI DENGAN (JKM) DAKWAAN BERLAKUNYA PENGISLAMAN KANAK-KANAK BUKAN ISLAM .Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan menyiasat dakwaan berlakunya pengislaman kanak-kanak bukan Islam di sebuah rumah kebajikannya di Pulau Pinang 10 tahun lalu.

"Kita kena siasat dulu perkara ini. Kita kena dapatkan penjelasan pihak berkenaan terlebih dahulu," kata jurucakapnya hari ini.


Beliau diminta mengulas kes S Banggarma, atau nama Islamnya Siti Hasnah Vangarama Abdullah yang mendakwa Rumah Kebajikan Taman Bakti, Kepala Batas telah menukar agamanya kepada Islam ketika umurnya tujuh tahun, pada 1989.Beliau dilaporkan mendakwa hanya menyedari mengenai perkara itu ketika hendak mendaftarkan perkahwinannya pada tahun 2000.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Jurucakap itu berkata, jika benar perkara itu berlaku, ia di luar pengamalan standard JKM.

Katanya, tidak pernah menjadi amalan jabatan di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu menukar agama kanak-kanak di bawah jagaannya.

"Bila seorang kanak-kanak dihantar ke rumah kebajikan, kalau namanya Lingam misalnya, dan dia beragama Hindu, kita akan beri ruang kepadanya mengamalkan agamanya.

"Kita akan bawa dia ke kuil dan mengamalkan upacara keagamaannya," katanya.

Bagi kanak-kanak yang masih bayi pula, tambahnya, JKM akan meminta bantuan pihak hospital untuk mengenalpasti bangsanya dan dibesarkan melalui agama kebiasaan bangsa itu.

"Kita boleh kesan melalui warna kulitnya. Kalau ada yang mahu mengambil anak angkat, kita akan berikan mengikut bangsanya dan agamanya. Kalau Cina contohnya, kita hanya beri pada keluarga Cina," jelasnya.

Bagaimanapun, katanya, siasatan kes tersebut mungkin memakan masa kerana ia berlaku sepuluh tahun yang lalu.

Malaysiakini masih berusaha untuk mendapatkan komen rumah kebajikan tersebut.

Malaysiakini

Friday, November 20, 2009

Keputusan Permohonan Penangguhan SPR Mengenai DUN Kota Siputeh Isnin Ini

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasakuasa Khas) akan membuat keputusan Isnin ini berhubung permohonan penangguhan yang difailkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap keputusannya pada 16 November yang mengisytiharkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh sebagai kosong.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menetapkan tarikh itu selepas mendengar penghujahan panjang lebar daripada Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said, yang mewakili SPR, dan Sulaiman Abdullah, peguam bagi Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail.

SPR memfailkan permohonan itu pada 17 November selepas Alizatul mengisytiharkan kerusi DUN itu kosong dan memutuskan bahawa Datuk Abu Hassan Sharif bukan lagi wakil rakyat kawasan berkenaan selepas gagal menghadiri persidangan DUN dua kali berturut-turut tanpa kebenaran.Pada 1 September, Dr Abdul Isa memfailkan semakan kehakiman selepas SPR menerima sijil cuti sakit Abu Hassan berikutan ketidakhadirannya dalam persidangan DUN serta mengisytiharkan bahawa tidak berlaku kekosongan bagi kerusi itu dan wakil rakyat BN itu masih merupakan Adun kawasan berkenaan.

Di samping permohonan penangguhan, SPR dan Abu Hassan turut memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Dalam keputusan bersejarah itu, Alizatul Khair turut mengarahkan SPR supaya mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi berkenaan.

Dalam penghujahannya, Kamaluddin memberitahu mahkamah bahawa jika permohonan penangguhan itu ditolak, ia akan membawa kepada satu lagi pilihan raya kecil yang membabitkan banyak wang dan SPR telah pun membelanjakan RM200,365 pada pilihan raya umum lepas di DUN Kota Siputeh sahaja.

"Ia merupakan pembaziran wang pembayar cukai selain akan mengakibatkan ketidakadilan yang sangat besar kepada suruhanjaya berkenaan," tegas Kamaluddin.

Beliau menggesa mahkamah supaya menggunakan kebijaksanaannya dalam membenarkan penangguhan itu atas dasar terdapat keadaan khas dalam permohonan itu di mana terdapat kemungkinan dua wakil rakyat bagi kerusi berkenaan sekiranya mahkamah membenarkan rayuan SPR selepas pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata selain SPR, agensi kerajaan lain akan turut terbabit dalam pilihan raya kecil itu dan mereka terpaksa menanggung perbelanjaan sendiri.

Peguam bagi Abu Hassan, Datuk Mohd Hafarizam Harun yang menyokong permohonan penangguhan oleh SPR, bersetuju dengan Kamaluddin bahawa terdapat kemungkinan komplikasi perundangan selanjutnya jika mahkamah menolak penangguhan itu.

"Jika seorang calon baru dipilih sebagai wakil rakyat untuk kerusi berkenaan, dan jika Abu Hassan menang dalam rayuannya, ini akan mengakibatkan persaingan tuntutan oleh dua wakil rakyat untuk satu kerusi," kata Mohd Hafarizam.

Sulaiman pula berhujah bahawa mahkamah tidak seharusnya membenarkan permohonan penangguhan itu memandangkan keputusan itu dibuat oleh beliau (Hakim Alizatul Khair) sendiri.

Beliau berkata perkara itu membabitkan interpretasi perlembagaan di mana kerusi terbabit telah pun diisytihar kosong.

"Penangguhan perintah mahkamah itu sendiri beberapa hari selepas perintah dibuat bukan merupakan kepentingan awam," hujah Sulaiman.

Beliau berkata SPR gagal menunjukkan keadaan khas untuk membolehkan penangguhan itu dibenarkan dan mahkamah seharusnya menolak permohonan itu. BERNAMA

Mstar Online

TGNA SENARAI PALING TOP 50 MUSLIM PALING BERPENGARUH DI DUNIAThe Royal Islamic Strategic Studies Center untuk pertama kalinya menerbitkan buku "The 500 Most Influential Muslims In The World" tahun 2009.

Para tokoh Muslim dari seluruh dunia yang terpilih masuk dalam daftar itu adalah kalangan Muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusian dan mampu membawa perubahan dalam kehidupan ramai orang.

"500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia" sepanjang tahun 2009 itu, dibahagi dalam 15 katagori, antara lain katagori ulama, politik, cendekiawan, perempuan, pemuda, ilmu dan teknologi, media sampai katagori muslim radikal.

Nama tokoh Islam dari Malaysia yang tersenarai ialah Mursyidul Am PAS, TG Nik Abd Aziz Nik Mat yang menduduki tangga ke 42 dari keseluruhan 500 Muslim Yang Berpengaruh. Tokoh Muslim dunia lainnya yang masuk dalam daftar 50 tokoh peringkat teratas dimulai dengan, Raja Saudi, Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud; pemimpin spritual Iran, Syed Ali Khamenei; PM Turki Recep Tayyib Erdogan; Imam Besar Masjid Al-Azhar dan Pimpinan Universitas Al-Azhar, Kairo, Dr Muhammad Sayyid Tantawi; Syaikh Yusuf Al-Qaradawi; Pimpinan Ikhwanul Muslimin Mesir Syaikh Mohammad Mahdi Akef, Sekjen Hizbullah, Syed Hassan Nasrallah dan Pimpinan Hamas, Khaleed Mishal.

Nama Anwar Ibrahim turut disenaraikan di dalam lis 450 "Honourable Mention" di dalam pencapaian di bidang masing-masing dan diantara tokoh Islam yang signifikan di dalam dunia. Nama Anwar Ibrahim tersenarai di bidang politik berserta dengan nama Tun Dr Mahathir Mohammad tetapi nama Mahathir tidak disenaraikan di dalam "Honorable Mention".

Dari kalangan cendekiawan, daripada Malaysia yang tersenarai ialah Prof Emeritus Dato Osman Bakar, Timbalan Naib Chancellor, Universiti Malaya dan Professor Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali.

Mohideen Abdul Kadir, Naib Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang di dalam kategori Pembangunan sementara Kumpulan Raihan turut tersenarai di dalam katagori Seni dan Budaya.

Dua orang pemimpin SIS yang kerap menimbulkan kontroversi dan pendokong Islam liberal di kalangan feminis, Sharifah Aljeffri dan Zaynah Anwar juga disenaraikan.

Dalam pengantar buku yang diterbitkan untuk membantu dan membuka wawasan tentang pengaruh umat Islam di dunia saat ini dan beragamnya kelompok-kelompok Islam yang ada di seluruh dunia.

Penyusunan buku ini melibatkan pengamat dunia Islam yang namanya sudah dikenal secara meluas di dunia antarabangsa, Profesor John Esposito dan Profesor Ibrahim Kalin sebagai editor utama.


Sumber:http://greenboc.blogspot.com/


MAHKAMAH TIDAK BERHAK PUTUSKAN KEDUDUKAN DUN KOTA SEPUTEH - V.SIVAKUMAR


KUALA LUMPUR, 19 Nov: Speaker Dun Perak V. Sivakumar semalam menegaskan bahawa kedudukan kerusi Dun Kota Seputeh sama ada kosong atau sebaliknya mesti diputuskan oleh Speaker Dun sendiri."Apa yang berlaku dalam Dewan Undangan Negeri mesti diselesaikan dewan (Undangan Negeri), tidak perlu pada keputusan Mahkamah."

Ujar Sivakumar, tindakan Speaker Dun Kedah Datuk Dr. Abdul Isa Ismail mengumumkan kekosongan Dun tersebut berdasarkan Surat Kekosongan Dun yang diterimanya sebelum ini, adalah muktamad.

"Keputusan Speaker (DUN) Kedah adalah muktamad, tidak perlu dan tidak boleh dibawa ke Mahkamah."

Tambahnya lagi, Speaker Dun hanya diminta memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) badap pelaksana itu boleh mengadakan suatu pilihanraya kecil dalam masa 60 hari.Beliau juga mencabar BN menunjukkan klausa undang-undang yang membenarkan SPR atau Mahkamah sendiri berhak mendahului keputusan Speaker Dun.

"Nampak jelas dia (SPR) dan BN tak boleh campur tangan, sila tunjuk kepada saya di mana kuasa atau di mana autoriti Mahkamah hingga boleh memutuskan kekosongan (Dun Seputeh) itu."

Dakwanya lagi, BN cuba menghalang pilihanraya kecil Dun tersebut dari berlaku.

"BN yang minta jangan kosongkan kerusi itu (Dun Kota Seputeh)."

Dalam perkembangan berkaitan, mahkamah akan memutuskan sam ada menerima rayuan BN agar pilihanraya kecil tidak berlaku di Dun Seputeh esok.

Bagi BN, Datuk Abu Hassan Sarif masih layak bergelar Adun Seputeh walaupun sekian lama tidak menghadiri sidang Dun.

Bagi mereka, alasan kesihatan yang diberikan Abu Hassan sudah memadai untuk menghalang keputusan Speaker Kedah tersebut.

Sekiranya Mahkamah menerima rayuan tersebut, ianya menjadi satu lagi titik gelita dalam istitusi kehakiman negara, setelah Mahkamah sebelum ini mencampuri beberapa urusan autonomi dalam Dun Perak.

Sumber(Sini)

Mahkamah : SPRM Diharamkan Soal Siasat Saksi Selepas Waktu PejabatDalam satu keputusan bersejarah, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia tidak lagi dibenarkan menyoal siasat saksi pada waktu malam.

Hakim Mohd Ariff Md Yusof memutuskan SPRM hanya berhak menyoal siasat saksi dari pukul 8.30 pagi hingga 5 petang.

Keputusan itu dibuat berikutan pendedahan mendiang Teoh Beng Hock disoal siasat sepanjang malam sehingga awal pagi sebelum di jumpai mati di perkarangan ibu pejabat SPRM Selangor di Shah Alam 16 Julai lalu.Seorang lagi saksi yang turut disoal siasat ketika itu, Tan Boon Wah, telah memohon Mahkamah Tinggi untuk menyemak sama ada SPRM berhak menyoal siasat saksi pada bila-bila waktu.

Boon Wah turut mendakwa beliau di kasari oleh pegawai penyiasat SPRM ketika beliau di soal siasat.

Beng Hock mati dalam keadaan mencurigakan, malah seorang pakar bedah dari Thailand tidak menolak kemungkinan mendiang mangsa jenayah.

Berikutan keterangan pakar itu pada inkues Beng Hock bulan lalu, arahan diberi untuk menggali semula mayat mendiang Sabtu ini bagi membolehkan bedah siasat yang lebih terperinchi dijalankan.

Dalam keputusannya hari ini, Hakim Mohd Ariff menolak tafsiran SPRM bahawa
Seksyen 30(3)(a) Akta SPRM kononnya memberi kuasa kepada badan itu untuk menyoal siasat saksi sepanjang masa.

“Ungkapan dari hari ke hari (untuk jalankan siasatan) dalam seksyen itu tidak bermaksud 24 jam tetapi waktu kerja pejabat yang biasa,” kata beliau.

“Justeru, saya bersetuju bahawa pemohon (Boon Wah) dalam kes ini telah ditahan secara tidak sah untuk disoal siasat.

Sumber(Sini)

Thursday, November 19, 2009

FATWA NENEK EKOR - BERTAUBAT LAH NENEK !!


KUALA LUMPUR: Ketagihan yang tidak boleh disekat menyebabkan seorang wanita warga emas layak digelar ‘nenek ekor’ berikutan gagal mengawal kegilaannya bertaruh nombor ekor sejak lebih 10 tahun lalu.

Wanita terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Mak Tum, 63, mendakwa minatnya bertaruh nombor ekor menyebabkan dia sanggup menghabiskan sekurang-kurangnya RM100 sebulan ‘menikam’ nombor ekor.

Menurutnya, walaupun menyedari perbuatan berkenaan bertentangan dengan ajaran Islam, namun bertaruh nombor ekor atau empat digit dianggapnya mempunyai tarikan luar biasa hingga menyebabkan dia sukar berhenti.

Wanita terbabit mendakwa pernah dinasihatkan berhenti dari tabiat buruk itu, namun dia hanya mampu bertahan dua minggu sebelum menjengah semua ke kedai nombor ekor untuk mencuba nasib.“Mak cik mula terjebak dengan benda ni sejak diajar bekas suami kedua mak cik yang juga kaki nombor ekor,” katanya ketika ditemui selepas membeli nombor ekor di Lorong Haji Taib di sini, semalam. Dia yang tidak segan silu membeli nombor ekor dalam keadaan memakai baju kurung dan bertudung mendakwa diajar selok-belok mengisi kertas taruhan dan membeli nombor ekor di kaunter kedai..

“Mulanya mak cik ragu-ragu, namun suami selalu bernasib baik dan ‘kena’ hadiah menyebabkan mak cik turut tertarik untuk mencuba. Walaupun hanya pernah beberapa kali berjaya dalam tempoh 10 tahun, namun ia bagaikan hobi berhantu dan sukar dikikis.

“Hampir setiap minggu mak cik akan mencuba nasib membeli empat nombor ekor menggunakan duit yang diberikan anak-anak selain duit hasil sewa rumah,” katanya.

Menurutnya, walaupun ada rakan yang pernah menegur dan menasihatinya kerana menyifatkan perbuatan bertaruh itu sebahagian dari dosa, namun dia mempunyai tafsiran tersendiri.

“Mak cik tak rasa teka nombor (bertaruh nombor ramalan) sebagai salah kerana mak cik juga berusaha dan mengeluarkan modal untuk menang. Ia tak lebih daripada satu bentuk permainan teka nombor semata-mata.

“Apa orang nak kata pun mak cik tak kisah. Soal dosa atau pahala, itu antara mak cik dan Tuhan,” katanya.

Ditanya sama ada anak dan cucunya mengetahui aktiviti sampingannya itu, dia mendakwa hanya segelintir anaknya yang mengetahui perbuatannya itu kerana dia tidak mahu perkara itu menjadi buah mulut saudara mara dan masyarakat

Berikutan itu, dia yang tinggal di Gombak sanggup menaiki bas ke ibu kota untuk membeli nombor ekor setiap Rabu, Sabtu atau Ahad dengan kadar pertaruhan serendah RM2 bagi setiap nombor .

“Biasanya mak cik akan menyembunyikan kepingan resit nombor ekor dibeli di dalam almari dan menyemaknya dengan bantuan seorang anak lelaki yang sering membeli surat khabar berbahasa Cina pada waktu malam,” katanya.

Ditanya berapa kali dia pernah memenangi hadiah tekaan tepat sebelum ini, Mak Tum mendakwa dia pernah mendapat hadiah RM5,000 dua tahun lalu selain beberapa hadiah sagu hati bernilai ratusan ringgit.

Sementara itu, penceramah bebas yang juga perunding motivasi Human Touch Consultant, Ustaz Mohd Zawawi Yusoh, berkata wang yang digunakan untuk tujuan haram boleh diragui sumbernya kerana ia menyebabkan pemilik membelanjakan wang berkenaan ke jalan yang tidak diredai.
SUMBER(SINI)

KAS PENGENALAN PALSU DAN PENIPUAN PILIHAN RAYA


KUALA TERENGGANU - Parti Bersatu Sabah (PBS) mendakwa kira-kira 700,000 pendatang tanpa izin di Sabah memiliki MyKad dan Kad Pengenalan Bermutu Tinggi (KPT) asli menggunakan data palsu.

Dengan itu, ia menjadikan Sabah sebagai negeri yang ‘paling menipu’ dalam pilihan raya di Malaysia sejak awal lagi.

Hal tersebut bukanlah perkara baru, kerana pendatang tanpa izin dari Filipina dan Indonesia sebelum ini digunakan sebagai pengundi di Sabah dan ini sebagai ‘pengundi hantu’

Pendedahan berkenaan 700,000 My Kad Kad Pengenalan Bermutu Tinggi (KPT) asli menggunakan data palsu telah dibuat oleh Setiausaha Agung PBS Dato’ Radin Malleh pada Februari, 2008 kira-kira sebulan sebelum pilihanraya umum ke 12.Di Kuala Terengganu, sebulan selepas itu, Pesuruhjaya PAS Terengganu ketika itu Dato’ Mustafa Ali mendedahkan, bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata Umno/BN akan menang dengan kad pengenalan palsu dan ‘Pengundi Hantu’.

"Jangan bimbang saya boleh tidur lena kerana ada dua projek besar untuk mempertahankan negeri ini, pertama kad pengenalan palsu dan kedua pengundi hantu" kata Dato' Mustafa Ali menutur apa yang dicakapkan oleh Pengerusi BN Terengganu itu.

Idris dilaporkan telah berkata demikian dalam satu taklimat bersama pemimpin utama mereka, berikutan perkembangan yang menunjukkan bahawa rakyat mahu kepada PAS dan KeADILan memerintah negeri Terengganu.

Menurut Mustafa, sebab itu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sekali lagi mengarahkan pembatalan penggunaan dakwat kepada jari pengundi.

Pengundi hantu ini bukanlah ‘fantasi’ pemimpin PAS atau ‘mimpi’ pemimpin PBS yang mendedahkan tentang 700,000 kad pengenalan palsu, yang digunapakai oleh ‘hantu-hantu’ untuk mengundi.

Pada hari membuang undi 8 Mac, 2008, Harakahdaily melaporkan keadaan pengundian di negeri Kelantan.

Pengundian di tiga Dewan Undangan Negeri (Dun) yang terdapat dalam Parlimen Bachok iaitu Perupok, Tawang dan Jelawat berjalan lancar, walaupun terdapat insiden yang tidak diingini seperti pengundi yang telah 'mati' (hantu lah) diambil peluang oleh pengundi lain.

Selain itu juga terdapat pembawa kad pengenalan palsu tanpa gambar, yang dibawa oleh seorang pemuda berusia lingkungan 30-an.

Bagaimanapun pengundi tanpa identiti itu tidak berjaya mengundi kerana dihalang oleh seorang ‘counting agent’.

Kad pengenalan palsu atau klon atau apa-apa sahaja yang digunakan untuk memenangkan Umno/BN dalam pilihanraya jelas terbukti kebenarannya dengan penemuan dan pengakuan, sebagaimana insiden diatas.

Selain itu, ia turut ditemui di Gual Ipoh, Tanah Merah, Kelantan, apabila orang yang ditugaskan mengundi 'berulang-ulang kali' dengan menggunakan ‘banyak kad pengenalan’ palsu.

Beliau dilaporkan datang menyerah diri kepada petugas PAS di kawasan tersebut. Setiausaha PAS Tanah Merah, Wan Yusof Wan Mustafa berkata, orang berkenaan yang berasal dari Bukit Panau Tanah Merah menunjukkan 28 kad pengenalan yang tertera namanya.

- Orang itu datang menyerah diri dan mengaku diberi kad pengenalan begitu banyak bagi mencapai misi Barisan Nasional (BN) menawan Kelantan pada pilihan raya kali tersebut.
Orang terbabit datang membuat pengakuan kepada peguam kita dan tindakan selanjut akan diambil, katannya..

Beliau yang juga calon PAS Dun Gual Ipoh ketika itu, turut melahirkan rasa hairan rumah-rumah penginapan dan asrama sekolah di sekitar Tanah Merah menjadi tempat penginapan pengundi yang tidak dikenali.

Malangnya, semua pengakuan dan kenyataan akhbar diatas tidak diambil peduli oleh mana-mana pihak samada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM- ketika itu BPR) Jabatan Pendaftaran Negara, SPR atau pihak polis

Malah, SPR beratus-ratus kali (kalu tak beribu) menafikan adanya ‘pengundi hantu’ yang dimaksudkan dan ‘memperlekehkan’ dakwaan-dakwaan rakyat tanpa menjalankan sedikit pun siasatan.

Bahkan, Ketua Polis Kelantan, Datuk Abd Rahim Hanafi, menafikan dakwaan berlaku penggunaan kad pengenalan klon (palsu) tersebut.

Dalam kenyataannya kepada media, beliau berkata, polis percaya ia adalah khabar angin yang sengaja disebarkan pihak tidak bertanggungjawab bagi mencetuskan kekecohan pada hari pengundian.

Ditambah lagi dengan kenyataan Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Kelantan, Ab Rahim Md Salleh, berkata pihaknya juga tidak menerima laporan mengenai dakwaan sedemikian.

Menurutnya, mungkin ada individu sengaja mengada-adakan cerita itu bagi memburukkan pihak tertentu.

Sedangkan, dalam kes terbaru, lain pula ceritanya. Berkait dengan penajaan pemergian Haji keatas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, SPRM berkata, mereka boleh menyiasat atas laporan yang dikeluarkan oleh akhbar , tanpa perlu satu laporan dibuat oleh sesiapa pun ???

Justeru, cukuplah usaha polis, SPR dan Jabatan Pendaftaran, menutup telinga dan mengunci mulut, selidiklah dan siasatlah kebenaran !

Sejak bulan Jun, Pemuda PAS Johor telah membuat semua prosedur bagi membolehkan pihak-pihak polis, SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara, membuka fail dan menyiasat kes berkaitan penemuan 14 keping kad pengenalan.

Namun tiada apa-apa tindakan yang dibuat oleh pihak polis, lalu semalam, mereka berarak membawa kes tersebut dari Johor Bharu ke bangunan Parlimen.Ketuanya, Khairul Faizi dalam sidang media semalam telah memberitahu, siasatan berhubung penemuan itu sangat penting kerana ianya membabitkan keselamatan negara.

"Empat belas kad penganalan ini saya dapati tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan...setidak-tidaknya kad pengenalan yang tidak lagi dimiliki akan dipotong."

Beliau juga tidak menolak kemungkinan, ianya ada kaitan dengan penyelewengan pilihan raya berikutan kad perwakilan Umno turut ditemui bersama.

"Yang lebih mencurigakan kami, kad pengenalan masih elok dijumpai bersama dengan beberapa dokumen yang mengejutkan...termasuk kad perwakilan jentera (Umno) pilihanraya tahun 1995."

turut dijumpai, bersama (adalah) kad perwakilan Umno yang tertera nama Norhashimah Abu Samah (iaitu) Naib Ketua Wanita (Umno) Cawangan Kampung Baru (Johor Bharu)," katanya lagi.

Kesemua barangan tersebut didakwa dijumpai pada 6 Jun lalu di satu kawasan tapak pelupusan sampah di Johor Bharu.

Ekoran penemuan itu, beliau memberitahu pihaknya telah membuat laporan polis (dengan segera) pada hari yang sama.

Namun melihat tiada sebarang perkembangan, mereka (pemuda PAS Johor) mula mengatur tindakan susulan termasuk menghantar memorandum kepada balai polis negeri dan kepada pihak lain yang bertanggungjawab.

Oleh itu, sebelum rakyat menjadi begitu bosan dengan pihak-pihak polis, SPR dan jabatan Pendaftaran, lebih baik mereka mengambil tindakan mencari kebenaran, dan jalankanlah sewajarnya.

Lupakanlah Umno/BN seketika !

Sampai Bila Polis, SPR dan Pendaftaran Negara Nak Tutup Lubang ‘najis’ UMNO dan BN, yang kini semakin lama semakin dihidu kebusukkannya !
Last Updated ( Thursday, 19 November 2009 07:06 )

Sumber(Sini)

WASIAT IBRAHIM ADHAM


Marilah kita sama-sama menghayati dan mengamalkan apa yang baik daripada kandungan wasiat Ibrahim Adham di saat dunia ini penuh dengan kucar-kacir dan fitnah memfitnah. Antara wasiatnya ialah:

* Jika kamu melihat orang lain sibuk dengan urusan keduniaan maka sibukkanlah dirimu dengan urusan akhirat.

* Jika kamu melihat orang lain lain sibuk dengan kecantikan penampilan fizikal maka sibukkanlah dirimu dengan kecantikan penampilan rohaniah.

* Jika kamu melihat orang lain sibuk dengan kebun maka sibukkanlah diri kamu dengan kubur.
* Jika kamu lihat orang lain sibuk mengabdikan diri sesama manusia maka sibukkan dirimu dengan pengabdian kepada Allah s.w.t.

* Jika kamu lihat orang lain sibuk mencari keaiban ( kekurangan, kesalahan) orang lain maka sibukkan dirimu dengan mencari keaiban sendiri.

* Jika kamu lihat orang lain menjadikan dunia sebagai matlamat hidup maka hendaklah kamu menjadikan akhirat sebagai matlamat hidup. Wawasan akhirat bukan sekadar wawasan 2020 sahaja.

Saidi

INDEKS RASUAH MERUDUM AHMAD SAID DI SARAN LETAK JAWATAN


KUALA LUMPUR, 18 Nov: Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan didesak meletakkan jawatan ekoran kejatuhan ranking paling teruk Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (IPR atau CPI) dunia.

Desakan itu dibuat oleh Lim Kit Siang, Penasihat DAP yang juga anggota Parlimen Ipoh Timor dalam satu kenyataannya hari ini.

"Ini adalah kejatuhan paling teruk dalam ranking CPI dan nilai yang diperolehi Malaysia sejak CPI diperkenalkan oleh Tranparency International (TI) pada tahun 1995, di mana Malaysia telah dinilai pada kedudukan ke 23 di kalangan 41 negara yang dinilai. Ketika itu Malaysia mendapat 5.28," katanya.

Menurut laporan semalam, TI meletakkan Malaysia ditangga ke 56 dari 180 negara dan ketiga di kalangan empat negara di Asia Tenggara.

"Ini adalah kemaluan besar untuk negara ketika negara baru diperkenalkan dengan SPRM dan satu penghinaan kepada Perdana Menteri baru, YAB wakil rakyat Pekan yang telah mengishtiharkan gerakan melawan rasuah sebagai satu dari enam keutamaan KPI dalam pentadbirannya," kata Lim Kit Siang dalam kenyataannya.

Bagi beliau, punca kegagalan ini adalah kerana sikap SPRM yang memberikan tumpuan kepada iklan bilis dan pemimpin pembangkang.

Semalam, Presiden TI-Malaysia, Paul Low mengedarkan CPI dalam satu sidang medianya.

Dalam sidang media itu, dia memuji kerajaan negeri Selangor di bawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim yang bersungguh-sungguh mahu membanteras rasuah.“Saya yakin MB Selangor mempunyai kehendak politik yang kuat untuk memerangi rasuah sebagaimana yang ditunjukkannya di Selangor," kata Paul dalam satu sidang media selepas mengumumkan Indeks Persepsi Rasuah 2009,di Kelab Golf Di Raja Selangor.

Beliau menambah, pentadbiran terbuka yang diamalkan Selangor dan perkembangan yang berlaku di negeri ini harus menjadi contoh kepada semua tanpa mengira fahaman politik supaya negara bebas dari rasuah.

Dalam sidang media yang sama, TI-M memaklumkan, indeks persepsi rasuah Malaysia yang dipimpin Datuk Seri Najib Razak terus menjunam.

Malaysia menduduki tangga ke 56 daripada 180 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) dunia 2009.

Malaysia mencatatkan penurunan dalam indeks persepsi rasuah pada tahun ini dengan hanya memperoleh 4.5 mata berbanding 5.1 mata pada 2008 dan 5.28 pada tahun 1995.

Kemerosotan berkenaan jelas menunjukkan kegagalan negara memerangi rasuah walapun pelbagai janji dibuat pihak berkuasa untuk menanganinya.

Peristiwa lompat parti sehingga menjatuhkan kerajaan antara yang telah memberikan sumbangan utama kepada persepsi ini, kata Paul Low.

Sumber(Disini)

650 AHLI KARIAH DI SHAH ALAM BANTAH TINDKAN (JAIS) TERHADAP KHALID SAMAD

kemaskini 6.35pm Lebih 650 ahli kariah di Shah Alam membantah tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang tidak memberikan tauliah mengajar agama kepada ahli parlimen kawasan tersebut Khalid Samad.Bantahan tersebut disuarakan melalui kempen kutipan tandatangan yang digerakkan seorang pegawai khas Khalid sejak seminggu lalu.

Mohd Jamil Abd Rahim, yang juga ahli kariah di Bukit Subang dekat Shah Alam berkata, tandatangan tersebut dijangka diserahkan kepada Jais dalam masa terdekat bersama satu memorandum bantahan.

"Sekarang kita tidak serahkan lagi sebab masih ada (tandatangan) yang masih belum dikutip," katanya hari ini.


Beliau, dengan beberapa anak kariah yang mewakili lebih 20 masjid dan surau di kawasan parlimen itu, mengadakan sidang akhbar di Shah Alam petang ini bagi mendesak Jais mengeluarkan tauliah kepada Khalid.

Anggota Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) Izham Hashim, sebagai ahli kariah di situ, mengetuai sidang media.

Kempen kutipan tandatangan itu akan dilanjutkan lagi selama seminggu sebelum tindakan lanjut, katanya.

Dihubungi Malaysiakini pagi ini, Mohd Jamil berkata beliau mengambil inisiatif menganjurkan kempen tersebut bagi mendengar pandangan awam berhubung isu tauliah – yang kini menjadi kontroversi susulan pendakwaan terhadap bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini.

"Sebagai orang yang dipimpin, kami juga mahu memberikan pandangan. Kami turun dan lihat sendiri. Kami tanya ahli-ahli agama.

"Cara Khalid mengajar agama itu mudah difahami. Apabila mengajar ibadat, misalnya, beliau memberikan contoh-contoh yang senang," jelas Mohd Jamil.

"Kita bukan hendak bermusuh dengan pihak Jais. Tetapi persoalannya kenapa tidak diberikan tauliah kepada Khalid? Adakah beliau betul-betul tidak layak?

"Berikanlah hitam putih, jangan beri bermacam-macam alasan seperti tapisan keselamatan."

Dalam surat Jais bertarikh 10 Julai 2008 (foto atas), pemimpin PAS itu diberikan tauliah mengikut kategori-kategori D1 (boleh mengajar atau berceramah) dan D2 (mengajar fardhu ain atau berkitab).


Kebenaran itu bagaimanapun dibatalkan oleh jabatan itu dalam suratnya 28 Oktober 2008 susulan tapisan keselamatan polis Selangor mendapati Khalid, adik kandung ahli parlimen BN Datuk Shahrir Samad, mempunyai "rekod jenayah."

Setelah Khalid meminta penjelasan dalam suratnya hujung September lalu, polis Selangor berkata semakan polis Bukit Aman mendapati beliau mempunyai "rekod jenayah".

Jenis jenayah yang didakwa dilakukan oleh bekas ahli jawatankuasa pusat PAS itu tidak pula dinyatakan dalam surat ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Selangor bertarikh 27 Oktober 2009 kepada beliau - yang diterima semalam (foto kanan)

Sumber(disini)

Wednesday, November 18, 2009

HARI RAYA QURBAN DI TETAPKAN PADA 27 NOV INIKUALA LUMPUR: Hari Raya Qurban atau Hari Raya Aidiladha bagi Malaysia ditetapkan pada 27 November ini, bersamaan 10 Zulhijah, umum Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah.

Engku Ibrahim berkata: "Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, dengan ini diisytiharkan bahawa 1 Zulhijah 1430 Hijrah ialah pada 18 Nov 2009 Masehi.

"Oleh yang demikian Hari Raya Qurban (10 Zulhijah) bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Jumaat, 27 Nov 2009 Masehi," katanya dalam siaran akhbar Jabatan Penerangan yang dikeluarkan di sini Shari ini. BERNAMATuesday, November 17, 2009

PERAK NEGERI KELAHIRAN KU – APA LAGI AKAN TERJADI???


Kini perak negeri kelahiran ku, telah menerima satu lagi tamparan paling menyayat dan menguris perasaan belum lagi reda al kisah negeri di rampas kini timbul pula satu lagi episod baru iaitu Pusat Pengedarat Arak.

Dengan bangunan yang tersegam indah ia didirikan berhampiran penempatan penduduk melayu beragama Islam

Aapakah Perak akan mendapat gelaran suatu masa nanti sebagai Negeri pengedar Arak yang terbesar di Malaysia

Ayid:

Penduduk Melayu di Kg Sg Rapat, Kg Rapat Jaya dan Kg Rapat Jaya Tambahan yang terletak hanya dibelakang pejabat pemasaran arak ini menggunakan laluan dihadapan pejabat tersebut setiap hari untuk ke pusat bandar

Foto: ajijol.blogspot.com

ADUN KOTA SEPUTEH PONTENGLAH BUAT SELAMA-LAMANYAHakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin hari ini memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi kawasan Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.


Dengan keputusan Mahkamah Tinggi tersebut, ADUN Kota Siputeh boleh lah ponteng buat selama-lamanya bagi menghadiri sidang DUN negeri Kedah.. Tahniah kita ucapkan kepada Speaker DUN kedah


"Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya ketika menyampaikan keputusannya pada 5.30 petang
.

Monday, November 16, 2009

KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA

SOKONG ISLAM ANDA SELAMAT
-------------------------------------

Hari ini nak pakai baju mana ya? Inilah persoalan yang kita biasa tanya diri kita jika nak keluar bekerja, membeli-belah, menziarahi seseorang dan majlis tertentu, sama ada lelaki atau perempuan, remaja atau yang berusia.

Biasanya kita memilih pakaian yang paling kita suka. Dalam Islam ketika memilih pakaian, kita ada identiti tersendiri. Semuanya kena ambil kira, soal fiqh dan syariat. Sebab pakaian yang kita pakai sangat kuat terikat dengan keyakinan dan iman dalam hati kita. Malah, pakaian adalah lambang keimanan seseorang itu.

Sebabnya Allah sudah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: "Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar) cara demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali (sebagai perempuan yang baik) maka dengan ini mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi." (al-Ahzab: 59)

Rupanya soal pakaian ada disebut kod dan etikanya dan panduan ini mesti diikuti semua Muslimah. Berpakaian tak boleh ikut suka kita saja sebab kita hamba Tuhan. Sebagai hamba kena ikut tauke dan kalau tidak ikut juga dah kira lawan tauke.

Kali ini ana ingin menyentuh mengenai pakaian remaja yang nampaknya sudah tidak mengikut kod dan etika al-Quran. Adik-adik remaja di luar sana sudah tidak menghiraukan lagi halal haram dalam pemakaian, asalkan mereka nampak bergaya, menarik, selesa 'kononnya' dan mengikut gaya fesyen terkini.

Selain pakaian yang jelas menjolok mata, ramai juga di kalangan remaja kita yang berpakaian '2H' iaitu 'Halal' tetapi 'Haram'. Ini amat ketara jika kita perhatikan di sekeliling kita, ramai remaja yang bertudung. Apabila sekali lihat, memang nampak mereka menutup aurat. Bagaimanapun, jika diperhatikan, ramai di kalangan mereka yang berpakaian ketat dan tidak kurang yang berlengan pendek. Pakaian lengan 'three quarter' (tiga perempat) paling glamor dan popular di kalangan remaja bertudung. Suatu ketika dahulu, pakaian sedemikian begitu mengaibkan dan memalukan, namun kini seolah-olah ia menjadi pakaian yang dialu-alukan.

Mana tidaknya, pakaian sedemikian banyak bersangkutan dan berampaian di gedung pakaian di negara kita ini. Pelbagai fesyen baru hadir bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Terdapat juga pakaian bersaiz kecil sehingga tidak keterlaluan jika kita katakan sekarang begitu sukar untuk membezakan antara pakaian kanak-kanak dan remaja. Sebilangan daripada remaja kita juga lupa atau tidak tahu jantina mereka sendiri sehingga si lelaki memakai pakaian perempuan, sementara perempuan pula sebaliknya.

Apa yang diharapkan adalah adik-adik remaja berhentilah daripada kebiasaan ini kerana dilaknat Allah. Ini jelas dinyatakan dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Sesungguhnya Allah melaknati lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki."

Ada pula yang berkata: "Berpakaian menutup aurat dan bertudung, nanti tak cantik." Siapa kata tak cantik kalau bertudung, bahkan kelihatan manis, beradab, bersih dan ada gaya tersendiri, sekali gus membezakan antara Muslimah dan bukan Islam. Ada pula yang berkata, rambut adalah 'mahkota', jadi kenalah tunjuk. Kata-kata itu sangat tidak betul kerana jika rambut mahkota, kenalah simpan baik-baik. Mengapa kena simpan? Ini kerana raja dan permaisuri pun hanya pakai mahkota di tempat tertentu saja, tak dibawanya ke pasar, kelab malam, padang dan lain-lain tempat, malah di tempat tertentu dan orang tertentu sahaja. Tunjuklah mahkota itu pada suami tercinta sahaja, bukannya dikongsi dengan orang lain.

Ada pula yang berkata 'ikut fesyen moden dengan seksi dan terdedah senang pikat lelaki dan dapat kekasih.' Aduhai remaja, jangan rendahkan martabat kita sebab bimbang nanti lelaki akan mempermainkan anda. Kerap berlaku kes 'habis madu sepah dibuang' iaitu jadi bahan seronok saja.

Kalau dapat kahwin pun tak lama putus di tengah jalan. Rumah tangga dibina akhirnya tinggal tangga sahaja. Ingatlah, pakaian ahli syurga ialah menutup aurat.Tutplah auratmu, jagalah akhlakmu, peliharalah dirimu. Kerana dirimu begitu berharga ;)

AURAT DIJAGA MARUAH TERPELIHARA
Posted by Farhanrais

Sunday, November 15, 2009

SPRM 'peka' selamatkan PAS – Abdul HadiHarakahdaily

MARANG, 15 Nov: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang secara sinis menyifatkan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang cepat melakukan siasatan melibatkan pemimpin PAS berbanding pemimpin Umno BN sebagai 'peka' terhadap PAS.

Menurutnya, tindakan SPRM yang cepat memberi respon untuk membuka kertas siasatan terhadap penajaan haji Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, seolah-olah mereka peka untuk menyelamatkan PAS berbanding BN.

“SPRM cukup peka untuk selamatkan PAS,” ujarnya kepada wartawan di sini, kelmarin.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang turut melahirkan rasa kesal dengan sikap SPRM yang terlalu cepat melakukan siasatan apabila membabitkan pemimpin PAS.

Lebih mengecewakan katanya, SPRM juga dakwanya sering bertindak hanya hanya berdasarkan laporan media sahaja walaupun tiada aduan dilakukan.

Keadaan itu katanya berbeza apabila melibatkan pemimpin Umno dan BN di mana SPRM lewat bertindak seolah olah mahu mengelak dari membuat penyiasatan.

SPRM sehingga kini berdepan dengan tanggapan melakukan penyiasatan dan pendakwaan terpilih ekoran dilihat cepat bertindak terhadap apa-apa dakwaan salah guna kuasa pemimpin Pakatan Rakyat berbanding pemimpin Umno BN.


GENARAI MUDA DIHALANG SERTAI UMNO- AYUH ORANG MUDA SERTAI KAMI(PAS)


Jika anak muda dihalang untuk menyertai UMNO maka sertailah kami wahai anak muda, PAS kini membuka ruang kepada anak-anak muda, dengan bertemakan slogan “Orang muda Geng kita”

Ayuh anak-anak muda berubahlah, ke arah jalan menegakan panji-panji Islam . Janji Allah itu Maha Benar. Allah Berjanji tentang kemenangan Islam itu adalah sesuatu yang PASti dalam Surah Al Mujaadilah pada Ayat 21 yang bermaksud: A'uzubILLAHi minas syaitonirrojim. "Allah telah menetapkan: "Aku dan rasul-rasul-Ku pasti menang." Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Maha Perkasa." ShodaqALLAHul'Azim.

Mudahan-mudahan kita tidak termasuk dalam gulungan orang yang di terangkan Allah dalam Surah Al Baqarah ayat 8 yg bermaksud


. Dan di antara manusia ada Yang berkata: "Kami telah beriman kepada Allah dan kepada hari akhirat"; padahal mereka sebenarnya tidak beriman


Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata adalah tidak benar bahawa generasi muda sekarang tidak menyokong Umno, tetapi mereka sebenarnya menghadapi halangan untuk menyertai parti.

Beliau berkata ini berikutan ada sesetengah pimpinan peringkat cawangan parti enggan menerima kemasukan generasi muda yang kebanyakannya terdiri daripada mereka yang berkelulusan tinggi kerana bimbang kedudukan mereka tergugat

"Sekarang ini ramai orang Melayu memiliki ijazah dan inilah cabaran kepada ketua-ketua cawangan, mereka takut disingkir dan diganti dengan mereka yang punyai pelajaran lebih tinggi.


Dr Mahathir berkata jika dilihat dalam parti pembangkang PAS, dulu mereka hanya diwakili oleh golongan ulama saja tapi hari ini ada jurutera, doktor dan orang yang berkelulusan tinggi.


Ayid: Ayuh orang muda mari kita berubah, biarkan orang lama dengan hak lama mereka

kita perlu mencari perubahan bagi menegakan Islam


follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak