Saturday, January 30, 2010

Friday, January 29, 2010

PICTURE OF THE DAY - MANTHOP

GAMBAR PERHIMPUNAN 100 RIBU RAKYAT
DI STADIUM SULTAN MUHAMMAD KE-4


Gambar ehsan dari Redkijang

Ku Li: Kelantan berhak dapat royalti minyak

Sila klik 2 x untuk besarkan gambar baru jelas nampak ramai yg hadir


KOTA BHARU, 28 Jan: Kelantan ada hak untuk mendapat royalti minyak sebanyak RM2 bilion dan akan menjadi negeri yang terkaya, kata bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Gua Musang mempersoalkan mengapa Kelantan tidak mendapat royalti minyak sedangkan Sabah dan Sarawak memperolehinya.


Ucapannya yang berjaya menarik perhatian orang ramai yang memenuhi padang Stadium Sultan Mohamad IV itu berakhir kira-kira jam 10.50 malam.


Memorandum berhubung tuntutan royalti itu diedarkan kepada orang ramai untuk ditandatangani dan akan diserahkan kepada Pemangku Raja dan Perdana Menteri.


Sejak petang lagi, stadium penuh sesak dengan kehadiran puluhan ribu rakyat Kelantan untuk mengikuti penjelasan royalti minyak yang disampaikan oleh Ku Li.


Majlis bermula dengan solat Maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, diikuti solat Isyak yang diimamkan oleh Ustaz Mohamad Mustafa manakala solat hajat dipimpin oleh Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.


Orang ramai juga dihidangkan dengan tayang klip video oleh Gegar pada sesi pertama anjuran Urusetia Penerangan Negeri Kelantan.


Majlis bertambah meriah dengan perarakan beca memasuki stadium yang membawa Ku Li dan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Harakahdaily

Thursday, January 28, 2010

Kerajaan Tidak Peduli Maruah Umat Islam

Pembangunan Pusat Latihan Polis Ceroboh Tanah Perkuburan

Rantu Abang, DUNGUN – Umno, sebuah parti komponen Barisan Nasional, dilihat begitu lantang akhir-akhir ini, kononnya mempertahankan maruah umat Islam.

Namun, seorang penduduk tempatan, Encik Mat Zin Mat Noor, 53, (Gambar) melahirkan rasa dukacita kerana sebuah lagi projek kerajaan Barisan Nasional di sini, tidak langsung menghiraukan maruah serta kesucian agama Islam.

Beliau mendakwa, jalan utama ke projek pembinaan Pusat Latihan Polis DiRaja Malaysia Zon Tenggara dibina di atas tanah perkuburan orang-orang Islam.

Lebih malang lagi, projek Kerajaan Malaysia itu adalah dibawah Kementerian Dalam Negeri yang diterajui oleh Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Seri Hishamuddin Hussein.

“Saya rasa sangat tidak puas dan dukacita dengan tindakan sambil lewa pihak bertanggungjawab menyelesaikan masalah tanah perkuburan Islam yang diceroboh.

“Saya anak jati kelahiran di Kampung Rantau Abang ini tahu dengan yakin masih banyak kubur yang ‘terkorban’ di sini,” jelasnya ketika membawa wartawan Buletinonline ke lokasi.

Wartawan Buletinline menyaksikan, betapa, tanpa sedikit pun rasa ehsan terhadap ‘penghuninya’, puluhan kubur lama telah dilanyak dan dibongkar bagi membina jalan dan longkang sepanjang 300 meter.

Bahkan, ‘zalimnya’ perbuatan tersebut, apabila cebisan tulang-belulang ditemui ketika kerja-kerja menggali tanah membuat longkang besar tersebut .

Mat Zin mepersoalkan, mengapa pihak pejabat agama tidak mengambil tindakan mengalih kubur-kubur tersebut lebih dahulu, sebelum projek dimulakan?

Seorang lagi penduduk, Encik Hazim Ismail, 54, menyifatkan pihak berkuasa Pejabat Agama Daerah Dungun ‘tidak mengambil endah’, meski pun tiga buah kubur telah ditemui pekerja pembinaan.

Katanya, penemuan itu sah menjadi bukti, pembinaan jalan dan longkang adalah dalam kawasan tanah perkuburan.

“Saya hairan kenapa pihak pejabat agama Dungun tidak ambil langkah serius setelah tiga buah kubur ditemui,

“mengapa tidak pindahkan dulu mayat-mayat tersebut, bagi menghormati si mati,” ujarnya.

Menurutnya, penduduk tidak kisah serta mengalu-alukan sebarang projek pembangunan tetapi bukan dengan cara yang tidak beradab, mencerobohi tanah perkuburan Islam.

Yang Dipertua PAS Dungun, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli yang turut bersama dalam tinjauan lokasi itu, menggesa kerajaan Umno dan BN menghentikan segera segera, apa-apa pembangunan sekalipun, di atas tanah perkuburan Islam.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura berkata, Islam mengajar umatnya menghormati tanah perkuburan, walaupun milik bukan Islam, apatah lagi tanah perkuburan orang-orang Islam.

“Ia begitu menyalahi peradaban Islam, saya minta dengan jasa baik pihak pejabat agama dan kerajaan negeri melihat dengan serius perkara (pencerobohan) ini.

“Mungkin terlepas pandang atau sengaja dilakukan, WaLlahu’alam, namun ia satu kesilapan yang amat besar,

“mungkin ada pihak tertentu yang mengambil jalan mudah, lalu meringan-ringankan soal agama,”ujarnya.

Buletinonline dimaklumkan, mesyuarat Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta jamaah Masjid Rantau Abang sedia maklum masalah tersebut tetapi ‘takut lalu enggan’ bersuara.

Kawasan tanah perkuburan seluas dua hektar dipercayai wujud sejak lebih 100 tahun lalu dan masih digunapakai hingga kini.

Kontraktor utama membangunkan projek itu, sebagaimana dicatatkan pada papan tanda ialah Denrich Naluri Rezeki J.V.

Pembinaan yang dikatakan secara ‘rundingan terus’ dan berharga ratusan juta itu,

dimulakan pada 1 April 2009 dan dijangka siap pada 29 Mac 2011 tahun hadapan.


Berita Seumpama Sebelum ini;

400 kaki persegi tanah kubur telah disodok oleh pihak JKKK

Sumber:

Projek Runtuh Di Terengganu Bukti Wang Ehsan Tidak Berkat, Kelantan Jangan Terima

http://idrisahmad.wordpress.c
Parti Islam Se-Malaysia (PAS), menyelar tindakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang masih enggan membayar wang royalti Kepada Kelantan tetapi memaksa Kelantan menerima wang ehsan bernilai RM 20 juta pada Mac ini.

Pengakuan Kerajaan BN bahawa memang terdapat pengeluaran minyak di Blok PM302 iaitu kawasan perairan bertindih Kelantan-Thailand membuktikan bahawa penafian mereka selama ini adalah satu pembohongan. Dakwaan bahawa wang ehsan diberikan kerana hasil yang diperolehi di Blok PM302 menguatkan lagi bukti ketidak jujuran Mustapha Mohamad kepada rakyat Kelantan.

BN juga menafikan hak Kelantan terhadap hasil minyak bagi telaga di Pelantar Bintang yang bertindih dengan negeri Terengganu. Walaupun pakar Geologi telah mengesahkan ianya hak Kelantan, tetapi demi kerakusan mereka, BN sanggup berbohong.

Dalam mana-mana uruniaga dan perjanjian dengan Petronas, terma 'wang ehsan' tidak pernah wujud. Hanya terma 'wang royalti' sahaja yang ada. Kerajaan BN culas dalam hal ini dan mengunakan 'terma 'wang ehsan' seolah-olah Kelantan meminta sedekah walhal sumber minyak itu keluar dari perut bumi Kelantan.

PAS yakin jika wang ehsan ini dibawa masuk ke Kelantan, ianya adalah sumber yang tidak berkat kerana diberikan atas niat politik iaitu mahu meraih undi Kelantan kepada BN.

Wang yang tidak berkat ini jika digunakan akan memberikan mudarat dimasa hadapan. Kita sudah melihat contoh yang nyata terhadap apa yang berlaku di Terengganu setelah menerima wang ehsan. Pelbagai projek dijalankan, tetapi hasilnya yang kita lihat pada tahun lepas sahaja amat memeranjatkan.

Beberapa bangunan yang dibina mengunakan wang ehsan telah runtuh antaranya, Stadium Sultan Mizan di Gong Badak, Masjid Kampung Puteh, Dewan Sek.Men. Wakaf Tapai dan menara telekomunkasi di Besut dilaporkan tumbang.

Pusat Akuatik di Batu Burok, Kuala Terengganu pula bocor dan Siling Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di Seberang Takir runtuh.

Inilah bukti hasil ketidakikhlasan wang ehsan, dimana kerajaan negeri kini terpaksa menangung kerugian yang besar dan duit rakyat hangus begitu sahaja.

PAS berharap tragedi ini menjadi peringatan kepada rakyat Kelantan dan seluruh negara bahawa Allah juga tidak redha dengan ketidakikhlasan Umno-BN yang sanggup menafikan hak rakyat demi untuk kepentingan mereka.

PAS menyeru Ahli dan penyokong untuk bersama-sama bersolat hajat diseluruh negara malam ini dan berharap agar Kelantan mendapat hak mereka.


Ust. Idris Ahmad
Ketua Penarangan PAS PusatPermit Himpunan 100 Ribu Royalti minyal sudah di perolehi - Gegar


Himpunan 100,000 rakyat Kelantan yang bermula esok telah mendapat kelulusan daripada pihak polis," kata Setiausaha Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar) Mohd Hisyamuddin Ghazali kepada erapakatan.com di sini, hari ini.

"Seluruh rakyat Kelantan dan masyarakat awam dijemput hadir. Alhamdulillah baru dapat permit polis. Jadi, program Himpunan 100 ribu rakyat Kelantan tuntut royalti minyak di negeri ini adalah halal di sisi undang-undang negara. Semua dijemput hadir.

"Permit polis itu, kami terima pada 3:18 petang tadi di Ibupejabat Polis Daerah Kota Bharu," kata beliau.

Ekoran itu, tambah Mohd Hisyamuddin, Gegar telah menyusun beberapa program sebagai langkah persediaan menjelang esok.

"Kita ada ceramah malam esok, termasuk program solat hajat berjemaah dan ceramah oleh Tengku Razaleigh Hamzah," kata beliau.

Mohd Hisyamuddin berkata, himpunan tersebut boleh diikuti secara langsung melalui laman sesawang http://www.mykelantan.tv. -erapakatan


Sumber Rakyat Marhaen

Nik Aziz, Royalti, nama allah dan hubungan antara kaum

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menjawab pelbagai isu dalam wawancara khas dengan beliau di JKR 10, kediaman rasmi MB Kelantan Sabtu, 23 Januari lepas. Beliau telah diwawancara oleh tiga wartawan kanan termasuk dari Harakahdaily, Zulkifli Sulong. Berikut adalah hasil wawancara eksklusif itu dengan dibantu oleh Salmah Mat Husein dan Rizal Tahir.

Wartawan: Isu royalti minyak, sejauh mana kerajaan Kelantan berusaha untuk mendapatkannya.

Nik Aziz: Sepatutnya tuntutan Kelantan terhadap royalti tidak menjadi masaalah, kerana minyak terletak dalam pantai di perairan Kelantan. Jauh mana sekalipun ianya dikira hak kerajaan Kelantan.
Tiga kilometer ke, 10 kilometer ke atau 70 sekalipun, kerana ianya (ukuran) perbuatan manusia.

Sekiranya Kerajaan Pusat, yang mana setitik minyak sekalipun tidak ada di tempat mereka, namun mereka juga turut mendapat hasil melalui Petronas.

Tetapi, kenapa Kelantan yang mempunyai hasil minyak sendiri melalui telaganya yang banyak, kenapa pula dijadikan isu?.

Sepatutnya minyak yang keluar dari bumi Kelantan, menjadi hak negeri inilah. Kalau dikira dari segi ehsan, kerajaan Pusat yang sebenarnya perlu mendapat ehsan dan bukannya Kelantan. Kelantan yang ehsan pada Kuala Lumpur, tetapi sudah terbalik keadaan.

Tinggal lagi masaalah mahkamah tu, tuan-tuan sudah maklum, kita telah membuat tindakan. Pada masa yang sama kerajaan negeri telah melantik penal peguamnya sendiri, termasuk bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas.

Insyaallah, Allah akan menolong kita dan saya minta doa agar Kerajaan Pusat akan memberi kepada kita sebagai hak kita, disamping tidak menimbulkan rasa benci rakyat pada mereka.

Read More


Wednesday, January 27, 2010

Dua kepala babi masjid Datuk Harun


Harakahdaily

PETALING JAYA, 27 Jan: Dua kepala babi dikesan dilontar di masjid Jumhuriah Taman Datuk Harun di Petaling Jaya pagi ini.

Menurut satu sumber, kejadian disedari jam 7 pagi apabila siak masjid menjumpai bungkusan mencurigakan di perkarangan pintu masuk bahagian belakang masjid.

Pada mulanya beliau menyangka bungkusan tersebut mengandungi bayi yang ditinggalakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Namun setelah pihak polis yang dihubungi datang menyiasat, terdapat dua kepala babi dalam bungkusan tersebut.

Turut hadir Yang Dipertua PAS Kawasan Petaling Jaya Selatan, Ustaz Ghazali Shaari dan beberapa anggota unit amal.

"Kita mengutuk sekeras-kerasnya tindakan ini. Saya harap umat Islam khususnya bertenang dan jangan emosi dalam perkara ini.

"Kita serah kepada pihak polis buat sisatan," jelasnya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan ada usaha terancang oleh pihak tertentu membuat provokasi untuk mencetuskan kemarahan agama dan kaum.

Difahamkan turut mengalami nasib sama adalah masjid Taman Sentosa.

Selain kepala babi, 30 keping wang seringgit juga ditaburkan di kawasan masjid itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan beberapa agensi berkaitan dilaporkan sedang menyiasat kawasan kejadian ketika ini.

Orang ramai juga dilaporkan mula memenuhi kawasan tersebut.

Sumber: Harakahdaily

KAMI LEBIH PANDAI URUS WANG MINYAK: NIK ABDUL AZIZKOTA BHARU - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membidas kenyataan sesetengah menteri Pusat yang menganggap Kerajaan Negeri tidak berkeupayaan mengurus wang royalti minyak.

Menurutnya, beliau lebih tahu keupayaan pentadbiran negeri yang bersih dari gejala rasuah dan mampu menguruskan wang hasil minyak negeri lebih baik berbanding dengan apa yang dilakukan Barisan Nasional (BN).

“Kami lebih pandai, jauh lebih pandai (dari BN). Kami tak ada rasuah, stadium dan masjid tidak pernah runtuh, yang menyebabkan runtuh itu kerana tidak pandai,” katanya hadir melawat ke Kolej Yayasan Islam Kelantan di sini, semalam.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek yang menyatakan Kerajaan Pusat tidak memberi wang royalti disebabkan bimbang cara pengurusan Kerajaan Pas Kelantan.

Ayid> Inilah yang ada kelebihan Negeri Kelantan, yang di pimpin oleh seorang ulama'

Read moreTuesday, January 26, 2010

Kes MB 9 Feb: Nizar minta doakan Kemakmuran Perak

Harakahdaily

IPOH, 25 Jan: Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyeru semua pihak mendoakan kepada Allah agar mengembalikan keadilan dan kemakmuran untuk negeri ini.


Ini berikutan Mahkamah Persekutuan akan memutuskan pada 9 Februari depan kes pertikaian berhubung siapakah Menteri Besar Perak yang sah, kata Setiausaha Sekretariat Pakatan Rakyat negeri, Drs Khalil Idham Lim.


Menurut Khalil, Mohammad Nizar memaklumkan kepada pihaknya berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan itu dalam satu kenyataan rasmi, sebentar tadi.


“Beliau (Nizar) juga memaklumkan telah menerima surat rasmi dari mahkamah berkenaan dan mahkamah akan bersidang pada jam 9.30 hari berkenaan,” ujarnya yang juga Adun Titi Serong kepada Harakahdaily.


Sehubungan itu, Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang memohon kepada seluruh pendokong dan penyokong Pakatan Rakyat supaya mendoakan kepada Allah SWT agar mengembalikan keadilan dan kemakmuran di negeri ini.Harakahdaily


Monday, January 25, 2010

Kelantan Tetap tolak wang ehsan


KOTA BHARU - Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulangi pendiriannya, tindakan kerajaan pusat hanya mahu beri wang Ehsan adalah satu pengkhianatan,
dan tidak akan teragak-agak untuk meminta rakyat adakan doa musnah pemimpin pusat.

Sehubungan itu, Menteri Besar Kelantan menegaskan beliau tidak akan menerima bayaran wang ihsan.

“Saya tidak akan terima wang ihsan. Saya akan beritahu kepada rakyat semua, pusat merampas, mencuri, menyamun harta Kelantan.

Baca lagi disiniIni Kesan Nya - Bila Pemimpin Berpegang kepada Hukum Allah

Pengurus pasukan Perak Ustaz Noor Azli sedang mengimamkan
solat bersama para pemain Perak..Lu orang cari la pengurus
dari Umno yang pernah buat macam ni..mati hidup balik pun
lu orang tak akan dapat punya bro...kecuali mereka yang
betul-betul beriman iaitu orang-orang yang sering
mendahului perintah Allah.

Article di cilok dari Blog Mamak Teman. 50 tahun dahulu menangis keluar darah pun tak jumpa macam ini. Ini bukan kesan peninggalan sejarah, ini kesan peninggalan Pemerintah taat kepada Allah 11 bulan sahaja memerintah. Ini kesan nya
Sunday, January 24, 2010

Kelantan tolak lantik wakil pantau wang wang ehsan


KOTA BHARU, 24 Jan: Kerajaan Kelantan menolak tawaran Pusat untuk melantik wakil kerajaan negeri dalam jawatankuasa pemantau wang ehsan di Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) negeri.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan demikian pada sidang media selepas menerima kunjungan 45 peserta ekspedisi penyerahan memorandum menyokong tuntutan royalti petroleum oleh PAS Kawasan Batu, Kuala Lumpur, di JKR 10, di sini petang ini.

“Kalau dijemput semata-mata untuk menerima wang ehsan, saya tidak akan pergi dan benarkan, 100 peratus kerajaan Kelantan akan tolak,” ujarnya.

Ianya sebagai mengulas cadangan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Hussin, yang mendakwa akan menubuhkan jawatankuasa pembangunan wang ehsan di peringkat Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

Menurut Nik Aziz lagi, lebih penting dari penubuhan jawatankuasa itu adalah memastikan dahulu bentuk perundingan yang ingin dibuat sama ada rundingan soal royalti atau wang ehsan.


“Kalau nak beri wang ehsan tak payah rundinglah, sebab dia paksa kita.

“Saya tidak akan terima wang harta Kelantan,” ujarnya.

Baca selanjutnyaNik Aziz akan raikan 200 pemimpin agama jamuan makan


Salmah Mat Husain
KOTA BHARU, 23 Jan: Seramai 200 orang ketua-ketua agama seluruh negara yang mewakili lima agama utama negara dijangka akan menghadiri majlis Jamuan Muhibbah Antara Agama anjuran Kerajaan Kelantan yang akan diadakan 28 Januari ini.

Majlis yang diadakan bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan antara masyarakat Islam dan pelbagai agama itu akan dihadiri oleh ulama Islam, ketua agama Hindu, Buddha, Kristian dan Sikh.

Seramai 16 orang daripadanya adalah ketua-ketua paderi Kristian dari seluruh negara yang sedang bersidang di Kota Bharu, ibu negeri yang negerinya ditadbir oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

Teruskan membaca >-

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak