Saturday, October 16, 2010

Nama Rosmah juga diheret dalam Bajet 2011 -

Pembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Razak Najib terganggu seketika dengan nama isterinya ditimbulkan oleh pihak pembangkang ketika beliau mengumumkan langkah menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di rantau Asia.

Ia bermula apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

“Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.

Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan “Rosmah!” disambut gelak ketawa rakan-rakan mereka.

Najib senyum sinis dan memperlahankan bacaan teks ucapannya sambil menyambung: “Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.”

Dan sekali lagi lebih ramai yang ketawa.

Namun, sindiran paling tajam dilemparkan ketika Najib mengumumkan peruntukan RM111 juta untuk program PERMATA yang dinaungi oleh Rosmah.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dengan kuat menjerit “Rosmah! Rosmah!”, sambil sekali lagi disambut Najib dengan senyuman sinis.

Peruntukan itu meliputi projek pembinaan fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, bagi membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti PERTAMA Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Mahfuz: Bajet seluar dalam

Pembangkang, khususnya PAS berang kerana walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmi, namum program PERTAMA yang diuruskannya didakwa seakan mendapat bajet 'istImewa'.

Ini berbanding peruntukkan RM95 juta sebagai bantuan per-kapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Rasa tidak puas ahli parlimen berlarutan sehingga akhir pembentangan. Ramai yang membidas bajet 2011 yang disifatkan mereka gagal memacu pertumbuhan ekonomi negara.

"Jadi, nampaknya tidak apa yang menarik daripada pembentangan tersebut dan lebih bersifatkan retorik. Saya sifatkan sebagai bajet 'seluar dalam' di mana ia memainkan yang penting untuk kerajaan mencapai matlamat Pelan Tranformasi Ekonomi (ETP) dan pertumbuhan 7 peratus yang bergantung kepada 'seluar dalam' dan juga 'kelambu'," sindir Mahfuz lagi.

Pembentangan bajet ini juga mendapat sambutan serta bidasan di twitter.

"Pengurangan cukai untuk beg, penyembur rambut, minyak wangi... hadiah Krismas awal Najib untuk Rosmah? Tulis MP Serdang Teo Nie Ching.

"Ini macam Bajet RM (Rosmah Mansor)," jawab MP Bukit Bendera Liew Chin Tong. Malaysiakini

Bajet 2011 LANGSUNG TIDAK MENYENTUH PERUNTUKAN NEGERI KELANTAN

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Ahli Parlimen Tumpat, Kamaruddin Jaafar melahirkan kekecewaan dengan Bajet 2011 yang dibentang Datuk Seri Najib Razak petang tadi langsung tidak menyentuh peruntukan untuk negeri Kelantan.

"Saya amat kecewa sebagai ahli Parlimen daripada Kelantan, tidak ada apa-apa projek pun yang disebut menyentuh Kelantan sama ada jalan raya, lebuh raya, pangkalan, lapangan terbang ataupun laluan kereta api tak ada satu pun yang memberi nikmat kepada rakyat Kelantan.

"BN tidak mempedulikan Kelantan kerana merasakan seolah-olah mereka tidak mempunyai apa-apa harapan lagi terhadap Kelantan," katanya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad melahirkan kebimbangan dengan cara kerajaan berbelanja yang jelas menunjukkan defisit.

"Saya rasa ini bajet terakhir sebelum pilihan raya. Najib cuba sedapat yang boleh memberikan kemudahan kepada orang kampung, belia, sekolah agama rakyat yang dahulunya ipinggirkan, tidak ketinggalan juga Permata.

"Saya nampak semua diambil kira dan beliau meramalkan defisit RM5.4 bilion. Kalau beginilah cara kerajaan berbelanja dengan tidak memberikan fokus kepada bagaimana langkah-langkah untuk mendapatkan pelaburan asing, saya tidak nampak satu langkah untuk mendapatkan pelaburan asing atau swasta dan membantu pertumbuhan ekonomi negara," katanya yang juga AJK PAS Pusat.Thursday, October 14, 2010

RAKYAT TERTIPU LAGI

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak seharusnya dipersalahkan mengenai kadar tarif yang tinggi berhubung kenderaan yang diimport kerana banyak faktor lain yang mempengaruhi harga
Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Jacob Dungau Sagam berkata demikian di sidang Dewan Rakyat hari ini ketika menjawab soalan daripada Ahli Parlimen DAP-Bandar Kuching Chong Chieng Jen.

Chong, yang tidak yakin dengan jawapan itu, berkata kereta-kereta import yang dijual di negara-negara jiran seperti Thailand dan China adalah jauh lebih rendah berbanding di Malaysia.


images

"Sebagai contoh, kita banding kereta Toyota Vios dijual di Malaysia di antara RM70,000 hingga RM90,000.

Di Thailand, kereta itu dijual dengan harga di antara RM50,000 hingga RM70,000. Di negeri China, ia dijual dengan harga di antara RM45,000 hingga RM60,000.

Begitu juga dengan kereta Honda City, di Malaysia, dijual dengan harga kira-kira RM90,000 tapi di China dijual dengan harga RM50,000," katanya.

Di China, kereta berkuasa kuda 1,000 cc seperti Cherry (buatan tempatan) dijual dengan hanya RM19,000 hingga RM30,000. Tetapi di Malaysia, Perodua Viva dijual dengan harga RM38,000," katanya.


Free Malaysia Today – Bahasa Melayu

IBRAHIM ALI HEBAT ......


Ibrahim Ali memang handal... Dia ada lagi dua simpanan Pingat - Lihat disini

Istana Kelantan lucut ‘Datuk’ Ibrahim, Wan Hashim

KOTA BHARU, 13 Okt: Istana Kelantan menarik balik gelaran Datuk terhadap Datuk Ibrahim Ali dan Datuk Wan Hashim Wan Daud.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias dalam sidang media di pejabatnya, Kota Darulnaim, pagi ini.

Menurutnya, Sultan Muhammad Ke V, hari ini telah mengampuni perkenaan untuk menarik pingat yang membawa gelaran Datuk daripada Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali, bekas setiausaha kerajaan negeri, Wan Hashim Wan Daud, Tengku Mohamed Shafei Tengku Ibrahim dan Tengku Abu Bakar Tengku Mansor.
Kesemua darjah kebesaran itu ditarik gelarannya berkuat kuasa serta merta bermula hari ini, 13 Oktober.
Aiseri berkata, antara darjah kebesaran yang telah ditarik balik daripada Wan Hashim, pelantikan Ahli Darjah Kebesaran Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (S.P.S.K.) (Al-Ibrahimi 1).
“Perlantikan Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.P.M.K) (Al-Muhammadi 11),” ujarnya.
Katanya, selain itu turut ditarik Perlantikan Ahli Yang Ketiga (Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (P.S.K) (Al-Ibrahimi 111), Pelantikan Ahli Yang Keempat (Bentara) Bagi Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (B.S.K) Al-Ibrahimi V).
Sementara itu, menurut Aiesri lagi, Sultan Kelantan telah menarik balik tauliah daripada Ibrahim, pelantikan Darjah Kebesaran Ahli Yang Kedua (Dato’ Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (D.J.M.K.) (Al-Ismaili ll).
Pada masa yang sama, katanya Sultan Kelantan turut menarik balik tauliah Penganugerahan Bintang Seri Mahkota Kelantan (S.M.K) yang telah dikurniakan kepada Tengku Mohamed Shafie Tengku Ibrahim.
“Selain itu juga Penganugerahan Pingat Bakti (PB) dan Pelantikan Jaksa Pendamai (JP) yang telah dikurniakan kepada Tengku Abu Bakar Tengku Mansor juga telah ditarik balik berkuat kuasa pada 30 September lalu,” ujarnya.
Aiseri seterusnya memberitahu, penarikan balik pingat dan darjah kebesaran itu menjadi hak Sultan Kelantan yang dijalankan mengikut hemah dan budi bicara baginda.Wednesday, October 13, 2010

Mazlan: PAS tidak buta, Anak akan dedah banyak lagi isu Felda - The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, 13 Okt — Pengerusi Persatuan Anak-anak Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman mengingatkan Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Yusof Nor supaya berhati-hati dalam menguruskan pentadbiran badan berkanun itu, sebaliknya tidak mempersalahkan pertubuhan itu dan PAS.

Pemimpin PAS ini berkata parti yang diwakilinya bukan buta dalam soal perkembangan Felda, sebaliknya akan mendedahkan lebih banyak isu berkaitan dengan agensi persekutuan itu.

“Saya nak ingatkan beliau (Yusof) yang galak bercakap soal Felda dengan kata kita ini penghasut, menabur fitnah, buta dan pelbagai tuduhan lain lagi.

“Saya minta beliau supaya berhati-hati dengan setiap kenyataan dan komen yang dibuat. Jika tidak lebih banyak pendedahan akan dibuat selepas ini,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata Yusof perlu memperbetulkan keadaan yang “kucar-kacir ini dan jangan menjadi alat Umno lagi.”

“Jika pentadbiran Felda masih angkuh dan tidak memperbetulkan keadaan ini, saya tidak akan teragak-agak untuk mendedahkan lebih banyak penyelewengan yang dibuat Felda.

“Jadi saya minta supaya Yusof dan pemimpin Umno lain supaya bermuhasabah selain berfikir adalah Felda sudah mencapai hasratnya.

“Sebelum buat tuduhan kepada kita, lebih baik mereka fikir dahulu,” kata beliau yang juga ahli jawatankuasa kerja PAS pusat.

Mazlan mengulas kenyataan Yusof Sabtu lalu, yang menyifatkan pemimpin parti Islam itu sebagai “orang buta” kononnya tidak memahami corak pentadbiran badan berkanun itu.

Yusof berkata pemimpin PAS hanya melihat peristiwa yang berlaku itu dari satu sudut sahaja.

“Bila berlaku masalah mereka hanya melihat dari satu sudut, mereka tidak lihat secara keseluruhan pentadbiran Felda.

“Kalau orang buta jumpa orang buta, mereka akan kata diri mereka dizalimi kerana dilahirkan buta. Ini adalah percakapan antara orang buta,” katanya.

Felda sebelum ini menjadi perhatian apabila Pakatan Rakyat (PR) telah membangkitkan pelbagai isu membabitkan badan berkanun itu termasuk isu bankrap.

Malah terdapat peneroka yang mengambil tindakan undang-undang terhadap Felda kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran.

Felda sebelum ini terpaksa membayar RM11 juta kepada seramai 354 peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan berhubung kes tuntutan manipulasi gred buah kelapa sawit.

Mereka menyaman Felda bagi menuntut antara RM20,000 dan RM30,000 setiap seorang sebagai ganti rugi am kerana mendakwa agensi itu telah memberikan nilai yang rendah terhadap mutu buah kelapa sawit yang mereka hasilkan antara 1996 dan 2002 sehingga menyebabkan kerugian kepada mereka.

Bulan lalu, Mahkamah Tinggi Kuantan memutuskan peneroka berhak mendapatkan bayaran tanam semula sebanyak RM1,700 seekar dari Felda walaupun mereka tidak menanam semula ladang mereka melalui badan berkanun itu.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Datuk Mariana Yahya berikutan saman yang dikemukakan oleh 10 peneroka Felda Sungai Koyan 2 dan 3 terhadap Felda kerana enggan membuat bayaran itu kepada mereka.

Felda mempunyai 112,635 peneroka dengan 14,882 atau 13.2 peratus daripadanya merupakan peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka.

The Malaysian Insider

Wang judi: Warga emas tolak fitnah Umno

BUTTERWORTH, 12 Okt: Warga emas sekitar Seberang Perai Utara mengatakan sokongan tidak berbelah bahagi kepada kepimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng serta meminta meneruskan program penghargaan kepada golongan veteran pada masa depan.

Seramai 70 orang warga emas yang datang dari Penaga, Kepala Batas, Bagan, Teluk Air Tawar, Sungai Dua, Tasek Gelugor, Pokok Sena, Lahar Yooi dan kawasan lain turut kesal dengan tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim yang tiba-tiba mengajak mereka mengembalikan RM100 dan RM1,000 untuk para waris jika terdapat kematian warga emas kononnya berpunca dari wang judi.

Bagi mereka, semua itu merupakan mainan politik jahat yang sengaja dibangkitkan oleh Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda Umno, Reezal Merican Naina Merican yang menuduh pemberian wang pada pertengahan tahun ini berpunca dari wang Kelab Lumba Kuda.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir yang juga Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Ustaz Saleh Man pula meminta warga emas usah terpengaruh dengan dakyah jahat pembangkang negeri ini yang sudah kehabisan modal.

Beliau berkata, sebenarnya wang itu adalah lebihan perbelanjaan Kerajaan Pakatan Rakyat tahun ini sebanyak RM88 juta dan RM20 juta diperuntukkan kepada warga emas sebagai menghargai pengorbanan mereka terhadap kemajuan Pulau Pinang.

"Wang hasil pemberikan Lumba Kuda memang ada tapi ia tidak dimasukkan pada tabung sumbangan kepada warga emas sebaliknya digunakan untuk Rancangan Anti Kemiskinan (RAK) khas untuk masyarakat bukan Islam, " jelasnya lagi.

Seorang warga emas, Zainab Mat (kanan) dari Butterworth menyifatkan, apa yang diperjelaskan oleh kerajaan negeri cukup meyakinkan bahawa semua itu pembohongan.

"Bila datang mendengar sendiri keterangan yang disampaikan oleh Adun dan Ahli Majlis Seberang Perai (MPSP) baru tahu hal sebenar," ujarnya.

Bekas ahli Umno, Abu Bakar Said (kiri) dari Bagan Ajam pula menambah, di zaman BN tidak pernah berlaku ketua menteri melawat surau atau masjid tetapi berlaku di era kepimpinan Pakatan Rakyat.

"Bila KM sendiri turun padang menziarahi umat Islam di samping memberikan penghargaan warga emas, ia satu peristiwa yang tidak pernah berlaku dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN)," tegasnya.

Bagi Sambasivam (kanan) pula, kini baru beliau tahu hal sebenar mengenai perkara itu kerana selama ini mendengar sebelah pihak sahaja.

Sesi penerangan untuk menolak fitnah Umno itu diadakan di Bangunan Datuk Ahmad Badawi disampaikan oleh beberapa orang Adun termasuk Adun Bagan Dalam, Thanasekharan dan Adun Bagan Jermal, Lim Hock Seng.

Harakahdaily

Tuesday, October 12, 2010

TENGKU ADNAN: PEMUDA DAN PUTERI MALAS - BETOI KE

Pemuda UMNO PP kesal kenyataan Tengku Adnan

BATU MAUNG - Pemuda UMNO Pulau Pinang kesal dan kecewa dengan kenyataan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang menuduh pergerakan itu dan Puteri tidak melakukan kerja sebaliknya hanya mahu mengejar jawatan dalam kerajaan.

Ketuanya, Norman Zahalan berkata, kritikan Tengku Adnan terhadap Pemuda dan Puteri merupakan satu tindakan yang kurang bijak kerana ia boleh mencalarkan imej parti.

Norman berkata, jika mahu membuat kritikan, Tengku Adnan perlu menggunakan saluran yang tepat dan bukanya media sebagai medium untuk meluahkan perasaan.

“Dalam keadaan sekarang ini, beliau tidak patut berkata demikian atau sengaja mahu menggugat keharmonian dalam parti. Saya percaya perkara ini boleh diselesaikan secara dalaman kerana ia melibatkan isu dalaman parti agar tidak dimanipulasikan pembangkang.

“Walaupun tidak menujukan kepada mana-mana pihak, sebagai Ketua Pemuda UMNO negeri, saya rasa tersinggung dengan kenyataan itu. Beliau pun bukannya selalu turun padang dan melihat apa yang dilakukan oleh Pemuda, jadi tidak perlu untuk membuat tuduhan yang bukan-bukan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Rumah Terbuka Aidilfitri Pemuda Barisan Nasional di sini, semalam.

Norman berkata, Tengku Adnan seharusnya mengimbau kembali kekalahan UMNO sewaktu Pilihan Raya Umum ke-12 apabila parti itu banyak kehilangan kerusi akibat kurang sokongan pengundi muda.

“Beliau perlu akur bahawa kuasa mengundi kebanyakannya datang daripada kalangan Pemuda Dan Puteri. Sebagai Setiausaha Agung, beliau perlu menjaga dan menjalankan tugas dengan baik untuk mengukuhkan parti dan bukannya mencetuskan perkara yang boleh memecahbelahkan ahli,” katanya.

Jika tidak mampu memikul jawatan itu, Norman mencadangkan Tengku Adnan melepaskan jawatan berkenaan kerana masih ramai pemimpin berkaliber lain yang boleh menggalas tanggungjawab itu.Sinar Harian

Monday, October 11, 2010

WELCOME TO GALAS


Galas: Ku Li Diramal Tolak Pencalonan

Oleh Rahmah Ghazali

KUALA LUMPUR: Walaupun masih belum jelas siapa calon terbaik Umno, Ahli Parlimen Tumpat Kamaruddin Jaafar dengan yakin meramalkan bahawa Razaleigh Hamzah akan menolak, jika beliau dicalonkan.

Ini kerana putera Kelantan itu telah menerima jawatan pengarah jentera pilihan raya. Secara tradisi, kata Kamaruddin, pengarah pilihan raya pada masa yang sama tidak akan menjadi calon.

"Kekecewaannya sebagai pengarah pilihan raya Galas memberi isyarat jelas bahawa beliau akan menolak pencalonan. Pada kebiasaannya, pengarah pilihan raya tidak akan dipilih sebagai calon," kata pemimpin PAS itu.


Kamaruddin bekata, "sentimen yang kuat tentang Razaleigh akan menjadi calon hanya taktik Umno untuk mengalih pandangan orang ramai terhadap masalah dalaman Umno."

Bagaimanapun, Kamaruddin memuji perlantikan Ku Li sebagai pengarah pilihan raya kerana beliau akan memastikan kempen berjalan dengan "adil, bersih dan saksama," tanpa dicemari dengan politik wang.

"Jika tuntutan ini dipenuhi, maka ia sejajar dengan prinsip Ku Li," katanya di lobi Parlimen hari ini.

Jika Razaleigh menolak pencalonan itu, Umno diramalkan memilih Setiausaha Bahagian Umno Gua Musang, Abdul Aziz Yusof sebagai calon.

Bagaimanapun, ramai pemimpin Umno yakin Razaleigh yang menjadi ahli parlimen Gua Musang sejak 1969, adalah calon yang terbaik untuk mencerahkan peluang Barisan Nasional (BN) untuk merampas semula kerusi itu dari PAS yang menawannya dengan majoriti tipis 646 undi pada 2008.

Pilihan raya kecil ditetapkan pada 4 November depan dengan hari penamaaan calon pada 26 Oktober ini.

Kerusi itu menjadi kosong berikutan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri PAS, Che Hashim Sulaima.

(FreeMalaysianToday)

Isu Ayaq : PEMUDA PAS dah buat laporan kat SPRM..Pemuda UMNO tak mau kaa..???

Sahut cabaran: Setiausaha Politik MB lapor SPRM isu pembinaan loji air

http://www.wartakedah.net/images/stories/OGOS2010/sprm%20air.jpg

ALOR SETAR, 11 Oktober - Setiausaha Politik kepada YAB Menteri Besar, Encik Muhammad Sanusi Md. Nor bersama Ketua dan Exco Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) menyahut seruan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat laporan berhubung dakwaan penyelewengan dalam kos pembinaan loji pembersihan air di Lubuk Buntar dan Padang Sanai oleh kerajaan terdahulu.

Pengarah SPRM Kedah baru-baru ini dipetik sebagai berkata, apabila laporan dilakukan barulah SPRM akan melakukan siasatan kerana SPRM tidak akan berbuat demikian berdasarkan laporan media.

Menurut Ketua DPPNK, Ustaz Ahmad Yahya laporan itu dibuat di hadapan Pengarah SPRM sendiri Datuk Idrus Jaafar dan terserahlah kepada SPRM untuk melakukan siasatan.

Katanya, laporan yang dibuat itu berdasarkan penyelewengan yang berlaku berkaitan pemberian kontrak pembinaan loji air di Padang Sanai di Daerah Padang Terap dan loji air Lubuk Buntar dalam Daerah Bandar Baharu.

Sebelum ini Menteri Besar telah mendedahkan bahawa harga loji pembersihan air di Padang Sanai yang diluluskan oleh kerajaan lalu berharga RM155 juta sedangkan harga sepatutnya mengikut piawaian hanya antara RM50 juta hingga RM60 juta sahaja. Begitu juga loji di Lubuk Buntar yang berharga RM65 juta, sedangkan harga sepatutnya antara RM25 hingga RM30 juta sahaja.

Berhubung isu dakwaan penyelewengan yang berlaku semasa kerajaan terdahulu, sebanyak dua kali laporan polis dan SPRM dibuat iaitu dakwaan pecah amanah yang berlaku dalam Kumpulan Ladang-ladang Perbadanan Kedah Sdn Bhd dan Kedah Communication & Events.

Turut serta mengiringi Sanusi dan Ahmad Yahya ialah Ahli Dewan Undangan Bukit Lada YB Ahmad Izzat Mohamad Shauki dan Pegawai Khas Belia Ustaz Rusli Azmi.

Dewan Pemuda PAS Kedah Buat Laporan SPRM Berhubung Isu Air

http://www.harakahdaily.net/v2/images/stories/ahmad_ketuapkedah.jpg

ALOR SETAR: Dewan Pemuda Pas Kedah pada Isnin membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan berlaku penyelewengan berkaitan isu bekalan air di negeri ini.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kedah Ahmad Yahya berkata laporan itu dibuat adalah atas inisiatif pergerakan itu dan bukan kerana arahan daripada mana-mana pihak.

"Kami dah buat laporan rasmi tentang penyelewengan isu air seperti mana yang disiarkan media sebelum ini dan kita serah sepenuhnya kepada SPRM untuk menjalankan siasatan," katanya ketika ditemui pemberita di sini Isnin.

Turut hadir Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor, Pegawai Khas Menteri Besar Rosli Azmi dan Anggota Dewan Undangan Bukit Lada, Ahmad Izzat Shauki.

Ahmad berkata laporan sebanyak dua muka surat itu diserahkan terus kepada Pengarah SPRM Kedah Datuk Idrus Jaafar di pejabatnya kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Baru-baru ini Idrus meminta kerajaan negeri Kedah atau mana-mana pihak yang mempunyai maklumat mengenai apa yang didakwa sebagai penyelewengan berhubung isu air di negeri itu supaya membuat laporan.

Beliau dilaporkan berkata tanpa maklumat lengkap pihaknya tidak boleh menjalankan siasatan kerana kenyataan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak mengenai perkara itu menerusi media adalah terlalu umum.

Sebelum itu, Azizan mendedahkan pihaknya sudah mengenal pasti banyak penyelewengan yang berlaku ketika pemerintahan Barisan Nasional membabitkan isu air dan setiap dakwaan adalah berasaskan fakta serta rekod dan beliau menyerahkan kepada SPRM untuk menyiasatnya. - BERNAMA

Ayid: Kita tungngu bila pula UMNO nak buat laporan atau BERDEMO seperti yang di buat oleh PAS

http://kedahlanie.blogspot.com

Satu dubur tentukan masa depan Malaysia

Saya tidak menganggap rakyat Malaysia memerlukan drama politik sebegini, sama ada sebagai hiburan untuk meredakan tekanan hidup harian, mahupun sebagai rancangan realiti untuk meningkatkan pengetahuan seks masyarakat umum merentasi sempadan umur.

Saya tidak pasti apakah kesudahannya, malah saya lebih mencurigai apakah ia mempunyai kesudahan. Saya tidak tahu sama ada benar atau mampu Anwar Ibrahim melakukannya, saya juga tidak berminat sama ada Saiful Bukhari Azlan mencuci duburnya, bahkan saya tidak pasti versi akuan bersumpah (SD) Rahimi Osman (gambar kiri, kedua dari kiri) manakah yang ditandatanganinya tanpa paksaan.

Apa yang pasti, dubur Saiful Bukhari Azlan akan terus dijadikan tumpuan satu Malaysia, malah satu dunia. Ruang dada akhbar akan sarat dengan berita pendedahan demi pendedahan untuk menghakis dan menggoyah keyakinan rakyat terhadap Anwar Ibrahim; bekas rakan seperjuangannya akan tampil seorang demi seorang untuk membongkar "wajah sebenar" Anwar, dan ruang rencana akan menyiarkan artikel demi artikel untuk mengupas, menganalisa, malah meramalkan masa depan Anwar Ibrahim, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pakatan Rakyat (PR) - yang sudah tentu akan hancur dan ranap dalam masa terdekat, kononnya.

Jelas, ini kes politik

Saya menghormati proses perbicaraan mahkamah yang sedang berlangsung, malah untuk mendukung prinsip keadilan saya terpaksa menghormati juga mereka yang berhempas-pulas menegakkan keadilan, kononnya, untuk Saiful Bukhari Azlan. Namun demikian, segala-gala ini gagal mengubah hakikat bahawa Kes Sodomi II ini merupakan kes politik.

Dari segi undang-undang, Anwar Ibrahim didakwa di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan - kesalahan melakukan hubungan seks di luar tabii yang melibatkan dua pihak secara sukarela. Dengan kata lain, Saiful Bukhari Azlan perlu tampil sebagai tertuduh bersama Anwar, dan bukannya pengadu yang memberi keterangan - seandainya mengikut Seksyen 377B.

Namun demikian, Saiful mendakwa dirinya diliwat tanpa kerelaan sejak awal lagi. Jadi, Anwar seharusnya didakwa di bawah Seksyen 377C, iaitu hubungan seks di luar tabii secara paksaan - barulah Saiful boleh tampil ke mahkamah sebagai "pengadu". Apa yang berlaku kini memperlihatkan kontradiksi yang ketara antara pertuduhan dengan keterangan pengadu.

Justeru itu, sukar untuk kerajaan Najib Abdul Razak meyakinkan rakyat bahawa sistem kehakiman profesional dan bebas ketika membicarakan Kes Sodomi II ini. Malah, tidak mungkin ia sekadar "kes jenayah" biasa, seandainya dilihat kepada pendekatan lidah UMNO, Utusan Malaysia membuat liputan berita ini.

Liputan luas diberikan kepada kandungan soal-jawab dalam perbicaraan mahkamah. Malah, perbincangan isu ini dilanjutkan dengan wawancara bersama bekas pemimpin PKR, yang menyindir agar "Anwar tidak perlu takut", sambil mempertikaikan "Kenapa mahu tangguh perbicaraan kalau tidak bersalah?" Kemudian bekas orang kanan tampil memohon maaf, "Kerana membela Anwar Ibrahim dalam kes liwat pertamanya". Sumpah-seranahnya bagaikan ludah ke langit, dan jatuh bagaikan hujan kebetulan ketika menjelang pilihan raya kecil.MerdekaReview -Baca selanjutnya

:AYAQ: Bila Ahli-ahli PAS berdemo bantah tindakan Kerajaan Negeri pimpinan PAS?Pelik tapi benar..! Hanya di Kedah. Anda tak perlu membetulkan cermin mata atau kanta sesentuh dimata anda. Apa yang tertera diskrin komputer bukanya ‘typing error’, semua benar dan benar belaka.

101010, pada tarikh yang unik, terjadi satu peristiwa yang juga unik. Walaupun bukan kali pertama, tapi yang kali ini ada keunikannya yang tersendiri.

Satu demotrasi membantah kenaikan tarif ayaq yang sedang hangat diperdebatkan di Kedah mutakhir ini telah berlangsung dengan aman dihadapan Wisma Darul Aman, pusat pentadbiran Kerajaan Negeri yang turut menempatkan pejabat YAB Menteri Besar dan para Exco.

Antara keunikan yang dilihat, demotrasi ini dianjurkan dan dipimpin serta dihadiri oleh ahli-ahli PAS Kedah sendiri. Lebih unik lagi, apa yang tertera dikain-kain pemidang yang dibawa oleh mereka tidak tertumpu hanya kepada berkaitan isu ayaq sahaja. Prasa - prasa kata yang mengecam dan mempertikai kepimpinan YAB Menteri Besar lebih ketara. Lihat disini http://pelantaqhujah.blogspot.com

Kata IBNU QAYYIM " apabila manusia meninggalkan sebahagian hukum yang terdapat di dalam AlQuran secara lalai atau alpa maka pasti akan terjadi perkelahian dan perpecahan sesama mereka "

Kata Saidina Ali " AKAN TERLERAI AKIDAH DARI DALAM DIRI APABILA SI EMPUNYA DIRI TIDAK MENGENALI JAHILIYYAH !! "

Maksud Firman Allah "mengapakah kamu menjadi 2 puak dlm menghadapi gol MUNAFIQIN sedangkan ALLAH menyesatkan mereka melalui perbuatan mereka.

Adakah kamu ingin memberi HIDAYAH kpd orang yg Allah sesatkan. JGN KAMU MENGAMBIL MEREKA SEBAGAI KAWAN SEHINGGALAH MEREKA BERUBAH SIKAP "

Betul, ahli-ahli yang terlibat sudah dikenali ramai dan bukan asing lagi kepada PAS Kedah malah sehingga PAS Pusat juga memakluminya. Walau sekian lama ’kumpulan’ ini yang lebih dikenali sebagai Kelab Veteran PAS Kedah mempertikai kepimpinan PAS Kedah, tiada satu pun tindakan disiplin yang dikenakan kepada mereka.Apakah kerana apa yang dipertikaikan ada kebenaran maka tidak membolehkan mereka dihadapkan Jawatakuasa Disiplin Parti atau apa yang mereka lakukan tidak menyalahi disiplin Parti?

Jika pertikaian mereka mempunyai asas dan kebenaran, mengapa tidak dilakukan perubahan kearah penambaikan kepada kepimpinan PAS Kedah?

PAS Pusat dan ahli-ahli PAS Kedah perlu mengambil perhatian yang serius, jangan ambil mudah. Adakah menunggu ’nasi menjadi bubur’ baru hendak dilakukan sesuatu tindakan?.

Kejadian seumpama ini dalam mana-mana organisasi bukanlah suatu yang sihat. Apatah lagi dalam sesebuah organisasi politik atau gerakan ISLAM. Tindakan seumpama ini boleh disifatkan sebagai suatu ’pengkhianatan’ jika ianya sengaja dilakukan hanya demi kepentingan kelompok atau pun individu tertentu bukan bertujuan untuk kebaikan organisasi yang terlibat.

Tindakan yang diambil oleh 14 AJK Kawasan Pendang yang meletakkan jawatan secara beramai-ramai dilihat lebih bermaruah dan beretika. Itu pun mereka sudah digelar ’Pengkhianat’.

Secara logik, sudah pasti ada sesuatu yang tidak kena dengan kepimpinan PAS Kedah jika kejadian-kejadian yang berlaku diambil perhatian dan dijadikan pertimbangan (termasuk beberapa kejadian yang bersifat dalaman yang tidak didedahkan, akan tetapi semua kepimpinan peringkat negeri amat memakluminya dan juga oleh sebagaian besar kepimpinan peringkat pusat serta kawasan dan cawangan di Kedah)

Apa yang amat menghairankan, kepentingan siapakah atau maslahat jamaei manakah atau maqasid syarie apakah yang cuba dijadikan justifikasi atau perhitungan untuk tidak mengambil tindakan-tindakan yang berkesan untuk menangani permasalahan yang menghimpit?

Janganlah kita meruntuhkan JAHILIYYAH lalu kita bina jahiliyyah baru..kata HASAN ALBANNA "jawablah " kami membawa manusia ke arah ISLAM dan KEBEBASAN ".. tapi kalau kamu disangkal dgn perkataan "yg kamu bawa itu adalah POLITIK !" jawablah dgn cepat " inilah ISLAM dan bagi kami tiada PEMBAHAGIAN ITU "

Mantan 14 AJK Kawasan Pendang wajar dihormati pendirian mereka untuk melepaskan jawatan apabila mendapati diri sudah tidak mampu lagi memikul tanggungjawab dan melaksana amanah kepimpinan ( walaupun tidak 100% tepat).

BACUL, jika seorang pemimpin yang gagal memikul tanggungjawab dan amanah tetapi masih enggan melepaskan jawatan, sebaliknya menggadai kepentingan jamaah/parti dengan tindakan ’play safe’ demi cita-cita politik dan jawatan. ( Salah seorang TPJ telah diamanahkan untuk menyelesai pemasalahan Kawasan Pendang telah tidak melaksanakan amanah, hanya mengutus driver/pembantu sebagai melepaskan ’batuk ditangga’).

Bak kata Imam Syafei " sesiapa yang berbuat sesuatu kerana mementingkan perut maka HARGA DIRINYA hanyalah seumpama najis yang keluar dari perutnya !!"


Dua kejadian terbaru yang mencemar imej PAS tidak lagi boleh dibiarkan begitu sahaja. Tindakan – tindakan yang pro-aktif dan efektif perlu diusahakan disemua peringkat agar keutuhan jamaah/parti terus terpelihara dan membantutkan agenda perjuangan.

’Post Mortem’ atau ’Case Analysis’ mesti dipraktikkan sesegera mungkin. Walak dan thiqah kepada pemimpin bukan bermakna kita harus taksub secara membabi-buta, bukan juga untuk berprasangka cuma ‘hazar’ sebagai tazkirah, pemimpin hanya manusia biasa yang terdedah kepada kesilapan dan hasutan, walaupun dari golongan ‘pewaris nabi’ namun mereka tidaklah ‘maksum’.

Atau PAS samada diperingkat negeri atau pusat mesti mengambil tindakan displin terhadap ’ahli-ahli yang bertindak diluar daripada adab berjemaah’. Jika tidak, percaya sesuatu yang lebih buruk akan kunjung tiba. Ini bukan amaran atau ugutan, tetapi rayuan dan permohonan yang tulus dan ikhlas.

” Jika kita tidak mampu menjadi ’GARAM’ yang menyelamatkan ikan, jangan pula kita jadi ’LALAT’ yang merosakkan ikan”

”Ikan membusuk bermula dari ’KEPALA”

Kepentingan Jamaah/Parti mengatasi lain-lain kepentingan samada kelompok maupun individu. Pemimpin boleh datang dan pergi, Jemaah dan pejuangan wajib diutamakan.

Ayuh..Pemuda...! usah bertakwil lagi, semuanya sudah jelas dan terang. Sejarah telah menukilkan akan peranan dan kemampuan untuk melakukan perubahan. Kamu lah, wahai Pemuda yang disandarkan harapan sebagaimana pesan Imam al-Ghazali; ”Jika ingin melihat masa depan sesebuah bangsa/negara, lihatlah kepada pemuda-pemudanya”

Jangan sampai kita yang mengaku dan berbaiah sebagai pejuang-pejuang Agama Allah (ISLAM) sebaliknya hanya tumang-tumang yang membiak anai-anai dan meruntuhkan Agama Allah (ISLAM).

”Saya pergi ke Paris lantas saya bertemu dengan Islam tanpa Muslim. Saya kembali ke Kaherah saya bertemu Muslim tanpa Islam. – Muhammad Abduh.


BILLYtheKID.
helangkedah.blogspot.com

KedahLanie ::

Sunday, October 10, 2010

Hanya PAS berkuasa jika Pakatan tawan Putrajaya, BN beri Cina amaran.Dr Chua (kiri) bersama dengan PM Najib hari ini. - Gambar oleh Jack Ooi
KUALA LUMPUR, 10 Okt — Pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) hari ini secara terbuka menzahirkan isyarat bahaya di kalangan pengundi Cina dengan menegaskan sebarang sokongan kepada Pakatan Rakyat (PR) hanya akan membuka ruang kepada PAS mengepalai ikatan muda itu.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memberi amaran, meskipun PAS memperlihatkan kesederhanaan parti Islam itu pasti tidak akan mengetepikan “pendirian autokratik Islam” jika PR menguasai Putrajaya.

“Kami merasakan jika Pakatan berkuasa, PAS akan berada di tempat kapten.

“PAS tidak akan melupakan dasar autokratik Islam dan jangan terkejut jika PAS memperoleh kuasa, ia akan kembali keterbelakang,” tegas Dr Chua dalam ucapan dasar presiden MCA pada Perhimpunan Agung Tahunan Ke-57 hari ini.

Dr Chua mendakwa sejak pilihan raya umum 2008, DAP dari PR, yang kelihatan seolah-olah sekedudukan dengan MCA, hanya berjaya dalam membawa sokongan Cina kepada PAS.

“Kami (BN) tidak mendakwa kami adalah kerajaan yang sempurna, tetapi (kami) berharap rakyat Malaysia akan menghalusi dengan mendalam jika mereka meraskaan Pakatan adalah pilihan yang baik,” katanya lagi.

Selain PAS dan DAP, PR dianggotai PKR.

Meskipun mendakwa pakatan mereka adalah konkrit berdasarkan dasar dan platform bersama, kedua-dua PAS dan DAP secara terbuka memperlihatkan perbezaan pendirian berhubung usaha melaksanakan negara Islam.

Sejak beberapa bulan lalu, pemimpin-pemimpin PAS menekankan bahawa mereka kekal dengan pendirian mengadakan undang-undang hudud meskipun DAP memberi amaran mengenai idea tersebut.

Pada perhimpunan MCA hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyertai Dr Chua dengan memberi amaran kepada pengundi Cina bahawa tidak mungkin PAS akan mengubah pendiriannya.

“Dr Chua betul dalam memperingatkan anda bahawa mereka (PAS) tidak menyerah dalam pendirian negara Islam mereka. Dan, saya pasti jika ia dilaksanakan, ia akan mengubah cara hidup anda dan memberi kesan ke atas masyarakat Cina,” kata beliau.

Sehubungan itu, Najib menambah, Pengerusi DAP Karpal Singh serba salah apabila satu ketika dahulu bahawa “melangkah mayat saya” berhubung matlamat PAS.

“Itu sebab Karpal berkata ‘melangkah mayat saya’. Saya tidak bersetuju dengan Karpal dalam kebanyakan masa, tetapi kali ini, beliau betul,” kata Najib dalam ucapan perasmian perhimpunan kali ini yang dihadiri 1,764 perwakilan.

Najib juga menambah, kata-kata Karpal menunjukkan pemimpin itu tidak mempercayai PAS yang menganggotai PR bersama PKR.

Sambil mendakwa kedua-dua parti itu tidak mempercayai antara satu sama lain tetapi seolah-olah memperlihatkan kepercayaan masing-masing Najib berkata, ia satu sandiwara politik.

“Ini adalah sandiwara politik. Kita dalam Barisan Nasional mempercayai satu sama lain. Itu sebabnya kami boleh bekerja sebagai satu pasukan,” kata Najib yang juga Pengerusi BN.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Chua mengarahkan pemimpin-pemimpin MCA di negeri-negeri yang dikuasai PR supaya menggunakan pendekatan ofensif dan bertindak sebagai pembangkang yang kuat untuk mendedahkan segala kelemahan dan kekurangan mereka.

“Pergi dan mendedahkan kekurangan, skandal, salah guna kuasa, penyelewengan dan kelemahan kerajaan-kerajaan itu,” katanya.

“Dan, saya pasti mesti ada banyak (kes),” kata Dr Chua.

Tsunami politik 2008 telah mengurangkan perwakilan MCA di Parlimen daripada 31 kerusi pada 2004 kepada hanya 15 manakala di peringkat Dewan Undangan Negeri pula ia menurun daripada 75 kepada 31 kerusi.

Sementara itu, MCA hari ini menolak cadangan untuk meminda dua artikel dan subartikel perlembagaan parti, selepas gagal memperoleh undi majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk melakukan pindaan itu.

Penolakan itu meleburkan harapan Pemuda MCA untuk memberi peranan dan perwakilan yang lebih besar kepada anggotanya ke perhimpunan agung tahunan parti berkenaan.

Speaker Datuk Yik Phooi Hong berkata hanya 671 atau 63 peratus daripada 1,064 perwakilan yang mengundi, bersetuju untuk meminda artikel dan subartikel itu manakala 392 yang lain menentang dan terdapat satu undi rosak.

Cadangan untuk meminda Artikel 67 dan Sub-Artikel 67.7 serta Artikel 94 dan Subartikel 94.7 bertujuan membolehkan seorang anggota Pemuda MCA dari setiap cawangan dan bahagian untuk menghadiri perhimpunan agung.

Pada masa ini hanya sayap Wanita sahaja dibenarkan berbuat demikian.

The Malaysian Insider

PAS tetap lawan sekalipun Najib calon BN


Hazayani Zakaria
SHAH ALAM, 9 Okt: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, jika Datuk Seri Najib sekalipun menjadi calon Umno di Galas, PAS tetap akan bertanding.

Ianya kerana PAS telah menetapkan pendirian untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil tersebut yang dijadual 4 November ini.

"Kita akan melawan siapa sahaja, kalau Datuk Seri Najib yang bertanding sekalipun kita akan lawan.

"Kita sudah buat keputusan untuk bertanding," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan petugas media berhubung respon Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) hari ini.

Ku Li pagi tadi menjelaskan beliau menerima tawaran sebagai Pengarah Pilihan Raya Galas, namun berhubung calon, beliau belum boleh memberi keputusan.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata beliau tidak mahu menyentuh soal calon Umno kerana itu hak mereka.

Namun bagi PAS beliau berkata, parti itu mengambil kira semua aspek dalam menentukan keberkesanan kempen pada pilihan raya itu nanti.

Ianya termasuk soal isu yang akan dibangkitkan yang dijangka sedikit berbeza dari PRK Manek Urai lalu memandangkan Galas lebih dekat dengan kawasan pekan.

"Dalam isu tempatan sudah tentulah berubah, masyarakatnya berbeza.

"Di Galas ada org asal, Tiong Hua, oleh sebab itu pendekatan, kita ambil kira.

Ditanya soal calon PAS, beliau memberitahu sedang menunggu mesyuarat PAS Kelantan yang akan memutuskannya dalam masa terdekat.

"Kita menunggu mesyuarat PAS Kelantan dalam masa terdekat," katanya.

Beliau sebelum itu melancarkan Briged Dewan Muslimat PAS (Briged Muslimat) di sini.


Wanita Pertama Negara Maju Tidak Mahu Terbabit Dengan Program Rosmah


rosmah_altantuyaSHAH ALAM 9 Okt - Imej isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang dikaitkan dengan pembunuhan kejam wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu serta dakwaan pembabitan beliau terlibat dalam konspirasi terhadap Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyebabkan kebanyakan Wanita Pertama negara maju menjarakkan diri mereka daripada terlibat dalam Sidang Kemuncak First Ladies anjuran beliau.

Malah acara tiga hari bermula Isnin depan hanya dihadiri oleh 20 Wanita Pertama yan.kebanyakannya datang dari 'dunia ketiga'.

Wanita Pertama yang hadir termasuk dari Albania, Afghanistan, Chile, Congo, Gambi Ghana, Guinea Bissau, Iran, Jamaica, Mali, Mauritius, Mozambique, Nigeria, Paraguay, Seychelles, Soerra Leone, Sri Lanka, Sudan dan Zambia

Isteri kepada Datuk Seri Najib Razak itu dikatakan menghina Raja Permaisuri Agung dengan merampas gelaran yang pada sisi Perlembagaan adalah hak Tuanku Nur Zahirah yang selayaknya digelar Wanita Pertama Malaysia.

"Imej beliau di kalangan Wanita Pertama negara Eropah dan Amerika Syarikat sudah tercalar. Mereka tidak mahu dikaitkan dengan beliau yang terpalit dengan bermacam-macam tuduhan yang memalukan negara.

"Yang peliknya bagaimana seorang yang tidak layak memanggil dirinya wanita Pertama atau First Lady dari segi Perlembagaan Persekutuan boleh menganjurkan sidang kemuncak yang mengumpulkan wanita Pertama negara lain walhal beliau sendiri bukan dalam kedudukan itu. Ini amat memalukan imej negara," kata Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Zuraida Kamaruddin ketika dihubungi Suara Keadilan.

Zuraida berkata tindakan Rosmah membelakangkan Tuanku Nur Zahirah dengan 'menyamar' sebagai wanita Pertama adalah sesuatu yang mencerminkan kejelekan peribadi beliau.

Malah lebih memalukan dakwaan Rosmah yang mengaku sebagai Wanita Pertama Malaysia dipertikai bukan sahaja oleh pakar Perlembagaan dan juga rakyat negara tetapi pernah dibahaskan semasa sidamng Parlimen.

Perkara 32 (2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan isterinya" jelas dinyatakan, " Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Memang kita sudah bawa isu ini di dalam Parlimen dan saya sudah pun membahaskan perkara ini pada sidang yang lepas. Jadi kita akan teliti lagi sekali dan saya akan persoalkan mengapa kerajaan boleh berikan peruntukan dana awam untuk sidang kemuncak ini serta apa peranan dan keperluan penganjuran sidang berkenaan?

"Meskipun telah beberapa kali Rosmah mendapat teguran dan kritikan berhubung sikap beliau yang membelakangi Raja Permaisuri Agong dengan menganggap dirinya sebagai Wanita Pertama negara, namun dia tidak pernah peduli dan ambil kira pandangan dan teguran," tegas Zuraida.

Tambah Zuraida, Rosmah juga masih tidak mahu mengambil iktibar daripada teguran terhadap beliau berhubung isu iklan berwarna dua halaman penuh yang memaparkannya di dalam di New York Times pada April lalu.

Iklan tersebut menyebut ucapan tahniah kepada 'Rosmah Mansor, Wanita Pertama Malaysia' kerana menerima anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

Apa yang menyedihkan kata Zuraida, Perdana Menteri juga menidakkan peruntukan Perlembagaan sambil menyokong Rosmah mengguna gelaran itu dengan mengatakan, 'Wanita Pertama tidak semestinya adalah Permaisuri'.

"Saya nak tanya Najib, nombor satu tu apa, kalau hanya setakat inilah pengetahuan beliau, dia kena belajar balik ilmu kira-kira," sindir beliau

"Ini jelas menampakkan Rosmah tidak menghirau dan menghormati Perlembagaan sedangkan di negara kita memang tidak pernah wujud istilah 'Wanita Pertama'.

"Malangnya apabila Najib dan Rosmah menguasai pentadbiran negara, mereka guna istilah ini dalam negara yang berkonsepkan Raja Berpelembagaan. Mereka tidak ada mengetahui sejarah negara dan tidak peduli kepentingan Perlembagaan," ujar Zuraida lagi.

Sidang kemuncak itu akan membincangkan perancangan secara bersama mengenai agenda memperkasakan kanak-kanak yang akan menjadi pemimpin masa hadapan.Yusuf Nor kalau marah sama PAS jangan kaitkan dengan orang buta.


Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Yusof Nor menyifatkan pemimpin PAS sebagai “orang buta” yang kononnya tidak memahami corak pentadbiran badan berkanun itu.


Yusuf Nor menyatakan pemimpin PAS hanya melihat peristiwa yang berlaku itu dari satu sudut sahaja.


“Bila berlaku masalah mereka hanya melihat dari satu sudut, mereka tidak lihat secara keseluruhan pentadbiran Felda".kata Yusuf Nor ,Pengerusi Felda seperti dipetik melalui laman portal.


Kita lihat kata-kata Yusuf Nor yang menghina orang buta.


“Kalau orang buta jumpa orang buta, mereka akan kata diri mereka dizalimi kerana dilahirkan buta. Ini adalah percakapan antara orang buta."kata Yusuf Nor melalui laman portal malaysian insider.


“Tapi kalau orang buta itu diberikan peluang untuk melihat dunia, mereka akan faham kenapa mereka dibutakan. Jadi pemimpin PAS macam inilah,” katanya.


Yusuf Nor jika ingin membidas PAS pun tidak perlulah buat perumpamaan dengan orang buta.


Setahu kita orang yang cacat penglihatan ini mereka redho dengan kehidupan mereka.Mereka tidak menyalahkan Allah s.w.t.

sisibukit.blogspot.com

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak