Saturday, August 1, 2009

Dataran Merdeka?
Dataran Merdeka?
11:40 Gas pemedih mata ditembak di Dataran Merdeka. Namun demikian, dilaporkan tiada orang awam berhimpun di situ. Ini menyebabkan beberapa anggota polis terpaksa melarikan diri sambil menutup hidung....HAHAHAHA
03:00 DS Nizar Jamaluddin ada di Dataran Merdeka menurut Mkini.


Sogo
12:10 Seorang protester ber T-shirt merah ditangkap berhampiran SOGO.Ini menjadikan ada 2 tahanan di dalam trak polis.

11:46 Gas pemedih mata yang dilepaskan menyebabkan orang ramai mengelak daripada berada di Jln utama.

11:44 Gas pemedih mata dilepaskan!! Daripada Jln TAR di antara Dataran and jalan utama ke SOGO.
01.20 Tiga lelaki berpakaian T-Shirt anti-ISA dan seorang perempuan di sekitar SOGO. Jalan ke Jln TAR ditutup. Lebih ramai yang berkumpul, kira-kira 1000.
02.20 Gas pemedih mata telah ditembak!, tetapi tiada asap. Kumpulan penunjuk perasaan tidak berganjak. Jumlah penunjuk perasaan dianggarkan lebih kurang 7000 orang.
02.30 Kumpulan penunjuk perasaan berada diantaran SOGO dan Kompleks Pertama bersama Salahuddin.
02:45 DS Anwar Ibrahim sudah tiba di Kompleks Pertama.
02:53 KL berubah rupa menjadi seolah-olah medan peperangan selepas Polis melancarkan gas pemedih mata, dan mengejar penyokong GMI ke dalam Pertama compleks & kedai-kedai.
03:00 Anwar, Kit Siang dan Salahuddin Ayub berada di Pertama Complex sekarang!!Masjid Jamek
11:40 Pergerakan di sekitar Masjid jamek terkawal, beberapa SB yang berpakaian seperti orang awam menyamar sebagai antara peserta demonstrasi GMI. Namun begitu kumpulan ini mudah dikenali oleh peserta demonstrasi SEBENAR.

12:15 Polis meneruskan tangkapan di Stesen LRT Masjid Jamek ,menjadikan jumlah yang ditahan adalah 60 orang.
12:33 Tian Chua dan kumpulannya bertambah di sini.
12:44 Seorang Peguam Puspawati, ahli Suaram Secretariat ditahan oleh pihak polis. Walau bagaimanapun Polis membebaskan beliau setelah berbincang dengan teman-temannya.
01:15 21 orang ditahan setakat ini di CM. Sorang lelaki memakai ves PAS dan T-Shirt anti-ISA adalah yang terkini ditangkap.

01:26 Pegawai Polis Mohd Nor memberi amaran terakhir kepada penunjuk perasaan untuk bersurai dalam masa 15 minit!!

01:28 Daripada sumber maklumat rakan Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Ampang sudah ditahan.

02:20 Kumpulan penunjuk perasaan telah bergerak ke SOGO.

02:30 Gas pemedih mata telah ditembak! Kumpulan penunjuk perasaan berpecah dan ada yang berlari ke arah Bank Negara

157 ditahan hingga 1.30 ptg


157 ditahan sehingga 1.30 ptg!!

Jalan Dang Wangi ditutup!!
Jalan Raja Laut ditutup!!
Laluan ke Dataran Merdeka ditutup!!

TERKINI!! Perhimpunan Mansuhkan ISA


TERKINI!! Perhimpunan Mansuhkan ISA (KLIK Refresh)

Anwar telah berkumpul bersama Lim Kit Siang. Orang ramai melaungkan "Reformasi", "Hidup Rakyat" dan "Allahu Akbbar".
Polis telah menembak air asid kepada kumpulan yang disertai Anwar Ibrahim

H1N1 Satu Ujian AllahAllah s.w.t telah berfirman dalam al-Quran surah at-Taubah ayat 51 yang bermaksud:
" Katakanlah: Tiada akan menimpa kami, selain dari apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dia pelindung kami dan hendaklah orang-orang yang beriman itu mempercayakan dirinya kepada Allah."
Kita sebagai hamba Allah mestilah menyedari bahawa tiada kuasa yang melebihi kuasa Allah. Sebagai hamba Allah kita sepatutnya menerima segala ketentuan dan hukum-hakam Allah tanpa sebarang bicara. Apabila manusia tidak mempedulikan hukum Allah s.w.t maka Allah akan menghantar ujian-Nya atau bala' sebagai peringatan kepada hambanya bahawa Ia maha berkuasa, ini kerana manusia sekarang seolah-olah tidak mengenali dan menghiraukan suruhan dan larangan Allah s.w.t. Oleh itu Allah menghantar bala'-Nya kepada manusia sebagaimana yang telah berlaku kepada kaum-kaum yang sebelum kita. Allah s.w.t telah menghantar banjir kepada kaum Nabi Nuh, Diterbalik bumi kepada kaum Nabi Luth , telah tenggelamkan Firaun ke dalam laut begitu juga telah menghantar sunami, jerebu, JE, H5N1, Denggi, AIDS,H1N1 dan lain- lain kepada umat Nabi Muhammad s.a.w sebagai peringatan. Kembalilah kita kepada Allah s.w.t iaitu dengan mengamalkan al-Quran dan as-Sunnah secara holistik bukan separuh-separuh sahaja nescaya kita akan selamat dunia dan akhirat . Yakinlah.......

Tujuan Allah Menurunkan Bala':

* Untuk menghapuskan atau mengkaffarahkan dosa hamba-Nya.

* Untuk menganugerahkan pahala yang banyak kepada hamba-Nya yang bersabar.

* Untuk mengangkat darjat hambanya yang redha dengan ujian-Nya.

* Untuk memberi peringatan kepada hamba-Nya yang leka dan lalai.

* Untuk membalas kejahatan dan kezaliman yang telah dilakukan oleh hamba-Nya.

By Saidi

Friday, July 31, 2009

Kesal Mufti Perak tidak haramkan ISA

Johari Jaafar
Fri | Jul 31, 09 | 11:39:34 am MYT

IPOH, 31 Julai (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) kecewa dengan kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria kerana masih tidak menolak bahawa perlaksanaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah digubal pada tahun 1960 dan yang masih dijalankan selama 49 tahun adalah lebih zalim dan perlu diharamkan.

Demikian ditegaskan Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Perak, Mohd Akmal Kamarudin dalam kenyataan media Pemuda PAS Perak hari ini.

Menurutnya, Pemuda PAS mencabar Tan Sri Harussani dan juga Majlis Fatwa Kebangsaan serta Mufti seluruh negeri supaya mengeluarkan fatwa tentang Akta ISA ini yang telah banyak menzalimi rakyat kerana telah menghukum tanpa membicarakannya dan ianya salah disisi Agama Islam.

"Persoalan yang sepatutnya timbul adalah kezaliman Akta ISA yang telah diamalkan itu, bukannya membantah Akta ISA itu sebagai yang haram, perkara yang penting sekarang ini adalah mengapa kezaliman ini masih diteruskan?," jelasnya.

Pemuda PAS Negeri Perak katanya ingin mempertegaskan di sini bahawa usaha untuk menghapuskan kezaliman mesti ditegakkan, himpunan sebagai protes untuk memastikan seluruh rakyat akan hidup aman tanpa kezaliman yang telah dibuat oleh kerajaan akan diselamatkan.

Oleh itu kata Akmal, Pemuda PAS Perak menyeru seluruh rakyat yang membantah kezaliman mesti tampil untuk nyatakan kebenaran kerana menyahut seruan Nabi SAW "Jihad yang paling afdhal ialah perkataan benar di hadapan pemerintah yang zalim" bukan perkataan yang berani di hadapan rakyat yang ditindas. - azm _

MAKLUMAN PERGERAKAN HIMPUNAN AMAN MANSUHKAN ISA PADA 01 OGOS 2009

Kenyataan Media (29 Julai 2009)

1. Bagi melancarkan Himpunan Aman Mansuhkan ISA pada 01 Ogos 2009, Sekretariat Himpunan Aman Mansuhkan ISA mengumumkan tempat berhimpun dan pergerakan himpunan seperti berikut:

Tempat berhimpun dan negeri-negeri berkaitan:

a. Sogo:
Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak

b. Masjid Jame’ Kuala Lumpur:
Kelantan, Terengganu, Pahang dan Wilayah Persekutuan

c. Masjid Negara:
Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Selangor.

Peserta-peserta himpunan aman dikehendaki berkumpul mengikut negeri masing-masing

2. Perarakan ke Istana Negara akan dimulakan tepat jam 2 petang untuk menyerahkan Deklarasi Rakyat membantah undang-undang zalim ISA

3. Semua peserta dikehendaki mengikut arahan pihak keselamatan (JABATAN AMAL) yang berpakaian merah

4. Peserta digalakkan masuk awal ke Bandaraya Kuala Lumpur dengan meggunakan kenderaan awam untuk mengelakkan kesesakan

Sekian,

KAMARUZAMAN BIN MOHAMAD
Timbalan Pengarah Himpunan Mansuh ISA,
Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat.

sumber, dppwp

JANGANLAH ADA LAGI SEMACAM INI DI BULAN RAMADAN YANG MENDATANG NANTI


SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA

Haram Berdemontrasi...Fatwa Terkini Ulamak UmnoKUALA LUMPUR: Islam mengharamkan umatnya menganjur atau menyertai aktiviti yang boleh menjejaskan keselamatan negara seperti perhimpunan haram bagi mendesak kerajaan menghapuskan dan mengekalkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di ibu negara, Sabtu ini.

Pelbagai pihak termasuk menteri berkaitan, mufti dan ulama menyifatkan berdosa bagi mereka yang terbabit secara langsung dalam perhimpunan itu kerana jelas bertentangan dengan Islam kerana boleh mencetuskan ketegangan dan huru-hara.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mashitah Ibrahim, berkata Islam tidak menggalakkan mana-mana umatnya untuk menyertai dan menganjurkan majlis yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada masyarakat.

Sementara itu, Mufti Perak, Harussani Zakaria, berkata jika perhimpunan yang boleh mendatangkan huru hara, maka adalah haram mana-mana pihak untuk menyertainya apatah lagi perhimpunan itu tidak mendapat kebenaran pihak berkuasa. - Ngangkubai

Thursday, July 30, 2009

ALLAH S.W.T TELAH MERAHSIAKAN BEBERAPA PERKARA KEPADA HAMBANYAAllah s.w.t telah merahsiakan beberapa perkara kepada hambaNya.

* Allah s.w.t merahsiakan keredhan-Nya kepada hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan kemurkaan-Nya kepada hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan pengabulan-Nya terhadap doa hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan malam al-Qadar kepada hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan wali dalam kalangan hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan umur hamba-Nya.

* Allah s.w.t merahsiakan solat wusta kepada hamba-Nya

Posted by saidi

TG NIK AZIZ TIDAK AKAN TARIK BALIK"PERGI JAHANAM UMNO"KETEREH - Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak akan menarik kenyataannya sebelum ini yang menyebut 'pergi jahanamlah dengan Umno' kerana ia dianggap wajar.

Menteri Besar Kelantan berkata, pemimpin Umno kelihatan kalut dengan kenyataan itu tanpa memikirkan tindakan pemimpin parti itu sendiri yang mencerminkan perkara tersebut.

"Umno langsung tidak pernah fikir ketika pemimpin parti itu memburukkan nama saya sebelum ini.

"Namun setelah pemimpin mereka ditegur sedikit riuh rendah jadinya," katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada 215 mangsa ribut di Kampung Buloh Poh dan Kampung Lancang petang tadi.

Beberapa pemimpin Umno termasuk Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Dr Awang Adek Hussin sebelum ini dilaporkan kesal dengan kenyataan Mursyidul Am PAS berkaitan isu terbabit.

"Takkan saya mengeluarkan kenyataan yang agak keras tanpa sebarang sebab," ujarnya.

Beliau turut mempersoalkan kenyataan pemimpin Umno yang mendakwa seorang tok guru yang bergelar ulama tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Siapa ajar tok guru tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan sedemikian sedangkan Allah sendiri dalam al-Quran menyumpah manusia macam binatang.

"Ada juga ayat di mana Allah mengumpamakan manusia ini pekak, tuli, buta.

"Jadi sekiranya ada orang menghina kita, kita senyap tak berbuat apa-apa itu bukan merendah diri, tetapi menghina diri sendiri," tambahnya.
Posted by Love Perak at Wednesday, July 29, 2009

Wednesday, July 29, 2009

MAJLIS FATWA KEBANGSAAN KENA KELUARKAN FATWA ISA


Majlis Fatwa Kebangsaan Kena Keluarkan Fatwa Isa

Majlis Fatwa Kebangsaan perlu mengeluarkan fatwa mengenai ISA. Ini kerana isu ini telah berulang kali diminta oleh Umat Islam agar dilihat di sudut agama. Namun fatwa itu hendaklah adil, bebas dari keterikatan dengan mana-mana pihak, dibahaskan secara saksama dengan kehadiran pakar perundangan, pihak berkuasa dan mangsa. Juga ahli-ahli politik yang bersetuju dan yang membantah perlu dijemput memberikan pandangan.

Penilaian adil perlu untuk panduan kerajaan. Malanglah jika isu-isu pinggiran dibincangkan sedangkan isu-isu besar yang membabitkan kepentingan umat ditinggalkan. Majlis Fatwa Kebangsaan menggunakan wang awam, maka pastikan faedahnya balik kepada awam secara jelas. Mesyuarat yang biasanya berlangsung di hotel-hotel yang hebat itu perlu mengeluarkan pandangan-pandangan yang hebat untuk kemaslahatan umum.

Hari ini rakyat berbagai pendapat tentang ISA, berikan pandangan para mufti pula. Masakan mungkin mereka tidak peka, sedangkan semua rakyat berbicara. Saya secara peribadi semasa menjadi mufti telah mengeluarkan pandangan dalam Bulan Ramadhan lepas di Perlis, Kelantan, Kuala Lumpur dan berbagai tempat. Media tempatan telah berulang kali menyiarkannya. Kali ini kita menuntut pandangan rasmi agensi agama kerajaan pusat pula.

- Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, Lampeter, UK.
Sumber: http://drmaza.com/

Tuesday, July 28, 2009

PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA

)

Antara Perkara Yang Membatalkan Puasa Ialah:

* Makan atau minum dengan sengaja.

* Muntah dengan sengaja.

* Bersetubuh pada siang hari dengan sengaja.

* Keluar haid atau nifas atau bersalin.

* Gila walaupun seketika.

* Pengsan atau pitam yang berpanjangan.

* Keluar mani dengan sengaja yakni bukan kerana mimpi.

* Murtad yakni keluar dari agama Islam.

* Memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja.

* Berniat membatalkan puasa pada siang hari

Pemimpin Umno umpama Majnun gilakan Laila - Nik Aziz


KOTA BHARU, 27 Julai (Hrkh) - Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Inilah perasaan yang menimpa pemimpin Umno sekarang apabila sedaya upaya berusaha menjalinkan hubungan dengan PAS
Sedangkan ia tidak lebih seperti bertepuk sebelah tangan.

"Saya pun tak faham kenapa perkara ini boleh berlaku, macam cerita Majnun pula apabila seorang pengembala kambing berhajat untuk mengahwini anak raja.

"Macam-macam kerenah yang dibuat oleh Majnun sehingga pada suatu hari dia duduk seorang diri di bawah pokok sementara menunggu kambing sedang makan rumput, Majnun bercakap seorang diri.

"Apabila kawan dia tanya kamu bercakap dengan siapa, lalu Majnun menjawab, saya sedang bercakap Laila, seorang anak raja.

"Macamana seorang pengembala kambing mahu mengahwini anak raja. Mahu tidak mahu dia menulis nama Laila atas pasir. Dia tulis nama Laila lalu dia baca sendiri berulang kali.

"Kawan dia bertanya lagi, kamu bercakap dengan siapa, lalu dia jawab lagi dengan Laila. Mana Laila, kawan dia tanya, ini� Majnun menunjukkan nama Laila yang dia tulis di atas pasir," katanya Menteri Besar Kelantan ketika ditemui di pejabatnya hari ini.

Sebelum ini pemimpin Umno beriya-iya benar mahu mengadakan kerjasama dengan PAS kononnya untuk perpaduan orang Melayu.

Impian itu dicetus semula pemimpin Umno ekoran kenyataan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta kerajaan pusat memberi kerjasama penuh kepada kerajaan negeri dan melupakan sengketa politik.

Ekoran itu Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata, Umno akan membincangkan perkara tersebut dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno Jumaat ini.

Sebelum ini Umno amat mengharapkan perpaduan Umno dan PAS dijalin semula selepas idea kerajaan perpaduan yang dicetus ditarik balik.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, apa yang berlaku terhadap Umno sekarang hampir serupa kisah dengan Majnun yang tetap berkeras mahu berkahwin dengan anak raja.

"Walaupun dia tak dapat kahwin dengan anak raja, tetapi sekurang-kurangnya dia boleh menulis nama Laila dan bercakap dengan Laila seorang diri," katanya.

Beliau juga mempertikaikan laporan akhbar mengenai isu tersebut kerana apa yang disentuhnya sebelum ini hanya berkaitan hubungan kerajaan negeri dan pusat, bukan berkaitan parti.

Katanya akhbar menyebut mengenai perkara itu, namun beliau tidak tahu menahu pun tentang perkara tersebut.

"Sepatutnya perkara yang melibatkan saya kena tanya saya dulu. Orang lain tidak ada hak untuk menjadi jurubahasa kepada saya.

"Saya tidak pernah sebut lupakan perkataan sengketa lama. Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan sebegitu sebagaimana yang disiarkan sebuah akhbar harian baru-baru ini.

"Tuan-tuan boleh check balik semula record pertemuan antara saya dengan Dato' Mustapa Mohamed di Kuala Lumpur sempena Fiesta Kelantan yang dianjurkan oleh sebuah syarikat baru-baru ini," ujarnya. - mj_

Salmah Mat Husain
Mon | Jul 27, 09 | 6:26:09 pm MYT

Monday, July 27, 2009

ADAB-ADAB PUASA
Seseorang yang berpuasa seharusnya menjaga adab-adab puasa supaya puasanya akan meninggalkan kesan yang baik kepada dirinya. Antara adab-adab yang perlu dijaga ialah:

* Menjauhkan diri dari segala yang merosakkan puasa seperti mengumpat, mencela, memaki hamun, berdusta dan lain-lain lagi.

* Mengurangkan makan dan minum ketika berbuka dan bersahur. Puasa seseorang itu tidak memberi erti sekiranya tabiat tamak dan rakus masih diamalkan semasa melakukan puasa.

* Mengurangkan tidur terutamanya di siang hari supaya segala keletihan dan kepenatan berpuasa dapat dirasai dan dihayati sehingga falsafah ibadah puasa itu dapat direalisasikan.

* Menahan diri dari melakukan kerja-kerja hina yang bertentangan dengan hukum Allah s.w.t seperti mencuri, melihat filem lucah dan sebagainya yang membawa kepada kurangnya pahala puasa.

* Mengenangkan bencana yang amat dahsyat di hari akhirat nanti.

* Sentiasa mengharapkan agar Allah s.w.t menerima ibadah puasa yang telah dilakukan, dengan itu ia perlu melakukan dengan cara yang betul dan bersungguh-sungguh

Posted by Saidi

Sunday, July 26, 2009

PERASMIAH MARKAS PAS CWG TAMAN KINTA OLEH US IDRIS HJ AHMAD

RUKUN PUASA
Rukun Puasa ada dua sahaja:

* Berniat pada tiap-tiap malam sepanjang bulan Ramadhan , kerana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud : " Sesiapa yang tidakl berniat puasa sebelum fajar, maka tiada puasa baginya."

Niat Puasa : " Sahaja aku puasa sebulan bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala."
Atau " Sahaja aku berpuasa esok hari fardhu bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala."

* Menahan diri dari segala perkara yang membatalkan puasa dan pahala puasa bermula dari terbit fajar sehingga terbenam matahari,kerana perintah dari Allah s.w.t sebagaiman firman-Nya dalam surah al-Baqarah ayat 187 yang bermaksud : "Dan makan

serta minumlah kamu sehingga nyata kepadamu benang putih dari benang hitam yakni fajar

Posted by saidi on Saturday, July 25, 2009

Nizar pegang lilin bising, najib pegang pelita pulak?

PERASMIAN MARKAS PAS CWG TAMAN KINTA OLEH US IDRIS AHMADMaka terlerailah sudah yang tersirat dan tersurat selama ini Apabila PAS cwng Taman Kinta Gopeng telah di rasmikan oleh Us Idris Hj Ahmad Ketua Penerangan PAS Pusat. Acara tersebut di lakukan bersama-sama Ahli Parlimen dan Adun Teja, sebaik sahaja Us Idris habis memberikan ceramah beliau.

Ayid>- Menang Jangan Sombong, Kalah Jangan Merajok

CKG BAD TURUT HADIR UNTUK MENYAMPAIKAN CERAMAH BELIAUWalaupun pehak penganjur tidak dapat untuk mengadakan pentas ceramah yang seleas kepada penceramah-penceramah akan tetapi penganjur dapat dapat memanggil penceramah jemputan yang cukup mantap yang dapat mengupas isu-isu semasa dengan bernas

AHLI PARLIMAN DAN ADUN TEJA
AHLI PARLIMEN TEJA DAN ADUN TEJA SEDANG MENYAMPAIKAN CERAMAH MASING-MASING

GAMBAR-GAMBAR CERAMAH ISU SEMASA DI TAMAN KINTA GOPENG PK
Pengunjung berbilang kaum datang untuk mendengar ceramah. Walaupun kerjaan
mereka telah di tumbangkan oleh UBN. Mereka masih lagi beranggapan Pakataan Rayat
masih kerajaan yang sah

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak