Saturday, June 23, 2012

Penahanan 11 tahun di bawah ISA: Sew Lan tidak kesal

Kami gagal bayangkan, makcik tua yang kurus, berdiri di depan kami sebagai seorang penjual bunga, adalah orang kuat Parti Buruh pada setengah abad yang lalu.

Siew Sew Lan (gambar kiri), satu nama yang kian dilupai.  Beliau berasal dari akar umbi.  Setelah bebas dari kem tahanan, beliau kembali semula ke akar umbi.  Siew begitu tenang ketika mengimbas pengalaman silam dirinya, bagai mengisahkan cerita orang lain.  Namun, jalan yang diharunginya, sarat dengan pengorbanan dirinya.

Siew menyumbang segala yang terbaik dalam zaman keremajaan dirinya kepada revolusi sayap kiri.  Selepas peristiwa 13 Mei 1969, beliau ditangkap di bawah ISA, dan ditahan selama 11 tahun.  Dalam tempoh 11 tahun ini, kami cuba membayangkan keperitan yang menyeksa dirinya.  Tapi Siew tidak mengadu kesengsaraannya, sebaliknya dengan bersahaja berkata, "Saya sangat sibuk semasa dalam penjara.  Banyak kerja yang perlu saya habiskan."

Ketika ditanya sama ada beliau merindu sesuatu ketika dalam penjara, beliau menjawab, "Tak ada rindu.  Sayalah yang paling tak rindu."

Sememangnya beliaulah yang paling tidak terikat dengan kerinduan.  Siew kehilangan ibu pada usia 13 tahun.  Bapanya berkahwin kemudiannya.  Siew membawa empat orang adik untuk hidup secara berdikari.  Oleh kerana kemiskinan, Siew tidak pernah ke sekolah.  Beliau bekerja untuk menyara hidup keluarganya sejak usia belasan tahun, bekerja sebagai penoreh getah.  Oleh kerana upah yang diperolehi terlalu rendah untuk menyara hidupnya, maka Siew mengambil risiko untuk mencuri getah yang dimiliki "kapitalis asing".

Curi getah untuk sara hidup

Siew seorang gadis pergi menoreh getah bersama beberapa orang pemuda.  Siew curi getah pada sebelah malam.  Siew melalui landasan keretapi, tanah perkuburan, memikul getah yang beratnya berkilo-kilo ke rumah.  Demikianlah caranya membesarkan adik-adiknya.  Itu juga punca kesakitan pada pinggangnya.  Dah rosak ditekan, gagal diperbaiki lagi, kata doktor.

Siew pernah melalui hari-hari yang paling miskin, membuatkannya amat berani ketika itu.  Apabila melalui tanah perkuburan selepas mencuri getah, Siew akan berjalan di depan, dengan lantang menjerit, "Bagi laluan... Jangan panjangkan kaki kau ke sini.  Hantu miskin akan memijak hingga kaki kau patah."  Orang yang sepasukan dengannya bertanya, "Mengapa kau jerit si hantu miskin?"  Siew menjawab, "Apa-apapun hantu akan takut pada hantu miskin.  Mampuslah sesiapa yang bertemu dengan si hantu miskin.  (Hantu miskin) tak takut apa-apa..."

Maka si hantu miskin ini dengan keberanian yang ada, menyandang jawatan Pengerusi Parti Buruh Bahagian Kepong, pada usia 22 tahun.  Pada usia 30 tahun, Siew mencetuskan sesuatu yang menggemparkan.  Beliau melanggar perintah polis, merebut mayat rakan seperjuangannya, Lim Soon Seng yang ditembak mati oleh polis.  Siew percaya bahawa kejadian inilah yang menjurus kepada penahanan dirinya di bawah ISA selepas 13 Mei 1969.

Pengerusi Bahagian Kepong


Dalam satu temuramah bersama MerdekaReview, Siew Sew Lan mengimbas, ketika pilihan raya pada tahun 1955, Parti Buruh hanya meletakkan dua orang calon di seluruh Tanah Malaya.  Salah seorang bertanding di Kepong.  Ketika kempen pilihan raya, MCA menayangkan filem, dan Parti Buruh pula menarik undi dengan nyanyian dan ceramah.  Siew hadir kedua-dua rapat umum yang diadakan kedua-dua parti politik.

Ketika mendengar pemidato Parti Buruh merungkaikan manifestonya bagaimana sumber negara diagih, Siew menganggap orang miskin ada harapan.  Siew amat mengidamkan masyarakat sebegini.  Beliau yang terpukau dengan rapat umum, terikut-ikut untuk berlakon bagai pemidato ketika menoreh getah - meniru gelagat pemidato dari Parti Buruh mahupun MCA.

Kemudiannya, Parti Buruh Bahagian Kepong mengadakan aktiviti Hari Wanita pada 8 Mac.  Siew dipilih untuk berucap mewakili kaum wanita.  Pada malam itu, buat pertama kali Siew naik ke pentas dan berucap di depan ratusan orang.

Pada tahun 1961, Pengerusi Parti Buruh Bahagian Kepong berpindah dari Kepong, maka Siew Sew Lan yang mampu berpidato diangkat untuk menyandang jawatan Pengerusi Parti Buruh Bahagian Kepong.

Siew mengerah tenaga massa untuk membina jambatan, memperbaiki jalan, menderma untuk warga emas.  Melihat keadaan ramai yang tidak berpeluang untuk menikmati pendidikan lantaran kemiskinan, maka Siew memimpin untuk mengadakan kelas budaya, kelas bahasa Melayu, kelas tadika.  Antaranya, kelas tadika - selain diasuh guru, juga dibekalkan pengangkutan, penginapan dan makanannya.  Ibu bapa hanya perlu membayar enam ringgit sebulan, disambut dengan respon yang cukup memberangsangkan.

Siew mengisahkan kisah silam dengan catatan bertulisnya.  Beliau tidak pernah menerima pendidikan formal, namun dirinya sangat berminat untuk belajar.  Siew mempelajari bahasa Cina daripada adiknya ketika lapang.  Siew tidak kesal untuk dipenjarakan 11 tahun, tetapi mengakui kesal kerana tidak tekun belajar dan menimba ilmu ketika berada dalam tahanan.

Seringkali Siew mendakwa dirinya tidak berpengetahuan.  Namun dari suntingan yang dilakukannya dalam catatan perjuangan Parti Buruh dan Sayap Kiri, Siew memandang serius catatan bertulis.

Mogok dan perarakan

Selepas menerajui Bahagian Kepong, Siew menoreh getah di sebelah pagi, dan aktif dalam gerakan sosial pada sebelah petang.  Hidpunya sibuk tapi padat.  Tugas utamanya adalah berpidato, mengutip derma dan menyebarkan maklumat.

Pada 13 Februari 1965, Parti Buruh mengadakan satu perarakan besar-besaran sempena ulang tahun kedua penangkapan Ahmad Boestaman.  Siew memimpin Bahagiannya untuk menampal poster dan menyebarkan risalah.  Ini kali pertama Siew ditangkap polis, dan ditahan di Penjara Pudu.

Pada 30 Oktober 1966, Siew terlibat dalam kempen "Sokong Vietnam Tentang US", turun ke jalan raya untuk memprotes.  Pada tahun 1967, Siew adalah orang yang bertanggungjawab dalam kempen mogok di Selangor.  Beliau mengetuai perarakan besar-besaran Ladang Asahan di Melaka, dan mogok kerja di Triang.  Ketika mengetuai kaum buruh untuk berjalan kaki dari Melaka ke Kuala Lumpur, Siew ditangkap polis di Melaka, dan dibawa untuk ditahan dalam penjara Pudu.

Pada 9 November 1968, kerajaan melancarkan penangkapan secara besar-besaran dengan ISA, antara yang ditangkap termasuklah pemimpin Parti Rakyat, Parti Buruh, Kesatuan Kerja dan pimpinan siswa.  Siew Sew Lan antara nama dalam senarai 148 orang yang ditangkap.

Selepas ditahan untuk dua bulan, Siew Sew Lan dibebaskan dengan syarat.  Namun Siew tidak mengendahkan syarat-syarat tersebut.  Beliau melibatkan diri sepenuhnya dalam aktiviti Parti Buruh selepas dibebaskan.

Rampas mayat dari polis

Pada April 1969, Parti Buruh mengumumkan keputusan parti untuk memboikot pilihan raya umum pada 10 Mei 1969.  Siew mengetuai ahli partinya untuk membuat publisiti.  Pada 4 Mei, bunyi tembakan bergema di jalan Kepong, ahli veteran Parti Buruh, Lim Soon Seng yang ditugaskan untuk mengecatkan slogan di Kepong telah ditembak polis pada bahagian belakang kepalanya, dan meninggal dunia.

Siew Sew Lan memikul tugas penting untuk menyandang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Berkabung.  Pada keesokannya, Siew bersama ahli cawangan partinya menemani keluarga mangsa untuk mengambil mayat.  Pihak polis mahu bapa mendiang Lim bersetuju untuk menyemadikan mayat sebelum mengeluarkan surat pembuktian.  Bapa Lim menolak permintaan tersebut.  Suasana tegang berlanjutan.  Akhirnya Siew mengambil keputusan untuk merampas mayat, mengangkat mayat itu sendiri dengan bantuan orang ramai, dan dibawa dengan kereta untuk dijalankan upacara berkabung di Jalan Sultan.

Menurut catatan Sejarah Perjuangan Parti Buruh Malaya, sehari sebelum hari pengundian (9 Mei), mayat Lim dikebumikan.  "Perarakan yang disertai 30 ribu orang di pusat Kuala Lumpur, ribuan kain rentang, bendera, slogan menjadi arus yang menderas.  Laungan slogan bergema bagai petir.  Perarakan untuk mengiringi mayat Lim Soon Seng menjadi perarakan politik yang terbesar dalam sejarah."

Enggan larikan diri

Selepas pilihan raya 10 Mei 1969, berlakulah peristiwa berdarah 13 Mei.  Suasana menjadi tegang.  Rakan seperjuangan menganggap Siew akan ditangkap kerana isu Lim Soon Seng telah menjadi gempar.  Siew dinasihat untuk melarikan diri dengan segera.  Namun Siew menolak untuk berbuat demikian.

Dengan tegas Siew berkata, "Bolehkan saya meninggalkan sini dengan begitu sahaja?  Larikan diri untuk mengelakkan diri daripada ditangkap?  Semestinya anda boleh berkata, biarlah undur dulu sekarang supaya kita mampu mara pada masa depan.  Namun dalam keadaan sebegitu, memang gagal untuk saya berbuat demikian."

Pada malam 15 Mei, Siew ditangkap di rumah kediamannya.  Turut ditangkap pada masa yang sama adalah adik dan rakan seperjuangannya yang bermesyuarat ketika itu.  Pada tahun itu, Siew Sew Lan berusia 30 tahun.

Turun sekali lagi ke jalan raya

Ketika disoalsiasat, polis memaksa Siew untuk mengaku bahawa peristiwa 13 Mei disebabkan peristiwa Lim Soon Seng.  Namun Siew dengan tegas menafikannya, malah mendakwa bahawa peristiwa rampasan mayat berlaku disebabkan kerajaan.

"Hikmah saya, jati diri saya lahir kerana desakan kamu, bukan saya miliki secara semulajadi.  Saya tidak merancang untuk merampas mayat.  Tiada rancangan untuk melakukan sesuatu yang begitu menggemparkan.  Kamu (kerajaan) yang paksa saya, bukan arahan daripada Parti Komunis," katanya.

Siew yang tidak pernah menerima pendidikan formal memimpin revolusi dengan hikmah hidupnya, melalui 11 tahun dalam penjara, malah menyesuaikan diri dengan kehidupan baru setelah dibebaskan. (Bahagian pertama, bersambung)

*Chan Wei See ialah Ketua Pengarang MerdekaReview. Wawancara ini dijalankan bersama Siew Sew Lan pada 21 Mei 2012, disiarkan pada 7 Jun. Diterjemah dan disunting dari teks asal.

Sumber 
http://www.merdekareview.com/bm/news_v2.php?n=13176

Kalau dah di rakam dulu baru siar bukan secara langsung nama nya. Ape ke baral sangat ini

Kaka kaka
Macam pelawa orang masuk rumah lepas tu kunci pagar


Apa kasi rakyat pusing kiri kanan. Buat saja kalau dah anggap nak menang

 
Pepatah Melayu kata.... berani buat berani tanggung. So... lu berani kalu... lu buat??
 
Najib pertahan p'raya di musim haji

 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mempertahankan langkah mengadakan pilihan raya ketika musim haji dengan alasan, perkara seperti itu pernah dijalankan sebelum ini.

Katanya pilihan raya ketika musim haji itu pernah diadakan sebelum ini.
"Saya takkan terikat pada apa-apa desakan pada PAS dan pemimpinnya. Dalam sejarah kita, kita pernah buat pilihan raya masa musim haji.
"Musim haji pernah diadakan masa (seorang bekas perdana menteri) pada tahun 86 atau 82," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno petang ini.

Pada ketika itu, seorang anggota jawatakuasanya dicalonkan dalam pilihan raya tersebut.

Namun calon berkenaan tidak dapat dihubungi kerana berada di Mekah pada waktu itu.

"Jadi bila dia balik, dia terimalah hakikat bahawa dia tidak dapat jadi wakil rakyat," katanya.

Dalam pada itu beliau turut mengambil peluang untuk menyindir timbalan presiden PAS Mohamad Sabu yang memintanya bertanggungjawab sekiranya pilihan raya umum diadakan pada waktu itu.

"Dia lebih daripada Tuhan tentukan soal dosa dan pahala. Sebab kita tak sekat sesiapa nak pergi haji. Dia (orang nak pergi haji) pergi haji, pergilah.

"Dan itu mesti diutamakan bukan soal apa-apa urusan lain termasuk pilihan raya. Kalau dah buat ketetapan nak tunai haji, kita mesti teruskan," kata Najib.

Pinda perlembagaan

Sementara itu, Bernama melaporkan Najib sebagai berkata bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda jika pilihan raya umum hendak diadakan selepas tempoh mandat pentadbiran kerajaan sedia ada mencukupi lima tahun dan bukannya lebih awal.

Katanya, tiada apa-apa yang menyekat kerajaan untuk mengadakan pilihan raya umum lebih awal atau menunggu sehingga cukup tempoh lima tahun mentadbir negara.

"Perlembagaan negara membenarkan Perdana Menteri pada masa berkenaan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong membubarkan Parlimen, tapi tidak lewat dari tempoh lima tahun. Itu peruntukan Perlembagaan.

"Selagi tak ubah peruntukan Perlembagaan, kita tak boleh kata kita perlu buat lebih awal sebagai satu ketetapan atau sampai penghujung lima tahun sebagai satu ketetapan. Maknanya kuasa budi bicara itu dibenarkan oleh Perlembagaan," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz di Parlimen semalam bahawa kerajaan sedang melakukan gerakan kecil-kecilan untuk mempertimbang bahawa pilihan raya umum diadakan apabila tempoh mandat pentadbiran kerajaan sedia ada mencukupi lima tahun dan bukannya lebih awal- Mkini

Wednesday, June 20, 2012

Bukan ke UMNO yang menyekat Bantuan Berkapita Untuk SAR. Sejak bila pula 'U'Turn.

Kaka Kaka Kaka Midah buat cerita lucu: PAS PKR bantah Bina SAR


IPOH 19 Jun - Memalukan! Pas yang kononnya memperjuangkan Islam sanggup bersekongkol dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membantah pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taman Pegoh Aman di atas tapak sebuah padang awam di sini. Alasan mereka adalah mahu mempertahankan padang itu untuk kegunaan penduduk. Namun yang menghairankan, sebahagian besar penduduk taman tersebut tidak pula membantah projek berkenaan kecuali sebilangan kecil penduduk bukan Islam yang tinggal di hadapan padang berkenaan yang dipercayai telah dihasut oleh pihak tertentu. Pas dan PKR bukan sahaja membuat demonstrasi mendesak bangunan yang dalam pembinaan itu dirobohkan pada 29 Mei lalu, malah turut mengganggu majlis dialog yang diadakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman (gambar) bagi memberikan penjelasan kepada penduduk Sabtu lalu. Dua pemimpin pembangkang yang mahu menjadi jaguh dalam isu tersebut ialah Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Gopeng, Radzi Zainon yang diuar-uarkan bakal menjadi calon DUN Sungai Rapat dan Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye yang mewakili PKR. Hamidah berkata, isu bantahan pembinaan SAR itu tidak sepatutnya timbul kerana ia cuma menggunakan 0.3 hektar daripada 1.6 hektar keluasan keseluruhan padang tersebut. "Tapak yang diambil bagi pembinaan SAR itu juga cuma di bahagian penjuru sekali dan ia langsung tidak menjejaskan penggunaan padang tersebut untuk permainan bola sepak dan taman permainan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.Baca alagi disini: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0620&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_05.htm

Murad diugut diugut ejen BN, dakwa Saifuddin


Bila Qariah tk mahu Pemerintah yang mahu ini jadinya

                                 Kaka kaka memang gile hati tengok gelagat Pimpinan UMNOPolis berkawal di AGM KPF, Isa tak hadir.  Keahlian Isa masuk Peti Ice kih kih kih


Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi Permodalan Felda (KPF) ke-31 berlangsung pagi ini dengan saringan polis yang agak ketat di pintu masuk dewan mesyuarat. Anggota polis kelihatan berkawal di pintu masuk ke Dewan Perdana Felda, tempat mesyuarat akan berlangsung. Tinjauan ringkas Malaysiakini di kalangan perwakilan di luar dewan rata-rata berpendapat kehadiran polis sedikit lebih ramai pada mesyuarat tahun ini berbanding tahun lepas.

 Pihak urusetia mesyuarat mengesahkan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad tidak akan hadir ke mesyuarat kali ini. Keahlian Isa dalam KPF sebelum ini menimbulkan pertikaian dan bantahan beberapa pihak kerana beliau bukan seorang peneroka, anak eneroka mahupun kakitangan Felda. Mohd Isa merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Negeri Sembilan dan beliau dilantik secara kontrak sebagai pengerusi Felda. Semalam, mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membekukan sementara keahlian Isa dalam koperasi tersebut. Hakim Abang Iskandar Abang Hashim berkata terdapat merit untuk membenarkan empat peneroka Felda mencabar keahlian Isa dalam KPF. Jika keahliannya tidak dibekukan, Isa dipercayai akan dicadang untuk dilantik sebagai pengerusi KPF yang baru dalam mesyuarat hari ini

http://malaysiakini.com/news/201367

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak