Friday, March 11, 2011

Kami Sokong Tokguru: Kenapa Mereka Menjauhi Politik


Assalamualaikum dan salam blogger bagi yang belum memasuki keluarga besar Islam.

Wahai orang-orang yang beriman, jadilah kamu orang-orang yang benar-benar menegakkan keadilan, menjadi saksi kerana Allah,
biarpun terhadap dirimu sendiri ataupun ibu bapamu dan kaum keluargamu.
Jika ia kaya ataupun miskin, Allah lebih mengetahui keadaan keduanya,
maka janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, sehingga kamu tidak berlaku adil.
Jika kamu memutar belitkan, atau enggan menjadi saksi, sesungguhnya Allah Maha
Mengetahui segala apa yang kamu kerjakan. (An-Nisa’: 135)

Mengikut Al Imam Dr.Yusuf Qaradawi dalam bukunya Fiqhi Daulah makna "menjadi saksi"disini juga boleh dikiaskan sebagai memberi undi dalam konteks sistem demokrasi,maknanya sesiapa saja di kalangan orang Islam yang enggan memberi undi kepada sesiapa atau parti yang layak menjadi pemimpin sehinggakan menyebabkan naiknya orang yang zalim jadi pemimpin ,maka dia dikira telah membantu kezaliman.
Apa yang saya lihat dari pembacaan saya kat internet dari blog keblog masih ramai lagi yang bersikap anti politik , walau apapun alasan dan pemikiran mereka.

Ada banyak golongan yang anti politik ni,ada dari golongan remaja yang saya kira bukan anti politik tapi jenis yang tak kisah tentang politik,mereka tak kisah tentang apa yang jadi pada negara mereka ,mereka tak kisah tentang harga barang naik atau ketidak adilan sosial ,tentang rasuah apatah lagi tentang pilihanraya.mereka tak kisah siapapun yang naik jadi PM atau parti mana yang menang pilihanraya asalkan mereka dapat terus enjoi dengan dunia mereka dan aktiviti mereka.

Untuk adik-adik ini sila renungkan kata-kata keramat dari rasulullah s.a.w ini
"Barang Siapa Yang Tidur Nyenyak Dan Tidak Mengambil Peduli Urusan Umat Islam, Maka Ia Bukan Dari Golongan Mereka."
(Hadith Riwayat al-Baihaqi dalam 'Shuab al-iman', at-Tabari, Abu Nu'aim dalam 'Hilyah' dan al-Hakim)

Golongan yang kedua golongan cerdik pandai,saya kira golongan ini bukannya takada kesedaran politik tapi mereka sengaja atau dah bosan dengan kerenah pemimpin yang zalim yang salah guna kuasa untuk kepentingan diri sehinggakan mediamasa semua di remote controlkan.
Mungkin juga golongan bijak pandai ini muak dan fedup dengan sikap sesetemhgah pemimpin politik yang menggunakan kedudukan dan pengaruh mereka untuk kepentingan kroni dan diri mereka ,walaupun dasar partinya dah betul tapi diburukkan oleh puak-puak yang saya selalu gelarkan sebagai puak serigala lapar dalam parti,menyebabkan imej parti tercalar.

Mungkin atas sebab itulah ada dikalangan golongan profesional ini seakan menjauhkan diri dari politik,kerana pada pandangan mata kasar mereka semua parti adalah sama ,semuanya hendak mencari keuntungan sendiri dan bukannya berjuang untuk rakyat dan keadilan.
untuk golongan ini kita bertanya kepada mereka,adakah mungkin wujudnya sebuah parti yang dipimpin oleh para wali dan malaikat yang bersih sebersih bersihnya seperti yang diinginkan mereka?

Sila renungkan ayat-ayat cinta ini:
“Dan hendaklah di antara kamu ada segolongan orang yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh berbuat yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.”
(Surah Al-Imran 3:104)
Golongan ketiga ialah golongan yang hanya mementingkan diri,Mereka secara dasarnya bukan anti politik tapi tak kisah pada negara apa yang penting diri mereka sendiri.golongan ini yang sanggup menjadi lalang politik .mereka akan memihak kepada siapa sahaja yang dapat memberikan keuntungan kepada mereka ,biasanya kepada pemerintah.Golongan ini yang selalu memasang kaki dalam mana-mana kerajaan samaada kerajaan pusat atau kerajaan negeri.

Tujuan mereka mencari projek dan duit saku .golongan ini saya kira ada dalam kelompok manapun ,mungkin dia seorang profesional,ahli perniagaan ,artis, ataupun hanya sekadar orang kampung biasa sahaja.Prinsip mereka senang sokong siapa saja yang dapat memberi keuntungan pada mereka
Golongan keempat yang paling malang ,ialah golongan yang tak tahu apa-apa pasal politik dan tak mahu tahu apa-apa pasal politik.Mereka hanya hidup dalam masyarakat mereka sendiri .bangun pagi mandi,solat bagi yang islam,pastu sarapan dan jalankan aktiviti mereka,malamhari balik tidur dan begitulah seterusnya.golongan yang macam inilah yang biasanya mudah dibeli bila setiapkali tiba pilihanraya.

Mujurlah golongan macam ini semakin pupus di Kelantan,tanah tumpah negeriku.kalau adapun kebanyakannya sudah berumur dan menunggu "punch card" terakhir,hehehe.Mereka ini hanya mendapat maklumat dari TV ,radio dan Akhbar perdana yang seperti kita tahu semuanya dibawah pengawasan Mem Besar Malaysia.
Golongan kelima ialah golongan yang menganggap politik pilihanraya sebagai sesuatu yang diluar dari Islam dan tidak patut bagi orang islam untuk menceburkan diri dari sistem kotor ciptaan yahudi ini (Mereka yang kata kata bukan saya kata :)
Golongan ini seboleh mungkin akan menjauhkan diri dari segala sesuatu yang bersikap kepartian,Mereka lebih senang dengan berdakwah cara mereka dan dengan slogan mereka kepimpinan khalifah.Macammana caranya mereka nak menegakkan kepimpinan khalifah di malaysia ni wallahua'lam.

Untuk kelima-lima golongan ini PAS sebagai satu-satunya parti islam perlu buat satu program dan perancangan yang benar-benar mantap untuk memberikan penerangan dan pemahaman kepada mereka.Akhirkata tugas kita hanya menyampaikan ,Hidayah dan petunjuk adalah hak mutlak Allah.

BAYAR RM 10 ANDA BOLEH LAKUKAN HUBUNGAN SEK - HEBAT MALAYSIA!!!

Kota Kinabalu: Hanya RM10. Itu bayaran dikenakan seorang remaja perempuan berusia 17 tahun yang masih bersekolah kepada rakan sekelas yang mahu mengadakan hubungan seks dengannya.

Remaja berkenaan juga tidak kisah melakukan perbuatan terkutuk itu pada siang hari di hotel murah pilihannya dan lebih memeranjatkan sudah melakukannya sejak berusia 15 tahun lagi.

Dalam pertemuan dengan wartawan Harian Metro, pelajar itu yang hanya mahu dikenali sebagai Lina berkata, dia mula membabitkan diri dengan kegiatan tidak bermoral itu selepas dipengaruhi beberapa rakan wanita lebih tua yang dikenalinya ketika melepak di kompleks beli-belah di bandar raya ini.

“Ketika itu, saya memerlukan wang untuk membeli pakaian berjenama selain mendapatkan peralatan sekolah lebih lengkap, sedangkan keluarga tidak mampu menyediakannya termasuk buku latihan disebabkan faktor kemiskinan,” katanya.

Lina berkata, selepas menceritakan masalah kewangan dihadapinya, seorang rakan mempengaruhi supaya melakukan pekerjaan itu kerana boleh memperoleh wang dengan mudah.

“Pada mulanya, saya pelik dengan pekerjaan ditawarkan kerana dibawa ke sebuah bilik hotel dengan alasan untuk ‘ditemu duga’ sebelum didatangi seorang lelaki berusia sekitar 30-an.

“Sebelum berbual, saya melihat lelaki berkenaan menyediakan segelas air sebelum memasukkan sejenis pil lalu mengarahkan saya meminumnya dengan alasan untuk menghilangkan perasaan takut dan gemuruh,” katanya.

Katanya, selepas beberapa minit meneguk air berkenaan, dia berasa ghairah sebelum lelaki berkenaan mengarahkannya berbaring.

“Saya hanya tersedar beberapa jam selepas itu dalam keadaan tidak berpakaian. Pada masa itu, saya hanya mampu menangis, namun ditenangkan rakan itu sambil menunjukkan sejumlah wang untuk saya,” katanya.

Lina berkata, selepas kejadian itu, dia semakin ketagih untuk melakukan hubungan seks dan mula menawarkan diri kepada rakan lelaki yang dikenali saja.

“Selepas kejadian itu, saya sering mengulangi perbuatan sama terutama selepas waktu sekolah hingga mampu hidup senang.

“Bagaimanapun, disebabkan terlalu kerap melakukan hubungan seks dengan pelbagai lelaki, saya mengalami jangkitan kuman pada kemaluan,” katanya.

Menurutnya, keadaan itu menyebabkan dia berhenti daripada kegiatan itu dan akhirnya menyesal dengan apa dilakukannya.

“Mungkin itu balasan atas perbuatan saya kerana mahu mencari wang dengan mudah. Mujur saya tidak mengandung, jika tidak pasti nasib lebih buruk,” katanya. - metro

MIMPI SENJA

Mahathir yang rasis: Antara Melayu dan Bukan-Melayu

Bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamed sekadar melaga-lagakan sentimen perkauman, dan bukan berniat untuk mencungkil perbahasan atau pertembungan idea, apabila mengungkit sejarah "Semenanjung Tanah Melayu" sebagai peringatan kepada rakyat. Apa yang ingin ditimbulkan adalah kemarahan antara kaum, bukannya cetusan minda.

Namun, mengapa pula komuniti bukan Melayu melenting dengan hujah Mahathir (gambar kiri) yang cetek lagi lucu ini? Untuk pemimpin bersara ini merasakan dirinya "hilang relevan", kita harus bersikap dingin (bukan menekan) terhadap pandangan beliau. Semakin riuh suara yang mempertikaikan Mahathir, maka semakin terujalah keghairahannya untuk terus meleter. Lebih-lebih lagi, pernahkah kami merenungi, Melayu yang muak dengan Mahathir, mungkin tidak kurang bilangannya berbanding bukan Melayu?

Pandangan Mahathir mencungkil kemarahan bukan Melayu kerana fikirannya yang berpusatkan Melayu. Namun, cuba kita tanya, adakah bukan Melayu tampil untuk menyanggah kenyataan Mahathir yang memperlekeh atau menyinggung Melayu sepanjang ini? Pada dasarnya, tidak.

MerdekaReview

Thursday, March 10, 2011

Saifuddin akan dedah MP PKR dibeli RM1.4 jutaDitanya lanjut hari ini, beliau berkata cek pertama bertarikh 12 Januari 2010 beralamat di sebuah bank di Ipoh manakala cek kedua pula bertarikh sah laku pada 15 Mac 2011.

"Kita juga mendapat satu salinan perjanjian antara MP ini dengan pemilik tanah.

"Perjanjian itu dibuat Mei tahun lepas yang menuntut MP itu membayar RM1.5 juta dalam masa 60 hari, iaitu Julai tahun lepas," katanya.

Bagaimanapun tiada sebarang bayaran dibuat oleh ahli parlimen itu sehinggalah mendapat cek tersebut pada Januari 2011.

"Memang tak ada duit, MP PKR tak ada duit, Julai tak ada bayaran, dia masih dengan PKR.

"Penghujung 2010 sikap MP ini mula berubah, serangannya kepada PKR mula menggila.

"Tiba-tiba, 12 Januari 2011 dia ada duit RM700,000," katanya lagi.

Dalam perjanjian itu juga katanya, ahli parlimen tersebut menggunakan alamat kediamannya sebagai alamat syarikat.

"Kita pertahankan bahawa alasan mereka tinggalkan parti adalah kerana dibeli.

Wednesday, March 9, 2011

ROSMAH GUNA RM134 RIBU UNTUK LAWATAN KE LUAR NEGARA


FOYO; Rosmah Lawat Negara Luar Tanpa Kelulusan Kabinet? menelan belanja RM134 ribu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz.

Lawatan rasmi itu dibiayai dengan duit rakyat sungguhpun Rosmah tidak memegang sebarang jawatan dalam kerajaan.

Nazri , dalam jawapan bertulis kepada Parlimen, tidak menyenaraikan isteri Perdana Men...teri itu sebagai antara yang diberi kelulusan oleh Jemaah Menteri untuk melakukan lawatan berkenaan Januari lalu.

http://tvsnews.net/v1/

Kerajaan tak tahu beza notis dengan saman

Sementara itu, Penasihat Undang- Undang Kase, Zulhilmi Shariff dalam sidang media sama berkata, rakyat perlu faham kuasa menghukum semua pesalah tertakluk pada mahkamah dan bukannya pihak kerajaan.

"Persoalan yang paling besar ditimbulkan dalam isu saman ekor ini, Ketua Trafik Bukit Aman atau Timbalan Menteri menyebut, kita beri peluang untuk rakyat membayar saman sehingga 10 Mac. Persoalannya di sini, siapa yang suruh bayar? Itu yang paling penting," katanya
.

Tuesday, March 8, 2011

Islam & Politik tidak boleh dipisahkan

Segmen Mari Belajar : Mufti yang tidak mahu mencampurkan urusan Islam ke dalam politikFikrah Islam atau fikrah kita ialah ajaran Allah,yang lengkap yang sempurna, syumul dan merangkumi seluruh kehidupan mukmin.

Inilah Islam, Addeen yang ditanzilkan atau diturunkan oleh Allah dan dibawa oleh Rasulullah S.A.W dan dilaksanakan di zaman awal. Allah Taa'la telah menjelaskan dan menegaskan tentang kesempurnaannya.

Oleh kerana Dienul Islam telah sempurna maka kita tidak boleh menambah atau mengurangkannya, begitu juga kita tidak boleh mengambil sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain.

Hendaklah kita sedar bahawa kita adalah pengikut dan penganut Dienul Islam dan mengakui sebagai hamba Allah, dan kita bukannya pencipta Deen . Oleh yang demikian kitalah yang perlu menyesuaikan diri dengan Islam dan bukannya Islam itu harus bersesuaian dengan selera kita, kehendak kita dan kemahuan masyarakat

firman Allah:

"Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini ,nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.Mereka tidak lain hanya mengikuti prasangka dan mereka tidak lain hanyalah berdusta terhadap Allah." (Al-an'am-116)

Prestasi Buruk SPR : PR Adakan Himpunan Besar-besaranSHAH ALAM 7 MAC : Perhimpunan besar-besaran akan digerakkan oleh Pakatan Rakyat berikutan prestasi buruk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pilihan raya kecil bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Kerdau dan Merlimau yang berlangsung semalam.

Ahli parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli berkata SPR sendiri semakin hilang punca dan gagal menyenaraikan apa yang boleh dan apa yang tidak boleh dilakukan oleh parti- parti yang bertanding, dalam tempoh pilihan raya sedang berlangsung.

" SPR sendiri macam hilang punca. Pengerusi SPR sendiri tak dapat beritahu apa yang boleh diberi dan apa yang tidak boleh diberi. Perkara ini berleluasa dan SPR gagal,"kata Hatta.

Ujarnya lagi, beliau akan membangkitkan isu kegagalan SPR menyenaraikan dispilin-dispilin tertentu, semasa tempoh pilihan raya kecil DUN Kerdau dan Merlimau pada sidang Dewan Rakyat yang bermula hari ini.

" Mungkin dalam parlimen kita akan sentuh perkara ini kerana suruhanjaya berkenaan tidak memberikan gambaran yang jelas tentang syarat-syarat dalam kempen pilihanraya. Perkara ini dalam pilihanraya kecil terserlahlah. Tapi pada pilihanraya umum, kita tidak rasa BN tidak mampu lagi nak buat seperti ini.Kita amat mengharapkan pilihanraya umum pentasnya lebih adil,"katanya kepada pemberita.

Dalam pada itu, Pengarah Pilihanraya PAS Kerdau, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pilihanraya kecil Kerdau menyaksikan sokongan kepada Pakatan Rakyat semakin meningkat.

" Kawasan ini kita kalah kerana memang kubu kuat mereka. Di tempat-tempat begini sukar sebab mereka menggunakan sepenuhnya jentera kerajaan. Tapi peningkatan pengundi PAS agak kecil. Peningkatan undi BN pula mungkin sebab ada sejumlah nama pengundi baru didaftar,"katanya lagi.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim turut menjadikan pilihanraya kecil Ijok sebagai contoh kemaraan rakyat di Selangor.

Pada pilihanraya kecil itu, calon Pakatan Rakyat, Tan Sri Khalid Ibrahim kalah kepada calon BN namun tsunami politik 2008 menyaksikan gagasan itu akhirnya merampas Selangor dari tangan Umno-BN.

" Ijok sebagai contoh. BN menang dalam pilihanraya kecil tapi kita pilihanraya umum, menang besar. Saya tengok di Felda dan beberapa kampung tradisi, kita meningkat.Ini modal untuk kita susun strategi pada pilihanraya umum ke 13,"jelasnya.

Tuan Ibrahim juga turut menzahirkan kebimbangannya terhadap sikap kerajaan pemerintah dan media arus perdana yang secara terang-terangan melaporkan pemberian segala jenis sogokan kepada rakyat di DUN Kerdau dan Melimau semata-mata mahu mengekalkan kuasa politik mereka.

" Media rasmi tunjuk secara terang-terangan bagi sumbangan. Kita akan ambil satu tindakan.Undang-undang sudah ada. Hukuman sudah ada. Tetapi tidak ada penguatkuasaan dilakukan. Saya fikir kita sudah beri peringatan pada SPR supaya reformasi SPR akan dibuat,"katanya lagi.


TV NEWS

Sunday, March 6, 2011

KU JEJAK JALAN BERLIKU

Umno habis isu, serang pengarah pilihan raya

"Media dan Umno hanya cuba mengalih isu sebenar di Kerdau iaitu masalah hutang kerajaan negeri dengan membangkitkan perkara yang tidak benar ini," kata Tuan Ibrahim.

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak