Saturday, October 8, 2011

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi

Seperti yang dijangka, Perdana Menteri Najib Tun Razak mengumumkan Bajet 2012 yang penuh dengan peruntukan bertujuan untuk menarik pengundi kembali kepada BN, tetapi ia segera dikritik oleh bukan sahaja pihak pembangkang tetapi juga pakar-pakar kewangan yang hairan dengan unjuran ekonomi yang terlalu cantik.

Dalam Bajet 2012, Najib meramalkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5 hingga 6% manakala defisit menurun kepada 4.7% daripada 5.4% yang diunjurkan pada tahun 2011.

"Itu adalah pandangan yang cukup positif berbanding dengan keadaan dan relatif kepada diri kita sendiri juga. Kita sedang melihat 4% tahun ini dan 4.2% tahun depan. Pertumbuhan separuh kedua haruslah 5.5% untuk capai purata 5 peratus. Ia kelihatan agak optimistik pada pandangan saya, "Chua Hak Bin dari Merrill Lynch Bank of America kepada Reuters.

Berpura-pura dengan unjuran pertumbuhan yg berkembang tetapi tidak ada butiran dari mana datangnya wang

Tetapi Najib, yang juga Menteri Kewangan, mungkin tiada pilihan lain. Jika dia tidak membentangkan unjuran 'palsu' itu, ada kemungkinan tidak akan cukup untuk membiayai rancangan-rancangan yang dia umumkan. Tiada sebarang butiran dari mana datangnya peruntukan selain daripada pertumbuhan KDNK yang dijangka oleh pakar-pakar perbankan dan kewangan.

"Mungkin yang paling membimbangkan adalah rakyat Malaysia seperti pepatah katak dalam sup panas, di mana katak tidak sedar sup sedang perlahan-lahan mencapai takat didih," ujar Tony Pua, Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara dalam reaksi serta-merta beliau terhadap budget.

"Kita mungkin belum sampai ke tahap krisis ekonomi Greek, tetapi Bajet 2012 melakukan sangat sedikit untuk mengelakkan kemungkinan itu. Ia menjadikan ekonomi Malaysia terdedah kepada perkara-perkara yang tidak dapat dielakkan."

Ambil hati peneroka Felda dan penjawat awam

Pada hari Jumaat, Najib, 58 tahun yang juga dicemari skandal membentangkan bajet RM232 bilion, dengan RM181.6 billion untuk pengurusan dan RM51.2 billion untuk pembangunan. Beliau turut mengumumkan penyenaraian Felda Global Venturesdi Bursa Saham serta menjanjikan 'durian runtuh' untuk semua peneroka - yang kini berjumlah kira-kira 2 juta orang; termasuk anak-anak dan cucu-cucu mereka. Jelas sekali, orang-orang Felda akan membentuk blok pengundi terpenting dan teras untuk parti Umno.

Tiada potongan cukai individu atau korporat seperti yang dispekulasi sebelum ini, walaupun terdapat rancangan untuk melancarkan Cukai Perkhidmatan atau GST yang menyusahkan dan tidak popular itu selepas Pilihan Raya Umum ke-13.

Najib juga meningkatkan sumbangan majikan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dari 12% kepada 13% bagi mereka yang berpendapatan RM5, 000 ke bawah. Ini jelas sesuatu yang baik untuk pekerja tetapi meletakkan lebih banyak wang ke dalam KWSP. Agensi itu sering dipersoalkan kerana memberi pinjaman kepada firma dan agensi-agensi berkaitan kerajaan (GLC), seperti pinjaman RM6 billion kepada Felda baru-baru .

Beliau juga mengumumkan bonus tambahan setengah bulan gaji, dengan minimum RM500 untuk pesara kerajaan, yang akan dibayar bersama-sama dengan gaji Disember 2011. Jadi, bagi keseluruhan 2011, termasuk bonus yang dilaporkan sebelum ini, jumlah RM1, 000 minimum telah diumumkan bagi penjawat awam dan pesara kerajaan. Ini akan memberi manfaat kepada kira-kira 1.3 juta kakitangan awam, 618,000 pesara dan akan memakan kos RM4 bilion untuk kerajaan.

"Najib telah menjanjikan segala-galanya di bumi tetapi beliau tidak bercakap mengenai peningkatan pendapatan ataupun ketelusan. Ia adalah tidak realistik. Ia jelas satu helah pilihan raya. Dalam 10 tahun yang lalu, angka untuk pertumbuhan, defisit dan pelaburan asing sentiasa terbukti salah, "kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam reaksinya kepada pemberita.

Menarik semula mereka yang berpendapatan rendah yang sedang dilanda pemotongan subsidi

Bagi golongan berpendapatan rendah yang telah kecewa dengan pemotongan subsidi untuk barangan keperluan pengguna termasuk petrol, gas memasak dan gula, dan bukannya subsidi gas RM19 bilion yang diberikan kepada Pengeluar Kuasa kroni-Bebas. Najib dengan terang-terangan cuba membeli mereka dengan wang tunai .

Beliau mengumumkan bantuan RM500 tunai untuk isirumah yang berpendapatan 3,000 sebulan dan ke bawah, yang akan memerah RM1.8 bilion daripada kerajaan untuk memberi manfaat kepada 3.4 juta isi rumah. Bantuan RM100 untuk persekolahan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah dari umur 6 ke 16, sehinggalah ke Tingkatan 5, yang akan memerlukan sebanyak RM530 daripada pembayar cukai, dan baucer buku bernilai RM200 untuk pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi swasta dan awam yang akan berjumlah RM260 juta untuk kerajaan.

KWSP juga akan dibenarkan untuk mengasingkan RM1, 300 daripada Akaun 2 pencarum bagi maksud menunaikan haji ke Mekah. Wang akan kekal bersama para penyumbang sedang mereka mendaftar untuk haji, lagipun senarai menunggu untuk ke tanah suci sangat panjang.

"Mudah untuk mengesan sama ada benar atau tidak ini adalah satu helah pilihan raya - Lihat sahaja jumlah bantuan wang tunai diumumkan Najib hanya kerana ingin membeli PRU-13. walaubagaimanapun, perasaan saya mengatakan rakyat Malaysia lebih bijak. Mereka harus mengambil wang itu, yang sebenarnya datang daripada cukai yang mereka dan juga ibu bapa mereka bayar, dan kemudian memastikan BN disingkirkan sebelum mereka membankrapkan Malaysia, "naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

Projek-projek utama pada tahun 2012

Jumlah hasil untuk 2012 dijangka meningkat 1.9% kepada RM186.9 billion dan defisit menurun kepada 4.7% daripada KDNK berbanding 5.4% pada tahun 2011. Najib juga memperuntukkan RM29.8 billion untuk pelaburan dalam infrastruktur, pembangunan perindustrian dan luar bandar dan RM13.6 billiom untuk sektor sosial, termasuk pendidikan dan pembangunan latihan, kebajikan, perumahan dan masyarakat.

PM, yang terpaksa menangguhkan Model Baru Ekonomi selepas mendapat bantahan daripada orang-orang kuat parti Umno. Beliau juga mengumumkan rancangan untuk "memberi tumpuan kepada mempercepatkan pelaburan dan meliberalisasikan 17 sub-sektor perkhidmatan, disektor-sektor yang membolehkan 100% ekuiti asing." Walau bagaimanapun, memandangkan bahawa dia tidak segera memperincikan sektor-sektor ini, maka dijangka ia adalah sektor-sektor yang tidak kritikal dan tidak menuntut.

Antara projek utama yang akan dilaksanakan pada tahun 2012 adalah highway Pantai Timur dari Jabor ke Terengganu dan menaik taraf jalan dari Kota Marudu ke Ranau. RM18bil daripada RM20bil dana PPP akan digunakan untuk projek-projek berimpak tinggi, dengan RM2 bilion bagi usahawan bumiputera. Kerajaan juga akan memperuntukkan RM978mil untuk mempercepat pembangunan dalam lima koridor serantau iaitu, Coastal Highway, JB-Nusa Jaya, Projek Pelancongan Taiping Heritage , projek agropolitan Besut, projek minyak sawit berkelompok Lahad Datu dan bekalan air di Samalaju.

Pengurusan Pusat Perbendaharaan akan ditubuhkan dan menawarkan insentif untuk membangunkan M'sia sebagai pusat kewangan yang kompetitif. Kuala Lumpur International Financial District (KLFID) juga akan bermula, dengan insentif termasuk pengecualian cukai pendapatan bagi firma.

Cukai harta naik, yuran sekolah dimansuh

Cukai keuntungan harta tanah juga telah dinaikkan daripada 5% kepada 10% jika dijual dalam tempoh dua (2) tahun, jika dijual di antara 2-5 tahun, ia akan kekal pada 5% dan jika dijual selepas 5 tahun, ia akan menjadi sifar. RPGT telah ditetapkan pada kadar rata 5% bagi hartanah yang dilupuskan dalam tempoh lima tahun pembelian sejak April 1, 2007.

Semua yuran sekolah rendah dan menengah telah dihapuskan bermula semester baru persekolahan 2012. Ini akan menelan kos RM150 juta. Sektor pendidikan diperuntukkan RM50.2 bilion, di mana RM1.9 bilion untuk semua sekolah, termasuk sekolah-sekolah mubaligh dan sekolah-sekolah vernakular; RM1 bilion untuk menaik taraf premis sekolah (RM500 juta bagi SRK, RM100 juta untuk SRJK (Cina), RM100 juta SRJK ( Tamil), RM10 juta untuk sekolah mubaligh, RM100 juta untuk Sekolah Agama Bantuan, RM100 juta untuk MRSM - sekolah menengah Mara).

Bagi sektor luar bandar, Felda mendapat habuan besar. Najib berjanji untuk memberi peruntukan RM400 juta untuk naik taraf sistem bekalan air di Pahang, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Beliau juga memperuntukkan RM150 juta untuk pengangkutan awam luar bandar melalui bank SME bagi syarikat-syarikat bas dengan pinjaman yang mempunyai faedah serendah 4%, dan RM90 juta untuk masyarakat Orang Asli bagi tujuan keperluan asas, termasuk air yang telah dirawat dan penjanaan pendapatan, RM20 juta bagi komuniti yang terjejas akibat tanah runtuh di Cameron Highlands.

Perkhidmatan awam tidak ketinggalan, dengan guru-guru yang mendapat habuan terbaik. Guru kini akan mengguna-pakai 'skim kenaikan gaji berasaskan masa', jadi guru-guru boleh naik gaji dengan lebih cepat. Kesimpulannya, ia adalah kenaikan gaji tahunan dari RM80 hingga RM320 mengikut gred, atau 7-13%.

Warga emas tidak lagi perlu membayar yuran pesakit luar di semua hospital dan klinik kerajaan. Juga diskaun 50% untuk LRT dan monorel.

Malaysia Chronicle


Zahid Hamidi akui Najib cedok Belanjawan Pakatan Rakyat?

Antara yang dicedok dari Belanjawan Pakatan Rakyat ialah pemberian insentif kepada wanita RM500 yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 dan bantuan pendidikan kepada anak sekolah rendah dan menengah.

Itupun secara kebetulan kata Zahid Hamidi..

Betullah tu.. secara kebetulan.. seperti juga 1Malaysia dikatakan sebagai idea Najib yang secara kebetulan kononnya menyamai 1Israel padahal penasihat datang dari Israel..


Bajet 2012: Hanya dua perkara menyerupai Buku Jingga

KOTA BHARU 8 Okt. — Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, daripada beratus-ratus insentif untuk rakyat dalam Belanjawan 2012 dibentangkan semalam, hanya dua perkara sahaja yang kebetulan menyamai belanjawan Buku Jingga pembangkang.

Beliau berkata, perkara itu adalah pemberian insentif kepada wanita RM500 yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 dan bantuan pendidikan kepada anak sekolah rendah dan menengah.

Katanya, secara keseluruhan belanjawan tahun depan adalah lebih holistik untuk rakyat yang lebih berpijak di bumi nyata berbanding cadangan belanjawan pembangkang dalam Buku Jingga.

"Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah lebih praktikal berbanding Buku Jingga pembangkang,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutup Taklimat Perdana, di Terminal Agrobisnes Negara (Teman) dekat sini, hari ini. — Bernama

Anaksaungai Derhaka

Friday, October 7, 2011

MUNGKINKAH PARLIMEN DI BUBAR ISNIN INI. BUDGET DAH DIBENTANG


Ada desas-desus yang mengatakan pada hari Isnin, 10 Oktober nanti, Parlimen akan dibubarkan dan pilihanraya akan diumumkan.

Langkah itu mengekori pembentangan Belanjawan 2012 oleh Perdana Menteri Najib Razak, perancangan perbelanjaan yang dikatakan ramai dicipta untuk menarik kembali undi kepada BN. Dan sudah pasti, untuk mengesahkan mandat rakyat ke atas dirinya untuk meneruskan jawatannya sebagai Perdana Menteri keenam itu.

Secara jujurnya, permainan teka-teki waktu pilihanraya umum ke-13 ini sudah menjadi hangat semenjak permulaan tahun ini lagi. Ramai yang meneka Mac, Julai, November dan juga Mac 2012. Tetapi walaupun tekaan yang tepat itu mungkin pada Mac tahun depan, masih ada kemungkinan besar yang Najib akan mengorak langkahnya itu pada bulan depan.

Jika begitu, maka beliau 'haruslah' membubarkan Parlimen pada hari Isnin. Sudah tentu beliau boleh lakukannya selepas pembentangan belanjawan petang ini, ataupun pada hujung minggu, tetapi ramai ahli-ahli politik berkata ia akan berlaku pada hari Isnin, sekiranya PRU-13 jatuh pada November.

Kenapa Isnin

Alasannya mudah, sekiranya Najib tidak membubarkan Parlimen menjelang Isnin, Belanjawan 2012 haruslah dibahas pada Isnin itu jufa, yang akan membazirkan waktu kerana pilihanraya hanya sebulan sahaja lagi.

Kedua, kenapa beri peluang untuk pihak pembangkang untuk mengacau rencana besarnya itu yang sudah pasti akan dipuji-puji di media semasa, radio dan televisi, yang semuanya dikawal kerajaan.

Ya, langkah itu membenarkan BN untuk melontarkan 'imbuhan' sementara meninggalkan Pakatan Rakyat terkontang-kanting mencari area perdebatan. Ia adalah jalan pintas untuk mendiamkan rakyat. Dan apabila Belanjawan itu dibentang semula, sekiranya BN menang, Najib masih boleh mencari jalan untuk perlahan-lahan mengelak daripada mengotakan janjinya.

Dua kem

Di dalam UMNO, jelas kelihatan adanya pertembungan di antara dua pihak yang tidak dapat dinafikan lagi oleh penyokong tegarnya pun. Kem Najib mahukan pilihanraya awal sebelum perjumpaan tahunan parti itu pada Disember untuk mengelakkan daripada dipaksa mengumum rencana pertukaran kuasa kepada timbalannya, Muhyiddin Yassin.

Jelaslah Muhyiddin, dan lebih-lebih lagi Mahathir Mohamad, bekas pemimpin yang masih berpengaruh itu, mahukan PRU-13 berlaku pada tahun hadapan. Mereka bimbang skanda-skandal Najib akan melemahkan peluang BN untuk menang dan mahu untuk bertanding dalam PRU-13 dengan persoalan kepimpinan sudah selesai, suaya rakyat akan merasa selesa untuk kembali mengundi BN.

Ya, PRU-13 amatlah bergantung kepada perjumpaan agung UMNO yang akan datang. Terdapat banyak tanda-tanda peperangan dan perebutan kuasa sedang berlaku dan keributan untuk majlis tertinggi UMNO mencalonkan pengganti pucuk kepimpinan. Samalah seperti apa yang dilalui Abdullah Badawi pada tahun 2008.

Inilah rasional yang dibangkitkan oleh mereka yang meramalkan PRU-13 akan berlangsung pada bulan November. Mereka meneka Najib akan mencantas pergolakan dalam UMNO dengan mendapatkan mandat rakyat, dan sekiranya dia berjaya mengekalkan status quo atau malah berjaya merampas semula Selangor daripada genggaman Pakatan, maka dia telah memastikan kedudukannya untuk satu terma lagi.

Dan dalam terma keduanya, Najib dan isterinya Rosmah Mansor tidak akan bermain-main lagi. Dan ini adalah sesuatu yang Mahathir dan Muhyiddin harus beri perhatian.

Faktor Anwar

Terdapat juga isu Anwar Ibrahim, yang pada waktu ini terjebak dengan tuduhan Liwat II. Perbicaraan sedang berlangsung dan sekiranya pilihanraya berlaku sekarang, adalah sukar untuk Anwar berkempen bermati-matian.

Ini adalah mata tambahan untuk Najib, di mana dia berhasrat untuk menyingkirkan Anwar daripada dunia politik dan meraih sokongan ketua-ketua UMNO yang tidak mahu Pakatan Rakyat berlegar-legar lagi mengganggu urusniaga mereka.

Membubarkan Parlimen sejurus selepas Belanjawan dibentangkan juga boleh dilihat sebagai langkah untuk manyelesaikan perkara. Terpengaruh oleh hubungan awamnya yang positif dan selesa dengan delusi yang rakyat di luar kota akan tetap mengundi BN, Najib kelihatan akan mengorak langkah pada bulan November.

Mahathir masih 'tulang belakang'

Walau bagaimanapun, dengan mengamati tanda-tanda terkini yang semakin jelas selepas Pakatan Rakyat melancarkan Belanjawan Bayangan 2012 Prosperity For All, kemungkinan untuk berlangsungnya PRU pada tahun ini semakin nipis.

Dengan insiden Bukit Kepong dan isu hudud yang makan tuan, sebagai mana taktik licik itu terbaca oleh rakyat Malaysia, lebih berkemingkinan untuk Najib mengalah kepada Mahathir.

Walau demikian sekali pun, untuk pengesahan dan sehinggalah Najib sendiri menafikan PRU-13 akan berlaku tahun ini, seluruh perhatian akan diberikan kepada Najib selepas dia membentangkan Belanjawan 2012 hari ini. Sekiranya dia berdiam diri, maka Isnin lah yang akan menjadi hari keputusan bilakah PRU-13 akan berlangsung.

Sudah pasti, ini akan membawa kepada teka-teki 2012, dan sebenarnya, PRU-13 tidak semestinya berlaku pada Mac/April 2012!

- Malaysia Chronicle

RM500 kepada 3.4j isi rumah. Untuk menerima bantuan ini Daftar dengan LHDN ~~~ piot bebenor


Aduh!!..... Orang kampung macm aku motong getah nak dapat agak susah, dikehendaki mendaftar dengan LHDN

“Pemberian ini melibatkan peruntukan sebanyak RM1.8 bilion. Untuk menerima bantuan ini, ketua isi rumah yang layak hendaklah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai agensi pelaksana. Bantuan ini akan disalurkan melalui bank dan pejabat pos,” kata beliau.


Bajet 2012: Najib beri bantuan RM500 kepada 3.4j isi rumah

October 07, 2011

KUALA LUMPUR, 7 Okt — Pentadbiran Najib mengumumkan pemberian bantuan RM500 kepada isu rumah berpendapatan bulan RM3,00 dan ke bawah dalam usaha meringankan belanja seharian rakyat termasuklah dalam menyekolahkan anak-anak mereka.

“Langkah yang julung kali diambil ini membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap golongan berpendapatan rendah akibat kenaikan kos sara hidup,” kata Datuk Seri Najib Razak ketika mengumumkan Bajet 2012.

Katanya, seramai 3.4 juta isi rumah atau 53 peratus daripada jumlah keseluruhan isi rumah dijangka mendapat manfaat daripada bantuan ini.

“Pemberian ini melibatkan peruntukan sebanyak RM1.8 bilion. Untuk menerima bantuan ini, ketua isi rumah yang layak hendaklah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai agensi pelaksana. Bantuan ini akan disalurkan melalui bank dan pejabat pos,” kata beliau.


MI

Hudud boleh dilaksana di Kelantan

Mengulas dakwaan perlaksanaan hudud bertentangan dengan perlembagaan, Daud pula berkata, Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan memberikan hak yang jelas kepada setiap warganegara mengamalkan agama masing-masing termasuk masyarakat Islam yang mahu mengamalkan hudud.

Malah, ujarnya sebarang undang-undang yang menyekat kebebasan ini sebenarnya yang patut dipertikai.

“Perkara 11 memberikan kebebasan mengamalkan agama, kenapa kita nak takut, kita nak amalkan agama kita, kita nak laksana, tanggungjawab ini tertanggung kepada kerajaan yang akan ditanya Allah di akhirat nanti kenapa luluskan enakmen tetapi tidak laksana,” katanya

HARAKAH DAILY

KOTA BHARU, 7 Okt: Wacana Perlaksanaan Hudud di Negeri Kelantan semalam antara lain merumuskan bahawa Kelantan berhak dan boleh melaksanakan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II (Hudud) 1993.

Malah, menurut Ketua Hakim Syarie negeri, Datuk Daud Mohamad salah seorang panel wacana itu berkata, undang-undang itu perlu dilaksana segera kerana sudah 20 tahun diluluskan tanpa perlaksanaan.

Tambah beliau lagi, bagi mencapai hasrat itu Kelantan perlu segera mewujudkan dua mahkamah iaitu Mahkamah Syariah Khas tiga hakim dan Mahkamah Rayuan Syariah Khas lima hakim.

"Bagi perlaksanaan hukum ini, pihak kami sudah bersedia dan hanya menunggu keputusan kerajaan Kelantan sahaja dan ia bukannya mudah untuk menjatuhkan hukuman kepada pesalah kerana pesalah atau yang dituduh perlu melalui beberapa proses seperti saksi yang cukup dan sebagainya,” katanya di dewan Teratai Kompleks Darulnaim, di sini.

Selain beliau, wacana tersebut turut menampilkan Ahli Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik), Datuk Mohammad Daud Iraqi dan Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof Dr Abd Aziz Bari.

Tambah beliau lagi, Akta Mahkamah Syariah 1965 (Pindaan 1985) juga tidak wajar dijadikan halangan untuk melaksanakan hudud di negeri itu.

UMNO TALIAN HAYAT HANG DAH NAK PUPUS BACA SINI

"Berambuslah MCA!"
Warga internet Cina tampil bela PAS

Memang sesuatu yang dijangka apabila MCA menggunakan "Hukum Hudud" untuk menyerang Pakatan Rakyat, ketika isu ini kembali semula ke persada politik menjelang PRU ke-13. Namun, ia mungkin sesuatu di luar jangkaan apabila serangan MCA kali ini mengundang reaksi sebaliknya di ruang internet, menyaksikan bagaimana parti Cina ini dibidas sehabis-habisnya oleh warga internet.

Artikel berjudul "Orang Cina Malaysia wajib baca! MCA, Saya nak undi PAS!" ditulis oleh seorang penulis dengan nama samaran "yue" (maksud: bulan), disiarkan oleh seorang rakannya melalui laman sosialFacebook pada jam 2 petang, 4 Oktober 2011. Tulisan ini telah dikongsi oleh kira-kira 1,500 rakanFacebook, dalam masa 48 jam.

Meskipun diselit dengan kata-kata kesat yang mencaci MCA, namun tulisan ini sempat mengulas alasannya memperlekehkan MCA dan mengapa PAS dibela. MCA dibidas kerana tunduk dan bersekongkol dengan UMNO; sementera PAS disanjung kerana beberapa langkah yang memperlihatkan "keterbukaannya" terhadap golongan bukan muslim.

Bagaimanapun, penulis tidak menunjukkan pendirian untuk menyokong pelaksanaan Hukum Hudud, hanya menyebut ia sebagai matlamat tertinggi PAS, dan realiti politik hanya membenarkan pelaksanaan dasar bersama dalam "Buku Jingga", seandainya Pakatan Rakyat memerintah. Malah, menurut penulis, seandainya masyarakat Cina tidak suka jika Hukum Hudud dilaksanakan, maka tukarlah semula kepada Barisan Nasional dalam PRU ke-14 kelak.

Yang berikut adalah terjemahan dan suntingan tulisan berjudul "Orang Cina Malaysia wajib baca! MCA, Saya nak undi PAS!"

Saya, sebagai warga Malaysia kaum Cina, tiada Roket mahupun Keadilan bertanding di kawasan pengundian saya, hanya pertembungan terus antara UMNO dengan PAS. Sekarang, secara rasminya saya mengumumkan di sini, bahawa pada PRU yang akan datang, saya akan mengundi PAS!

Melihat kepada pemimpin MCA yang haprak berucap menyerang Hukum Hudud Islam dalam perhimpunan agung tahunannya, kononnya mempertahankan kepelbagaian budaya Malaysia, saya teringin nak berkata, MCA, pergi mampuslah!

XXX, saya sebagai orang Cina di Malaysia, sekarang saya ingin berkata kepada MCA, pada pilihan raya umum yang akan datang, saya pasti akan mengundi PAS! Malas saya nak layan kau!

Jangan kata kepada saya penubuhan Negara Islam, akan dipotong tangan dan dipotong kaki, XXX, Malaysia di bawah perintah kau dan UMNO - Teoh Beng Hock pun boleh jatuh dari bangunan! Polis boleh tembak sewenang-wenangnya! Tak kurang tahanan yang mati dalam lokap! Belum sempat kami dipotong tangan dan kaki oleh PAS, mungkin dah mati kena aniaya unit penguatkuasa!

XXX, MCA, parti yang haprak, saban hari memfitnah PAS dalam akhbar. Tahukah kau, PAS memperuntukkan tanah untuk 'menyara' sekolah menengah Cina di Kelantan; di Perak, benda yang sama berlaku ketika pemimpin PAS menjadi Menteri Besar. XXX... Dah berapa tahun kau MCA menjadi kerajaan, tapi gagal menginstitusikan peruntukan kepada sekolah Cina, dan sekarang kau suruh kami jangan mengundi PAS, gila!

XXX, satu parti yang besar, dalam perhimpunan agungnya, boleh menggunakan sepenuh masa untuk mengecam idealisme Islam, pada masa yang sama akur secara senyap kepada perkauman sempit UMNO, parti apa yang haprak sebegini? Memang parti haprak yang tidak boleh diselamatkan!

Apabila UMNO menyerang, bahawa Cina adalah "pendatang", suruh kami balik ke Tiongsan, PAS yang tampil mempertahankan kita!

Apabila UMNO melarang bukan-muslim menggunakan kalimah Allah, PAS yang tampil mempertahankan hak bukan muslim!

Apabila UMNO melarang bukan-muslim ke dalam masjid/surau, PAS yang tampil membantah UMNO!

Apabila PERKASA yang pro-UMNO menyerang bahawa Pakatan Rakyat mengkhianati Melayu, PAS yang tampil menyanggah mereka!

XXX, apa yang kau MCA lakukan? Hanya mampu berkata UMNO tak harus begini, tak patut begitu, kalau betul kau hebat, takkan Cina masih menjadi rakyat kelas kedua? Kalau betul ada tulang belakang, keluarlah kau dari Barisan Nasional-lah, bodoh!

Semakin meluap-luap kemarahan saya... Sekian lama kau MCA makan duit, satu projek PKFZ kau telan RM12.5 bilion, satu Facebook RM1.8 juta, dan wang kopi yang sikit-sikit tu? Kau yang telan wang rakyat! PAS? Pernahkah kau dengar PAS terima rasuah? PAS terkenal dengan bersih dan amanah, 20 tahun memerintah di Kelantan, tiada satu kes rasuah, Menteri Besar duduk dalam rumah kampung, makan nasi lemak! Kau orang senang saja kata kalau menang makan udang galah, masih nak kami undi kau?

MCA, berambuslah kau! Apabila Perdana Menteri mengumumkan pemansuhan ISA kerana terdesak dengan tekanan rakyat, kau bagaikan anjing, segera bersetuju! XXX, untuk sekian lama kau menyokong akta yang mencabul hak asasi manusia, kini sikap kau berubah dalam sekelip mata? Kau ingat rakyat ni bodoh? Untuk sekian lama, PAS memimpin rakyat untuk berjuang, sama ada perhimpunan anti ISA, BERSIH 1.0 mahupun BERSIH 2.0, PAS berada di baris paling depan untuk menentang kezaliman - menahan gas pemedih mata, menghalang meriam air berkimia!

Ketika 9 Julai, UMNO mengecam kami kerana berarak di jalan raya. Pada saat yang paling genting, Unit Amal PAS membuka jalan, kemudian berkata, 'Bagi Cina semua keluar dulu, kita lindung mereka!' XXX, mana kau MCA? Di mana kau sorok ketika itu? Sekarang kau panggil kami jangan undi PAS, mampuslah kau!

XXX, dah sekian tahun menjadi kerajaan, Presiden video lucah itu masih berada di atas pentas untuk menggesa agar kerajaan begini, supaya kerajaan begitu... Pernahkah kau anggap diri kau sebagai kerajaan? Kalau kau sendiri tak mampu, tak larat, tukarlah orang! Bodoh!

Apa yang paling hebat, Liow Tiong Lai, mencabar DAP untuk keluar dari Pakatan Rakyat. Ketika hukum Islam diluluskan di DUN Kelantan dan Terengganu, ADUN UMNO menyokong dengan mengangkat kedua-dua tangan mereka. Satu undi pun tidak pernah diluluskan DAP. Mengapa tidak kau memimpin MCA untuk keluar dari Barisan Nasional?

PAS ingin melaksanakan Hukum Hudud, ini matlamat tertinggi parti mereka. Ia bagaikan Parti Demokratik Progresif di Taiwan yang menuntut kemerdekaan, sudah pasti ia tak jadi, kerana tidak dibenarkan realiti politik. Apatah lagi PAS bersekutu dengan dua parti komponen Pakatan Rakyat, semestinya memerintah berdasarkan Buku Jingga apabila berkuasa - bukan matlamat tertinggi PAS mahupun DAP. Mungkin ada yang akan tanya, bagaimana pula di Kelantan?

Saya teringin nak tanya mereka, jikapun terlaksana di Kelantan, apa susahnya? Kau bukannya muslim, apa kena-mengena dengan kau? Lebih-lebih lagi, kau tunggulah sehingga Pakatan Rakyat memperolehi majoriti dua pertiga untuk meminda perlembagaan. Buat masa sekarang, kerajaan pun belum tukar. Kini bertimbun-timbun pengundi hantu, Pakatan Rakyat nak pertahan satu pertiga kerusi pun payah!

Ramai lagi Cina bertanya, matilah kalau Pakatan Rakyat memperolehi majoriti dua pertiga. Saya kata XXX, kepala otak kau, kalau Pakatan Rakyat memperolehi dua pertiga, sudah pasti DAP ada 50 kerusi dalamnya. Kalau DAP tidak mengundi untuk sokong, maka tak jadilah pindaan tu.

Kemudian lebih ramai Cina tanya, kalau DAP menjadi pengecut, menyokong pelaksanaan Hukum Hudud? Kalau kau tak suka, tukar balik Barisan Nasional-lah! Takkan tiada lagi pilihan raya selepas pertukaran kerajaan pada PRU akan datang? Kan pilihan raya memberi peluang kepada kita untuk tukar kerajaan apabila kita tidak setuju dengan dasar kerajaan yang sedia ada?

Sesetengah Cina bodoh betul, saya terus terang di sini. Seandainya pada PRU akan datang, kami menyokong satu kerajaan yang sudah lama korup dan mencabul hak asasi manusia, hanya kerana takut kepada Hukum Hudud yang langsung tak pernah wujud, maka saya perlu kata, benar orang Cina ni hina. Nasib orang Cina dan rakyat akan tergadai pada tangan sendiri!

Sedarlah orang Cina, jangan lagi ditipu MCA! Hanya apabila kami mengundi Roket, Keadilan dan Bulan, bersatu menukar kerajaan yang haprak ini, barulah nasib orang Cina di tanahair ini dapat diperbaiki. Seandainya kamu mencintai bangsa kau, seandainya kamu mencintai rakyat kau, seandainya kau mencintai negara kau, berkongsilah tulisan ini dengan setiap orang kawanmu. PRU yang akan datang, kami bernyanyi bersama "Bulan lambang hatiku" (lagu Cina terkenal)!

*XXX di atas adalah kata kesat.

**Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak