Saturday, July 2, 2011

MULA BAJU BERSIH HARAM, HARI INI BERSIH NGO PAULA HARAM

Putrajaya isytihar Bersih NGO haram

KUALA LUMPUR, 2 Julai – Putrajaya hari ini mengisytiharkan Bersih sebagai sebuah pertubuhan haram - seminggu sebelum ia merancang untuk menganjurkan Himpunan Bersih 2.0 di ibu negara menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Ia perkembangan terbaru dalam siri tindakan keras diambil oleh Putrajaya sejak lebih seminggu lalu.

“Menteri Dalam Negeri telah mengisytiharkan bahawa pertubuhan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 berkuat kuasa 1 Julai (semalam),” kata Pendaftar Pertubuhan Datuk Abdul Rahman Othman hari ini.

Awal minggu ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengumumkan kemeja-T Bersih 2.0 yang dijual dan dipakai adalah bahan haram dan menjalani undang-undang negara.

The Malaysian Insider

Ali Rustam wants Ambiga's citizenship revoked

memakai pengikat kepala yang bertulis kalimah "Lailahaill Allah". (gambar atas)


Namun di sebalik perhimpunan ini, ada perkara yang harus diketahui oleh semua pihak. Antaranya bagaimana wanita ini turut memakai kain pengikat kepala dengan kalimah "Lailahaill Allah" secara terbalik. Malah dia juga tidak menutup aurat.

Tunjukkan dimana kezaliman kami - Guan Eng

TASEK GELUGOR, 2 Julai: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mencabar Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersekongkol dengan 'demo jalanan' di hadapan Komplek Tun Abdul Razak (Komtar) semalam supaya tunjukkan dimana kezaliman kerajaan negeri Pulau Pinang.

"Buktikan di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat sejak mengambil alih pemerintahan daripada Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008," kata Lim Guan Eng.

Semalam Pemuda Umno telah membuat demonstrasi kononnya membantah Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng kerana menyokong Perhimpunan Aman BERSIH 2.0 yang bakal diadakan di ibu negara pada 9 Julai 2011 ini.

Mereka membawa sepanduk dan banner-banner kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai anti Islam, dan menyebabkan perpecahan Islam.

Baca lagi

MP Sg Siput Dan Lima Yang Lain Ditahan Di Bawah Akta Darurat

MP Sg. Siput Dan Lima Yang Lain Ditahan Di Bawah Akta Darurat

Share


KUALA LUMPUR 2 JULAI : Ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain ditahan di bawah Akta Darurat setelah mereka dibebaskan pada jam 2 petang tadi.

Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S. Aruchelcan ketika dihubungi Tv Selangor mengesahkan hal itu sebentar tadi.

" Ya beliau ditahan di bawah Akta Darurat bersama lima yang lain.

" Mereka tadi dibebaskan dan mereka akan dibawa ke Bukit Aman pukul empat petang ini,"kata beliau.

Menurut peguam mereka, antara ahli lain yang ditangkap semula itu adalah timbalan pengerusi PSM M Saraswathy, ahli jawatankuasa pusat Choo Chon Kai, M Sukumaran, setiausaha bahagian Sungai Siput Letchumanan dan pemimpin pemuda Sarat Babu.

Dr Jeyakumar pada 25 Jun lalu ditahan polis bersama 31 yang lain ketika menaiki sebuah bas di Plaza Tol Sungai Dua, Pulau Pinang.

Bendahari PSM Siva Rajan pada sidang media di luar mahkamah Butterworth berkata kumpulan itu dibebaskan dari ibu pejabat daerah polis Kepala Batas, Pulau Pinang pada jam 2 petang tadi.
Namun mereka ditangkap semula oleh anggota polis Bukit Aman yang bersedia menunggu di luar balai berkenaan.

Pada Khamis, 30 Jun lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memutuskan keenam-enam mereka dikenakan tahanan reman sehingga hari ini
TVS NEWS

Mat Sabu: Pakatan boleh tapak di tujuh negeri, buat kejutan di Johor

KUALA LUMPUR, 2 Julai — Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yakin pengundi muda akan memilih Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum ke-13, untuk bertapak di tujuh negeri berbanding tiga tahun lalu.

Beliau yang mesra dengan panggilan “Mat Sabu” berkata parti perikatan itu akan mempertahankan Kelantan, Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan menawan semula Perak.

MI

Share

Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah

Share

"Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah apa semua ni...kenapa pihak sebegini mampu bercakap begitu? Sebab mereka menganggap polis dipihak mereka, sebab apa Umno berani bercakap begitu..sudah pasti mereka menganggap polis dipihak mereka," kata Mat Sabu.

SHAH ALAM 1 JULAI : Pakatan Rakyat akur hanya saluran pilihan raya boleh menyuburkan amalan demokrasi seterusnya memilih parti politik yang layak untuk membentuk sebuah kerajaan di negara ini.

Namun, gagasan itu tetap memilih untuk menyertai himpunan aman BERSIH 2.0, untuk mendesak agar pilihan raya yang diadakan kelak dilakukan secara bersih dan adil kepada semua parti politik yang bertanding.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, jika pilihan raya di Malaysia diadakan secara bersih dan adil, Pakatan Rakyat bukan sahaja mampu mentadbir lima buah negeri, bahkan memerintah negara.

Justeru, beliau menolak kenyataan pemimpin UMNO BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini bahawa pilihan raya di negara ini bersih yang membolehkan Pakatan Rakyat menguasi Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

"Sebenarnya kalau pilihan raya adil dan saksama, kita telah memerintah Malaysia, Pilihanraya lepas juga menyaksikan BN selamat 25 kerusinya daripada undi pos, 40 kerusi Parlimen daripada FELDA, sekirannya tanpa kongkongan di tempat ini kita telahpun merampas Putrajaya," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu majlis pidato baru-baru ini di Stadium Malawati Shah Alam.

Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu berkata kepincangan pilihanraya ini adalah faktor utama Pakatan Rakyat komited untuk terus bersama menyertai himpunan BERSIH 2.0 pada 9 julai depan.

"Pakatan Rakyat sahaja tidak cukup untuk berjuang terus melalui pilihanraya dan demokrasi, oleh sebab itu kita mahukan pilihanraya yang adil dan bersih, dan itulah juga sebab berlakunya tuntutan BERSIH pada 10 November 2007."

BERSIH 2.0 adalah kesinambungan dari usaha menuntut piliharaya bersih dan adil yang pertama kali diadalah pada November 2007.

Sehingga kini rejim Umno-BN masih tidak mempedulikan 4 tuntutan iaitu penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan pengundian berganda, pemansuhan undi pos, membersihkan daftar pemilih dan peluang akses kepada media oleh semua parti politik yang bertanding.

Manakala dua lagi tuntutan baru ialah mengukuhkan kreadibiliti isnsitusi awam dann melanjutkan tempoh kempen pilihan raya sekurang- kurangnya 21 hari.

Mohamad turut berharap pihak berkuasa dapat menjaga keselamatan rakyat ketika himpunan BERSIH 2.0 dan bukannya bertindak menjadi alat kerajaan pemerintah.

"Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah apa semua ni...kenapa pihak sebegini mampu bercakap begitu? Sebab mereka menganggap polis dipihak mereka, sebab apa Umno berani bercakap begitu..sudah pasti mereka menganggap polis dipihak mereka," kata Mat Sabu.

TVS NEWS

TANGISAN TANJUNG PAGAR -- DIMANA KAN KU CARI GANTI>Seluruh rakyat Malaysia terutama yang tinggal di Johor sepatutnya bersedih mulai hari ini, apabila tanah Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) yang telah dipajak selama 79 tahun hilang buat selama-lamanya dari pemilikan Malaysia kerana diserahkan kepada pihak Singapura.

Exco Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Suhaizan Kaiat berkata, penyerahan tanah KTMB yang berlaku hari ini menjadi satu sejarah penting kepada negara dan memberi banyak pengajaran kepada generasi akan datang


.

Khutbah Jumaat Dipolitikkan Mirip Rejim Mubarak"Rejim untuk menyokong rejim Mubarak, ayat yang sama juga digunakan seperti di Putrajaya. Ini semua ulama upahan Umno-Barisan Nasional,

SHAH ALAM 1 JULAI : Tindakan ulama Jabatan Agama Islam (JAWI) menggunakan medium khutbah untuk menghalang rakyat daripada menyertai himpunan BERSIH 2.0 dilihat mirip kepada tindakan rejim bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak.

Tatkala masyarakat Mesir keluar beramai- ramai untuk mendesak Hosni supaya berundur dari tampuk pemerintahan, khutbah Jumaat di masjid- masjid berkumandang, menyeru dan melarang rakyat daripada berkumpul di Tahrir Square, untuk menyatakan pendirian mereka.

Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu berkata demikian mengulas tindakan JAWI mengheret institusi masjid dalam cubaan membatalkan perhimpunan BERSIH 2.0 pada minggu hadapan.

"Ini khutbah yang dipolitikkan. Jawi sepatutnya tidak buat begitu. Mereka perlu tahu apa tujuan (Bersih) dahulu dan merujuk kepada ahli ulamak. Ini dia buat sesuka hati sahaja.

"Ianya digunakan oleh (universiti) Al Azhar di Mesir untuk khutbah supaya melarang rakyat keluar ke Tahrir Square," ujar beliau ketika dihubungi Tv Selangor petang tadi.

Beliau berkata JAWI sepatutnya memelihara institusi agama Islam Malaysia bukannya diperalatkan rejim Umno-Barisan Nasional (BN) untuk menyebarkan fitnah tanpa merujuk pandangan ulama-ulama seluruh negara.

Masjid- masjid di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya hari ini dibekalkan teks khutbah Jumaat yang dipercayai mempunyai unsur menuduh penganjur Bersih sebagai “pengkhianat”.

Selain itu, teks yang dibacakan oleh imam-imam itu turut membayangkan peserta himpunan itu “akan bertindak ganas, merosakkan harta benda... malah sanggup mencederakan pasukan keselamatan".

Antara lain teks yang bertajuk “Memelihara Nikmat Keamaman” itu turut menuduh golongan yang akan menyertai program Bersih hanya memperjuangkan kepentingan diri.

Ia turut mendakwa Himpunan Bersih 2.0 berselindung di sebalik perjuangan hak asasi manusia dan politik untuk “meniru” keganasan di negara asing demi menekan pemerintah.

TVS NEWS

100,000 euro..murahnya hati rosmah ni

Share

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan menggesa Putera Albert II supaya memulangkan derma 100,000 euro yang disumbangkan oleh isteri perdana menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor.

NONEBadan pejuang alam sekitar, Bruno Manser Fund (BMF), "mengesyaki"
derma itu mungkin dibiayai Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang mereka dakwa bertanggungjawab terhadap kegiatan pembalakan yang memusnahkan hutan di negeri ini.

"Sumber 100,000 euro (RM437,500) itu adalah tidak jelas, dan oleh itu, dana tersebut tidak sepatutnya diterima oleh Yayasan Putera Albert.

"Kami mencadangkan Albert memulangkan wang tersebut kepada masyarakat Penan, golongan paling terpinggir di Malaysia, bagi menyokong perjuangan mereka untuk mempertahankan hutan daripada pembalakan," kata BMF dalam satu kenyataan akhbar.

Rosmah menyerahkan sumbangan tersebut kepada Albert di Festival Fesyen Islam di Monte Carlo Ogos tahun lalu untuk Yayasan Putera Albert.

NONEMenurut lamanweb yayasan tersebut, yayasan itu adalah untuk "melindungi alam sekitar dan menggalakkan pembangunan mampan".

Sebelum ini, Borneo Post melaporkan, dan diterbitkan semula dalam lamanweb rasmi Taib, bahawa derma tersebut dikumpulkan oleh Festival Fesyen Islam KL-Jakarta (IFF) ""melalui penaja untuk menyokong promosi pelancongan Sarawak".

BMF - yang dinamakan sempena aktivis Switzerland yang mempertahankan kepentingan kaum pribumi di Sarawak dan hilang sejak 2000 - juga menimbulkan persoalan mengenai hubungan antara Taib dan Albert.

Malaysiakini

Friday, July 1, 2011

BERSIH DAH NAIK KE MIMBAR HE HE


Kempen anti-BERSIH naik ke mimbar Jumaat

MalaysiakiniKempen anti-BERSIH oleh kerajaan nampaknya sudah naik ke mimbar masjid apabila khutbah Jumaat yang disediakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini melarang umat Islam hadir berdemonstrasi pada 9 Julai ini.

NONEDengan menggunakan label yang keras seperti pengkhianat dan pelampau terhadap penganjur dan pesertanya, khutbah masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya mendakwa perhimpunan BERSIH haram diikuti umat Islam kerana boleh "mencampakkan manusia dalam kebinasaan".

Dalam khutbah itu, penganjurnya Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) juga didakwa memperjuangkan kepentingan individu atau fahaman tertentu tanpa mengambil kira sensitiviti dan kepentingan awam.

"Dalam usaha mencapai matlamat perjuangan, golongan ini akan melakukan demonstrasi jalanan, perhimpunan haram, mereka berarak ke hulu-hilir, berkumpul untuk bertindak ganas, merosakkan harta awam, melanggar undang-undang negara malah sanggup mencederakan pasukan keselamatan," khutbah itu dipetik.

Paling malang, menurut khutbah Jakim, golongan itu berlindung atas nama hak asasi manusia serta menggunakan media dan internet untuk menekan dan mengugut pemerintah dalam memenuhi tuntutan melalui peniruan keganasan di negara asing.

Khutbah berjudul "Memelihara Nikmat Keamanan" itu juga membayangkan pelbagai insiden buruk yang akan berlaku antaranya sehingga boleh mengakibatkan berlaku pertumpahan darah.

friday prayer with imam giving the khutbah 070205"Mimbar ingin menegaskan bahawa sebarang bentuk perhimpunan besar yang berasaskan protes tertentu kebiasaannya akan mencetuskan pelbagai insiden yang buruk," khutbah itu dipetik.

"Tidak kurang juga akan berlaku pertembungan antara dua pihak yang bertentangan dan akan mencetuskan lebih banyak perbalahan serta konflik yang akhirnya mengakibatkan berlaku pertumpahan darah."

Khutbah Jakim dibuat khas untuk empat masjid utama di Wilayah Persekutuan iaitu Masjid Negara, Masjid Putrajaya, Masjid Jalan Duta dan Masjid KLCC.


MI

. ISLAM NAMA SAHAJA

Jangan guna demonstrasi jalanan, Najib beritahu peguam

KUALA LUMPUR, 1 Julai — Datuk Seri Najib Razak hari ini meminta para peguam agar menggunakan saluran perundangan bukannya turun ke jalan untuk mengetengahkan tuntutan dan rasa tidak puas hati mereka.

Perdana Menteri (gambar) memberi pandangan ini ketika tinggal satu minggu sebelum Himpunan Bersih 2.0 — yang disokong oleh parti-parti politik dan sekumpulan 60 pertubuhan bukan kerajaan termasuk Lawyers for Liberty dan bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan.

“Peguam-peguam yang merupakan profesional tidak perlu terlibat dalam demonstrasi kerana kita sebuah negara berdaulat dengan adanya undang-undang dan perlembagaan,” kata beliau.

MI

Thursday, June 30, 2011

Putrajaya arah stesen swasta ‘kubur’ berita Bersih, mahu publik diberi amaran - The Malaysian Insider


“Kami tidak boleh menyebut Bersih, tarikh 9 Julai perhimpunan diadakan dalam siaran kami tetapi kami mesti memberi amaran mengenai demonstrasi ini. Bagaimana kita boleh melakukannya?” kata seorang eksekutif media kepada The Malaysian Inside


KUALA LUMPUR, 30 Jun — Pentadbiran Najib memberi amaran kepada stesen-stesen siaran swasta daripada menyebut apa-apa tentang Himpunan Bersih 2.0 atau tarikh ia akan diadakan, sebaliknya mahu mereka memberi amaran kepada orang ramai daripada menyertai tuntutan jalanan meminta pilihan raya adil dan bebas.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa sejak minggu lalu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah meminta eksekutif media stesen-stesen swasta untuk memaklumkan mereka mengenai garis panduan baru itu selain Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengisytiharkan kemeja-T Bersih sebagai haram.

“Kami tidak boleh menyebut Bersih, tarikh 9 Julai perhimpunan diadakan dalam siaran kami tetapi kami mesti memberi amaran mengenai demonstrasi ini. Bagaimana kita boleh melakukannya?” kata seorang eksekutif media kepada The Malaysian Insider.

The Malaysian Insider

Macam-macam ada. Hebat nya bersih!!!


Pelekat Bersih palsu untuk kelirukan rakyat!! Keroje siapa agak nye Ye?>>>>

PAS mendakwa terdapat usaha pihak tertentu mengelirukan rakyat dengan mengedarkan pelekat kenderaan palsu berlogo Bersih dan berwarna kuning.

Namun pelekat berkenaan boleh menimbulkan kekeliruan apabila tertera ayat "Bersama kita tumbangkan kerajaan sekarang!" dan Buktikan kita mampu seperti Libya!"
.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/4088-pelekat-bersih-palsu-untuk-kelirukan-rakyat

Monday, June 27, 2011

SCKLM: Antara peserta yang berlari untuk BERSIH...


Demikianlah luahan Ong Kian Ming, penganalisa politik tanahair, yang menyertai "Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon 2011" (SCKLM) dengan pakaian kuning, tidak segan silu untuk menunjukkan pendiriannya terhadap Gabungan Pilihanraya Bersih Dan Adil (BERSIH 2.0).

Meskipun amaran demi amaran dikeluarkan oleh pihak polis, malahan disusuli dengan tangkapan terhadap beberapa orang yang memakai baju kuning dengan perkataan "BERSIH" baru-baru ini, namun tidak kurang juga peserta yang cuba membawa mesej gerakan sosial ke dalam acara sukan ini.

Kesinambungan kempen 1Black Malaysia

Wong Sui Pin, 40, sejak awal lagi menyatakan dalam facebook-nya, bahawa dirinya berlari untuk BERSIH 2.0 kali ini. Setelah menghabiskan jarak 42 km dalam masa lima jam, beliau berkata kepada MerdekaReview bahawa usaha ini adalah kesinambungan daripada kempen "1 Black Malaysia" tahun lalu, dengan harapan agar orang ramai memberi perhatian terhadap BERSIH 2.0.

"Sebenarnya saya dipengaruhi seorang kawan. Pada tahun 2008, kawan saya berlari dengan bendera Malaysia, menentang ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960). Saya rasa saya boleh menyampaikan mesej melalui medan ini."

Wong (gambar kanan) juga memaklumkan, bahawa sesetengah peserta melaungkan "Bersih" sebagai sokongan, apabila ternampak pakaiannya. Beliau amat mengambil berat berhubung isu ketidakadilan persempadanan kawasan pengundian, ketika membincangkan sistem pilihan raya di Malaysia.

"Putrajaya, satu kawasan parlimen dengan hanya 6,000 orang pengundi, tetapi kawasan Seputeh mempunyai 70,000 orang pengundi. Kerajaan mempergunakan sistem yang tidak adil ini, dan mustahil rakyat menyampaikan suara bantahan," kata Wong.

Mengundi sendirinya adalah berpolitik

Adrian Ng, peserta kumpulan 10 km juga dengan sengaja memakai pakaian berwarna kuning pada hari ini untuk "menunjukkan pendiriannya". Ketika dihubungi MerdekaReview melalui telefon, Adrian Ng berkata, media dua hari kebelakangan ini melaporkan kejadian penangkapan polis terhadap mereka yang berpakaian warna kuning. "Ia agak menakutkan, tugas polis seharusnya melindungi rakyat, dan bukan berkhidmat untuk parti politik atau kerajaan."

Selain itu, beliau berkata, ramai yang membuat laporan polis dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mendakwa bahawa perhimpunan 9 Julai akan menimbulkan kacau-bilau, mengganggu lalu lintas, malah mencetuskan huru-hara dan sebagainya. Namun demikian, daripada pertandingan Marathon hari ini, ia menunjukkan bahawa perarakan boleh dijalankan secara sistematik dan aman. Ribuan manusia dianggarkan menyertai marathon ini, disambut dengan tepukan dan sorakan - langsung tiada masalah, katanya.

Adrian Ng (gambar kiri, kiri) meneruskan, "Saya rasa tuntutan BERSIH 2.0 adalah wajar. Ramai yang mendakwa perhimpunan ini dipolitikkan. Namun untuk saya, mengundi itu dengan sendirinya adalah politik. Kita memilih wakil rakyat, ini semestinya politik. Saya memilih untuk memakai pakaian kuning, dengan harapan menyebarkan mesej, khususnya pengundi muda."

Meskipun polis cuba mewujudkan suasana ketakutan dengan menangkap mereka yang berpakaian kuning, namun pada hakikatnya ramai lagi yang tidak tahu tentang isu ini, kata Adrian. Beliau mendapati ramai yang masih tidak menyedari hal ini, namun juga terserempak dengan sesetengah orang yang memberi amaran bahawa dirinya mungkin ditangkap jika berpakaian kuning.

Peguam hak asasi manusia, Edmund Bon (gambar atas, kanan) yang menggantikan kawannya untuk menyertai SCKLM turut berpakaian kuning sepanjang larian 10 km, sebagai sokongan kepada BERSIH 2.0, dan galakan agar rakyat tidak takut untuk memakai "kuning".

Jangan hanya luah perasaan di Facebook

Chong Kok Siong bersama isterinya Goh Siew Lin juga menghabiskan larian 21 km mereka dengan mengikat kain "Hidup Rakyat" pada kepala mereka. Chong (gambar bawah, kanan) menyeru agar rakyat turun ke jalan raya untuk menyatakan pandangan mereka, dan bukannya sekadar meluahkan perasaan di Facebook.

Goh Siew Lin (gambar kanan, kiri) pula berharap agar mesej BERSIH 2.0 boleh disampaikan di platform yang berlainan, kepada golongan yang berbeza. Beliau menjelaskan, SCKLM pada 26 Jun 2011 disertai kira-kira 22 ribu orang, dan beliau mendapati ramai yang menyokongnya. "Malah ramai yang sedar apa yang berlaku dalam masyarakat kita, dan berharap agar keadaan boleh diperbaiki," kata Goh.

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, disunting dan diterjemah dari teks asal yang disiarkan pada 26 Jun 2011

PERBELANJAAN BERHEMAAH INI: RM49 juta biaya rumah PM, TPM


Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz dalam jawapan bertulisnya terhadap soalan Siti Zailah Mohamad Yusof (PAS-Rantau Panjang).

Zailah dalam soalannya mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan jumlah kos tahunan yang terpaksa ditanggung kerajaan bagi membiayai kedua-dua rumah pemimpin negara itu bermula tahun 2006 hingga 2010.

Dalam perincian jawapan yang diberikan itu, Nazri menjelaskan kos sewa untuk dua kediaman rasmi itu adalah berjumlah RM32,972,115.55, kos baik pulih RM3,581,744.78, bil elektrik RM10,267,868.15 dan bil air RM1,967,386.55 untuk satu tahun.

Mengulas jawapan kerajaan itu, Zailah ketika ditemui di Parlimen hari ini berkata, rakyat perlu menilai bagaimana kehidupan pemimpin mereka dalam keadaan rakyat disuruh berjimat.

"Kita boleh tengok, rakyat disuruh berjimat, tapi pemimpin negara belanja kos rumah sahaja hampir RM50 juta setahun," katanya.

Harakah

Kos lawatan Najib, Rosmah RM17 juta

Baca seterusnya > disinun

Wardina Safiyyah Fadhullah Wilmot, pengacara terkenal di TV3 menambahkan https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD7Ld4ZGeReCaHrPAdHAYUBCNcHSAjuKPtzhqz7hxCo9aH8R0RWd1xMq-hUd8r07o2xwAIbrw9xRUZS0YQI53hW1VP-OwtUBaoE-Y3ENCQLGxl3qkj66LkKf-HcvkSIQey7QnpZjUCOwE/s1600/wardina.jpgagi senarai selebriti yang menyertai atau menunjukkan sokongan terbuka kepada parti-parti Pakatan Rakyat.

Selepas Bob Lokman, Wardina yang mula popular selepas kemunculan dalam rancangan sitkom Spanar Jaya akan menjadi satu lagi wajah popular yang bakal memeriahkan dunia politik Malaysia.

Baca lagi di sinun

Dihalau keluar masjid kerana pakai baju Bersih


Baca lagi> Disinun

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak