Saturday, April 16, 2011

WOWOWO INI BUKAN MESIR, DAN BUKAN JUGA LIBYA... DIMANA YA...........

Polis gagal halang 30 ribu banjiri ceramah DAP

Puluhan ribu orang membanjiri ceramah malam terakhir DAP dalam hujan lebat, meskipun ceramah itu cuba dihentikan polis atas alasan "permit yang diberikan hanya untuk aktiviti tertutup". Bagaimanapun, polis gagal berbuat demikian meskipun dengan kehadiran FRU, kerana penduduk yang hadir enggan akur kepada arahan polis.‎16 Apr semua rakyat berhak memilih pemimpin termasuklah orang tua yang sudah uzur, orang buta, orang jahil, orang , perempuan dan orang-orang yang tidak tahu-menahu mengenai pemimpin dan kepemimpinan. Orang-orang seperti mereka turut menentukan corak kepemimpinan negara. Bangun Rakyat Sarawak lakukan perubahan cara bijak, agar anda tidak lagi di di belenggu kemiskinan

Ubahlah wahai rakyat Negeri Swk...jgn lepaskan peluang!!!Allah tdk akan mengubah jika kamu sendiri tak mahu berubah!!! sudah trllalu lama kamu ditindas...UBAH..!!!

Thursday, April 14, 2011

PRN SARAWAK Sarawak 4 Change..! - Aram Meh Kitai Berubah..!

Lihatlah bagaimana UBN menafikan hak2 penduduk Sarawak, mereka bagaikan mengemis dibumi sendiri...Hidup bagaikan pengemis walhal mereka sepatutnya diberikan hak2 sebagai warga Sarawak...Tapi sewenangnya hak mereka dirampas Si Gila Kuasa..


Wednesday, April 13, 2011

Akhbar Cina kaburkan istilah yang memalit Taib

Apakah "korup" dan "Pek Moh" (makna: uban, gelaran untuk Taib Mahmud) sudah menjadi perkataan yang tidak senonoh, sehingga perlu dikaburkan dalam akhbar bahasa Cina? Salah satu akhbar bahasa Cina terbesar di Sarawak, United Daily News, dalam liputannya terhadap poster pilihan raya, mengaburkan semua istilah "Pek Moh" dan perkataan yang membawa makna "korup" - sebagaimana yang terkandung dalam poster pembangkang. Jelas, ini perbuatan untuk menapis istilah yang memalit Taib Mahmud, Ketua Menteri yang sudah 30 tahun memegang tampuk kuasa.

United Daily News memperuntukkan dua muka surat berwarna pada 11 April untuk melaporkan poster dan kain rentang parti politik yang bertanding, dengan tajuk "sindiran tersurat dalam komik", dan "ejekan tersirat dalam kain rentang". Namun, 4 daripada 11 gambar yang disiarkan "dikaburkan" sebahagiannya - tiga daripadanya adalah kain rentang DAP; dan satu lagi dipercayai dari SUPP.

DAP menjadikan "Undur Pek Moh" (Taib) sebagai tema kempennya sejak awal lagi, jadi banyak kain rentang yang mempunyai istilah "Pek Moh". Salah satu kain rentangnya ditulis "Vote SUPP=Vote Pek Moh", dan tiga perkataan akhirnya ini telah dikaburkan.

Satu lagi adalah gambar papan iklan DAP yang membandingkan pentadbiran antara Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng. United Daily News mengaburkan istilah "penyalahgunaan kuasa dan korup untuk 30 tahun", "tidak cekap", "Rasuah", "Kronisme", "tidak mempedulikan undang-undang", dan " bersekongkol antara politik dengan peniaga".

Kain rentang SUPP juga dikaburkan

Satu lagi kain rentang ditulis, "Roket menang kesemua 15 kerusi, XX (dibulatkan dalam gambar bawah) tetap menjadi Ketua Menteri", dan "SUPP kalah kesemua 19 kerusi, tiada Cina dalam kerajaan". Walaupun kain rentang ini tidak mempunyai logo mana-mana parti politik, namun ia dipercayai milikan SUPP.

Satu iklan daripada SUPP yang disiarkan United Daily News telah mengisyaratkan identiti parti politik yang bertanggungjawab kepada kain rentang tersebut, berbunyi, "Senario politik yang mungkin pada 16 April adalah, DAP menang kesemua 15 kerusi yang ditandinginya, BN tetap berkuasa. SUPP kalah di 15 kerusi, tiada lagi wakil Cina. Saudara saudari yang dihormati, renungi sedalam-dalamnya sebelum mengundi!"

Mungkin ada bezanya antara ayat dalam iklan dan ayat pada kain rentang, namun ia memberi makna yang sama, dan selari dengan retorik SUPP.

Satu lagi kain rentang DAP dikaburkan sepenuhnya, maka sukar untuk diketahui mesej yang mahu disampaikan dalam kain rentang tersebut. Sebagaimana pengamatan wartawan, gelaran Taib Mahmud "Pek Moh" (Pak Uban) dikaburkan, dan istilah negatif yang dilontarkan terhadap beliau juga dikaburkan.

Istilah "Pek Moh" mula diharamkan?

Walaupun gambar tersebut dikaburkan United Daily News pada 11 April, namun satu gambar yang sama juga disiarkan See Hua Daily News pada 9 April, tanpa dikaburkan istilah "Pek Moh". Akan tetapi, Sin Chew Daily dan See Hua Daily News tidak menyiarkan sebarang gambar yang menyebut secara terus istilah "Pek Moh".

Berita langsung tidak menyebut perkataan "Pek Moh" jikalau akhbar bahasa Cina dibaca. Misalnya, dalam satu artikel yang disiarkan See Hua Daily News, ia hanya memetik seorang untuk menyifatkan poster DAP sebagai "(cara menampilkan) empat orang yang tidak bermuka, dan ia amat menarik tumpuan".

Tiada gambar dilampirkan, padahal papan tersebut mengubahsuai slogan SUPP "1 Heart For Sibu" kepada "1 Heart For Pek Moh". Papan iklan ini telah dipamerkan selepas penamaan calon, dan DAP hanya mempunyai satu papan yang lebih kecil, "Yes! Kita mahu perubahan!" dengan gambar empat orang calonnya pada ketika itu.

Papan DAP ini mungkin kurang kreatif, namun pada 10 April, DAP telah mengubahsuai papan tersebut untuk menyindir SUPP, dan sindiran ini membisukan SUPP (gambar atas).

Walaupun United Daily News mengaburkan istilah "Pek Moh" dalam gambar, namun perkataan itu masih didapati dalam tulisan. Sebaliknya, Sin Chew Daily dan See Hua Daily News langsung tidak menyelitkan istilah ini dalam laporannya.

Serangan iklan BN

Selain itu, Sin Chew Daily dan See Hua Daily News menyaratkan iklan BN dalam terbitannya, beberapa hari kebelakangan ini. Dengan tajuk "Masa depan yang lebih baik untuk semua", empat gambar yang menunjukkan projek transformasi seperti SCORE, budaya yang berbilang disiarkan.

Selain iklan "senario yang mungkin selepas 16 April", terdapat juga iklan untuk menyanggah tuduhan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, membidas Lim sebagai "berlakon" di Sarawak, malah membidas PR memberi janji kosong dan prestasi pentadbiran yang teruk. Calon SUPP DUN Pelawan juga membeli ruang iklan di akhbar Cina.

DAP turut menyiarkan iklan di akhbar Cina. Bertemakan "Ubah", mereka memaparkan gambar 15 orang calon mereka.

Laporan tiga akhbar Cina memihak BN

United Daily News adalah akhbar di bawah Kumpulan Shin Yang yang dimiliki tycoon Ling Chiong Ho, sementara Sin Chew Daily dimiliki Tiong Hiew king, dan See Hua Daily News adalah akhbar di bawah kumpulan KTS yang dimiliki kerabat mendiang Robert Lau.

Ketiga-tiga akhbar ini mempunyai hubungan yang rapat dengan parti pemerintah. Antaranya, adik Tiong Hiew King, iaitu Tiong Thai King ialah calon SUPP di DUN Dudong; sepupu mendiang Robert Lau pernah bertanding di PRK Sibu menyarung jersi SUPP. Menurut pemerhatian Sibu Election Watchers (SEW) pada tahun 2010, ketiga-tiga akhbar ini jelas berkecenderungan untuk memihak BN.

Menurut pengamatan wartawan, ruang muka depan dan muka surat yang berwarna dalam ketiga-tiga akhbar tersebut diperuntukkan kepada calon SUPP-BN; sebaliknya calon pembangkang dimuatkan dalam muka surat hitam-putih, dan biasanya tidak bergambar.

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 11 April 2011

MerdekaReview

Tuesday, April 12, 2011

serangan ke atas blog pro pakatan bermula


Sepertimana dilaporkan perakite.blogspot.com beberapa hari lepas, semua blog dan portal pro Pakatan Rakyat akan menghadapi masalah apabila semakin hampir dengan hari pengundian pilihan raya negeri Sarawak .. sama ada dilencongkan, diserang (hacked) atau sukar dilayari kerana sekatan bandwidth dalam usaha UBN menyekat aliran maklumat kepada rakyat.

Telekom Malaysia pula dilapor melencongkan trafik Malaysiakini ke luar negara.
Perkara itu dihebahkan pengasas Malaysiakini, Premesh Chandran melalui profail laman Facebook beliau.


Tarikh mengundi masih ada empat hari lagi, namun tempoh tiga hari berkempen inilah yang kritikal bagi sesuatu pilihanraya dan kini UBN dipercayai sedang berusaha menyekat aliran maklumat kepada rakyat menjelang tarikh-tarikh akhir berkempen.
Talian hayat rakyat ini mula disekat agar maklumat tidak diperolehi oleh rakyat kecuali melalui media arus perdana.. yang merupakan pencacai UBN..
Hari ini nampaknya, laman Malaysiakini berhadapan masalah teknikalserius apabila penyedia rangkaian internet yang merupakan anak syarikat Kementerian Kewangan, Jaring Communications Sdn Bhd dikhabarkan mula mengehadkan lebar jalur (bandwidth) trafik laman itu.
Telekom Malaysia pula dilapor melencongkan trafik Malaysiakini ke luar negara.
Perkara itu dihebahkan pengasas Malaysiakini, Premesh Chandran melalui profail laman Facebook beliau.
"Malaysiakini berhadapan masalah teknikal. Jaring mengehadkan lebar jalur kami. Telekom Malaysia pula melencongkan trafik kami ke luar negara dan kembali. Kami sedang berusaha menyelesaikan masalah ini. Tolong hebahkan maklumat ini," kata Premesh
PERAKITE

Monday, April 11, 2011

PRN SARAWAK~ TAIB DALAM KEADAAN LEMAS - SEMUA LAKMANA BN TURUN CUBA SELAMATKANKajian yang dilakukan oleh para pencacai Umno yang Pakatan tiada peluang di Sarawak hanya untuk menyedapkan hati masing-masing. Sedangkan Taib sebenarnya berada dalam bahaya sehinggakan Najib sendiri tidak yakin dengan kemampuan Taib menghadapi Pakatan.


Najib terpaksa berkampung di Sarawak meninggalkan intan payung sendiri kat Sri Perdana. Najib datang bukan berseorangan malah beliau membawa bersama satu angkatan perang sehinggakan kat Malaysia Barat hanya tinggal timbalan-timbalan menteri sahaja menjalankan tugas.

Malah berita terbaru laman Sarawak Report (laman anti Taib) tidak dapat diekses kerana telah digodam. Dalam masa yang sama, Taib banyak menjawab isu-isu yang dibangkitkan dilaman-laman web. Mungkin kerana tidak ingin bertembung dengan Sarawak Report maka laman itu telah diserang agar suara beliau sahaja yang patut didengar.

Seperti biasa SPR (komponen BN) telah memainkan peranan yang cukup aktif membantu Taib agar dapat mengekalkan kuasanya. Taib merayu agar warga Sarawak terus memberi undi kepada beliau supaya lebih banyak lagi kekayaan akan dikaut oleh beliau, keluarga dan kroni-kroninya.

Bagi warga Sarawak, inilah masa terbaik untuk menghukum BN setelah sembilan penggal memerintah. Apa perubahan yang telah dilakukan oleh BN kepada rakyat Sarawak, melainkan jurang kehidupan semakin ketara. Para pemimpin BN telah menbina empayar masing-masing sedangkan rakyat Sarawak sendiri hidup seperti peminta sedekah di negeri sendiri.

Setelah sembilan penggal di bawah BN, rakyat Sarawak patut mencuba kelaianan dengar menyingkir Taib dan koncu-koncunya. Saya pasti rakyat Sarawak akan terkejut bagaimana kayanya Taib dan keluarganya setelah menjadi KM Sarawak selama 30 tahun kerana perkara ini akan didedahkan oleh Pakatan jika berjaya memerintah. Ianya akan berlaku sekiranya Taib dapat disingkirkan tetapi jumlah kekayaan Taib tidak akan diketahui andainya rakyat Sarawak masih memberi mandat kepada beliau.

musafirlalu

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak