Saturday, January 23, 2010

Miskinnya UMNO; buat program 'Juara Rakyat'


KUALA NERUS – Umno negeri Terengganu tidak boleh mendabik dada kerana jelas kini, ia bukanlah sebuah parti yang hebat dan popular lagi.


Ia adalah kerana, dalam menganjurkan program ‘Juara Rakyat’ yang dianggap hebat, Umno terpaksa ‘menumpang’ kemudahan kerajaan dan ‘menipu’ rakyat.
(Gambar kanan - Tiada sambutan, gerai untuk program bertemu pelanggan lengang dan kosong )

Program Juara Rakyat bertemakan pendidikan diadakan pada Jumaat, 22 Januari 2010 (hari ini) di Sekolah Menengah Teknik Terengganu di sini membuktikan, Umno terpaksa ‘menempek’ di bawah Majlis Penyampaian Hadiah Kecemerlangan Pelajar yang dianjurkan Yayasan Terengganu.

Teruskan memabaca selanjutnya
Friday, January 22, 2010

KALAU LELAKI DI PANGGIL SI TANGGANG! KALAU POMPUAN PANGGIL APA YE?


SERDANG - Hajat seorang ibu tua, Tumi Wongsorujo mahu melawat anaknya bagi melepaskan rasa rindu setelah berpisah selama tiga tahun bukan sahaja tidak tercapai, malah hatinya hancur apabila dihalau anaknya itu.

Tumi, 52, yang datang dari Kuching, Sarawak dikatakan sanggup meminjam wang daripada sanak saudara untuk membeli tiket kapal terbang ke Kuala Lumpur pada Selasa lalu dan mencari anaknya itu walaupun tanpa alamat lengkap.


Ayid>> Diriwayatkan daripada Asma' r.a katanya: Aku pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w: Wahai Rasulullah! Ibuku datang kepadaku dalam keadaan ingin menyambung hubungan silaturrahim, inginkan kesenangan dan kemewahan yang ada kepadaku serta meminta daripadaku. Bolehkah aku menyambungkan hubungan dengannya? Rasulullah s.a.w bersabda: Ya! boleh

Tahniah HBKL cekap 'tangkap' suspek bakar gerejaAbdul Aziz Mustafa
KUALA LUMPUR, 22 Jan: Hospital Kuala Lumpur (HKL) ternyata lebih cekap dari pihak bertanggungjawab yang lain apabila tindakannya membolehkan mereka yang disyaki menyerang gereja dapat ditangkap, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Suspek ditangkap selepas beliau datang ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapat rawatan," katanya.

Menurut Mahfuz, apabila suspek tersebut dilaporkan mendakwa muka kiri, tangan dan dadanya terkena api ketika membakar sampah, menimbulkan kecurigaan pihak hospital yang terus menghubungi polis sehingga akhirnya suspek tersebut ditangkap.

Ayid>> Tahniah kepada pertugas HBKL

Read More


Jais, Mais perlu dirombak: Khalid

SHAH ALAM - Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad meminta supaya kepimpinan yang menerajui Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dirombak semula agar ia selari dengan perubahan pentadbiran yang berlaku di negeri ini.

Menurut Khalid, pentadbiran agensi itu perlu ditukar dengan mereka yang berpengetahuan agama serta bebas dari kefahaman politik selain politik Islam.

“Saya berkeyakinan bahawa masanya telah tiba untuk ulama-ulama yang selama ini dipinggirkan oleh pentadbiran lama (UMNO) atas sebab kepentingan politik mereka, diberi peluang dan kedudukan yang sewajarnya di dalam institusi keagamaan di Selangor.

Read More


Tak Faham Undang-undang jangan bercakap isu royalti - Tun Mohd Salleh Abas!


Oleh Mohd Zuharman

KUALA TERENGGANU, — Bekas ketua hakim negara Tun Mohd Salleh Abas berkata, ahli-ahli politik termasuk anggota jemaah menteri dari Umno, yang tidak mahir tentang undang-undang pembangunan petroleum tidak wajar memperkudakan isu pertikaian wang royalti antara kerajaan negeri dan pusat khususnya dalam tuntutan Kelantan sekarang.

Oleh itu tegas beliau, dari segi undang-undang, rakyat kini seolah-olah dikelirukan oleh ahli-ahli politik yang berfikiran sempit tentang selok-belok perundangan dalam isu tuntutan royalti minyak oleh Kelantan dan Terengganu.


“Persoalan yang ada di hadapan kita semua sekarang ialah berkaitan hak sesebuah negeri dalam menuntut royalti dari Petronas, bukannya dari kerajaan pusat.

“Orang ramai mesti faham perkara ini. Sekali lagi saya tegaskan, bukanya dari kerajaan pusat.

“Kerajaan pusat juga mendapat royalti dari Petronas,” kata beliau ketika ditemui di kediamannya di sini.

Read More

Wednesday, January 20, 2010

Banyak Nya Pasir Jual ke Singapura - Dr M

700 Lori Angkut Pasir Silika Ke Singapura Setiap Hari - Dr. M


PETALING JAYA: Tun Dr. Mahathir Mohamad beranggapan bahawa ada pihak yang tidak bercakap benar apabila sebanyak 700 lori dengan muatan pasir silika didapati keluar dari Johor ke Singapura setiap hari.

Bekas Perdana Menteri berkata, walaupun Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor memberitahu terdapat 500 lori membawa pasir itu ke seberang Tambak Johor setiap hari tetapi jumlah sebenar adalah lebih daripada itu.

"Saya ingat kita dah hentikan penjualan tanah kita kepada Singapura.

"Seorang teman memberitahu saya bukan 500 lori tetapi 700 buah. Itu jumlah yang banyak," tegas beliau dalam blog popularnya, Che Det di sini.

Read More

Tuesday, January 19, 2010

Naik gula 20 sen Jimat 1.3 billion - Buat F1 lebuh 1 billion


Harakahdaily.
KUALA LUMPUR, 19 Jan: PAS kesal dengan dasar kerajaan menaikkan 20 sen harga gula untuk penjimatan RM1.3 bilion subsidi negara sedangkan pada masa sama membazirkan RM 1 bilion untuk sukan Formula 1 yang manfaatnya bukan langsung kepada rakyat.

Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad memberitahu BN dilihat cuba melepaskan beban ekonomi kepada rakyat sekaligus membuktikan kerajaan sebenarnya sudah kehabisan wang kesan dari pelbagai pembaziran yang dilakukan.

Ayid: Jimat kepada rakyat 1.3 bilion - Dihanguskan kepada F1 RM 1 bilion. Siapa tipu siapa ni?

Sumber: Harakahdaily


Jauhnya bincang bubar DUN ! kat ARAB Saudi


KUALA LUMPUR, 18 Jan: Beberapa perkembangan terbaru di negeri Perak memberi keyakinan akan berlaku pembubaran Dewan Undangan Negeri (Dun) itu dalam sedikit masa lagi.

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak dalam satu kenyataan memberitahu beberapa petanda menuju ke arah itu sedang berlaku.

Ianya termasuk pertemuan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Arab Saudi baru-baru ini sehingga Zambry didakwa sanggup meninggalkan Persidangan Ke-169 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) yang di pengerusikan oleh Raja Muda Perak.

Read more

Monday, January 18, 2010

Saya berkerusi Roda, tapi parti saya berdiri tegoh


Pengerusi DAP Karpal Singh yang kini berkerusi roda selepas mengalami kemalangan jalan raya, berkata walaupun beliau tidak berupaya, tetapi partinya tetap berdiri kukuh.

"Saya mungkin duduk, tetapi ahli-ahli bersatu menyokong saya," kata peguam dan ahli politik veteran itu, disambut tepukan gemuruh para perwakilan di konvensyen nasional DAP di Ipoh hari ini.

Read More

Ayid: Karpal yang lumpuh Pakatan Rakyat tidak lumpuh

Sunday, January 17, 2010

TIDAK MALUKAH KITA ANAK BUKAN ISLAM BELAJAR DI PASTI

Harakahdaily

SEPANGGAR, 17 Jan: Pasti Al-Islah Kampung Lobou menempa sejarah istimewa penubuhannya apabila 11 daripada 20 orang pelajar yang mendaftar adalah bukan Islam.

Pasti yang baru sahaja ditubuhkan itu diberi nama Al-Islah sempena nama surau yang bersebelahan.

Ketua Pengarah Pasti Pusat, Azrin Abd Majid yang telah merasmikan penubuhan Pasti itu semalam, melahirkan rasa gembira dengan kepercayaan yang diberikan oleh masyarakat bukan Islam kepada institusi di bawah Dewan Pemuda PAS itu.

Ayid: Kanak-kanak bukan Islam belajar kat PASTI, berapa hebatnya sistem pendidikan Islam hingga bukan Islam pun percaya akan kehabatan nya. Mereka sudah tidak lagi percaya kepada sistem pendidikan sikular. Agak menyedikan kita anak-anak kita masing-masing berebut untuk belajar ke Pra Sekolah. Pikir la sendiri?

Read More
BELUM SELESAI KES BUNUH BAPA, KINI BUANG BAPA PULA TIMBUL


Petikan gambar dari akhbar Kosmo! semalam

KANGAR: Zaman mudanya dia disayangi isteri dan anak-anak. Namun, nasibnya berbeza ketika mencecah usia emas, apatah lagi selepas menghidap penyakit buah pinggang kronik sejak lima tahun lalu.

Ia kes kedua bapa dibuang anak di Perlis selepas nasib sama dialami Abdul Rahman Talib, 57, yang ditinggalkan anak kandungnya di tepi jalan dekat pondok bas, 8 Januari lalu. Othman yang pernah beristeri tiga sekali gus dan memiliki empat cahaya mata mendakwa perubahan sikap anaknya semakin ketara sejak dia perlu menjalani rawatan hemodialisis dua hari sekali.

Read More


follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak