Saturday, January 16, 2010

MAMPUKAN KITA LAKUKAN BEGINIPolis syariah giat cegah maksiat


SEORANG anggota polis syariah menyoal seorang
lelaki yang duduk di tepi pantai bersama kekasihnya
di Banda Aceh pada 18 Disember lalu.


BANDA ACEH - Polis pencegah maksiat di sini yang dikenali sebagai Wilayatul Hisbah giat memberi teguran kepada pasangan kekasih yang duduk di tepi pantai, wanita tidak bertudung, berjudi dan peminum arak.

Read More

Aktiviti: Bersama remaja Falak cerap gerhana

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Ramai di kalangan masyarakat kita, hanya mengetahui kejadian gerhana matahari akan menjadikan kawasan yang mengalaminya gelap dari keadaan biasa.

Jika ianya gerhana matahari penuh, maka kawasan yang mengalaminya akan menjadi gelap penuh seperti waktu malam yang disinari bulan.

Haiwan pula menjadi senyap dan ada yang tidur kerana menyangkakan malam telah tiba.

Namun tahukah kita, selain bumi menjadi gelap, beberapa fenomena lain turut berlaku semasa keajaiban cakrawala ini terjadi?

Pernahkan anda mendengar sebijir telur boleh berada dalam keadaan tegak apabila berlaku gerhana matahari?

Ya, itulah antara yang cuba dikaji sekumpulan 25 remaja dari Universiti Malaya sewaktu berlakunya gerhana matahari separa semalam.

Read more
UMNO akan gagal jatuhkan Nik Aziz - Zaid Ibrahim

Zulkifli Sulong dan Hazayani Zakaria foto Shukri Mohamad

PETALING JAYA, 15 Jan: Bekas anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim yakin Umno akan gagal dalam usaha untuk menjatuhkan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan.

"Umno mungkin boleh menjatuhkan saya atau Datuk Seri Anwar tetapi saya tidak fikir dia akan mampu berbuat perkara yang sama kepada Tok Guru Nik Aziz," kata Zaid dalam wawancara khas dengan Harakahdaily hari ini.

Wawancara itu diadakan di rumahnya dekat Tropicana pagi tadi oleh wartawan Harakahdaily Zulkifli Sulong dan Hazayani Zakaria dengan dibantu oleh Shukri Mohamad sebagai juru kamera.

Read more
Friday, January 15, 2010

Dailog Islam dan Kristian telah berjalan

Mohd Sabri Said

GELUGOR, Pulau Pinang, 14 Jan: Pulau Pinang menjadi negeri pertama mengadakan dialog antara Islam dan Kristian selepas PAS melakukan pendekatan berdialog dan penerangan kepada bukan Islam dalam isu 'kalimah Allah' demi menjaga keharmonian negara.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof berjaya membuka lembaran baru buat PAS terutamanya di tahun baru 2010 yang menyaksikan berbagai peristiwa hitam terjadi pada negara.

Dr Mujahid telah pergi secara rombongan bersama aktivis parti dari Parit Buntar, Perak serta Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Takiqudin Hamzah, Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Tanjung, Yacoob Omar, Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd Yusoff Mohd Noor dan Setiausaha PAS Jelutong, Nasir Ismail.


(Gambar: Mujahid menyertai dialog dengan penganut Kristian)

Mereka disambut dan diberikan penghormatan kerana sudi hadir untuk memperjelaskan isu yang menjadi topik hangat ketika ini.(Berita selanjutnya di sini>>
Thursday, January 14, 2010

Nik Aziz: Politik suku agama suku punca Melayu lemah

Oleh Mohd Zuharman

KOTA BARU, Jan 13 – Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) mengulangi pendiriannya amalan agama suku politik suku menjadi punca kekuatan orang Melayu terhakis, sekali gus menyebabkan banyak kecelaruan di kalangan masyarakat dalam negara.

“Dasar, ataupun prinsip itu ternyata bercanggah dengan apa yang dilakukan Nabi. Bercanggah dengan al-Quran dan bercanggah juga dengan sirah Nabi Muhammad SAW.

Baca seterusnya>>>>>


Nik azz rai paderi, sami makan tengah hari


KOTA BHARU, 13 Jan: Ketua-ketua agama terdiri daripada alim ulama, paderi dan sami dijemput menghadiri makan tengah hari bersama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 28 Januari ini di Kota Darulnaim.(Teruskan membaca)
Wednesday, January 13, 2010

Eye on disita, berapa duit rakyat hangus?


Walaupun Eye On Malaysia telah disita kira-kira seminggu lalu tetapi sehingga kini tiada penjelasan konkrit mengapa ianya disita dan berapa kerugian yang ditanggung oleh pihak terbabit.TERUSKAN MEMBACA..
Ayid>> Apa pulak yang nak kita sitar selepas ini. Nasib baik tak hilang. Kuak3


Tuesday, January 12, 2010

Lu Orang Lihat Gambar ni...Akhirnya,Hardcore Umno Mencari Pakatan Rakyat..


Semalam wa posting kisah kekecewaan penduduk Kg Sungai
Itek tentang layanan buruk YB Hamidah berkaitan bantuan
paip air percuma yang mereka pohon.Oleh kerana Kecewa dengan
sikap pimpinan Umno,maka mereka terbuka hati untuk mengadu
nasib dan memohon simpati kepada Wakil Rakyat
dari Pakatan Rakyat(Baca lagi pasti best)>>>

Ayid>> Akhirnya mereka memerlukan bantuan Pakatan Rakyat


Pelajar wanita Mesir pakai topeng muka ganti purdah


KAHERAH - Beberapa pelajar perempuan di Universiti Kaherah memakai topeng muka sebagai ganti purdah berikutan arahan terbaru kerajaan yang mengharamkan pemakaian tudung menutup wajah dalam dewan peperiksaan.>>>Teruskan membaca>>


Monday, January 11, 2010

Pegawai gereja terharu terima kunjung Nik Aziz

PETALING JAYA, 10 Jan: Kesediaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melawat tiga gereja petang tadi menimbulkan rasa terharu pihak gereja.

Perasaan terharu itu dinyatakan oleh Pegawai Penyambut Tamu Gereja Katholik Assumption, Jalan Assunta dekat sini, Calvin Jacob yang juga sempat mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar Kelantan itu kerana sudi mengunjungi mereka.

Menurut Calvin, Datuk Nik Abdul Aziz telah meluahkan rasa simpati di atas apa yang telah berlaku ke atas gereja itu yang dibaling dengan bom buatan sendiri pada minggu lalu.

“Saya telah mempelawa beliau masuk ke dalam gereja untuk melawat namun kerana ketika itu pengunjung gereja sedang melakukan kegiatan mingguan mereka, beliau menolak dengan baik.

“Jika cuaca tidak hujan saya bercadang untuk membawa beliau meninjau di sekeliling gereja, tetapi saya sempat maklumkan kepadanya tentang keadaan gereja yang tidak mengalami apa-apa kerosakan lantaran bom yang dilontar itu tidak meletup,” jelas Calvin lagi.(Teruskan membaca)

Sunday, January 10, 2010

Nik Aziz nasihat hormati hak kebebasan agama lain

SHAH ALAM – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelar mana-mana individu yang terbabit dalam insiden membakar tiga gereja di Lembah Klang kelmarin kerana tindakan itu hanya akan menyemarakkan perasaan sensitif di kalangan kaum dan penganut agama lain.:

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, perbuatan seperti itu tidak sepatutnya berlaku dalam sebuah negara yang mengamalkan kebebasan beragama.

“Dulu perarakan kepala lembu, tetapi nasib baik kaum Hindu tidak mengamuk. Kali ini bakar gereja pula. (Apakah) mereka yang melakukan kerja ini tidak terasa yang mereka telah melukakan hati saudara rakyat senegara? Ini adalah masalah paling besar yang berlaku hari ini,” katanya
>>>Baca seterusnya >>i>>>


Selamat Jalan Syaitan!Cara-Cara Hendak Mengelakkan Diri Daripada Gangguan Syaitan.

Syaitan memanglah bertugas untuk menganggu dan mengoda anak Adam sampai hari akhirat. Kita sebagai seorang muslim wajib percaya adanya jin, iblis dan syaitan. Barang siapa yang tidak percaya kewujudan makhuk ini juga akan membawa kepada terjejasnya akidah(Baca selanjutnya)


follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak