Saturday, July 9, 2011

BERSIH BERJAYA!

9 JULAI – Walau cuba ditipu, dibohongi dan dimomok oleh kerajaan UMNO-BarisanNasional, rakyat Malaysia tidak mudah diperdayakan.

Walau diancam, diugut dan dizalimi pihak berkuasa yang menjadi alat kerajaan UMNO-BN, rakyat Malaysia tidak takut dengan gertakan.

Walau terpaksa berdepan dengan gas pemedih mata, pancutan meriam air dan bantaian cota polis, rakyat Malaysia tidak gentar dengan keganasan pihak berkuasa.

Walau berita palsu disebarkan oleh media arus perdana milik kerajaan UMNO-BN, rakyat Malaysia tidak lagi percaya dengan tohmahan dan fitnah yang disebarkan oleh pemimpin politik yang sedang nazak di puncak kuasa.

Daripada ratusan ribu yang amat berani melangkah ke medan perjuangan di Kuala Lumpur hari ini, jutaan lagi rakyat Malaysia menumpahkan air mata gembira melihat perubahan yang sedang berlaku di ibu pertiwi tercinta.

Perhimpunan aman Bersih 2.0 menjadi medan keganasan pihak berkuasa. Tetapi rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan kedamaian tidak pula berdendam kesumat benci walau ada yang parah dipukul polis dan ramai pula yang disumbatkan ke dalam lori-lori polis.

Baik yang berpangkat tinggi dalam politik mahu pun yang marhaen, tua dan muda, lelaki dan perempuan, rakyat Malaysia berbagai bangsa dan kaum tidak lagi takut dengan ancaman kerajaan UMNO-BN yang terlalu angkuh dengan kuasa yang sedikit itu.

Perhimpunan aman Bersih 2.0 telah terbukti berjaya.Perhimpunan aman yang menjadi tonggak kebebasan rakyat menyuarakan isi hati terhadap kerajaan yang zalim dan bongkak.

Memorandum tuntutan pilihanraya yang bebas, adil dan bersih telah Berjaya diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, walau pun ramai penganjur Bersih 2.0 telah ditahan pihak berkuasa lebih awal hari ini.

Perjuangan Bersih 2.0 memang Berjaya tetapi ia belum selesai. Selagi pilihanraya masih dikongkong, kotor dan tidak adil, selama itu juga perjuangan Bersih dalam bentuk-bentuk yang dijamin dan dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan perlu diteruskan.

Rakyat mahu kepada perubahan kuasa untuk membolehkan sebuah kerajaan baru dibentuk secara adil, bersih dan demokratik. Caranya bukan dengan rampasan kuasa atau apa-apa cara lain yang tidak demokratik, kecuali melalui pilihanraya yang bebas, bersih dan adil.

Maka itu Bersih menuntut pilihanraya yang bebas, bersih dan adil untuk memastikan hanya yang benar-benar layak menjadi kerajaan dapat dipilih secara terhormat dan bertamadun.

Tahniah buat Bersih 2.0. Kepada mereka yang berada di ibukota pada 9 Julai 2011 untuk menyuarakan hasrat rakyat, jutaan terima kasih buat mereka atas keberanian, keikhlasan dan kejujuran dalam memperjuangkan keadilan, demokrasi dan kebebasan.

Roketkini.com

Malaysia mencatatkan sejarah sekali lagi ~~Mangsa gas pemedih mata meninggal

KUALA LUMPUR, 9 Julai: Seorang peserta perhimpunan Bersih 2.0 yang terkena semburan water canon dan gas pemedih mata di KLCC meninggal dunia sekejap tadi.

Baharudin Ahmad, 58 tahun, bersama rakan dan keluarganya berkumpul di KLCC terjatuh dan pengsan apabila disembur gas pemedih mata oleh pasukan keselamatan.

Beliau yang dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) disahkan meninggal dunia kemudiannya.

Jenazah beliau kini dibawa ke rumah beliau kemudiannya di Kelompok Camar, Jalan Ampang Ulu Kelang.

Menurut rakan beliau, Suhaimi Long, Baharudin pengsan selepas terkena gas pemedih mata di bawa ke HKL di mana anak perempuan mangsa bertugas di situ sebagai seorang doktor.

Isteri belaiu, Puan Rosni Melan ketika dihubungi Harakahdaily berkata, ketika kejadian beliau dan suaminya tidak duduk sekali kerana beliau ke Stadium Merdeka manakala suaminya ke KLCC.

Harakahdaily

'Agong perkenan terima memo tetapi dihalang polis'

"Dulu walaupun saya menghadapi gas tapi yang ini adalah gas yang kejam sekali dan dahsyat."

Sasterawan Negara Datuk A Samad Said mendakwa Yang di-Pertuan Agong telah memberi perkenan untuk menerima memorandum daripada perwakilan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) hari ini tetapi dihalang oleh polis.

NONEKatanya ketika mengadap Seri Paduka pada minggu lalu, Seri Paduka bersetuju membenarkan gabungan 62 NGO itu menyerahkan memorandum mereka bagi menuntut pembaharuan pilihan raya hari ini.

"Baginda bertitah boleh. Itu sebab saya ikut (perwakilan) hantar memo,” katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

"Saya ambil keputusan untuk nantinya hantar surat untuk beritahu kesediaan Agung terima memo today dilanyani dengan baik oleh polis... Bukan salah saya, tapi oleh polis." jelas sasterawan Negara itu.

Beliau juga membidas keganasan yang digunakan polis pada perhimpunan hari ini sambil menyifatkan ia keganasan yang paling teruk pernah disaksikannya.

patah kaki"Saya menyaksikan tembakan gas itu amat rambang dan kasar. Saya menyaksikan beberapa wanita yang jatuh dan huru-hara, itu tidak pernah ditengok.

"Dulu walaupun saya menghadapi gas tapi yang ini adalah gas yang kejam sekali dan dahsyat."

Bagi beliau, acara ini cukup berkaya kerana di sebalik pelbagai halangan dan hambatan, rakyat tidak takut meluahkan perasaan mereka.

"Saya fikir amat berjaya kerana hampir dua minggu rintangan, tapi saya terperanjat lihat ribuan, hampir 50,000. Dari segi itu, masyarakat memang berjaya," katanya.

Malaysiakini

LAPORAN LANGSUNG

GALERI FOTO

Sekurang-kurangnya lima lokasi dijadikan tempat berkumpul perhimpunan BERSIH 2.0 hari ini. Antaranya di Jalan Petaling, berhampiran Kompleks Daya Bumi, Masjid Jamek, Pudu dan Sogo.

NONEPolis terus melepaskan tembakan meriam air dan gas pemedih mata bagi menyekat kemaraan rakyat.

Akibat asakan dan tangkapan ke atas tangkapan lebih 500 orang, penunjuk perasaan mula menuju ke kawasan Puduraya-Menara Maybank. Jumlah mereka kini dianggarkan tidak kurang 10,000 orang.

LAPORAN LANGSUNG:

4:40pm: Pudu - Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani B Abdullah mengecam tindakan keras pihak berkuasa ketika berdepan dengan penunjuk perasaan.

Pasukan polis bukan sahaja tidak menghormati hak rakyat untuk berhimpun tetapi juga menjejaskan keselamatan dan kesihatan awam dengan melepaskan tembakan gas pemedih mata ke dalam kawasan hospital Tung Shin.

Ditanya apakah sepatutnya respons rakyat terhadap tindakan tersebut, beliau berkata, rakyat Malaysia perlu memilih wakil yang boleh melindungi hak mereka.

4.50pm: Hotel Hilton - Beberapa pemimpin Pakatan seperti Datuk Kamaruddin Jaafar, Nurul Izzah mula meninggalkan hotel.

4.21pm: Jawatankuasa BERSIH akan mengadakan sidang akhbar di Hotel Midah pada jam 4.45 petang ini.

4.10pm: Stesen LRT yang masih ditutup, menurut RapidKL - Pasar Seni, KL Sentral, Masjid Jamek dan Dang Wangi.

NONE4.01pm: Facebook PDRM - Antara pemimpin teratas yang ditahan ialah:

Mahfuz Omar - KL Sentral
Salahuddin Ayub - KL Sentral
Mohamad Sabu - Jalan Mahameru
Fauziah Salleh - KL Sentral
Tian Chua - KL Sentral
S Ambiga - KL Sentral
Hadi Awang - KL Sentral
Azeez Rahim - Jalan Bukit Bintang

NONE4pm: Istana Negara - Delegasi BERSIH 2.0 seramai kira-kira 20 orang yang diketuai oleh A Samad Said dihalang oleh polis kira-kira 200 meter dari pintu pagar istana.

Rundingan dengan pihak polis gagal dan kumpulan itu bersetuju untuk bersurai. Bagaimanapun, Samad berkata beliau perlu berehat dan kumpulan itu meninggalkan beliau di situ.

3.50pm: KL Hilton - Dalam satu sidang akhbar, naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar, N Surendran dan timbalan setiausaha agung PAS, Syed Azman mengutuk kekejaman polis yang didakwa mereka menyebabkan kecederaan terhadap beberapa pemimpin Pakatan.

Mereka berkata, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang telah dihantar ke Hospital Pantai, ahli parlimen PAS Shah Alam Khalid Samad dan pemimpin BERSIH 2.0 Maria Chin Abdullah dan A Samad Said juga mengalami kecederaan.

NONE3.50pm: Istana Negara - Sekumpulan ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 menuju ke arah istana dari Hotel Midah Hotel. Mereka sedang menunggu kelulusan pihak istana untuk menyerahkan petisyen BERSIH 2.0.

3.50pm: Pasar Seni - Pemimpin BERSIH, Wong Chin Huat, selepas membaca lapan tuntutan BERSIH 2.0, meminta orang ramai bersurai.

3.49pm: Pudu - Kumpulan penyokong BERSIH 2.0 yang terperangkap di antara dua sekatan polis dan berlindung di Hospital Tung Shin kini bersurai apabila polis bertindak menyerbu ke arah mereka dan memulakan tangkapan.

Ramai yang lariNONE mengikuti lorong belakang tetapi tidak kurang juga penyokong tegar yang bersembunyi di tempat letak kereta hospital berkenaan. Namun tindakan polis melepaskan gas pemedih mata menyaksikan mereka terus melarikan diri.

Orang ramai mula bersurai secara aman tetapi ada yang masih melaungkan 'Reformasi' dan 'Bersih' di bawah stesen LRT Pasar Seni.

Polis bertindak dengan menembak gas pemedih mata ke arah mereka.

3.40pm: Taman Tasik Titiwangsa - Kira-kira 20 ahli PERKASA dilihat di sebuah restoran di sini. Mereka hanya mengikuti perkembangan perhimpunan BERSIH melalui siaran televisyen.
Namun presiden kumpulan itu, Ibrahim Ali dan timbalannya langsung tidak kelihatan.

Terdapat sepuluh anggota polis yang berkawal di pintu masuk taman rekreasi itu.

NONE3.38pm: Pudu - 2,000 orang kini di Pudu selepas dinafikan laluan selamat yang didakwa dijanjikan sebelum ini menuju ke Jalan Sultan. Polis anti rusuhan terus melepaskan meraim air dan gas pemedih mata kepada mereka yang cuba mendapatkan perlindungan di Hospital Tung Shin.

Mereka kini terperangkap di tengah-tengah antara dua sekatan FRU.

Polis melepaskan tembakan gas pemedih mata selepas rundingan dengan MP Pakatan R Sivarasa dan Ngeh Khoo Ham gagal berhubung apa yang sepatutnya dilakukan oleh mereka yang berarak itu.

Adalah dipercayai orang ramai yang menggunakan separuh daripada jalan itu tetapi pihak polis mahu mereka bersurai dalam kumpulan kecil sebelum dibenarkan berarak.

Adalah dipercayau Sivarasa juga telah ditahan tetapi tempat beliau dibawa belum dapat disahkan.


Malaysiakini

LAPORAN LANGSUNG

Malaysiakini

1:43pm: Masjid Jamek - Sekumpulan kira-kira 10 pegawai polis tugas am yang memakai topeng gas, mengejar penunjuk perasaan yang berlari lintang pukang ke dalam kawasan Masjid India. [video - 17 saat]

1:40pm: Menara Maybank - Tembakan meriam air dilepaskan terhadap 1,000 penunjuk perasaan.

NONE1:38pm: LRT Masjid Jamek - Seorang pegawai polis dengan menggunakan pembesaran suara mengumumkan: “Perhimpunan hari in tak ada kebenaran jadi diminta semua bersurai serta merta atau kami suraikan dengan kekerasan.”

Pegawai itu juga memberi masa tiga minit kepada orang ramai supaya bersurai.

Ia dijawab dengan laungan 'Takbir" dan ejekan dari orang ramai yang berjumlah kira-kira 500 orang.

1.35pm: Kenyataan akhbar dari IPK KL.

Setakat ini, 540 orang telah ditangkap (479 lelaki, 58 wanita, tiga remaja bawah umur) untuk disiasat.

NONEAntara yang ditahan itu, 11 kerana memakai baju T kuning BERSIH 2.0 dan seorang yang memakai baju merah PATRIOT.

Sementara itu, tiga individu yang dipercayai pemimpin perhimpunan itu juga telah ditangkap. Mereka adalah timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, dan naib presiden Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar.

1.33pm: Jalan Tun Perak - pemimpin PAS Dr Hatta Ramli yang memegang sebuah pembesar suara memberitahu kira-kira 4,000 hadirin bahawa naib presiden parti itu Mahfuz Omar dan lebih 300 yang lain telah ditangkap.

"Perjuangan rakyat memerlukan pengorbanan... Mereka di bawah umur 40 tidak pernah menyaksikan demokrasi di negara ini,” katanya.

Orang ramai menyambut ucapan itu dengan laungan "Allahuakbar".

NONETerdapat marshal BERSIH yang mengarahkan orang ramai supaya membuka laluan kepada kenderaan supaya mereka boleh meneruskan perjalanan masing-masing.

1.30pm: Kira-kira 300 anggota Pemuda Umno telah berkumpul di Jalan Bukit Bintang. Mereka semua memakai baju-T- merah bertulis 'Patriot'. Baju-T itu juga didedarkan kepada orang ramai.

Antara yang hadir ialah pemimpin Pemuda Umno Arman Azhar, Reezal Merican Naina Merican, Zaki Zahid, tetapi ketua pergerakan itu, Khairy Jamaluddin tidak kelihatan. Pegawainya bertegas bahawa Khairy akan tiba kemudian.

NONEKumpulan itu melaungkan "hancur Bersih" dan "Siapakah saya? Patriot!". Mereka berselisih dengan kumpulan BERSIH 2.0 yang melewati kawasan itu kira-kira 10 minit lebih awal.

1.22pm: Petaling Street - kumpulan beberapa ribu orang yang berarak ke Stadium Negara, berpatah balik ke Jalan Tan Cheng Lock selepas berdepan dengan satu sekatan jalanraya.

Sekumpulan besar rakyat Sarawak melaungkan 'Hidup Sarawak', disambut tepukangemuruh dari yang lain.

1.20pm: Masjid Jamek - Jumlah yang berhimpun terus bertambah ramai dengan polis pula menunggu bantuan bagi memperkukuhkan sekatan mereka.

Baca lagi

338 ditahan, stesen LRT, monorail sekitar stadium ditutup - Malaysiakini

LAPORAN LANGSUNG:

12:10pm: Menurut Facebook polis, mereka menafikan dakwaan twitter BERSIH 2.0 bahawa berlaku pertembungan antara penunjuk perasaan dan polis di KLCC dan menafikan juga gas pemedih mata telah digunakan.

12:12 pm: IPK KL - Seramai 338 orang telah ditangkap - 321 lelaki dan 17 perempuan.

Mereka ditahan di sekitar Dataran DBKL, Istana Negara, Pasar Seni dan Masjid Jamek.

12:15pm: Bekas ibupejabat KTM - tandas dalam bangunan itu telah dikunci oleh pihak polis.

12.05pm: Ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut agak lenggang dengan hanya kira-kira 50 orang di luar, termasuk ketua penerangan PAS Misbahul Munir.

Empat kereta peronda polis diletakkan kira-kira 50 meter dengan 15 pegawai polis. Sekumpulan anggota polis Cawangan Khas berlegar dengan orang ramai.

11:58am: Petaling Street - Kira-kira 50 orang berkumpul di dalam kelompok kecil di sepanjang jalan pasar, yang dipercayai penunjuk perasaan. Bagaimanapun, tidak ada yang berpakaian kuning.

11.55pm: Stesen lama KTM - Masih ramai yang berlegar di sekitar stesen keretapi ini. Mereka diminta meninggalkan kawasan itu melalui jejantas berhampiran Mahkamah Syariah.

NONEPuluhan telah ditahan di kawasan ini. Polis juga dikatakan bertindak kasar terhadap suspek. Ada yang dicekup di tengkuk. Lori polis kedua yang penuh dengan tahanan beredar ke balai polis.

Polis anti-rusuhan juga bersiap-sedia dan dipercayai akan bergerak masuk ke stesen KTM bagi menyuraikan rakyat yang cuba berhimpun itu.

11.50am: Timbalan presiden PKR Azmin Ali menulis di tweeter - "Saya sudah berjaya tiba di 'forbidden city of KL'."

Beliau antara 91 individu yang dilarang oleh perintah mahkamah daripada memasuki Kuala Lumpur hari ini.

11:45am: Sogo - Seorang wanita dilihat merayu kepada pihak polis supaya membebaskan suaminya yang telah ditahan selepas pasangan itu membeli-belah di Haniffa Textile.

"Polis minta saya ambil teksi, tapi tak ada teksi di sini," kata wanita itu ketika trak polis yang membawa suami beredar dari situ.

11.44am: Jumlah terbesar orang ramai yang berhimpun adalah di kawasan sekitar Masjid Jamek dan Masjid Negara. Namun, pintu pagar Masjid Jamek dikunci manakala di Masjid Negara polis tidak membenarkan mereka memasuki kawasan masjid. Ramai yang berkumpul sekitar kawasan stesen lama KTM.

11.35am: Stesen lama KTM - Ketegangan berlaku di disini. Anggota polis cuba menyuraikan orang ramai di dalam bangunan.

11.34am: Masjid Jamek - Seorang pemuda yang mempunyai baju BERSIH 2.0 di bagnya ditangkap di hadapan restoran McDonald.

NONEDari jam 10.50 pagi hingga sekarang, jumlah yang ditangkap di kawasan ini adalah hampir 40 orang. Mereka dibawa dengan lori dan van polis. Polis juga mengarahkan lori baru kerana menjangkakan lebih ramai akan ditahan dan kenderaan itu digunakan sebagai tempat tahanan sementara.

Stesen LRT Masjid Jamek yang dikawal ketat itu masih beroperasi dan orang ramai masih dibenarkan menggunakannya.

Jumlah wartawan tempatan dan luar negara yang berada di sini berjumlah kira-kira 50 orang.

Malaysiakini

MULA MENGGANAS 21 DITANGKAP DI MASJID NEGARA

8:45AM Jul 9
LANGSUNG Masjid Negara juga menyaksikan kehadiran polis yang ramai. Dipercayai ramai lagi anggota polis yang tidak memakai pakaian seragam juga sedang berlegar di kawasan-kawasan berkenan. GALERI FOTO

Malaysiakini

Pemimpin Pakatan tak akan hirau larangan ke KL

Di sebalik larangan polis ke atas 91 individu berada di Kuala Lumpur, pemimpin Pakatan Rakyat akan tetap turun bersama orang ramai yang akan berhimpun di Stadium Merdeka esok.

NONEKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditanya di laman sosial tweeter sama ada mereka akan ke Kuala Lumpur esok, menjawab, “Pemimpin Pakatan Rakyat akan hadiri”.

Semalam, polis mengeluarkan senarai beberapa individu yang dilarang memasuki ibu negara termasuk Anwar, Mursiyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Sementara itu naib presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar yang merupakan antara 91 individu berkenaan, mempersoal kenapa beliau dihalang untuk ke pejabatnya sendiri di bangunan PAS Jalan Raja Laut esok.

NONEKatanya, adalah tidak kena, perintah larangan daripada majistret yang diperolehi polis, turut menghalangnya ke tempat kerja.

"Saya tak kisah kalau tidak dibenar ke tempat lain, tapi takkan pejabat sendiri pun tak boleh," katanya kepada Harakahdaily.

Turut mempersoalkan tindakan kerajaan itu adalah ahli exco kerajaan Selangor, Teresa Kok.

Dalam satu kenyataan, Kok berkata perintah larangan mahkamah itu adalah ultra vires dan melampaui kuasa yang termaktub dalam Artikel 10 dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Tindakan polis tersebut jelas dibuat demi menjaga kepentingan politik kerajaan BN.

“Berikutan dengan perjumpaan dengan Yang di-Pertuan Agong, Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan telahpun mengumumkan bahawa jawatankuasa BERSIH 2.0 sudi menerima tawaran Perdana Menteri Najib Razak supaya mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

NONE“Namun begitu, Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein dan polis masih lagi menghambat BERSIH 2.0 dengan tindakan kuku besi, dan mereka masih lagi mengisytiharkan BERSIH 2.0 sebagai pertubuhan haram,” katanya.

Menurut Teresa tindakan polis menekan demokrasi, mengaibkan hak perlembagaan dan mengadakan sekatan jalan menunjukkan mereka tidak menghormati institusi diraja dan titah Seri Paduka.

“Bagi diri saya selaku ahli parlimen Seputeh, perintah mahkamah yang melarang saya hadir di pusat bandar Kuala Lumpur merupakan halangan bagi saya untuk menjalankan tugas untuk mengawasi perhimpunan BERSIH 2.0 selaku ahli parlimen Seputeh.

“Lebih-lebih lagi, saya bekerja dan tinggal berhampiran pusat bandar Kuala Lumpur. Tidakkah perintah mahkamah ini juga telah menjadikan saya seolah-olah di bawah tahanan rumah (house arrest)?” soalnya.

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula berkata akan tetap menghadiri himpunan aman BERSIH 2.0 walaupun namanya disenaraihitamkan daripada memasuki Kuala Lumpur esok.

NONEIni kerana beliau belum mendapat apa-apa dokumen rasmi dari Polis di-Raja Malaysia (PDRM).

Menurut Khalid, beliau tidak faham mengapa larangan tersebut dikeluarkan walhal pihak penganjur berkali- kali memberi jaminan bahawa himpunan itu akan berlangsung secara aman.

"Saya pun tak faham di mana logiknya, seperti yang diulang berkali-kali, BERSIH ini bukan bertujuan mahu mencetuskan huru-hara tetapi kita ni perhimpunan aman, jadi jangan samakan BERSIH dengan Israel."

"BERSIH ni bukan pertubuhan haram, ia satu program anjuran 62 NGO yang sah yang berdaftar. Ia merupakan program dan bukan pertubuhan, lalu saya takk faham apa alasan dan hujah pihak polis dalam perkara ini," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisyam Shaharin berkata beliau masih tidak menerima apa-apa dokumen rasmi dari polis dan tetap akan menghadiri himpunan BERISH 2.0 esok.

NONEMenurut Badrul, dokumen rasmi menghalang beliau dan 90 individu lagi daripada memasuki kawasan Kuala Lumpur esok, sepatutnya dikeluarkan lebih awal bagi membolehkannya memberikan maklum balas.

"Secara undang-undang teknikalnya saya tak pasti saya dapat ke tidak, kalau ada perintah mahkamah dia (polis) harus hantar kepada saya, perintah mahkamah tak boleh beritahu melalui media, saya pun sibuk dan saya tak tahu apa yang dilaporkan oleh media." katanya kepada TV Selangor.

Menurut beliau, kerajaan tidak pernah mengiystihar Kuala Lumpur dengan perintah berkurung, darurat dan sebagainya, justeru tidak ada alasan untuk polis menghalang 91 individu daripada menghampiri ibu negara.

"Itu terpulang kepada pihak polis atau penguatkuasaan undang-undang menyebut negara ini ada hukum dan saya perlu dimaklumkan secara rasmi mengenai perintah tersebut, saya setakat waktu ini, saya tidak dapat sebarang makluman," katanya.

Malaysiakini

Roketkini.com >> Wajah sebenar UMNO-BN

KomentarRoketkini

8 JULAI – Kepada sesiapa yang belum mengenali UMNO dan BarisanNasional, inilah peluang terbaik untuk melihat sendiri wajah sebenar kerajaan yang telah mengisytiharkan rakyat jelata sebagai musuh.

UMNO-BN juga jelas memaparkan diri sebagai pimpinan yang memandang enteng terhadap rakyat dan sanggup memperkudakan apa sahaja demi mengekalkan kuasa yang dimenangi dalam pilihanraya yang kotor, tidak adil dan tidak bebas.

Kerana itulah UMNO-BN bermati-matian mahu mempertahankan amalan dan sistem pilihanraya yang kotor, jelek dan penuh kebejatan mereka sudah tidak mampu menang dalam pilihanraya yang bebas, adil dan bersih.

Matlamat jijik itu telah menghalalkan cara mereka yang penuh dengan penipuan, pembohongan dan perlakuan zalim. Semuanya itu kerana takut menghadapi perhimpunan aman damai Bersih yang dijadualkan esok.

Jika ada yang masih ragu-ragu tentang kejijikan UMNO-BN, buktinya terserlah di sini.

Setelah berminggu-minggu menohmah, mencaci, membenci, menabur fitnah terhadap Bersih, tiba-tiba Yang di-Pertuan Agong bertitah mahu pihak kerajaan berunding dengan penganjur perhimpunan aman itu bagi mengekalkan keharmonian dan kestabilan negara.

Bermula dengan titah Yang di-PertuanAgong itu, satu harapan baru telah bertukar menjadi tekanan, penindasan dan kongkongan terhadap rakyat jelata oleh kerajaan UMNO-BN hingga ke saat ini.

Seri Paduka telah berkenan menerima menghadap wakil Bersih 2.0 termasuk Pengerusinya Datuk Ambiga Sreenavasan yang secara zahirnya Baginda telah mengiktiraf Bersih sebagai badan dan perhimpunan aman yang sah.

Datuk Seri Najib Razak pula dengan pantas mencadangkan perhimpunan aman yang dijadualkan di jalanan dipindahkan ke sebuah stadium. Saranan itu juga diterima oleh Bersih dengan hati yang terbuka kerana yakin dengan keikhlasan Perdana Menteri.

Semua rakyat prihatin akur dengan Seri Paduka dan menjunjung kasih atas perkenan dan titah yang bijaksana itu.

Dalam masa dua hari sahaja, segala-galanya berubah. Kerajaan UMNO-BN yang menyalahgunakan kuasanya dengan mempergunakan alat-alat kerajaan termasuk polis dan pihak berkuasa lain, dengan angkuh mengetepikan hasrat dan cita-cita Yang di-Pertuan Agong yang mahu melihat negara aman dan damai.

Polis Diraja Malaysia yang berlambangkan mahkota Yang di-Pertuan Agong tidak mempedulikan sebarang titah diraja dan tetap dengan keputusan sendiri bahawa Bersih adalah haram.

Tanpa mengambil kira aspirasi Seri Paduka, polis dengan kebenaran kerajaan UMNO-BN, mengadakan sekatan jalanraya sejak beberapa hari lalu yang mengakibatkan kesesakan lalulintas yang teruk.

Pihak berkuasa juga tetap mahu menghancurkan Bersih dengan mengumumkan sesiapa yang memakai baju Bersih atau memiliki apa-apa risalah berkaitan perhimpunan aman itu akan ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah.

Malah yang telah ditangkap sebelum ini terus ditahan, ada yang dikenakan tuduhan di bawah Ordinan Darurat yang tidak memerlukan perbicaraan di mahkamah, hampir sama seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA.

Apabila Bersih 2.0 menyahut seruan Najib dengan memohon untuk mengadakan perhimpunan aman itu di Stadium Merdeka, ia ditolak pula oleh pihak berkuasa dengan pelbagai alasan yang tidak munasabah.

Polis juga enggan membenarkan sebarang perhimpunan aman di mana-mana stadium di ibu negara, serta memberi amaran akan mengambil tindakan terhadap mereka yang hadir. Sikap itu jelas membelakangkan titah Yang di-PertuanAgong.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mempamerkan keangkuhannya dengan persepsi bahawa pertemuan penganjur Bersih 2.0 dengan Seri Paduka tidak memberi apa-apa makna kerana beliau sebagai Menteri sudah pun mengharamkan Bersih dan tidak perlu diubah keputusannya.

Najib pula yang berjanjiakan berjumpa dengan penganjurBersih 2.0 tiba-tiba bercabang lidah pula, kononnya dia tidak pernah berkata begitu walau pun hampir semua media arus perdana yang dikuasai UMNO-BN telah melaporkan ke sanggupannya untuk bertemu dengan Bersih 2.0.

Badan-badan kerajaan turut memainkan peranan kotor dengan membekukan permit bas-bas untuk membawa rakyat prihatin datang ke ibu kota bagi menyertai perhimpunan aman itu.

Semua hentian bas utama di bandaraya juga akan ditutup mulai tengah malam ini manakala jalan-jalan utama juga ditambah sekatan.

Perhimpunan aman belum pun diadakan tetapi rakyat, pekerja, peniaga, pelancong dan pelabur sudah menjadi mangsa sekatan jalanraya dan penutupan jalan di ibu kota dan pinggir bandaraya. Siapa yang menyebabkan kesesakan dan masalah besar ini?

Semalam, pihak berkuasa menambah lagi cadangan supaya perhimpunan aman Bersih 2.0 diadakan di luar Kuala Lumpur pula tetapi apabila ditimbulkan saranan supaya dibuat di Shah Alam, polis di sana pula berkeras tidak membenarkannya kecuali permit dipohon.

Kepada sesiapa yang masih mahu kepada kebebasan, keadilan dan demokrasi, tepuk dada tanyaselera. Inilah wajah sebenar UMNO-BN. – Roketkini.com

Roketkini.com

Friday, July 8, 2011

46 peguam PAS mula bertugas malam ini

KUALA LUMPUR, 8 Julai: 46 peguam PAS akan mula bertugas jam 10 malam ini bagi memberikan khidmat kepada peserta perhimpunan Bersih 2.0 di ibu negara esok.

Mereka memenuhi pejabat Agung PAS bagi mengikuti taklimat tugas mereka dan menerima pakaian khas yang akan mereka gunakan sepanjang menjalankan tugas itu.

(Lima dari 46 peguam PAS yang akan bertugas mulai malam ini)

Pasukan yang diketuai oleh Pengerusi Lajnah Undang-undang PAS, Haji Asmuni Awi itu akan berada di semua kawasan yang dijangka akan ada orang yang berhimpun sempena perhimpunan itu.

Di samping mempunyai nombor hotline, mereka juga akan berada di stesyen-stesyen yang ditetapkan mengikut giliran tugasan mereka.

46 peguam ini tidak termasuk 120 peguam yang disediakan oleh Majlis Peguam untuk menyeliakan perhimpunan Bersih 2.0 ini.

Selain mengiringi pimpinan PAS, para peguam ini akan berada di pusat-pusat tahanan sementara yang dijangka akan dibuka oleh polis untuk menahan peserta perhimpunan kali ini.

Mereka akan bertugas dari jam 8 pagi esok hinggalah jam 2 pagi ekoran tindakan polis mengetatkan sekatan terhadap perhimpunan ini.

Antaranya mendapat perintah dari mahkamah terhadap 91 pemimpin Bersih, PAS, PKR, DAP, Pemuda Umno dan Perkasa.

Perintah larangan itu diperolehi polis Kuala Lumpur daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Perintah berkenaan melarang semua individu tersebut – daripada PERKASA, BERSIH 2.0 dan PATRIOT supaya tidak hadir atau mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.

Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh (kanan, tengah) berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.

(Salah seorang peguam PAS, Mohd Fikah Sanusi dengan pakaian rasmi yang akan dipakai oleh mereka esok)

"Perintah larangan ini adalah untuk mengelakkan dari perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa atau keselamatan manusia," katanya yang membacakan satu kenyataan.

Seramai 66 orang invididu yang dinamakan dalam perintah larangan bagi kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan aktivis Hishamuddin Rais.

Seramai 14 orang daripada kumpulan PERKASA pula termasuk presidennya Datuk Ibrahim Ali serta barisan pemimpin tertingginya – Datuk Ab Rahman Ab Bakar dan Syed Hassan Syed Ali.

Polis turut mendapat perintah larangan bagi menghalang seramai 11 orang pemimpin pemuda Umno yang mendukung Perhimpunan PATRIOT termasuk ketuanya Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Datuk Megat Firdouz Megat Junid dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Harakahdaily

Thursday, July 7, 2011

.Nie la rupa klau org dh tkot..tngul dlm gelap pn di kata kn hantu


Polis 'berkampung' di kampus Universiti Malaya

Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya hari ini mendedahkan beberapa skuad polis termasuk dari Unit Simpanan Persekutuan (FRU) telah berkampung di kampus mereka.

Menurut mereka, tindakan itu dipercayai sebagai persiapan menghalang perhimpunan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur Sabtu ini.

NONE"Sesiapa yang memasuki kampus akan melihat seluruh kampus penuh dengan bas polis, lori dan juga trak FRU. Seluruh UM telah menjadi seolah-olah sekolah polis dan ini adalah mengarut.

"Kami tidak tolak kemungkinan anggota polis dan FRU ini adalah dari negeri lain dan dikerahkan untuk menekan perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini,” kata badan tertinggi pelajar universiti itu.

Polis dikatakan kini menghuni di asrama kediaman kolej 1, 2 dan 7 yang dibiarkan kosong kerana cuti semester akademik hujung tahun.

Seorang kakitangan UM yang tidak mahu identitinya didedahkan memberitahu Malaysiakini bahawa anggota polis masuk semalam dan akan menginap sehingga 12 Julai ini, iaitu empat hari setelah perhimpunan itu berakhir.

Universiti Malaya, adalah satu-satunya universiti awam yang terletak di ibu negara. Ia hanya terletak kira-kira lapan kilometer dari Istana Negara dan juga lokasi berkumpul himpunan BERSIH yang lain.
Malaysiakini

IGP: Jangan 'degil', berhimpun di luar KL

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mencadangkan BERSIH 2.0 bagi mengadakan perhimpunan mereka di Stadium Melawati di Shah Alam dan memohon permit polis secepat mungkin di bawah nama sebuah pertubuhan berdaftar ataupun individu.

"Saya juga mengesyor agak perhimpunan di luar Kuala Lumpur kerana Kuala Lumpur sesak. (Ia) boleh menggangu lalu-lintas, peniaga dan orang ramai awam yang tidak teribat (dengan perhimpunan itu).

NONE"Saya mengesyorkan Stadium Melawati. Menteri Besar Selangor telah buat tawaran,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat polis di Bukit Aman selepas pertemuan dengan pengerusi BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga.

Namun katanya, Ambiga adalah “degil” dan menolak tawarannya itu.

"Malaysia luas, mengapa pilih tempat di tengah bandar dan menggangu orang lain?

"Berapa banyak stadium di negara ini? Tiga puluh, empat puluh? Jadi pilih tempat lain, asalkan mesej anda dapat disampaikan.

"Kerajaan kata berikan mereka sebuah stadium tetapi tidak berkata ia adalah Stadium Merdeka.

NONE"Kamu nak sampaikan mesej, katakan (wak) duduk di stadium di Pahang, tidak boleh sampai mesej ke?" katanya.

Menurut Ismail, pihak penganjur juga mesti mendapatkan kelulusan pemilik stadium sebelum polis boleh memberikan permit.

Ketua polis negara itu juga mengulangi kenyataan timbalannya, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang semalam berkata BERSIH 2.0 tetap merupakan pertubuhan haram dan tindakan akan diambil ke atas mereka yang mempunyai kaitan dengannya.

Malaysiakini

Wednesday, July 6, 2011

Ni bukti senarai nama pengundi hantu di Perak | Cenangau

Ni bukti senarai nama pengundi hantu di Perak

Harakahdaily melaporkan:
SHAH ALAM: Dewan Pemuda PAS Negeri (DPPN) Selangor mendakwa mengesan 10,000 pengundi hantu di negeri itu bagi membantu kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13.

Timbalan Ketua Pemudanya, Mohd Sany Hamzah berkata semakan daftar pemilih yang dilakukan mendapati individu terlibat tidak mengetahui kad pengenalan mereka di daftar di kawasan lain untuk tujuan pengundian.

“Melalui semakan oleh para petugas kami mendapati 10,000 nama pengundi yang didaftar secara tidak sah dan mengundi secara dua kali dalam pilihan raya umum akan datang.. - Hrkh.
Tu cerita di Selangor.

Kalau di Selangor ada sampai 10,000 takkan di negeri-negeri lain takdak. Takkan Umno takmau kalah di Selangor ja. Di Kedah takkan takdak? Di Perak pun takkan takdak?

Hasil siasatan aku, di Perak pun sah ada jugak. Berapa ramai aku tak pasti. Yang tu nak kena tanya Dewan Pemuda PAS Perak. Kalau Pemuda PAS Selangor boleh kesan takkan Pemuda PAS Perak tak boleh kesan.

Kat bawah ni aku senaraikan nama-nama 'pengundi hantu' di negeri Perak yang aku jumpa.

Bil No. KP (L) No. KP (B) Nama Pemilih Lokaliti
1 1358075 490925086219 KAMARUN ZAMAN BIN AHMAD SHAH 056/05/14/004

1358075 490825086289 KAMARUN ZAMAN BIN AHMAD SHAH 069/39/01/006
2 4172570 490112086027 OSMAN BIN ARSHAD 076/56/10/011

4172570 490117085939 OSMAN BIN ARSHAD 076/56/10/011
3 4245676 520321085770 KASMAH BINTI JA'AFAR 075/53/19/001

4245676 520331085926 KASMAH BINTI JA'AFAR 076/55/18/001
4 4749245 550118086126 PARMAISVAERY A/P SUPPIAH 065/28/06/005

4749245 550108086026 PARMAISVAERY A/P SUPPIAH 070/41/02/010
5 5422619 570503087027 MOKHTARUDDIN BIN AHMAD SURI 063/23/08/009

5422619 570503036561 MOKHTAR BIN AHMAD SURI 070/42/01/006
6 5426119 570523035419 CHE MUSA BIN YUSOF 059/14/04/004

5426119 570523295069 CHE MUSA BIN YUSOF 059/14/04/005
7 5753340 590403086148 M.KRISHNAVANEY A/P MANIAM 063/24/06/005

5753340 590403105732 M.KRISHNAVANEY A/P MANIAM 069/38/13/009
8 6208909 610414086245 ZAINAL ABIDIN BIN AIDI 072/46/11/012

6208909 610415086245 ZAINAL ABIDIN BIN AIDI 072/46/11/012
9 6397062 620108086713 MOHD RASHID BIN ISMAIL 059/13/01/008

6397062 620108086991 MOHD RASHID BIN ISMAIL 060/16/10/003
10 6840801 591023025794 PAPATHY A/P CHANDRAN 066/31/01/009

6840801 591023025014 PAPATHY A/P CHANDRAN 074/52/05/012
11 7170288 631114086326 ONG SIEW LAI 060/16/02/021

7170288 631114105216 ONG SIEW LAI 060/16/09/007
12 7328381 640626105150 TAN SUAN ENG 076/55/07/002

7328381 640626086164 TAN SUAN ENG 076/56/09/015
13 7356424 630320086728 SELVI A/P SANMUGAM 062/21/16/002

7356424 530320085030 SELVI A/P SANMUGAM 068/37/14/002
14 7491175 641230065089 ALIAS B HARUN 066/33/01/028

7491175 641230086373 ALIAS BIN HARUN 074/51/08/007
15 7746922 460406085778 PANJACHARAM A/P KULLU 065/28/05/012

7746922 460406085030 PANJACHARAM A/P KULLU 076/56/04/002
16 7949967 520224105119 RENGARAJAN A/L MUNUSAMY 063/24/06/001

7949967 520224086085 RENGARAJAN A/L MUNUSAMY 063/24/09/016
17 8117792 530617086448 KHOR SIEW YING 057/09/05/004

8117792 530617045064 KHOR SIEW YING 057/09/14/001
18 A0175632 650706055658 MAZLINA BINTI MOHD SOM 061/19/10/001

A0175632 650706105598 MAZLINA BT MOHD SOM 061/19/10/001
19 A0387772 660102025561 BAHARIN B APTU 077/58/03/001

A0387772 660102089135 BAHARIN BIN APTU 077/58/03/001
20 A0419976 660427055160 ROSNI BT NAPIAH 058/11/05/005

A0419976 660427086928 ROSNI BINTI NAPIAH 074/51/08/002
21 A0662442 651108086491 MOHAMED NAYAN BIN DIN 063/23/03/011

A0662442 651108106165 MOHAMED NAYAN BIN DIN 063/24/01/002
22 A0804415 670528715040 SAPIAH BINTI ABDUL SANI 058/12/02/002

A0804415 670528665012 SAPIAH BINTI ABDUL SANI 058/12/02/003
23 A0841298 671121085133 KHAIRUL ANWAR BIN HASHIM 073/49/18/001

A0841298 671121086339 KHAIRUL ANWAR BIN HASSIM 073/49/18/016
24 A2125850 720605086739 CHIK MUN CHOONG 071/43/02/028

A2125850 720605085912 CHIK MUN CHOONG 071/44/11/008
25 A2449261 690604106481 PANDAK RAINI A/L NGAH 073/48/03/001

A2449261 690604106107 PANDAK RAINI A/L NGAH 073/48/04/016
26 A2928284 741127086383 MOHD NIZAR BIN HAWARIZI 076/55/16/002

A2928284 741127086373 MOHD NIZAR BIN HAWARIZI 076/55/19/016
27 A3090579 750512085400 HARLINA BINTI ABD SAMAD 074/52/01/002

A3090579 750526085989 HARLINA BINTI ABD SAMAD 074/52/01/002

Hasil semakan aku dengan JPN, No KP 490925086219 tak ujud di JPN manakala No KP 490825086289 sah milik KAMARUN ZAMAN BIN AHMAD SHAH.

Apa pun, masa PRU13 nanti Kamarun ni boleh mengundi di 2 tempat. Sebelah pagi mungkin di Dun Selama dalam Parlimen Larut dan sebelah petang pulak di Dun Bota dalam Parlimen Parit.

Dia tak perlu ada 2 kad pengenalan dengan no yang berbeza, cuma perlu guna kad pengenalan yang sama dengan mana-mana no KP. Kalau setakat berbeza 3 no memang ada tertulis dalam Buku Panduan Ketua Tempat Mengundi kalau tak silap ingatan aku, penama tu layak mengundi.

Kalau dah kena celup jari dengan dakwat kekal di Selama, takkan dia berani lagi nak mengundi di Bota. Nak cari kena pelangkung dengan anak buah Cikgu Zainal kat sana? Pasai tu la SPR tak jadi nak guna dakwat kekal masa PRU12 dulu kot.

Lagi satu, yang aku herannya, macamana DPP Selangor boleh suruh SPR bersihkan Daftar Pemilih. Nak suruh bersihkan apanya lagi pasai sebelum-sebelum ni dah selalu sangat SPR bagitau kita yang SPR sentiasa buat pembersihan. Nak harap apa lagi dengan pembersihan cara SPR yang tetap jugak kotor macam tu.

Kalau sentiasa buat pembersihan pun masih ada jugak yang ada dua nama macam ni, maknanya tak guna mintak lagi SPR buat pembersihan. Sebenarnya bukan Daftar pemilih saja yang patut dibersihkan tapi dengan SPR tu sendiri yang patutnya lebih dulu dibersihkan dan MENDAPAT KEPERCAYAAN AWAM macam yang digariskan dalam Perlembagaan.

Cara yang paling mudah nak pastikan Daftar pemilih tu benar-benar BERSIH 2.0 cuma dengan batalkan daftar pemilih sedia ada dan ujudkan daftar pemilih baru dengan menggunakan data yang ada pada JPN. Atau dengan kata lain, buat pendaftaran secara automatik.

Kalau lepas tu pun kotor jugak, SPR dengan senang hati boleh lepas tangan. Masa tu kita ramai-ramai pakat tibai JPN pulak la dengan diketuai oleh Pengerusi SPR sendiri.
[Imej curi dari MalaysianTimes]

Berkaitan


source: http://cenangau.blogspot.com/2011/07/ni-bukti-senarai-nama-pengundi-hantu.html#ixzz1RLAAvhJ5

Cenangau

Panas!! Agong Tidak Perkenan Mengadap PERKASA

Klik untuk besarkan..kah..kah..

Apa dah jadi Ibrahim Ali Al- Kataki?? Nak pitam ke? Kumpulan Ultra Melayu, PERKASA tidak jadi mengadap Agong pagi tadi. Di khabarkan, Agong tidak perkenan bertemu dengan PERKASA.. Jadi PERKASA adalah pertubuhan HARAMJADAH!! bukannya BERSIH. Ibrahim Ali Al-Kataki sepatutnya dilucutkan kerakyatan.. bukannya Ambiga..kah..kah..kah..

kah..kah..kah aku suka..padan muka.. ko orang tak suka ke??

Muslimeen United

Nik Aziz berdoa untuk Agong di depan Kaabah


KUALA LUMPUR, 6 Julai: “Di bawah naungan Kaabah, patik dengan penuh rasa kasih dan sayang berdoa semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri dilimpahi rahmat oleh Allah SWT,” kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang berada di Mekah waktu ini kerana menunaikan umrah menyatakan demikian di dalam suratnya kepada Yang di-Pertuan Agong.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan mengutuskan surat itu sebagai respons kepada titah Yang di-Pertuan Agong berhubung perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Berikut adalah kandungan penuh surat berkenaan.

Mengadap Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj.

Bismillahir Rahmanir Rahim.

Sukalah patik ingin memaklumkan kepada pihak Tuanku bahawa patik sedang berada di Tanah Suci Makkah Al-Mukarramah untuk mengerjakan umrah dan Insya-Allah dijadualkan akan pulang ke tanah air pada 10 Julai 2011.

Patik di sini mendoakan agar KDYMM Tuanku serta Permaisuri sentiasa dilimpahi keberkatan yang berpanjangan daripada Allah SWT.

Patik mendengar khabar berita bahawa pihak Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) telah diberi ampuni untuk mengadap KDYMM Tuanku pada pagi ini dan menyembahkan tuntutan-tuntutan ke arah memastikan perjalanan pilihan raya yang lebih bersih dan terjamin ketelusannya.

Patik juga dimaklumkan bahawa pihak penganjur telah dinasihatkan agar tidak mengadakan perarakan di tempat terbuka dan memindahkannya di tempat yang tertutup seperti stadium bagi menjamin perjalanan yang aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam.

Justeru, patik ingin merakamkan setinggi-tinggi tahniah di atas keprihatinan KDYMM Tuanku terhadap kehendak rakyat untuk merasai keadilan melalui sistem demokrasi yang telah dijamin di dalam perlembagaan Malaysia.

Sukalah patik mempersembahkan pendirian patik bahawa sebarang pertukaran kepimpinan negara di bawah sistem pilihan raya yang adil tidak akan mendatangkan huru-hara sama sekali seperti yang berlaku di negara-negara lain seperti Jepun dan terkini negara jiran iaitu Thailand.

Sekali lagi tahniah dan junjung kasih berpanjangan dari patik.

Semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri terus dilindungi Allah SWT dan terus berperanan sebagai payung yang menaungi seluruh rakyat jelata.

Sesungguhnya KDYMM Tuanku adalah umpama ibu bapa tempat rakyat yang terdiri dari pelbagai kefahaman politik mengadu keluh kesah.

Di bawah naungan Kaabah, patik dengan penuh rasa kasih dan sayang berdoa semoga KDYMM Tuanku dan Permaisuri dilimpahi rahmat oleh Allah SWT.

Patik yang menjunjung kasih,

YANG AMAT BERHORMAT DATUK BENTARA SETIA HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,

Al-Mursyidul Am

Parti Islam Semalaysia (PAS).

Bertarikh: 3 Syaaban 1432H bersamaan 5 Julai 2011M

Bookmark and Share

Polis halang taklimat himpunan BersihPETALING JAYA, 5 Julai: Walaupun Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pihak Bersih menghadap di Istana Negara petang tadi, namun pihak polis masih lagi tidak membenarkan program Bersih diadakan.

Majlis taklimat himpunan aman Bersih kepada para penyokong Pakatan Rakyat Subang yang dijadualkan berlangsung malam ini di Dewan Komuniti Seksyen 7, Kota Damansara masih dihalang oleh pihak polis.

Pihak polis telah mengepung pekarangan dewan sebelum waktu Maghrib bagi menghalang orang ramai memasuki kawasan itu walaupun majlis dijadualkan bermula jam 9.00 malam.

Dengan sekitar 100 anggota termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan polis trafik yang mengadakan kawalan di situ menyebabkan orang ramai terhalang daripada memasuki kawasan dewan.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah yang tiba kira-kira jam 9.00 malam dan Adun Kota Damansara, Dr Mohd Nasir Hashim 45 minit kemudian juga dihalang daripada memasuki dewan.

Mereka cuba masuk ke dalam dewan tetapi dihalang oleh polis yang memaklumkan bahawa menerima arahan daripada pihak atasan supaya majlis itu tidak diadakan.

Setelah berunding, pihak polis membenarkan mereka berucap di luar dewan tanpa pembesar suara.

Atas arahan polis, orang ramai bersurai kira-kira jam 10.00 malam tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Sebahagian besar anggota polis yang bertugas di situ meninggalkan kawasan dewan sekitar jam 10.40 malam.

Hadir sama ialah Yang Dipertua PAS Kawasan Subang dan Ketua Muslimat, Ir Masni Mohd Dahlan dan Siti Rohaya Ahad.

Sementara itu, pegawai khas Sivarasa, Peter Chong memberitahu majlis itu diadakan bagi memberi penerangan kepada para penyokong Pakatan Rakyat mengenai beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa menyertai himpunan aman Bersih pada 9 Julai ini.

Katanya, para peguam sepatutnya memberikan taklimat tersebut tetapi tidak dapat diadakan kerana dihalang pihak polis.

Bookmark and Share

Tuesday, July 5, 2011

10,000 Pengundi Hantu dikesan di Selangor

Nak rampas biarlah cara berkhemah, kami ambil pun bekhemah!!!


Sebelum itu... Seorang warga emas penyokong tegar UMNO telah berkata kepada seorang sahabat aku bila isu 88 pengundi satu alamat dibangkitkan "BOHONG!! mana ada benda macam tu.. kita ni dah 54 tahun Merdeka, tak mungkin ada lagi benda macam tu...aku tak percaya, hang tunjuk bukti kat aku.."

Panas telinga kawan aku mendengarnya lalu dia meminta tempoh sehari atau dua hari bagi membuktikan dakwaan itu..


Biarpun aku tak faham apa kena mengena Merdeka dengan isu 88 pengundi satu alamat tu.. aku tolong juga kawan aku tu buktikannya.. print keluar semua daftar pengundi yang ada alamat tu jumlahnya lebih dari 100 helai dan semak semula jumlah pengundi di situ.. jumlahnya ialah 91 orang semuanya bukan 88 orang..

Tak tahulah pulak macam mana muka warga emas itu bila melihat seluruh daftar pemilih yang ada alamt yang sama tu..

Berita ini juga berkenaan pengundi hantu.. korang bacalah.. nampaknya semakin banyak hantu yang berdaftar sebagai pengundi sekarang..

Pemuda PAS dakwa 10, 000 pengundi hantu di Selangor

SHAH ALAM: Dewan Pemuda PAS Negeri (DPPN) Selangor mendakwa mengesan 10,000 pengundi hantu di negeri itu bagi membantu kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13.

Timbalan Ketua Pemudanya, Mohd Sany Hamzah berkata semakan daftar pemilih yang dilakukan mendapati individu terlibat tidak mengetahui kad pengenalan mereka di daftar di kawasan lain untuk tujuan pengundian.

“Melalui semakan oleh para petugas kami mendapati 10,000 nama pengundi yang didaftar secara tidak sah dan mengundi secara dua kali dalam pilihan raya umum akan datang.

“Tuan rumah tidak mengetahui kad pengenalan mahupun nama mereka digunakan. Mereka tidak tahu kewujudan para pengundi yang tidak berdaftar ini.

“Dengan angka sebanyak itu kita bimbang pengundi-pengundi hantu ini di hantar ke DUN atau parlimen di kawasan Pakatan Rakyat untuk memenangkan BN,” katanya.

Sokong Bersih

Berikutan itu, Mohd Sany menyokong Bersih 2.0 tuntutan Bersih untuk membersihkan daftar pemilih dan mengadakan pilihan raya yang adil.

Sementara itu, peguam DPPN, Zainal Said mendakwa SPR mahupun PDRM melanggar undang-undang apabila membiarkan pemalsuan daftar pemilih ini.

Beliau mendakwa akibat kegagalan siasatan ke atas pemalsuan daftar pemilih itu, kerajaan boleh diambil tindakan undang-undang.

“Saman boleh dikenakan ke atas kerajaan dan jabatan-jabatan tertentu yang didapati tidak menjalankan tanggungjawab menyiasat pemalsuan dan penyelewengan daftar pemilih itu,” katanya.

Free Malaysia Today

Anak Sungai Derhaka:

Perhimpunan: Jika BERSIH buat, PERKASA teruskan


Datuk Ibrahim Ali berpendapat kumpulan pendesak Melayu PERKASA perlu meneruskan perhimpunan mereka pada 9 Julai sekiranya BERSIH 2.0 meneruskan demonstrasinya.

Bagaimanapun perkara itu akan diputuskan dalam mesyuarat jawatankuasanya pada 6 Julai ini.

"Ini cuma pandangan peribadi saya sebagai presiden PERKASA," katanya.

Ibrahim (kanan) juga menyifatkan cadangan itu sebagai mengikut rentak BERSIH.

"Kita ikut (tindakan) BERSIH saja. Kalau BERSIH A, kita A. Kalau BERSIH B, kita B," katanya yang juga anggota parlimen Pasir Mas.

Bagaimanapun, katanya, pendiriannya itu tidak bermakna tidak akur pada titah Yang di-Pertuan Agong.Baca lagi

Monday, July 4, 2011

Rumah kecil dengan 88 orang pengundi berdaftar! - MiLo SuaM


CUBA anda lihat rumah ini baik-baik. Hasil tinjauan di lokasi sebenar, alamat rumah ini adalah, 1155 Kg Bagan Serai, Jalan Sembilang, Seberang Jaya Permatang Pauh. Percayakah anda jika ReJaM© katakan bahawa rumah dengan reka bentuk rumah Melayu ini didiami oleh berpuluh-puluh orang pengundi berdaftar berbangsa Melayu dan India?


Di bawah ini salah satu printscreen dari website Suruhanjaya Pilihanraya sebagai bukti yang menunjukkan bahawa 3 orang pengundi berbangsa India dan Melayu didaftarkan dalam satu alamat rumah yang sama.


Rakyat mahu turun ke jalanraya secara aman pada perhimpunan BERSIH 2.0 9 Julai ini bukan kerana rakyat gila nak tumbangkan kerajaan, tetapi kerana rakyat mahukan pilihanraya yang bersih dan adil. Kami tak gila, dan kami tak lupa, kami tak pernah lupa dan kami tak akan lupa, Negara ini negara rakyat!

Anda boleh mengesahkan sendiri bukti ini. Sila semak di website daftar pemilih SPR dengan memasukkan nombor-nombor kad pengenalan di bawah ini dan anda lihat sendiri bagaimana 88 orang pengundi berdaftar telah didaftarkan di bawah satu alamat yang sama. Rujuk sini [Daftar Pemilih]


1 140707755111 L 1914 SHEIK DAWOOD S/O MOHAMMED GANI 1155
6 280702755029 L 1928 SINNAPPAN A/L MUNUSAMY 1155
7 281008075239 L 1928 NARAINA @ V.K VELOO A/L KALLIMUTHU 1155
24 360902025020 P 1936 MON BINTI YUSOF 1155
37 390601025104 P 1939 CHE GAYAH BINTI MAT DAUD 1155
40 400616085659 L 1940 CHE AHMAD BIN CHIK 1155
45 410210025022 P 1941 THANALECHEMY A/P SUBBAREDY 1155
67 431211085089 L 1943 MUNISAMY A/L MUNISAMY 1155
80 450915075026 P 1945 GOVINDAMMAL A/P SAMIAYAH 1155
90 461103075024 P 1946 RUKUMONY A/P MUTHIAH 1155

101 470528025078 P 1947 PADAVETTA A/P SINNIAH 1155
111 480831075528 P 1948 ANJALAI A/P MUNIAN 1155
116 490218085065 L 1949 SATIWELL A/L R NABBU 1155
120 490812025073 L 1949 RETNASAMY A/L SUBBIAH 1155
127 500217085836 P 1950 MURUGAMAH A/P MANIKAM 1155
128 500312025495 L 1950 MD ISMAIL BIN MYDIN PITCHEY 1155
133 500630075068 P 1950 PANJALAIE A/P S.MOTIYE 1155
135 500818025302 P 1950 KUPPAMMAH A/P SUBRAYA 1155
136 500908075354 P 1950 MUNIAMAH A/P RAMAN 1155
137 501003025293 L 1950 PALANYAPPAN A/L SUBRAMANIYAM 1155

155 521101075399 L 1952 SEGAR A/L SUBRAMANIAM 1155
157 530110025267 L 1953 GOVINDARAJOO A/L RAMAN 1155
160 530310025173 L 1953 PERUMAL A/L PERUMAL 1155
161 530322075426 P 1953 ALICE MARY A/P ANTONISAMY 1155
180 531214075351 L 1953 MARIAPAN A/L VELOO 1155
189 540831085218 P 1954 ENDRANI A/P ARUMUGAM 1155
197 550118025155 L 1955 SUBRAMANIAM A/L S.AHNIMANNAN NO 1155
198 550129025441 L 1955 GANESAN A/L SOORAPPAN 1155
207 550415025530 P 1955 MARIAMAH A/P RAJAGOPAL 1155
210 550608025668 P 1955 MANIEE A/P JOSEPH 1155

218 551227025087 L 1955 NAGAPPAN A/L MUNUSAMY 1155
225 560404085967 L 1956 ARUMUGAM A/L PARAMASIVAM 1155
227 560409075450 P 1956 RANGAMAH A/P NALAIAH 1155
230 560415026006 P 1956 RAMAMAH A/P GOPAL 1155
232 560522075022 P 1956 RAJASPORY A/P GOVINDARAJOO 1155
234 560602075006 P 1956 BALOMANI A/P ASIRVATHAN 1155
261 570906025605 L 1957 KRISHNAN A/L NADARAJAH 1155
265 571024075189 L 1957 BEATLICE A/L ASUVATHAM 1155
266 571101026189 L 1957 VIJAYAN A/L MURUGIAH 1155
268 571105075500 P 1957 V.MARY A/P VANATHAIAH 1155

280 580828075066 P 1958 HESHAH BEE BINTI M.M KADER BAWA RAWTHER 1155
285 581106025088 P 1958 HABIDAH BINTI KASSIM 1155
295 590301075931 L 1959 NARAYANASAMY A/L V.K.VELOO 1155
298 590318025367 L 1959 RAVITHIRAN A/L NADARAJAH 1155
299 590318075735 L 1959 DAVID A/L AZIRVATHAM 1155
304 590520025926 P 1959 YASODAH A/P GOVINDASAMY 1155
317 591222075508 P 1959 SHARIPAH B BINTI MAHMUD 1155
322 600407075602 P 1960 SANTHANAMARY A/P AROKIASAMY 1155
324 600515075132 P 1960 PUSPERVALLI A/P NADESON 1155
326 600531075116 P 1960 LAGMI A/P SANNASEE 1155

331 601024085840 P 1960 AMUTHA A/P SUBRAMANION 1155
349 610925105946 P 1961 SELVARANI A/P MURUGIAH 1155
350 611001026038 P 1961 AMUTHA A/P NARASU 1155
380 630421085003 L 1963 SHAMUGAM A/L MUNISAMY 1155
381 630517086617 L 1963 VASOO A/L SUBRAMANION 1155
382 630617025782 P 1963 MURUGAMAH A/P NADARAJAH 1155
397 640531075972 P 1964 PLOMINA A/P KUPPUSAMY NO 1155
399 7432554 640628086483 L 1964 JAYABALAN A/L MUNISAMY NO 1155
425 651218075275 L 1965 MUNIANDY A/L NARAINA @ V K VELOO NO 1155
427 660203086304 P 1966 VASONDA A/P SUBRAMANIAM 1155

449 670227075289 L 1967 PUVANASWARAN A/L NARAINA @ V K VELOO 1155
456 670409025741 L 1967 CHANDRAN A/L PONNAN 1155
463 670719085934 P 1967 PARAMESWARI A/P MUNISAMY 1155
478 680522075491 L 1968 V SEVANASAN A/L V K VELOO 1155
517 700518075611 L 1970 RAVY A/L RAMASAMY @ SUBRAMANIAM NO 1155
527 701213075009 L 1970 SUTHAGAR A/L SUBRAMANIAM 1155
570 730805086222 P 1973 SARALA A/P S SEGAR 1155
579 740710075212 P 1974 MANGALANAYAKEY A/P V SINNAIAH NO 1155
597 750730075198 P 1975 MUNISPERIE A/P SUBRAMANIAM 1155
613 770202085657 L 1977 MANICKAM A/L VERASAMY 1155

618 770723075016 P 1977 RATHNADEVI A/P DHEVAN NO. 1155
623 771127065641 L 1977 VIJAYA KUMAR A/L KARIAMALAI NO 1155
632 780814075256 P 1978 YOGESWARY A/P SUBRAMANIAM 1155
637 790430075141 L 1979 KARUNAGARAN A/L RAJU NO 1155
655 800613075546 P 1980 RAJESWARY A/P RAMASAMY 1155
664 810213075597 L 1981 VERARAKAYAN A/L VIJAYAN 1155
680 820207026050 P 1982 HEMALATHA A/P PERUMAL 1155
692 830113075619 L 1983 MEYYELAHAN A/L VIJAYAN NO 1155
703 830524075744 P 1983 RAJAKUMARI A/P SUBRAMANIAM 1155
705 830527075643 L 1983 NORIES A/L GNANAPRAGASAM 1155

706 830530075783 L 1983 PRABAGARAN A/L RETNASAMY 1155
707 830609086303 L 1983 VELU A/L BALAN 1155
710 831009026096 P 1983 THILAGAVATHI A/P PERUMAL 1155
729 840914075976 P 1984 MAGESWARY A/P BALAN 1155
730 841113075540 P 1984 ANGELINA A/P GNANAPRAGASAM 1155
747 850819075811 L 1985 BASKARAN AL VIJAYAN 1155
774 880611075254 P 1988 LINDA A/P GNANAPRAGASAM NO.1155
779 890311016294 P 1989 MALA A/P BALAN NO 1155

Sumber: [Anak Sungai Derhaka]


source: http://milosuam.blogspot.com/2011/07/rumah-kecil-dengan-88-orang-pengundi.html#ixzz1R8znKFhsMiLo SuaM

VIDEO TGNA JAWAB ISU BERSIH 2.0

Sesetengah pihak mendakwa bahawa YAB Tuan Guru tidak merestui Bersih 2.0. YAB Tuan Guru menjawab dakwaan tersebut dari Tanah Suci al-Madinah al-Munawwarah.

SATU RUMAH ADA 60 PENGUNDI, TULUS NYA SPR

Sunday, July 3, 2011

Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Mengenai Perhimpunan Haram 9 Julai


KUALA LUMPUR, 3 Julai (Bernama) -- Istana Negara mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai.

Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara.

-- BERNAMA

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak