Saturday, July 18, 2009

ceramah

TEMAN KIME TENGOK AJE YOP

NASIHAT PAK LAH KPD UMNO KELANTAN SUDAH TERLEWAT

KOTA BHARU, 17 Julai (Hrkh) - Nasihat mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Umno Kelantan supaya meneruskan projek pembangunan di Manek Urai biar pun Barisan Nasional (BN) kalah dianggap sebagai terlambat.
Iklan

Sedangkan semalam Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Mustapa Mohamed menjelaskan parti itu tidak lagi terikat dengan janji-janji membangunkan Manek Urai seleps kalah Selasa lalu.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato� Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apa yang dihasrat Abdullah hanya boleh berlaku di zamannya mengetuai kerajaan.

"Tetapi apa yang kita hairankan mengapa beliau cepat sangat hendak berhenti dan memberi jawatan kepada orang lain. Sedangkan rakyat pilihnya untuk lima tahun.

"Mana boleh (begitu), kita orang politik. Kena guna politik sikitlah. Saya tak setuju lama dah beliau berhenti. Berhenti buat apa, kita dilantik lima tahun," katanya ketika ditemui selepas kuliah mingguannya di Medan Ilmu pagi tadi.

Mantan perdana menteri itu hari ini dilaporkan mahu khidmat kepada rakyat Kelantan diteruskan biar pun BN tewas di Dun Manek Urai.

Bagaimanapun Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyokong kenyataan Pak Lah.

Beliau juga berkata, Umno tidak perlu mengumumkan kepada rakyat mahu melaksanakan pembangunan di Manek Urai kerana ia sudah menjadi tugas agensi dimiliki kerajaan pusat iaitu Kesedar.

Ini kerana kata beliau Manek Urai terletak di bawah Kesedar yang mendapat banyak peruntukan daripada kerajaan pusat.

"Manek Urai berada dalam kawasan Kesedar. Tetapi kenapa pula Umno memperalatkan agensi itu untuk menabur janji pembangunan ketika menghadapi pilihan raya sahaja.

"Kenapa hendak tunggu menang dahulu baru hendak membangunkan Manek urai. Rakyat sekarang bukan 50 tahun dahulu, mereka semakin ramai dan cerdik,- Harkah Daily

Friday, July 17, 2009

SYARIAH ISLAMIAH

Syariah
Posted by saidi on Wednesday, July 15, 2009 / Comments: (0)
Definisi Syariah Islamiah:

Bahasa : Syariah bererti aliran dan jalan yang lurus.

Istilah : Sejumlah hukum-hukum yang diperundangkan ( disyarakkan ) oleh Allah s.w.t ke atas hambanya sama ada yang berkaitan ibadah, akhlak, mu'amalat dan sistem hidup dalam pelbagai aspek demi untuk kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Syariah Islamiah pula bermaksud : Syariah yang diturunkan oleh Allah s.w.t khusus untuk agama Islam.

Sejarah Syariah Islamiah

Syariah Islamiah hanya berlaku di zaman baginda Rasulullah s.a.w masih hidup sahaja. Allah s.w.t tidak memberi kuasa perundangan syariah melainkan kepada nabi-Nya sahaja. Baginda berpegang kepada dua wahyu iaitu al-Quran dan as-Sunnah. Oleh sebab itu pada hayat Baginda s.a.w sajalah prinsip-prinsip umum Islam dan hukum - hakam diwujudkan. Kaedah-kaedah (prinsip-prinsip ) syariat ini sudah mantap dan sempurna pada zaman Nabi Muhammad s.a.w lagi.

Pembahagian Syariah Islamiah:

1. Hukum-Hukum 'Itiqadiah: Iaitu berkaitan dengan hati nurani manusia dalam hubungannya dengan Allah yang merangkumi ilmu tauhid.

2. Hukum-Hukum Wijdaniah : Iaitu berkenaan dengan akhlak,mendidik dan membersihkan jiwa termasuk ilmu tasauf.

3. Hukum-Hukum amaliah : Iaitu berkaitan dengan perbuatan mukallaf dan tindakannya sama ada ibadah,muamalat dan termasuk juga ilmu feqah.


Perbezaan Antara Syariah dan Feqah:

1. Syariah bersifat sempurna dan tidak berubah, sedangkan feqah terus berkembang dan berubah menurut perbezaan tempat,masa dan orang yang memahaminya.

2. Ijtihad feqah yang benar boleh disamakan dengan syariah tetapi ijtihad yang salah tidak dapat disamakan dengan syariah.

3. Ketentuan yang telah ditetapkan oleh syariah sama ada berbentuk suruhan atau larangan wajiblah dipatuhi oleh semua manusia tidak kira masa dan ruang sedangkan feqah yang dsifahami oleh seseorang itu menjadi keharusan bukan kemestian bagi orang lain untuk mengikutinya.

4. Hukum syariah kebenarannya mutlak, sementara pemahaman fuqaha ada

Thursday, July 16, 2009

CERAMAH ISU SEMASA

REKOD KEMENANGAN
0123162153
Manek Urai : Rekod melebar (PR) 5 - 1 (BN)!!
Posted on Wednesday, July 15 @ 08:30:00 PDT by AbuJihad

Artikel Oleh: khairulrijal
Setelah keputusan PRK Manek Urai terjawab. Bn kekal tewas dalam semua pilihanraya kecil yang dilaluinya sepanjang selepas PRU 2008. Ia menjadikannya keputusan melebar kepada ( PR ) 5 – 1 (BN). Berdasarkan PRK yang berlangsung sebelum ini, Pakatan Rakyat mendominasi perlawanan dengan rekod tanpa kalah di Semenanjung Malaysia kecuali tewas satu di Sarawak. Berikut adalah Pilihanraya kecil yang telah berlangsung semenjak PRU ke 12:

1. Parlimen Permatang Pauh (PR - PKR)

2. Bukit Selambau (PR - PKR)

3. Parlimen Bukit Gantang (PR - PAS)

4. Dun Batang Air Sarawak (BN - Parti Rakyat Sarawak )

5. Kuala Terengganu (PR - PAS)

6. Manek Urai (PR - PAS)

Yang menariknya, BN kekal tewas di semua Pilihanraya Kecil di negeri-negeri semenanjung Malaysia iaitu Pulau Pinang, Perak, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Pakatan Rakyat menang besar pada PRU Umum 12 dalam keadaan BN 'over confident' untuk menang besar, di manek urai, terdapat jentera kita yang dikatakan 'over confident' dan yakin akan menang besar akhirnya menang dengan majoriti tipis.

Nampaknya 'over-confident' adalah musuh yang perlu diawasi. Apapun, untuk jentera pakatan rakyat yang telah bertungkus lumus di Manek Urai dan semua pihak yang terlibat diucapkan tahniah serta ribuan terima kasih. Apa pun, seperti yang diungkapkan oleh Ketua Pemuda Sri Gading, Saudara Elias Sabu, ada muhasabah di sebalik Pilihanraya Kecil kali ini.

Wednesday, July 15, 2009

DISEBALIK PUASA


Apa Ada Dengan Puasa
Posted by saidi

Di Sebalik Puasa

Bagi orang mukmin, ibadah puasa merupakan satu institusi pendidikan yang terbesar untuk mendidik budi pekerti mereka melalui latihan secara teori dan amali sehingga mereka mampu memiliki sifat-sifat terpuji.

Puasa adalah merupakan jihad dan penentang segala keinginan hawa nafsu, hasutan syaitan yang bermain di fikiran orang mukmin. Sebagaimana sabd Rasulullah s.a. w yang bermaksud : " Puasa itu adalah perisai."

Puasa juga dapat mendidik mukmin supaya memiliki sifat sabar dalam menghadapi perkara-perkara yang tidak dapat dicapai dan kesukaran serta rintangan yang terpaksa mereka tempuhinya.

Puasa juga mendidik mukmin supaya bersifat dengan sifat amanah dan mengingati Allah s.w.t samada di masa terang atau berselindung kerana tidak ada orang yang dapat mengawasi seseorang yang berpuasa samada ia berpuasa atau tidak kecuali Allah s.w.t.

Puasa dapat meneguhkan kemahuan serta menguatkan cita-cita seseorang individu. Lokman al-Hakim telah berkata kepada anaknya:" Wahai anakku apabila perut penuh dengan makanan,pemikiran akan menjadi lesu, kebijaksanaan menjadi kaku, manakala anggota pula menjadi malas untuk beribadah.

Puasa juga mengajar seseorang itu berdisiplin dan berperaturan sejajar dengan tuntutan orang yang ingin menjadi insan yang bertaqwa kepada Allah s.w.t.

Puasa dapat menyebarkan perasaan kasih sayang dan persaudaraan dalam jiwa manusia, juga dapat melahirkan semangat bekerjasama di antara orang - orang Islam seluruh dunia.

Ibadah puasa juga secara amalinya dapat memperbaharui hidup manusia melalui sel-sel dengan membuang sel-sel tua di samping memberi rehat kepada jentera yang melakukan tugas berat sepanjang tahun iaitu mengisar makanan. Oleh itu melalui ibadah puasa seseoramg itu dapat mempertingkatkan kualiti kesihatan jasmaninya.

Selain daripada itu puasa juga mampu untuk mendidik manusia supaya menghargai dan menepati masa. Oleh sebab itulah puasa itu mesti bermula dengan waktu tertentu yang tidak boleh terlambat walaupun seminit, begitu juga berbuka puasa itu tidak boleh di segerakan walaupun satu minit daripada waktu yang telah ditetapkan.

PRK MANIK URAI

Keputusan manek Urai.

N41: MANIK URAI (12,293)

KEPUTUSAN

1.MOHD FAUZI ABDULLAH (PAS)........ 5,348

2.Tuan Aziz Tuan Mat (BN).......... 5,283

Jumlah mengundi................... 10,631

Peratus.............................. 87%

Undi rosak.......................... 117

Majoriti............................. 65

Monday, July 13, 2009

AJARAN SESAT?????

Posted by saidi
Definisi:

Ajaran sesat bermaksud sebarang ajaran atau amalan yang bertentangan dan berlawanan dengan Akidah dan Syariah Islamiyyah, bertentangan dengan al-Quran dan as-Sunnah , bertentangan dengan mazhab yang mu'tabar dan bertentangan dengan pegangan Ahl as-Sunnah Wal Jama'ah.

Ciri-Ciri Ajaran Sesat:

* Mengaku diri atau gurunya sebagai nabi atau wakilnya dan mendakwa menerima wahyu.

* Mengaku diri atau gurunya sebagai Imam Mahdi dan mempercayai bahawa orang-orang tertentu tidak mati. Mereka akan muncul sebagai manusia istemewa seperti Imam Mahdi.

* Mempercayai bahawa roh orang yang sudah mati akan menjelma semula ke dalam jasad orang yang masih hidup.

* Mendakwa bahawa pengikut-pengikut ajarannya atau tarekatnya sahaja yang dijamin masuk syurga.

* Mendakwa bahawa gurunya memegang kunci pintu syurga.

* Mempercayai bahawa gurunya boleh menebus dosa dengan wang.

* Mendakwa bahawa semua agama ada sama.

* Mempercayai bahawa orang yang sudah mati boleh memberi pertolongan apabila diseru namanya.

* Memohon kepada barang-barang tertentu seperti batu,cincin dan sebagainya untuk sampai kepada Tuhan.

* Melakukan penyerahan rohani dan jasmani kepada guru melalui nikah batin dengan tujuan untuk mendapat anak soleh atau anak hakikat.

* Mengaku bahawa Allah s.w.t menjelma di dalam diri.

* Mendakwa atau mengaku dirinya wakil nabi yang boleh memberi syafa'at kepada muridnya.

* Mendakwa ajaran atau tarekatnya diterima terus daripada Rasulullah s.a.w secara yaqazah ( sedar ).

* Mengaku atau mendakwa seseorang itu boleh berhubung dengan Allah s.w.t melalui Nur Muhammad yang ada pada dirinya.

* Memansukhkan ( membatalkan ) Syari'at Islamiyyah seperti puasa,sembahyang,haji dan sebagainya. sebaliknya mereka membuat syari'at baru
dan apabila sudah sampai tahap hakikat maka tidak perlu lagi syari'at.

* Meninggalkan sembahyang jumaat kerana mengamalkan suluk.

* Mendakwa bahawa ibadat haji tidak semestinya ditunaikan di Mekah , malahan ia boleh ditunaikan di mana-mana sahaja.

* Mengubah dengan sengaja ayat-ayat al-Quran dan maknanya.

* Mengaku bahawa azimat ( tangkal ) boleh memberi kesan.

* Mendakwa bahawa setiap yang zahir ada batinya, setiap ayat diturunkan ada takwilnya dan mereka menganggap orang yang beramal mengikut syari'at hanyalah kulit semata-mata dan masih tidak sampai kepada matlamat sebenar.

Sunday, July 12, 2009

AL FATIHAH


Semalam, saya menerima panggilan dpd isteri Hj Salim yang menyatakan pemergian ke rahmatullah ibu kepada Hj Salim (klinik), di Sg Petani. Takziah daripada PAS cawangan Gopeng serta PAS Cwg Taman Kinta dan didoakan semoga rohnya ditempat bersama orang-orang yang solehah. Amin. Al fatihah.

Kah-kah nak mengundi semua ada

Kah-kah nak mengundi semua ada


Kerajaan pusat menawarkan untuk membina jambatan baru yang dianggar berharga RM7 juta hingga RM10 juta, sekiranya pengundi memilih BN dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai Selasa ini.

NONETawaran untuk membina jambatan baru di Manek Urai Lama itu, dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga presiden Umno petang tadi.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya akan dibina sekiranya pengundi DUN tersebut memilih calon BN Tuan Aziz Tuan Mat (Malaysia kini)

PPSMI Ngaku Kalah yop - pencapaian merosot

CERAMAH MU

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak