Saturday, September 5, 2009

GAMBAR -GAMBAR SEMASA LAWATAN MANTAN TPM KE MASJID JAMEK LAMA GOPENG


Ayid>..Ini dia pengerusi majlis sempena lawatan Mantan TPM ke masjid jamek Gopeng, nak kenal nama tak payah le. Ini lah dia bloger sendiri mahu ingat yang mempengerusikan majlis tersebut. Bukan setakat jadi bloger aje jadi pengerusi pun ok, manthop.


Mantan TPM sedang menyampaikan Tazkirah nya. Antara petikan kata-kata beliau"saya banyak juga dah hafal ayat quran ini semasa dalam dulu. Ni yang tak mahu dok hafal tu pi hantaq ka dalam pulak bagi dia hafal sikit.Kelihatan dalam gambar YB Adun TEJA betapa anggun bebaju melayu khusuk mendengar Tazkirah daripada Dato Sri Anuar.

Ayid:>>> Orang bukan Islam pun mahu dengan Tazkirah,yang islam tak mahu dengan, malu lah dengan bukan Islam
ayid>>>> marilah kita banyak berdoa, antara petikan doa kita ialah


اللهم أَعِزَّ الإسلامَ و المسلمين , اللهم أَذِلََّ الشِركَ و المُشرِكِين , أللهم انْصُرْ اخوانَنَا المسلمين و المجاهدين و المُسْتَضْعَفِين , فى فلسطين و فى لُبْنَان و فى العراق وفى فيرق و فى كل مكان و فى كل زمان

Ya Allah! Muliakan Islam dan orang- orang Islam. Ya Allah! Hinakan Syirik dan musyrikin. Ya Allah! Tolonglah saudara-saudara kami yang muslim dan mujahidin dan golongan-golongan lemah, di Palestine, di Lubnan, di Iraq, di Perak dan di semua tempat dan di semua masa.

Friday, September 4, 2009

PANAS -Boikot TPM mesej tolak MB T'ganu


Kumpulan ADUN Umno yang menentang menteri besar Terengganu bertindak memboikot perjumpaan antara mereka dengan barisan exco kerajaan semalam kerana beranggapan majlis itu tidak menjamin sebarang penyelesaian konflik yang semakin serius.

Seorang daripada 15 wakil rakyat yang tidak hadir, termasuk Idris, berkata insiden boikot majlis yang disertai Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein "tidak pernah berlaku sebelum ini".

ADUN Umno itu, yang enggan mendedahkan namanya, berkata tindakan tetap dilakukan untuk memberi mesej bahawa kepemimpinan Datuk Ahmad Said, sebagai menteri besar dan timbalan pengerusi perhubungan, sememangnya telah ditolak.

"Kalau setakat nak tunjuk muka, datang makan-makan, nak huha-huha baiklah kami tak payah pergi," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

aYID>>>> KA KA KA KA umno dah makin lebam libu, Timbalan Presiden pun dia orang dah boikot, isu satu masalah. Negeri sembilan pula lagi satu bala akan tiba. Teringat pulak kita al kisah film tiga abdul, lepas satu-satu bala menimpa esmit ulam raja
Jumpa di Negeri Sembilan, PRK ke 9 tahun 2009 semua sembilan

PRK KE 9 AKAN MENJELMA DI DUN BAGAN PINANG NEGERI SEMBILAN


ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor meninggal dunia di Seremban hari ini.

Inilah yang dikatakan takdir..di Kota Siputeh BN berusaha untuk mengekalkan kerusinya tetapi kalau dah janji Allah BN akan hilang satu kerusi maka Allah tunaikan di tempat lain..manusia merancang..Allah juga merancang tetapi perancangan Allah adalah yang terbaik..

bukan kita gembira tentang kematian orang lain..cuma kita nak tekankan disini kalau Allah berkehendak..apa saja boleh berlaku..hanya dengan ungkapan 'Kun Faya Kun'.

Kota Siputeh BN dapat kekalkan kerusinya tapi bakal hilang di DUN Bagan Pinang Negori Sembilan..ini berikutan kematian ADUN BN Azman Mohd Noor..beliau meninggal dunia kerana serangan sakit jantung pada jam 2.30 petang tadi di Pusat Pakar Seremban.


Ayid>>> kali ini mahu tidak mahu UBN pasti berdepan dengan realiti sebenar, PRK pasti di adakan. BN pernah cakap mereka tak akan bertanding jika adun meletak jawatan kecuali meninggal dunia. jeng jeng jeng sekarang dah bertemu kata jodoh nya meningal dunia. Jumpa di sana

Thursday, September 3, 2009

BN Perak bakal tinggalkan Umno


BN Perak bakal tinggalkan Umno
600 anggota BN Perak sertai PKR Sabtu ini

IPOH: Seramai 600 anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) di Perak didakwa akan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada satu majlis di Dewan Tow Boo Keong di sini Sabtu ini.

Bekas Anggota Parlimen Lumut daripada MCA, Datuk Dr Yap Yit Thong berkata 90 peratus daripada kelompok berkenaan merupakan anggota parti MCA, Umno, MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP) dan hanya 10 peratus adalah mereka yang belum pernah menyertai mana-mana parti sebelum ini.

"Kebanyakan mereka daripada MCA dari Ipoh Barat, Ipoh Timur, Batu Gajah, Gopeng, Tambun, Kampar, Taiping dan Lumut," katanya pada sidang media di pejabat PKR Perak di sini hari ini.

Beliau mendakwa, lebih ramai anggota MCA di Perak akan menyertai PKR selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti itu selesai yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini adalah gelombang pertama...ramai lagi akan sertai PKR selepas EGM. Kebanyakan mereka memegang jawatan di peringkat MCA bahagian dan meminta untuk mengundi dalam EGM terlebih dahulu sebelum menyertai PKR," katanya.

Ditanya sama ada tindakan menyertai PKR oleh anggota MCA berkenaan ada kaitan dengan kes pemecatan Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek baru-baru ini, Tan yang juga bekas Naib Pengerusi MCA Bahagian Ipoh Timur berkata anggota parti berkenaan menyertai PKR disebabkan tertarik dengan idea 'sistem dua parti' dan bukannya disebabkan faktor pemecatan bekas Menteri Kesihatan itu.

Tan bersama bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng dan bekas Senator, David Yeoh keluar MCA dan menyertai PKR Julai lepas.BERNAMA

Ayid>>>> Mungkin tak terlepas kot, apabila polis dah kepong dulu dewan tu.

Wednesday, September 2, 2009

SATU LAGI TITIK HITAM DI PERAK


Sidang di hotel: Ganesan dan Hee 'dihukum penjara'


Sidang DUN Perak yang dipanggil oleh Speaker Pakatan Rakyat, V Sivakumar mengesahkan keputusan jawatankuasa hak dan kebebasan menjatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM500,000 ke atas Speaker BN, Datuk R Ganesan and ADUN Bebas pro-BN, Hee Yit Foong.

Laporan jawatankuasa tersebut yang dilantik oleh kerajaan negeri Pakatan tahun lalu, dibentangkan dalam sidang DUN hari ini yang berlangsung di Hotel Heritage Ipoh, selepas polis menghalang mereka masuk ke bangunan Sekretariat Kerajaan Negeri (SUK) Perak pagi tadi.

Empat lagi ADUN Pakatan tidak kelihatan - tiga ditangkap pagi tadi dan seorang lagi sedang mengerjakan umrah.

Tiada tempat duduk disediakan untuk mereka yang diisytiharkan oleh Sivakumar telah meletak jawatan atau digantung semasa 'sidang bawah pokok' 3 Mac lalu.

Ayid>> Kita tunggu PRU 13 Ganesan atau Sivakumar. Zamri atau Nizar Pilihan Raayat Perak, bukan 1 Malaysia.

Siapa pejuang kemerdekaan sebenar?Ulama' atau UMNO?Umno perjuang kemerdekaan Tanah Melayu dan bangsa Melayu, fahaman ini seolah-olah telah terpahat diminda orang-orang Melayu sejak merdekanya Tanah Melayu pada tahun 1957. Orang-orang Melayu menganggap seolah-olah hanya pegerakan UMNO sahaja yang memperjuangkan kebebasan Tanah Melayu daripada cengkaman penjajah.

Tapi kebanyakan dari anda pasti terkejut pada realiti sebenar yang tidak pernah diperkatakan dan seakan-akan telah dilupakan,bahawasanya Ulama memainkan peranan penting dalam peranan perjuangan memerdekakan Tanah Melayu.Kenyataan ini seolah dipandang sepi oleh masyarakat Melayu dan orang-orang Malaysia umumnya. Sejak dari mula lagi Ulama memainkan peranan yang sangat penting dalam pegerakan2 pembebaskan Tanah Melayu dari cengkaman penjajah dan perjuangan untuk memartabatkan kalimah ALLAH ditempat yang tertinggi di Tanah Melayu.

Bermula dengan kemunculan tokoh-tokoh reformis Islam lulusan Mekah dan Mesir yang mendapat pengaruh daripada Bapa Kemerdekaan Tanah Melayu yang sepatutnya diangkat iaitu Sheikh Wan Ahmad bin Wan Muhammad Zain @ Zainal Abidin bin Wan Mustafa Al- Fathani atau lebih dikenali sebagai Sheikh Ahmad Al-Fathani. Lahir pada 10 April 1856 (5 Sya’aban 1272) di Kampung Sena Janjar, Jambu,Negeri Jerim,Pattani dan wafat pada 14 Jan 1908.Perjuangannya membebaskan Tanah Melayu pada mulanya berpusat di kota Mekah. Disana beliau mengumpul pelajar-pelajar melayu yang berlajar di Timur Tengah khususnya Mesir dan kemudian memperkenalkan mereka kepada tokoh Ulama dan reformis Islam iaitu Sheikh Muhammad Abduh murid kepada Sayid Jamaluddin Al-Afghani yang membawa konsep 'Pan Islamic' yakni islam secara global.

Pencetusan gerakan Islah oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Syeikh Muhammad Abduh pada 1882 telah mempengaruhi kebangkitan semangat kebangsaan di Tanah Melayu. Golongan pelajar di Tanah Melayu yang mendapat pendidikan di Timur Tengah, khususnya di Mesir telah membangkitkan semangat kebangsaan. Mereka yang menuntut di Universiti al-Azhar telah terpengaruh dengan idea pemulihan Islam yang dibawa oleh Sayid Jamaluddin al-Afghani dan Syeikh Muhammad Abduh. Sekembalinya mereka ke tanah air, mereka telah memulakan Gerakan Islah di Tanah Melayu. Golongan ini dikenali sebagai Kaum Muda.Kemudian lahirlah pejuang2 kemerdekaan yang berjuang dan ada antaranya syahid semata-mata untuk perjuangan Islam,bangsa dan tanah air.

Antara nama-nama yang turut berjuang ialah Muhammad Yusuf Ahmad@
'Tok Kenali',Haji Hassan Munas@ 'Tok Janggut', Dr Bahanuddin Al-Helmy dan ramai lagi sehingga tidak mampu saya nyatakan kerana terlalu ramai turut berjuang demi Agama dan Tanah Air.Penubuhan Parti Islam Semalaysia(PAS) juga adalah lanjutan perjuangan menegakkan syiar Islam pada era kemerdekaan. PAS tertubuh kerana golongan Ulama yang ketika itu didalam UMNO berpendapat bahawa UMNO telah lari dari prinsip mereka yakni 'Amal maaruf dan Nahi mungkar' ini berikutan sikap pemimpin2 UMNO yang berfikiran sekular dengan memisahkan prinsip2 pemeritahan secara Islam.

Walaupun PAS menentang keras dasar2 sekular UMNO tp mereka masih menganggap PAS sebagai sayap mereka,tapi kebenarannya prinsip perjuangan PAS adalah berbeza kerana PAS berpegang teguh pd prinsip pemeritahan berteras 'Al-Quran dan AS-Sunnah' ini amat bercanggah dgn prinsip sekular yang di terapkan oleh pemimpin2 UMNO pd ketika itu dan keadaan tidak banyak berbeza pada masa kini.Tapi adalah amat malang perjuangan para ulama2 yang bermati-matian itu secara tiba2 sahaja agenda perjuangan ini dirampas oleh UMNO yang hanya mula bercakap soal kemerdekaan pada tahun 1951.

Anak didik British ini memperoleh manfaat dan dikenang sebagai perjuang ulung kemerdekaan Tanah Melayu. Mereka meminggirkan bahkan melupakan perjuangan para ulama2.Sejarah hanya tertulis bahawasanya hanya UMNO yng memperjuangkan kemerdekaan seperti yng anda semua fikirkan.Berfikirlah sejenak siapakah yang sebenarnya bermati-matian menumpahkan darah demi Malaysia dan Islam Ulama atau UMNO?

ayid>...Yang berakal fikirkan. Yang tak nak berfikir lupakan saja. Dah itu dalam kepala otak.

Firman Allah dalam Surah Al A'raaf pada Ayat 176 yang bermaksud. A'uzubILLAHi minas syaitonirrojim. "....tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya dihulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia menghulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir." ShodaqALLAHul'Azim.

sumber tek:naimnikmat

Tuesday, September 1, 2009

Tetap bersidang biarpun injunksi ditolak- Sivakumar


IPOH, 1 Sept: Speaker Pakatan Rakyat Perak, V.Sivakumar akan tetap meneruskan sidang DUN esok biarpun Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini menolak permohonan injunksinya
Mahkamah juga menetapkan tarikh 1 Oktober depan untuk kes tersebut didengar semula

Dalam sidang media selepas itu, Sivakumar memberitahu, persidangan DUN Perak akan tetap diadakan esok walaupun permohonan injunksinya ditolak mahkamah.

Ujarnya, keputusan mahkamah itu bukan alasan untuk beliau dan kesemua ADUN tidak bersidang esok.

Ditanya samada beliau tetap akan memasuki Dewan DUN esok, Sivakumar berkata ianya sudah tentu, kerana itu adalah matlamat asalnya sehingga terpaksa memohon injunksi.

"saya memang nak bersidang di dalam Dewan Negeri Perak. Itu memang motif kita dari awal," katanya lagi.

(Apakah peristiwa sidang bawah pokok akan berulang lagi esok)

Siva dalam permohonannya sebelum ini memohon injunksi mahkamah bagi menghalang Abdul Rahman dan/atau agen-agen dan/atau pekerjanya daripada bertindak menghalang beliau dari menggunakan Dewan Negeri untuk tarikh 2 September 2009 iaitu esok untuk diadakan persidangan.

Esok sekali lagi bakal menyaksikan episod lanjutan krisis perlembagaan Perak. ADUN Pakatan rakyat telahpun menyatakan komitmen untuk hadir seperti notis yang telah dikeluarkan Speker V.Sivakumar sebelum ini.

Mengulas samada suasana esok akan sama seperti yang berlaku Mac lalu, Sivakumar memberi kata begini,

"Saya tidak mahu membuat sebarang spekulasi, kita tunggu dan lihat sahaja esok," katanya.


Ayid>>>> Tinggal beberapa jam lagi satu lagi sejarah akan tercipta. Sejarah yang bakal menjadi perhatian dunia. Sejarah yang akan menjelaskan apakah benar rakyat didahulukan atau kuasa tanpa memperdulikan apa.Kami tak mahu diperdunggukan lagi

DEPA TAKUT PRK KOTA SIPUTEH TAKUT JADI 8-1SPR putuskan tidak ada kekosongan di Kota Seputeh
KUALA LUMPUR, 1 Sept: Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) memutuskan tidak ada kekosongan di Dun Kota Seputeh, Kedah walaupun Speaker Dun Kedah memohon pilihan raya diadakan di kawasan itu.

Speaker Dun Kedah, menghantar surat kepada SPR memaklumkan kekosongan di kerusi itu berikutan kegagalan Adunnya menghadiri dua kali sidang Dun secara berturut-turut.

Mengikut peraturan dalam Dun Kedah, mana-mana Adun yang gagal menghadiri sidang Dun dua sessi berturut-turut tanpa kebenaran dari Speaker akan hilang kerusinya.

Dalam ulasan spontannya, Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub berkata, keputusan ini membayangkan sikap sebenar badan yang dikatakan bebas itu.

"Peraturan ini bukannya baru dan dibuat oleh kerajaan Pakatan Rakyat Kedah tetapi peraturan yang telah sedia ada. Nampaknya SPR lebih senang menafikan peraturan ini," kata Salahudin.

Bagaimanapun, Salahudin tidak terkejut dengan keputusan ini kerana Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin telah membayangkan tindakan yang perlu diambil oleh SPR sebelum ini.

AYID:>>>> SIKAP TULUS DAN IKHLAS SPR TERBUKTI KINI. DAH DUA KALI BERLAKU SURAT SPEAKER TAK LAKU. SEBELUM INI PERAK DAN KALI INI KEDAH PULAK, KALU KENA KAT ORANG BOLEH KAT KITA TIDAK. NAMPAKNYA SATU MALAYSIA RAAYAT DI DUNGGU KAN

Kisah penghuni Kampung Chulaborn 12Abdullah dan Suriani, yang telah beberapa kali melawat Malaysia, termasuk menghadap Sultan Perak, mahu menetap di kampung tersebut.

"Di sini tempat tinggal kami... Keluarga kami dan rakan-rakan kami juga tinggal di sini," kata Abdullah kepada Malaysiakini.

"Saya juga menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri serta beberapa lagi undang-undang di Malaysia. Saya tidak mahu mereka menangkap saya dengan mengguna apa juga alasan remeh," katanya ketawa sambil menepuk pahanya.

"Kerana sebab itulah, kami tidak mahu pulang ke Malaysia, kampung halaman yang kami cintainya," katanya dengan nada sedih dan kecewa.

Dan itu juga merupakan sentimen hampir kesemua veteran komunis di kampung tersbut walaupun ada antara mereka yang sering menghubungi keluarga mereka di Malaysia.


Ayid>>>>>>Itu luahan hati mereka, kita camana pulak. Mereka kata lagi bahgia duduk di negara orang dari tanah air mereka.

Petikaan Malaysiakini

Monday, August 31, 2009

Minyak naik lagi - Rakyat didahulukan, minyak dinaikkan.


Minyak naik lagi - Rakyat didahulukan, minyak dinaikkan.

Harga bagi minyak jenis RON95 dan RON97 dijangka naik berkuat kuasa tengah malam ini.

Minyak jenis RON95 dijangka dinaikkan 5 sen iaitu daripada RM1.75 seliter kepada RM1.80 seliter.

Sementara itu, RON97 pula akan dinaikkan daripada RM1.80 kini kepada RM2.00.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijangka mengumumkan kenaikan itu pada petang ini.

LovePerak : Undilah Barisan Nasional, Rakyat didahulukan, minyak dinaikkan.

Ayid>>> Raayat Perak jangan lupa mengikuti PERAK FM MB Perak baca doa berbuka.

sumber: muslimeen united

Sunday, August 30, 2009

Jenis-Jenis IbadahSila klik gambar untuk diperbesarkan agar mudah faham

Ibadah itu terbahagi kepada beberapa jenis:

* Ibadah yang tidak ditentukan masa dan tempat, contohnya ialah mengucap dua kalimah sahadah.

* Ibadah yang yang dikaitkan dengan masa tetapi tidak dikaitkan dengan tempat , contohnya solat, puasa dan lain-lain.

* Ibadah yang dikaitkan dengan masa dan kadar tetapi tidak dikaitkan dengan temapt, contohnya zakat.

* Ibadah yang dikaitkan dengan masa dan tempat contohnya ibadah haji.

Ayid>>>check back siapa kita. Adakah kita tergulong dari perjalanan gambar rajah tersebut atau kita menyimpang di tempat simpangan 4 dalam rajah di atas

wallah wualam

UMNO ROBOH MASJID MANA PENDEMO UMNO


Firman Allah dalam Surah Al A'raaf pada Ayat 176 yang bermaksud. A'uzubILLAHi minas syaitonirrojim. "....tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya dihulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia menghulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir." ShodaqALLAHul'Azim.

SIMPUL>>>>>Mereka kata mereka mempertahankan agama Islam,sebaliknya mereka lah yang mencemarkan agama Islam. Terlalu banyak sifat asobbiah dalam puak UMNO
dan dalam UMNO mereka mempunyai sikap anggok itu rukun mereka. Kita petik sedikit kata-kata HUMARAK


Teringat kata-kata hukamak yang menyebut: "An nas 'ala dini mulukihim." bermaksud "Manusia itu akan mengikuti cara hidup pemimpin mereka". Kalau dah pemimpin UMNO tu perangai nya... dah tentu penyokongnya pun turut sama,

WAllahua'alam ....

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak