Wednesday, October 3, 2012

Warga Asing Dapat MyKad Dalam Masa Tiga BulanKUALA LUMPUR 3 OKT : Kementerian Dalam Negeri diminta memberi penjelasan bagaimana warga asing boleh mendapat MyKad dalam masa tiga bulan sedangkan beribu rakyat Malaysia dari komuniti India terpaksa menunggu berpuluh tahun untuk mendapat kerakyatan.
Gerakan Jingga 13 hari ini mendedahkan kekecewaan seorang warga emas, Justin Emran mendakwa menyaksikan sendiri ramai warga asing di daerah Keningau, Sabah diberikan Mykad hanya dalam tempoh tiga bulan.
Koordinator Jingga 13, Fariz Musa menegaskan, perkara ini perlu diselesaikan kerana melibatkan kedaulatan negara.
“Kita menuntut penjelasan Datuk Hishamuddin (Hussein) bagaimana warga asing boleh mendapatkan kad pengenalan dengan cukup mudah dalam tempoh tiga bulan.

Sedangkan masih ada puluhan ribu rakyat memiliki kad pengenalan merah yang dinafikan hak mereka sebagai warganegara,” katanya di dalam sidang media di lobi Parlimen.
Kenyataan Justin dipetik daripada laman sesawang akhbar berpengaruh di Sabah, Daily Express yang menyatakan anggarkan sejumlah 10,000 warga asing di kawasan terbabit memiliki Mykad.
Semalam, MP Kuantan, Fuziah Salleh mendedahkan dua orang warga warga Filipina, dijatuhkan hukuman oleh mahkamah di Sabah atas kesalahan menggunakan MyKad palsu.
Mengikut daftar pemilih SPR, mereka berdua di daftar sebagai pengundi yang sah di Sabah dan Johor

http://networkedblogs.com/CY6za

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak