Sunday, February 7, 2010

UMNO janagan perasan!Pelawaan Mursyidul Am Pas dan Dato’ Presiden Pas untuk berbincang isu Islam dengan UMNO dikritik dengan hebat oleh mereka. Mengapa? Kononnya kata mereka Pas tidak konsisten dengan pendirian dan tidak komited dalam membincangkan isu perpaduan Melayu.

Betapa dangkalnya mentaliti sesetengah pimpinan umno yang hanya sibuk membicarakan perpaduan Melayu sedangkan dalam masa yang sama Tok Najib sibuk mempromosikan satu Malaysia! Hidup Melayu atau Satu Malaysia?

Pas mengajak umno berbincang atau bermuzakarah berkenaan Islam dan pelaksanaan syariat Islam di Malaysia bukannya taksub dengan semangat bangsa semata-mata. Perjuangan berasaskan bangsa sudah tidak releven apatah lagi dengan semangat satu malaysia yang dilaungkan mereka sendiri.

Sejarah juga telah membuktikan kedatangan junjungan besar nabi Muhammad s.a.w berjaya menyatupadukan seluruh penduduk Tanah Arab dan 2/3 dunia di bawah pemerintahan Islam. Dan bukannya di bawah tiket kaum Quraisy. Hanya kaum Yahudi yang taksub dengan ‘kemuliaan’ bangsa mereka sehingga mendatangkan kerosakan di atas muka bumi ini.

Umno perlu memahami maksud sebenar ajakan Pas ini dan tidak hanya bergendang awal untuk meraih perhatian rakyat. Jangan menyempitkan fikiran rakyat dengan melihat skop perpaduan bangsa sahaja yang perlu diperbetulkan sedangkan bangsa-bangsa lain juga berhak mendapat pembelaan jika penanda arasnya Islam.

Pemudamuazam

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak