Friday, February 12, 2010

AJARAN SESAT REJAB AHMAD I BONGKAR


PUTRAJAYA: Ketua kumpulan Ajaran Abdul Rejab Ahmad bersama isterinya serta sembilan orang lain dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah di sini, petang semalam, atas tuduhan melakukan kesalahan mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997.

Tertuduh, Abdul Rejab Ahmad, 50, didakwa mengikut Seksyen 5 dan Seksyen 6 akta berkenaan kerana kesalahan mengembangkan doktrin agama palsu dan membuat dakwaan palsu.

Isterinya serta sembilan yang lain didakwa mengikut Seksyen 6 akta sama kerana membuat dakwaan palsu.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan sementara menunggu sebutan semula kes pada 21 April depan.

Hakim Nassir Abdul Aziz memerintahkan Abdul Rejab dibebaskan dengan jaminan RM5,000 manakala yang lain masing-masing RM3,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu tarikh sebutan semula.

Jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 5 akta itu, mereka boleh didenda RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya sekali, manakala Seksyan 6 boleh didenda RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali, mengesahkan penahanan lelaki itu bersama 10 yang lain dan mereka sudah dihadapkan ke mahkamah semalam.

Beliau enggan memberi butiran mereka yang sudah didakwa itu kerana siasatan masih dijalankan oleh pihaknya.

Baca lagi


No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak