Thursday, September 3, 2009

BN Perak bakal tinggalkan Umno


BN Perak bakal tinggalkan Umno
600 anggota BN Perak sertai PKR Sabtu ini

IPOH: Seramai 600 anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) di Perak didakwa akan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada satu majlis di Dewan Tow Boo Keong di sini Sabtu ini.

Bekas Anggota Parlimen Lumut daripada MCA, Datuk Dr Yap Yit Thong berkata 90 peratus daripada kelompok berkenaan merupakan anggota parti MCA, Umno, MIC dan Parti Progresif Penduduk (PPP) dan hanya 10 peratus adalah mereka yang belum pernah menyertai mana-mana parti sebelum ini.

"Kebanyakan mereka daripada MCA dari Ipoh Barat, Ipoh Timur, Batu Gajah, Gopeng, Tambun, Kampar, Taiping dan Lumut," katanya pada sidang media di pejabat PKR Perak di sini hari ini.

Beliau mendakwa, lebih ramai anggota MCA di Perak akan menyertai PKR selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti itu selesai yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini adalah gelombang pertama...ramai lagi akan sertai PKR selepas EGM. Kebanyakan mereka memegang jawatan di peringkat MCA bahagian dan meminta untuk mengundi dalam EGM terlebih dahulu sebelum menyertai PKR," katanya.

Ditanya sama ada tindakan menyertai PKR oleh anggota MCA berkenaan ada kaitan dengan kes pemecatan Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek baru-baru ini, Tan yang juga bekas Naib Pengerusi MCA Bahagian Ipoh Timur berkata anggota parti berkenaan menyertai PKR disebabkan tertarik dengan idea 'sistem dua parti' dan bukannya disebabkan faktor pemecatan bekas Menteri Kesihatan itu.

Tan bersama bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng dan bekas Senator, David Yeoh keluar MCA dan menyertai PKR Julai lepas.BERNAMA

Ayid>>>> Mungkin tak terlepas kot, apabila polis dah kepong dulu dewan tu.

3 comments:

Unknown said...

Betul ke ni,Kalau diaorang berani masuk betul2.memang bergegar bangunan Umno.Umno Johorpun khabarnya Sudah nak runtuh.
Tapi kita kena hati2 takut2 dalam ramai2 yg masuk tu ada dua tiga org sry Umno yg menyelinap masuk.

Saya dapat maklumat dari org dalam PKR sudah ada 2-3 org spy yang berjaya di kesan sudah menyamar jadi ahli PKR peringkat kawasan.

Na'im Nikmat said...

Keluarjer dari parti perkauman melampau tu,tak mendatangkan apa2 faedah selain dari kemurkaan ALLAH.UBN sekarang diambang kehancuran. UMNO,MCA&MIC telah retak menanti belah.

mack said...

betul larilah laju-laju sampai ketempat PKR dan hancurkan umno

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak