Tuesday, December 17, 2013

Gedebab sebiji.Tak macam jawapan menteri, kata penganalisis

  •  Dr Mohammad Agus YusoffDr Mohammad Agus Yusoff
 1 / 1 
SHAH ALAM - Naif dan bukan bertaraf menteri. Demikian pandangan Prof. Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff terhadap kenyataan menteri yang meminta pengguna lebuh raya menggunakan jalan biasa jika tidak mahu bayar lebih untuk kadar tol.

Ujarnya, kenyataan tersebut tidak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang menteri kerana ianya seolah-olah merendahkan intelektual rakyat.

“…dan bagi saya kenyataan tersebut juga bukan bersifat menteri, sepatutnya seorang menteri tersebut perlu berfikir secara rasional ketika mengeluarkan sebarang kenyataan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online, hari ini.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, kenaikan kadar tol yang diuar-uarkan bakal berlaku tahun hadapan sebagai munasabah dan mereka yang tidak bersetuju boleh menggunakan jalan biasa. 

"Kami sediakan jalan alternatif kepada mereka sedia bayar dengan kadar premium.

"Bagi mereka yang fikirkannya ia terlalu mahal, mereka ada pilihan untuk tidak gunakan jalan tersebut," kata Abdul Wahid di Putrajaya semalam.

Sementara itu ketika diminta mengulas mengenai kenaikan kadar tol pula, Agus mencadangkan, kenaikan hanya pada kadar 10 sen sahaja.

“Kalau kerajaan terdesak untuk naikkan juga harga tol, bagi saya kenaikan hanya pada harga 10 sen… ini bagi mengelak daripada rakyat terus terkesan.

“…ini kerana rakyat sudah terkesan dengan pelbagai kenaikan sebelum ini, oleh itu kasihanilah rakyat,” katanya.

Sebelum ini ada laporan menyebut kadar tol dijangka berlaku antara 30 sen sehingga RM1, tetapi tidak menyatakan untuk jarak perjalanan berapa jauh.

Difahamkan, terdapat 13 lebuh raya yang terlibat dalam semakan semula kadar tol itu.

http://www.sinarharian.com.my/tak-macam-jawapan-menteri-kata-penganalisis-1.231479

3 comments:

Anonymous said...

Ini mungkin satu episod drama UMNO saja. Nanti akan ditangguh atau mengecilkan kenaikan tol itu, jadi nama UMNO pulih la sikit. Kemudian dicanangnya UMNO amat prihatin dgn rakyat. UMNO dgn tipu muslihat ajaran Benjamin Netanyahu(BN) dah boleh dibaca skrip wayangnya.

Anonymous said...

Beg to differ Prof.
1.Statement does not assume low intellect of the citizenry,but the low intellect of the idiot minister.
2.Statement precisely indicates the thought process and level of ministers appointed by Najis.More or less about the same quality as his.

Amuraria said...

when a selfish & greedy ex-banker opens the smelly mouth , ABU !

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak