Friday, September 28, 2012

Gendang Perang: Gadis !2 Tahun Lahirkan Bayi Di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang

Memang hebat Malaysia?....


Gadis !2 Tahun Lahirkan Bayi Di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang

Hospital utama merekodkan sekurang-kurangnya satu kes remaja melahirkan bayi setiap hari.
Menurut Dr Mohamad Farouk Abdullah, perunding kanan dan ketua Obstetrik dan Ginekologi di Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini, kira-kira 14% daripada 12,000 bayi yang dilahirkan setiap tahun di hospital adalah oleh ibu-ibu remaja dengan kebanyakan mereka berkahwin.

"Gadis paling muda melahirkan anak di hospital kami adalah seorang gadis berusi 12 tahun," Dr Mohamad Farouk berkata pada satu seminar. Ia telah dianjurkan oleh hospital bersempena dengan bulan Perancang Keluarga.

Kementerian Kesihatan mencatatkan 18.652 kelahiran oleh gadis-gadis di bawah usia 19 tahun pada tahun lepas berbanding dengan 5962 dalam separuh kedua 2010.

Pegawai perubatan sosial dan kebajikan Hospital Tengku Ampuan Rahimah Nurul Azira Mahamad Jafar berkata beliau telah mengendalikan sekurang-kurangnya satu kes ibu yang tidak berkahwin setiap hari bekerja tahun ini.

"Bilangan tertinggi rujukan saya telah dalam sehari setakat ini adalah 14. Ini adalah anak-anak kita yang hamil di kala remaja mereka," kata Nurul Azira, yang telah mengendalikan kes-kes ibu yang tidak berkahwin serta rogol dan mangsa penderaan seks di hospital sejak enam tahun yang lalu.

Kebanyakan perempuan hamil yang dirujuk ke hospital oleh klinik.Ini adalah kerana kehamilan remaja dianggap "kes berisiko tinggi". Seorang remaja adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mati akibat komplikasi kehamilan atau melahirkan anak berbanding wanita berusia 20-an.

Nurul Azira berkata gadis remaja bawah umur 18 tahun yang hamil dan bayi mereka dilindungi di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 dan akan dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak perempuan menjadi hamil kerana berzina.
"Mereka adalah daripada keluarga bermasalah dan keluarga berpendapatan rendah. Ada yang lari dari rumah," katanya.

Beliau berkata, ramai ibu bapa menyuarakan malu apabila diberitahu tentang keadaan anak perempuan mereka.

"Kami biasanya akan merujuk gadis-gadis dan ibu bapa mereka kepada jabatan untuk kaunseling," tambah beliau.

Nurul Azira berkata jika ibu bapa tidak mampu untuk menjaga ibu dan bayi luar nikah, mereka boleh menyerahkan mereka kepada jabatan.

Beliau memetik kes seorang gadis berusia 13 tahun, yang melahirkan anak di hospital baru-baru ini.

"Ibu bapanya berkata mereka tidak dapat memastikan bahawa gadis itu tidak akan hamil lagi selepas ini kerana bapa bayi itu masih hidup dalam masyarakat yang sama," kata Nurul Azira.

wasukalu ucapkan tahniah kepada pemimpin melayu di sebuah negara Islam.

Tuduh Melayu Tak Bersyukut -DR M  Kena Belasah

1 comment:

lebai dinpak said...

masalah teranak ni yg sbenagnya menguntongkn pihak k'jaan omnu, kerana apa keturunan anak teranak ni bila besag sikit lagi pada adat kata tentu akan jadi panyukung kuat ameno, sementelah pihak yang teranak itu pon otomatik akan jadi menukung ameno kerana dalam pahaman ameno tiada losa ini macam kerja

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak