Saturday, March 17, 2012

Najib tinggal dua bulan lagi


Subky Latif,15 Mac 2012

SAYA ditanya tentang ratus ribu belanja bertunang anak Perdana Menteri dan banyak ribu lagi untuk hari jadinya yang bayarannya dikatakan dibuat dari Jabatan Perdana Menteri serta berbilion membeli undi – RM500, RM200 dan RM100 bagi seorang.

Apa reaksi saya tentang Perdana Menteri itu, ‘Biarkanlah. Dia tinggal dua bulan saja lagi jadi Perdana Menteri.’

Mengapa?

Kalau pilihan raya diadakan hujung Mei atau awal Jun, lepas itu habislah tempohnya. Orang lainlah pula jadi Perdana Menteri.

Bagaimana?

Tidak perlu dicerita lagi. Orang lain dari parti lainlah yang mengambil kuasa di Putrajaya.

Lagi cepat pilihan raya itu diadakan, lagi cepatlah Rosmah Mansor tidak bergelarWanita Pertama.


Habis, Perdana Menteri macam mana? Siapa pula?

Anwar Ibrahimlah! Siapa lagi?

Kalau begitu Dr. Wan Azizahlah jadi Wanita Pertama?


Tidak. Ia diserahkan semula kepada Raja Permaisuri Agong. Tiada lagi selepas itu orang biasa menjadi Wanita Pertama. Isteri Najib saja orang biasa pertama dan terakhir jadi Wanita Pertama.


Memulangkannya kepada Raja Permaisuri Agong adalah adab memelihara institusi istana. Tidaklah lagi orang-orang di kayangan mengata institusi istana sudah goyah.

Apakah tempoh Perdana Menteri Najib hendak berakhir?

Apa lagi yang ditunggu?

Memanjangkan tempohnya hingga setahun lagi akan menyegerakan negara jadi macam Greece dan Itali, berada di ambang muflis. Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri sudah berkata, Malasyia boleh bankrap sebelum tahun 2020.

Yang menyebabkan muflis itu bukan lagi kerana meneruskan subsidi tertentu, tetapi berbelanja menteri kewangan seperti hujan lebat mencurah bumi. Jika lepas dua bulan nanti Najib tidak digantikan, tunggulah berlakunya amaran Idris Jala.

Apakah selepas dua bulan ini Najib akan pergi? Jika dia adakan pilihan raya seperti yang dirancangnya itu, maka dia menempah untuk pergi cepat. Kalau ditunggunya hingga tahun depan, bagaimana? Tunggu tahun depanlah pula.

Apa yang tidak sempat dibuat kiranya Najib digantikan dua bulan lagi?

Mungkin rayuan pembebasan Anwar atas kes liwat 2 tidak sempat diselesaikan. Tetapi entahlah kalau ia disegerakan.

Bagaimana kalau rayuan itu lambat selesai?

Sempat Anwar jadi Perdana Menteri dulu.

Apa ajaibnya kalau Najib berakhir dua bulan lagi?

Ia memberi peluang kepada Dr. Mahathir melihat apa yang dia tidak mahu lihat selama ini.

Bukankah ia memakbulkan impian Anwar selama ini?

Itu Anwar dulu. Semasa dia berdua Mahathir. Tetapi sudah dia tidak lagi berdua, keutamaannya Dr. Mahathir tidak mahu melihatnya menjadi Perdana Menteri.

Kalau Najib tumbang dua bulan lagi, ia bukan kekalahan Najib yang utama, tetapi yang utama itu ialah kegagalan dan kekecewaan Dr. Mahathir. Najib itu sekadar buah catur Mahathir saja.

Yang membuang Abdullah Badawi dulu ialah Mahathir. Tetapi kalau Najib dibuang ia kerana Dr. Mahathir sudah tidak tahu nak apa lagi. Ia adalah kerana orang ramai hendak menyelamatkan negara jadi muflis seperti yang Idris Jala sebut dan mahu mengelakkan Perdana Menteri berbelanja ikut suka hati isteri.

Anwar sudah tidak seperti dulu lagi hendak menjadi Perdana Menteri. Hal itu sudah jadi payah apabila Mahathir buat dia begitu. Tetapi yang mahukan Anwar menggantikan Najib ialah sekalian rakyat dan orang-orang yang kesiankan Malaysia yang tidak lalu lagi tinggal di bawah penyelewengan UMNO, BN dan Najib.

Setakat ini dia yang berupaya untuk mencabar kerakusan UMNO dan Najib.

Tunggulah dua bulan lagi apakah dapat diselamatkan atau pun terpaksa menanggung beban lagi?

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak