Friday, September 2, 2011

Umno palsukan sejarah demi propaganda politik

“Apa sudah jadi kepada tokoh seperti Dr Burhanuddin al-Helmy, Ahmad Boestamam, Ishak Haji Mohamed (Pak Sako) dan ramai lagi?” kata satu kenyataan media bersama Sekretariat Pakatan iaitu Nik Nazmi Nik Ahmad, Dr Dzulkefly Ahmad dan Liew Chin Tong, hari ini. Pakatan Rakyat mempersoal usaha sistematik kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) selama berdekad-dekad bagi ‘memalsukan’ sejarah dengan menukarnya sebagai propaganda mereka.

(Oleh Nabihah Hamid)

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat mempersoal usaha sistematik kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) selama berdekad-dekad bagi ‘memalsukan’ sejarah dengan menukarnya sebagai propaganda mereka.

“Kami mengkritik usaha sistematik berdekad-dekad lamanya untuk ‘memalsukan’ sejarah Malaysia agar hanya sumbangan Umno dan sekutu mereka diiktiraf manakala sumbangan dari nasionalis Malaysia dan pejuang kemerdekaan lain dipadam.

“Apa sudah jadi kepada tokoh seperti Dr Burhanuddin al-Helmy, Ahmad Boestamam, Ishak Haji Mohamed (Pak Sako) dan ramai lagi?” kata satu kenyataan media bersama Sekretariat Pakatan iaitu Nik Nazmi Nik Ahmad, Dr Dzulkefly Ahmad dan Liew Chin Tong, hari ini.

Pakatan Rakyat juga mempersoal jasa pejuang seperti Kesatuan Melayu Muda (KMM) dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang menerajui aktivisme politik Melayu kelihatan ‘hambar’ dalam sejarah.

“Kita juga ada Perlembagaan Rakyat yang terhasil 10 tahun sebelum Merdeka oleh Pusat Tenaga Rakyat (Putera) dan All-Malaya Council of Joint Action (AMCJA),” kata kenyataan itu yang mendapati, ia tidak ditonjolkan.

Mengikut kenyataan itu, Pakatan Rakyat membidas tindakan Umno yang seolah-olah menonjolkan perjuangan kemerdekaan usaha Perikatan semata-mata dengan menulis sejarah versi Umno.

“Jika kita baca sejarah Dr Burhanuddin, Boestamam dan Pak Sako, kita akan mendapati kisah aktivisme sosial, pejuangan kebangsaan, anti-kolonialisme dan ketakutan institusi dan penindasan tetapi mereka ditangkap kerajaan Perikatan (nama lama BN) setelah difitnah antara lain, menjadi tali barut komunis.

“Buku sejarah bukan sahaja kehilangan satu, dua bab tetapi satu sejarah dipadamkan daripada rekod rasmi negara,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut Umno mempunyai kepentingan politik untuk mengekalkan versi mereka untuk dijadikan asas bagi menutup tipu helah mereka yang menindas pihak lawan.


KeadilanDaily.com

1 comment:

hussein said...

Semasa Ibrahim Yaakub,Dr.Burhanuddin Al-Helmy,Ishak Hj.Mohammad,Ahmad Boestamam dan pejuang-pejuang yang sewaktu dengan mereka,bermati-matian memperjuangkan kemerdekaan dari pihak British,UMNO belum ujud lagi.Hasrat pejuang-pejuang tulin ini adalah untuk memerdekakan Tanah Melayu bersama Indonesia tahun 1945.Mereka sudah mula bergiat,berpolitik dan berjuang sebelum Perang Dunia II dan terus berjuang waktu Tanah Melayu diperintah oleh Jepun.
Fikirlah dengan teliti,kalau fakta-fakta sejarah ini tidak diselewengkan,tak akan ada gambar pemimpin UMNO dipaparkan setiap tahun Malaysia menyambut hari kemerdekaan.UMNO ujud tahun 1946,itu pun bukan nak menuntut kemerdekaan tetapi sekadar melawan Malayan Union.Sapi punya susu,lembu dapat nama.

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak