Friday, August 19, 2011

kenapa nk daftr pulak? woii kalau naik komuter atau LRT takda tiket pun kena denda la bongok bebenor kih kih kih

'Skrip bersumpah' PATI: KDN minta bukti jelas - Malaysiakini

Secara terang masuk negara secara salah...langgar undang2..kenapa tidak ditangkap dn dan dihantar pulang? kenapa nk daftr pulak? woii kalau naik komuter atau LRT takda tiket pun kena denda la bongok bebenor kih kih kih

Saya petik (Malaysiakini)

Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini meminta ketua Wanita PKR mengemukakan bukti jelas berhubung dakwaannya bahawa program pemutihan pekerja asing mensyaratkan mereka membaca 'skrip bersumpah' yang menyokong BN.

Ketua setiausahanya Tan Sri Mahmood Adam (bawah) berkata, jika tidak Zuraida Kamaruddin harus membuat laporan polis berhubung dakwaan yang dinyatakan itu.

NONE"Susulan laporan (akhbar) tersebut, KDN menyifatkan dakwaan Zuraida sebagai satu tuduhan berat kepada kepentingan negara...," katanya.

Zuraida pada 16 Ogos lalu dilaporkan mendakwa mendapat 'skrip bersumpah' yang jelas daripada anggota PKR yang menyelinap masuk ke lokasi tertentu.

Justeru, anggota parlimen Ampang itu menyifatkan program itu sebagai muslihat untuk menyeludup pengundi, sekali gus "cubaan untuk menjual kedaulatan negara".

Mahmud menjelaskan, propgram pemutihan itu - Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (6P) - merupakan inisiatif nasional yang tidak bermotifkan politik.

NONESebaliknya, ia bertujuan mendapatkan data biometrik pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk rasional keselamatan, katanya.

Usaha itu, Menurut Mahmud, penting dalam menangani masalah membabitkan kes-kes pemalsuan identiti dan dokumen perjalanan antarabangsa.

Mahmud juga berkata data biometrik yang diperoleh daripada program itu dapat meningkatkan keberkesanan penguatkuasaan terhadap PATI dan terbukti berjaya menangani jenayah rentas sempadan.

Jenayah seperti pemerdagangan orang, penyeludupan manusia dapat dikurangkan sejak sistem biometrik dikuatkuasakan di semua pintu masuk negara, katanya.

Malaysiakini

No comments:

follow on fb

share

Share |

BLOGGER PERAK

BLOG BLOG PANAS

BLOG PIMPINAN PAS/PR

BLOG MUSLIMAT

Blog Masjid

Blogroll

Archives

Related Posts with Thumbnails

Header bergerak